Bálnába hatolt a magyar kultúrelit

Összesereglett csütörtök este a budapesti politikai, üzleti, kultúr és médiaelit a Corvinus egyetemmel szemben álló Közraktárak épületeinél, ahol megtartották a majdani CET- központ első-belső társasági eseményét. Annyi volt a projekt mellett protestáló közéleti szereplő, mintha Story címlapbérletet osztogattak volna a rozzant raktárépületekben. Jedi trükkel jutottunk be a szigorúan őrzött udvarra egy fehér deszkákból épített óriásbálna mellett, ami később fanfárszóra fényárba borult, majd feltárta nemi szervét, melyen át a sokadalom célt tévesztett Jónásként az állat belsejébe hatolhatott.

Nem tudtuk pontosan, hol található a bálnák becses testrésze, a 2010-re elkészülő grandiózus projekt fő kommunikátora, Geszti Péter azonban mindenkinek utat mutatott. Előtte megtudtuk tőle, hogy az elnevezés kétértelmű (a CET elsődleges jelentése mellett a közép európai időzónára is utal) és, hogy ez lesz a város landmark épülete. Funkcióját tekintve a hatalmas üvegbálnával megtoldott ódon raktárakból kulturális és művészeti központ lesz néhány vendéglátóipari egységgel pettyezve, egy neve elhallgatását kérő építész ismerősünk szerint azonban előfordulhat, hogy az arány épp fordítva valósul meg majd.

Egyelőre kibogozhatatlan, melyik helyiség hol kaphat helyet a hatalmas épületekben, a szervezők azonban gondoskodtak róla, hogy ne maradjanak kultúra- és ételfogysztás nélkül az egybegyűlt nagyságok már az építkezés megnyitóján se. Budhatomi, Tábori András, Orosz (1000%) Richárd, és Szigeti Árpád street art festményei borítják a raktárak belső falait, az esemény igazi attrakciójának azonban Szőke Gábor Miklós bejárható, üreges deszkabálnája bizonyult, melyet az est csúcspontján színes fényárba borítottak. Geszti fájóan szóviccmentes köszöntőjét pénzemberek bemutatkozása követte a jéghideg udvaron, ami egyre inkább egy celebeknek szervezett karácsonyi vásárhoz hasonlított. Volt lángos, perec, sült gesztenye, forralt bor és teának mondott meleg folyadék, a fagyoskodók pedig lángoló olajos hordók mellett melegedhettek.

Próbáltunk elcsípni néhány szaftos pletykát a legújabb miniszterelnök-jelöltről, megtudni, valóban Bojár Iván lesz-e a következő főpolgármester, hová igazolt a Matávval szakító Simó György, és kik lesznek az A'la Carte következő vacsoravendégei. A hírességek azonban klikkesedtek, vagy reflektorfényben nyilatkoztak a sajtónak. Geszti Péter ezenkívül egy stilizált pólyásbabát is festett a falra (Sára Lujza nemrég született), az operatőrök imádták a piktorkodó kommunikátort.

Giccsesen berendezett életkép a kazamatákban

Mielőtt mi is elolvadtunk volna, felfedezőútra indultunk a közraktárak alatt húzódó kazamatákba az átjárhatóság jegyében. A szövevényes pincerendszer összes termét színes reflektorokkal világították meg, helyben talált szemétből, törött székekből alkalmi installációkat is összeállítottak a szervezők. Budhatomi és Tábori András bónuszgraffitiket is készített a legeldugottabb sarkokban: a két street art fenegyerek nem bírta megállni, hogy a főfalak mellett valami félig legálisat is fessen. Underground művészet a kulturális szuperbázisban: higgyék el, csak Önök láthatják.

Féllegális falfestmény a kazamatákban

Féllegális falfestmény a folyósó végén

Bár a választási ciklusokon átívelő építészeti projektek minimum bizonytalan kimenetelűek, a CET-et most látványosan támogatja mindenki, aki számít. Ha valóban elkészül, a bálnaformájú üvegszerkezettel kiegészített épületegyüttes 160 méter hosszú lesz, és lehetőséget ad arra, hogy a budapestiek autó nélkül is birtokba vehessék végre a dunapart egy szakaszát. Az épületet egy magyar építészeket is foglalkoztató nemzetközi designer cég, az ONL tervezi.

A Duna folyásával párhuzamosan fekvő homlokzatokat üvegtető köti majd össze, ami átnyúlik a két meglévő, raktárépületen galériát alkotva a régi és új építmények között. A CET szíve egy nagy tömeg befogadására alkalmas, 1500 négyzetméteres rendezvénycsarnok, ez az üvegtest második emeletén lehet. A fejlesztés további része két parkoló szint, sétálóösvények, kerékpárutak és teraszok kialakítása a Duna mentén, összekötve a komplexumot a szomszédos Nehru-parkkal.

Hárman az alkotók közül

Egy eredeti falfirka

space night rockers | 2009.03.26. 22:24 | link | 3 komment | Megosztom

budapest

rp · http://reflexmagazine.blogspot.com/ 2009.03.27. 11:03:32

(szőke gábor miklós) nem szigeti:)

gaze 2009.03.27. 16:01:30

hehe. ha ezek az arcok össze tudtak volna hozni bármi hiteleset, akkor már rég összehozták volna. a lehetőségük hosszú-hosszú évek óta meg volt rá. sikertelenségük, vagy tehetségtelenségük nem is lenne gond, csak épp mo-n ez a művészeti dolog eléggé zéró összegű játék, tehát ha az egyiknek jut, a másiknak nem.

épüljön meg, jó lesz az mindenkinek, a látványterv még jól is néz ki.
persze, mo-n a "művészet" valahogy mindig garbó pulcsikban, külföldi nyaraláson bevásárolt cuccokban, állami pénzen vett pogácsán és rockfortos lazac falatkákban végződik.

viszont, khm.. "street art fenegyerek" kráköhömm...

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.