Off: gyilkos elmék

Update: "Köztudott, hogy egy sikertörténet végéhez ért a rendőrség" - kezdte a romák elleni támadások feltételezett elkövetőinek elfogásáról tartott sajtótájékoztatóját Házi István vezérőrnagy" - áll az Index cikkében.

Sikertörténet? Hat halottal? OMFG, és ez a rendőr holnap is dolgozni fog?

---

Amikor olvastuk, hogy elfogták az országot rettegésben tartó romagyilkosság-sorozat feltételezett elkövetőit, és már a letartóztatásnál nyilvánvalóvá vált, hogy elvetemült neonáci vadállatokról van szó, akkor arra gondoltunk, most megállhat a nácizmus felé menetelő magyar társadalom, mert:

- kiderült, hogy rasszista indíttatásból követték el a gyilkosságokat

- így elkussolhatnak azok, akik szerint "csak a romák ölik egymást" 

- sőt: sokan lehetnek, akik elborzadnak és önvizsgálatot tartanak látva, hova vezet a szaloncigányozásból indult, majd egyre hevesebb gyűlöletkeltésbe, gárdába és jobbikba torkollott rasszizmus, fideszes politikai támogatással, emeszpés hisztériakampánnyal együtt.

Még lehet, hogy így lesz, csak hétfő reggel van. Még senki sem állít semmit, csak vélelmez és gyanúsít. Vihar előtti csend: használjuk ki a pillanatot, legyünk naív bárdok és énekeljük meg a magyar társadalom Nagy Lelkiismereti Válságát, a sorozatgyilkosság tetteseinek elfogása után következő Nemzeti Szembenézést, amikortól Magyarországon kiközösítik a rasszistákat, iskoláztatják, befogadják a roma gyerekeket, kiemelik és gondozzák a tehetségeket, hogy húsz év múlva nyoma se legyen ebben az országban a nemzeti hisztériának, kirekesztésnek és náci gyűlöletnek.

Oké, ennyi volt. Most nézzük a tényeket: nem lesz itt semmilyen szembenézés, összefogás, vagy lelkifurdalás. A hétvégi, szentendrei náci happening sikere arról tanúskodik, hogy a gyilkosok kézrekerítése nem rengeti meg a magyar nemzet fundamentumát, a hatóságok legfeljebb a túlburjánzó vadhajtásokat nyesegetik le (a többségi demokrácia védelmében) a futógyomként növekvő nácizmusról, így erősítve a törzset.

A heti hírek között fontosabb lesz, hogy a hibbant Fico miket szólt be Sólyomnak, miközben természetesen figyelmen kívül hagyják majd a tényt, hogy Ficót a sors küldte nekünk, hogy tanuljunk a példájából, hogyan lehet akár az Euro övezet tagjaként is egy másik EU országgal szemben nemzetiségi gyűlöletet szítani és ezzel kigolyózni magát az összes olyan európai klubból, ahol nem az asztal alatt kunyeráló kutyákba törlik disznózsíros kezüket a vendégek.

Volt egy fotó az Index cikkében, ami Sólyom Lászlót ábrázolta a két Komárom között húzódó Duna hídon, cipőorrával az államhatár csíkján, vele szemben a túloldalon a révkomáromi polgármester asszonnyal. Farkasszemet néznek, Sólyom sírásra görbülő szájjal, a polgármester asszony hivatalos-szomorúan, mint aki épp lakáshitel-beadványt utasít vissza, mert a kérvényező j-vel írta benne, hogy konstrukció. Ha legközelebb újra kiadják Bibó István: A kelet-európai kisállamok nyomorúsága című tanulmánykötetét, ezt a fotót kell tenni címlapra. 

Szóval szembenézés: nem nagyon lehet feldolgozni ami történt, de talán ez az utolsó alkalom arra, hogy azok, akik legalább kettőig képesek elszámolni a nemzetinek csúfolt zombiseregben, azt mondják, most volt elég. Mert ha ezt benyeljük, nincs több határ.

Hogy zúg megint, hogy "nemzet!" és "magyar!"
és mennyire megint csupán - zsivaj,
árverések hang-dühével tele,
mennyire csak a nagy száj ereje
s a még nagyobbé! mely épp így - kiáltva -
árulja el, hogy szóra egyre gyáva. - Illyés Gyula

razo | 2009.08.24. 11:02 | link | 5 komment | Megosztom

politika off

bobo 2009.08.24. 21:19:33

Végre lenne valami testhez/lélekhez álló feladata a magyar egyházaknak, hogy a politika uszályában való sündörgés helyett közösen álljanak a nemzeti szembenézés élére!Ez tán felrázna hívőket és hitetleneket is.
"De jaj nagy a Ti vétketek, hogy a szeretet parancsa helyett a gyűlölet pestisét terjesztettétek."-XXI.századi próféta

villa 2009.08.25. 15:57:00

teljesen igazad van, ahogy a kommentelőnek is.
nem is értem, hogy lehet az, hogy egyetlen egyház sem hallatja a hangját. igazából, hogy senki sem hallatja a hangját.

totya 2009.08.25. 20:59:25

Igen, igen igen!
...és él még Magyarországon egy újságíró, akit hidegen hagy a relativitás-trend, de nem is fanatikus megmondóember, aki akkor és úgy hallatja a hangját, ahogyan a egy újságírónak és egy demokráciában élő embernek kell. Razó, mi tart ebben az országban? Csak nem a család?

usznakahalak 2009.08.28. 16:18:57

"...Ezen a bolygón soha nem lesz szabadság, mert az emberi elme túl gyenge ahhoz, hogy kikerülje az élet csapdáit, rejtelmeit, feloldja őket, s valóban értse." Szilágyi CS. Tibor
Azt hiszem itt a valóban értés, és a kikerülésen,feloldáson van a hangsúly. Ha egyetlen egy ember lenne, aki tenne valamit, tényleg tenne valamit, és nem csak a szája járna nem itt tartanánk.

tulipán 2009.09.05. 11:41:01

totya, teljesen egyetértek veled
mellettem is élnek szaloncigányozók, akik nem értik, mi lenne itt a baj
olvassanak, razo, téged

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.