Rendőrök Londonban: közszolgák és kommandósok

Régebben írtam egy cikket a HG.hu-nak arról, hogyan kommunikálnak az európai rendőrök a formaruháikkal. Különösen érdekes volt összehasonlítani a tömegoszlatásra és más éles helyzetekre alkalmazott egységek (riot police) egyenruháit, amik alapvetően két kategóriába sorolhatók. Az egyiket nevezzük közszolgának, a másikat pedig kommandósnak. A kommandós - ilyen a magyar készenléti alakulatok és a legendás párizsi CRS zsaruk viselete, erősen uniformizáló katonai gyakorlóruha, célja a félelem és az arc nélküli fegyveres tömegben rejlő erő látszatának keltése.

A Londonban most zajló utcai összecsapásoknál készült fotókon a másik kategória figyelhető meg. Érdekes, hogy még a legdurvább viperázás és utcakőhajigálás is demokratikusabb látszatot mutat, ha a rendőrök nem ninjaszerkóban és teknősbéka alakulatban nyomulnak, mint Párizsban, Szöulban, vagy Budapesten. Láthatóan rendőrhiánnyal küzdenek egyébként Londonban: a képeken sok a tányérsapkás közszolga és a bowler hat-et viselő parkőr is, de mindannyian, még a bevetési egységek is figyelemfelkeltő sárga mellényt viselnek, a pajzsok is kisebbek, kevésbbé félelmetesek, mint a falként összeilleszthető, egész testet védő magyar változat.

Figyeljük meg a rendőr-arcokat is! Csupa békeidőhöz szokott, nyílt, joviális és döbbent tekintet, ezek a zsaruk eddig azért dolgoztak, hogy a városban flottul menjen a közlekedés, mindenki eljusson oda, ahová szeretne, kevesebb legyen a zsebtolvaj és a karamblolokat követő akadályok is a lehető leggyorsabban eltűnjenek az utakról. Most meg több ezer zavaros fejű szalonhippi követeli a vérüket üvöltve. A helyzet az, hogy mi a londoni rendőrökkel vagyunk lélekben.         

razo | 2009.04.02. 10:30 | link | 9 komment | Megosztom

fotó

pucue 2009.04.02. 15:10:30

perszehogy

illustrativo · http://www.illustrativo.com 2009.04.02. 22:49:27

sikerult a climate change tuntetoknek szerteszet szemetet/muanyag flakonokat maguk utan hagyni az utcakon. nagyszamban.

geri · http://www.geritwo.hu 2009.04.03. 10:59:45

Van benne valami. Jól leírja a birodalmi rohamosztagos vs. az átlagpolgár szituációjának abszurditását Tomcat egyik 2006-os beszámolója, ami arról szólt, hogy az egységétől elszakadt raj jobb ötlet híján megkergette a körúton az embereket, mert kétségbeesésében előreszegezett pajzzsal, oszlató koreográfiával, ügetve próbált meg visszajutni a többiekhez - akik amúgy épp nem voltak sehol. A Nyugatinál így aztán beálltak sünbe.

Azt se feledjük, hogy a londoni rendőrök hagyományosan nem viselnek fegyvert. (Bár ott nem egyszerű a rendőrség sem: a város, illetve asszem Greater London egész területén van a Met, akik állítólag nagy parasztok mostanában, pl. kiverik a fényképezőt a kezedből, van a City Police a zsebkendőnyi Cityben, meg Ministry of Defence Police, akik nagyobb rendezvények, delegációk, állami szervek védelmében parádéznak ugyanígy foszforeszkáló mellényben, csak rendszerint gépfegyverrel az oldalukon.)

gaze 2009.04.03. 21:17:05

SÜN! SÜN!!!

azért azt se feledjük el, hogy a rendőr akkor tud dolgozni ha vannak használható szabályok ami szerint eljárhat.
mo-n gyak. lassan megszűnik a törvényes rend, így a rendőr csak vaktában csinálhat ezt-azt, nem lesz benne köszönet.
+mo-n az okt23-as trógerolás után a 40 fölötti zsaruk vagy ugye benne voltak a balhéban, vagy szembe kellett volna nézniük a korruptakkal, ami pl a zsanett-ügyön jól látható mennyire hatékony a rendőrök elleni fellépés... tehát választás elé kerültek a régi motorosok, aztán amikor belengették, hogy korkedvezmény, mert később már szar lesz a pénz, na akkor az értelmesebbje lelécelt.
Ezért van az, hogy ma szinte alig van 40 fölötti zsaru a rendőrségnél, pláne nem "emberi minőség".
Szál asszem lesz itt még tömegoszlatás mostanság, mindegy ki fogja rángatni a bábokat.

actionthenco · http://porcupine4dummies.wordpress.com 2009.04.04. 21:05:32

Demokrácia szempontjából össze sem vagyunk hasonlíthatóak, viszont én egyetlen londoni rendőrőn sem látok azonosítószámot...

solaitid · http://varoskepp.blog.hu 2009.04.05. 17:40:43

nem lehet, hogy pont a londoni rendőrségtől nem oké ez a pr-fogás? hogy úgy csinálnak, mintha ők nem lennének olyan kemények, mint a teknősbéka alakulatban nyomuló budapesti, párizsi, szöüli rendőrség, de azért ugyanúgy véresre verik a véresre verendő népet. és akkor lehet írni egy cikket meg sok kommentet, hogy magyarországon nincs demokrácia meg törvényes rend...

a rohamrendőr igenis legyen ijesztő, igenis szarjon be tőle a törvényszegő állampolgár, és akkor nem verik be a fejét.

gaze 2009.04.05. 22:24:14

azért a videókon látható hogy a fekete zsaruk azok igenis keményen nyomták, pajzs élével ütöttek fejre-torokra, kérdés nélkül.

az hogy nem csatapáncélos terminátorokat vezényelnek ki, annak lehet olyan oka is, hogy un. "soft cap" művelet zajlik, aminek az a lényege, hogy ha nem harcra késznek mutatkozó karhatalmi erők vonulnak fel, akkor nem lesz feltétlenül balhézás (ha nem látsz zsarut, meg riot police-t, akkor ki ellen is kezdesz el agresszívkodni?).

mondjuk a kettő keverésének (szelíd zsaruk mixelve páncélos lovagokkal) nem látom sok értelmét, mert egymást oltják ki a hatások...

geri · http://www.geritwo.hu 2009.04.08. 13:37:36

A soft cap dolognak biztosan van értelme, főleg elnézve a mostani pesti akciókat. Hatás-ellenhatás, a rendőri jelenlét hergeli a jónépet feleslegesen.

Londonra visszatértve: megtaláltam a többi képet is ebből a sorozatból, ahol a kedves egyenruhások viperával ütik a népet, illetve, mint kiderült, meg is öltek egy ártatlan járókelőt...

index.hu/bulvar/2009/04/08/lebuktak_a_rendorok/

Persze a post az egyenruháról szólt, de rendőr és rendőr között nem sok különbség van itt vagy ott, úgy tűnik. A megjelenés ezek szerint azokban a harmadik világbéli országokban a legőszintébb, ahol egy SUV platójáról ugrálnak le a rohamsisakos, nagy botokkal felfegyverkezett verőemberek katonai jellegű egyenruhában... Same shit, csak nálunk telik plexipajzsra meg láthatósági mellényre.

dávid · http://fttttzhrdthdrt6he456jjj456656456456 2010.01.08. 10:36:56

fgtrfgtrfgtrfgtrfgtrfgtrfgtrfgtrfgtrfgtrrgtrffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffgggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttthhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooovvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvváááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccsssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.