Tóta vs. Bede az Indexen

Vitára buzdítani okos és jó dolog. Vitatkozni tanulni kell, hát még a magyarnak. Az Index most példát mutat vitatkozáskultúrából. Vagy nem.

A piros sarokban Tóta "csináljunk valami hasznosabbat" Árpi, a kék sarokban Bede "locsoljuk a fikát vödörszám" Márton. A téma - ahogy az egyetemi kísérleteknél is lenni szokott - példa jellegű: nem igazi témáról vitatkoznak még, az majd félév végén következik, nagyon reméljük. Bemegítésképpen az Index stílusáról folyik a véleményütköztetés (lásd: "ha a fizikaterem térfogatát elosztjuk hárommal..."): vajon jó dolog-e fikázni, vagy nem.

Tóta és Bede mint két tógába csavart római szenátor érvelnek saját álláspontjuk mellett kimondottan üdítő modorban. A szívmelengető jelenség mögött vélhetően tudatos jobbító szándék húzódik, a vitapartnerek nyilván előre megbeszélték a témát, ahogy Joshi Barat-nál a bunyót szokták. Most a tenyerüket dörzsölik, miközben azt sasolják, hogyan reagál a közvélemény egy értelmes diskurzus láttán, ami ráadásul nem valami rettenetes irodalmi folyóiratban zajlik értelmetlen baromságokról, hanem egy sokakat érdeklő és megosztó, könnyen értelmezhető kérdésről egy népszerű mainstream médiumon.

Persze lehet, hogy naívak vagyunk meg túl okosak, és valójában arról van szó, hogy az Indexnél féltékenységi rohamot kapott véleményformáló publicisták estek egymásnak tíz körömmel, a hiszti pedig ráadásul a nyilvánosság előtt zajlik, a szerkesztőségi vécé helyett. De ezt nem akarjuk gondolni, ez a közelgő összeomlás első nyilvános jele volna. Inkább képzelünk tógát Tótára mint Bede vérétől pettyes műkörmöket.

Az igazság hamarosan kiderül, már ha lesz folytatás. Önnek mi a véleménye? Döntsük el osztrakiszmosszal! 

 

Nem lennénk őszinték, ha azt állítanánk, nem gondoltunk bele egy harmadik lehetőségbe is. Eszerint cinikus disznók vagyunk, amiért élvezettel vájkálunk saját spekulációink mocsarában, ahelyett, hogy elfogadnánk a helyzetet a maga spontaneitásában. A harmadik verzió szerint Tóta W. felnőtt, és tele lett a töke az Index-szel, meg az egymást túllicitáló egomán fikahuszárokkal, és ezt jól meg is írta blogja fennállásának évfordulója kapcsán, számvetésként. Hagyjuk a metaokoskodást, foglaljunk állást inkább!

Tóta posztja elég erős lett, ha minket kérdeznek, mi neki szurkolunk. Főként azért, mert a riposzt legizmosabb ellenérve súlyos félreértésen alapszik. Bede szerint a politikai korrektség ugyanis egyenlő a pártos seggnyalással, ami a magyar sajtóban valójában folyik. Szerinte harcolni kell minden olyan mondat ellen, amit nem idézőjelben szabad csak értelmezni, miközben az idézőjel expressis verbis cikinek számít.

A politikai korrektség ezzel szemben azt jelenti, hogy az ember ismeri a halkést és az angolvécét, viccből sem niggerezik, a magyar sajtóról pedig ilyesmit azért nem mernénk állítani. A magyar sajtó pártos, provinciális és seggnyaló és véletlenül sem PC - fikazuhany helyett kemény, oknyomozással és szembesítéssel kellene nevetségessé tenni. A fikázás vs. PC újságírás Amerikában érvényes szembenállás, amit a Vice és Rolling Stone magazinokon érlelődött Bede sajnos kérdés nélkül adoptál a hazai viszonyokra.

