WiiSpray: jöhet a digitális graffiti

William Gibson Spook Country című regényében fontos szerep jut a GPS technológiával készült holografikus művészetnek: az utcákon virtuális szobrok állnak, melyeket földrajzi koordináták alapján lehet megtalálni, majd a megfelelő szemüvegen át nézve életre kelnek. A digitális szobászat és a geotagging még csak a regény lapjain találkoztak, az online megosztható virtuális graffiti azonban már a spájzban van.


WiiSpray Teaser from Martin Lihs on Vimeo.

Martin Lihs, a Weimar-i Bauhaus egyetem hallgatója évek óta foglalkozik diplomamunkája elkészítésével, ami a Wii kontroller és egy festékszóró flakon keresztezése. Az eredmény sokkal több, mint digitális graffiti készítő eszköz: az elektronikus és analóg technikák ötvözésével előállított alkotások megoszthatók az interneten, elmenthetők, vagy elvethetők, a fejlesztés nyomán pedig hamarosan animációk is készíthetők majd az egyes fileok felhasználásával. A színek és festékszórók válogatására kialakított menürendszer elég egyszerű ahhoz, hogy akár a legkisebbek is megtanulhassák a használatát.

Egyelőre semmit sem lehet tudni arról, hogyan fogadták a német diák munkáját Japánban, az mindenesetre biztos, hogy a globális, digitális graffiti szcéna kialakításában rejlő lehetőségek mellett a játék további divatos fejlesztői szempontoknak is megfelel: a WiiSpray szabadon használható kreatív játék, semmiféle használati utasítás sem jár a számtalan felhasználási lehetőséghez.         

razo | 2009.04.07. 22:05 | link | 2 komment | Megosztom

gadget digitális kultúra design

thomyerk 2009.04.08. 17:25:34

kvajó ötlet, és jól meg is van csinálva, főleg ha stencilezni is lehet vele!

rat77 2009.04.10. 14:00:03

és vajon megfolyik? gondolom be lehet állítani egy csúszkán :)

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.