Törött kezű Deák Ferenc Füreden

Balatonfüreden tartózkodom, és szélessávon internetezek az Anna Grand Hotel bőrkanapés lobbijában. A szálloda előtti parkban épp díszmurvát gereblyéznek mesteremberek, akik továbbá új burkolatokkal, korlátokkal és kandelláberekkel készülnek a nyári rohamra. A sétány egy szakaszát vízréteg borítja, itt egy spontán csőtörést javítanak formás minidózerek. Hosszabbítót is kaptam a recepción, hogy ne az aksim fogyjon, pedig nem is vagyok szállóvendég, csak rátaláltam Magyarország jelenleg legtutibb pontjára péntek délutáni neonomádkodáshoz harminc fokban.

Füred egyébként teljesen megújult mióta utoljára láttam, a promenád szállodái frissen festve, díszkutak, pontosan nyírt fű és tisztaság mindenütt. Az egyetlen objektum, amit nem sikerült megértenem az a képen látható "A Haza Bölcse" című köztéri kompozíció, ami feltehetőleg Deák Ferencet ábrázolja borzalmas kínok között, kifordult könyékkel egy könyvespocba ágyazva.

Láthatóan többen igyekeztek már segíteni a merénylet áldozatává lett szerencsétlen bölcsön, erre utal a számtalan tenyérérintéstől simára csiszolódott jobb ököl. Fedezze fel nemzeti hősünk háta mögött a polcon megbúvó lombfűrészt is!         

razo | 2009.05.22. 15:55 | link | 4 komment | Megosztom

street art

rat77 2009.05.22. 22:53:24

szerintem a könyvespolc mögött áll az egyik barátja és épp olyat játszanak, hogy az egyik mutogat a kezével, a másik meg csak a fejét és a felső testét használja. Úgyhogy a szobor címe: "A Beugró vendége Deák Ferenc"

shg 2009.05.23. 20:16:49

ez egy mestermű, látszik, hogy nem egy béna szobrász műve. Vagy direkt van elrontva, hogy híres legyen és többen, jobban megnézzék, vagy utal a jobbos, balos hovatartozáshoz (az, hogy jobbos-e vagy balos, nézőpont kérdése)

plazi 2009.05.25. 22:42:40

Nekem is volt szerencsém egy hetet Balatonfüreden tölteni. Igaz, hogy miután a Veterán Vívó Európabajnokságon dolgoztam, nem sokat láttam a városból, de az feltűnt, hogy nagyon kulturált, olyan európai, nah. Aztán a gálaestre sétálva jutottunk le a part felé a 71-es útról, és azt láttuk, hogy tényleg úgy minden a helyén van. A részletek - fontosak, ápolt, gondozott az utca, már-már németes derékszögek.. no de a lényeg, hogy a csendes kis utcák, a sok zöld, fák - igazán élhetőnek tűnik. Hazautazásom előtt lenéztem az új sétányra - meseszép. Nekem kicsit sok, mintha hirtelen minden jót szerettek volna belezsúfolni, ez egy kicsit ilyen magyarbetegség... Én kívánom minden Bfüredinek, hogy élvezze a városát, és ott tegyen még hozzá, ahol tud. És akkor megtudnak majd élni az idegenforgalomból, mert tényleg érdemes felkeresni. Jól éreztem magam nálad, Balatonfüred!

Vaszily Gábor 2016.08.05. 09:09:22

Számomra megdöbbentő, Melocco hova tudott lesüllyedni, mennyire elfelejtett "szoborni", mennyire bornírt módon látja-láttatja mostanra a világot. Nem lenne szabad tovább "alkotni" hagyni, saját volt-megérdemelt nimbuszát robbantja le fénysebességgel. Kár érte, volt valaki.

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.