Teheti, hiszen az oknyomozáshoz valóban több idő és energia szükséges, amit idehaza nem fizet meg senki.

razo | 2009.11.08. 10:36 | link | 5 komment | Megosztom

média.hu

ifsz 2009.11.08. 15:12:06

Lehet még egy rétege a történetnek. Ez a két cikk azt is jól mutatja, hogy mennyire önmagába fordult sajtó. A hirek és vélemények egyre kevésbé szólnak a világ jelenségeiről és egyre inkább szólnak önmagáról a médiáról.

Egyébként én inkább Tóta W. bűnbánatával szimpatizálok, de Bedének is van egy nagyon fontos pontja, mégpedig az, hogy a kritika és a gúny egy nagyon fontos alappillére az emberi kultúrának, megkockáztatom, hogy ezek nélkül nem létezne ma civilizáció. Szerintem inkább azzal szokott gond lenni, hogy az irónia és a durván lekezelő stílus közti határvonalat nem mindig sikerül megtalálni.

pulykakakas · http://apro.pulykakakas.hu/ 2009.11.08. 17:27:40

Hozzátennék még egy réteget.
A fikázós stílusnál rosszabb a mindent mi tudunk jól, megmondjuk neked te hülye olvasó, ne halj már meg olyan bután hozzáállás. A fikázás, a másik vélemény képviselőinek lehülyézése, ebből következik. És persze ennek a hozzáállásnak a jegyében az újságok sokszor egymást (is) szapulják.
Pedig az újságtól inkább azt várnám járja körbe a témát, mutassa be az álláspontokat, hívja fel a figyelmemet a fontos szempontokra, a véleményemet meg majd én kialakítom magamnak. Ez persze nem a meccseredményekre, hanem például Tóta publicisztikáira vonatkozik. Fene se érti, miből gondolják ezek a srácok, hogy ők ennyi mindenhez, ennyire jól értenek. Lehet, hogy a politika közelsége fertőzi őket? És nagyon jól látja Tóta, ez a stílus az internetes újságírásnak születése óta jellemzője, de ezt a gyerekbetegséget nemhogy kinőnék, egyre rosszabbodik.
A két cikk egymás mellé állításáról még annyit, hogy Tóta cikke tényleg komolyan átgondoltnak tűnik, Bedéé, az előttem író által is említett igaz meglátásokkal együtt is, csak egy poénos fricska, nem több.

w · http://w.blog.hu 2009.11.08. 21:13:40

az mindig szórakoztató, amikor ilyen "gondolta a fene" kategóriájú spekulációkat olvasok, de végül is ebben a szórakozásban majdnem minden cikk után részem van. de azért röviden a lábjegyzetek. 1. nem beszéltünk meg semmit, a cikket jó régen (kb két hónapja) megírtam, konkrétan egy homár-post kommentje adta az ihletet:
homar.blog.hu/2009/09/15/az_elokelo_idegen?fullcommentlist=1#c7073555
aztán eltettem az évfordulóra, azon belül is percre pontosan, ezért jött le 4 órával Bede cikke után. de ő meg nem tudott az enyémről.

2. én explicite a saját munkásságommal foglalkoztam, és nem másokéval, ugyanis az az álláspontom, h az indexen elfér mindenféle vélemény, én kiszorítani onnan nem akarok semmit, legfeljebb nem értek egyet. mások meg nem értenek egyet velem. ez az, amiben az index példamutató és különleges tud lenni.

3. totális félreértés az oknyomozás-publicisztika szembeállítása, nem erről van szó, hanem az argumentációról.

Krumpli 2009.11.10. 14:35:53

Tóta W.: azért abban, amit leírtál sokkal több sara van a lapnál a szily-nek és a bedének, vagy akár a SzabóZ-nek, mint neked.
Az indexes kommentelőket alapvetően ők termelték ki, nem te.

Nem nyalásból mondom, hanem csak azért, mert én így látom.

Mánia · http://maganhitelazonnal.eu 2018.10.16. 08:15:20

Köszönöm szépen! :)

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.