Óriás üvegbálna épülhet a Dunaparton

Budapest alighanem világelső a papíron felépített fantasztikus épületek versenyében. Zaha Hadid sztárépítész szelleme ugye a Szervita-tér felett lebeg, a Clark Ádám téri foghíjtelken fejben már kész Európa egyik legszebb luxushotele, van a Városháza Park projekt, amiről korábban hírt adtunk, most meg olvassuk: hatalmas üvegcet magasodik majd a Duna parton a Közraktárak épületegyüttese felett. Fotók és leírás a CET-ről, meglepő fejlemények a Városháza Parkról a túloldalon!

Köszi az infót, robiroboter!

A formája miatt CET-nek nevezett komplexum a tervek szerint a Duna folyásával párhuzamosan fekszik majd. Az üvegtető átnyúlik a két meglévő, párhuzamos raktárépületen egy új egységbe úgy, hogy galériát alkotva egyesíti a régi és új építményeket. Az épület nagy tömeg befogadására és jelentős programok lebonyolítására alkalmas része az 1500 négyzetméteres CET rendezvénycsarnok, amely az üvegtest második emeletén lehet. A fejlesztés további része két parkoló szint, sétálóösvények, kerékpárutak és teraszok kialakítása a Duna mentén, összekötve a komplexumot a szomszédos Nehru-parkkal - írja az Építészfórum.hu.

A bálnáról egyelőre ennyit, most térjünk vissza a Városháza Park tervpályázathoz. Könnyen lehet, hogy a holland-magyar Egeraat építésziroda tervei alapján papíron már létező gigantikus épületkomplexum örökre rajz marad. Szász László, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja ugyanis felhívta a figyelmünket néhány apróságra, melyeket a Dezeen.com és más designoldalak jóindulatúan elhallgatnak.

A jelenlegi Főpolgármesteri Hivatal műemlék épület, így az értékmegőrző felújításon kívül érdemben nem lehet átalakítani. A városvezetés ennek ellenére bérbe adná a ma is meglehetősen kihasználatlan épületet, irodái a leendő új, modern szárnyba költöznének. Felmerül a kérdés: ugyan ki bérelné a műemlék épületet, melyből a hivatalok éppen azért költöznek ki, mert irodának nem alkalmasak, átalakításuk pedig a védettség miatt lehetetlen?  - teszi fel a kérdést az Ybl díjas vezető tervező. Egeraat terve nyomán ráadásul mégtöbb irodaépület tagolná a belvárost, ami nem rossz befektetés, ám a város tervezett közösségi főterén mindenképpen elhibázott koncepció.

Durván támadják a projeket az Építészfórum.hu-n megjelent beszámolót kommentelő, gyaníthatóan szakmabeli olvasók is. Mint írják a beruházás miatt kivágják majd a jelenlegi, ideiglenes park gesztenyefáit. Az Erzsébet térhez hasonlóan újabb zárt tér jönne létre a városban, pedig épp a nyitott terekből van kevés. A  Városháza parkot, a Merlin Színházat, a Belvárosi Tűzőrséget és a Főpolgármesteri Hivatal parkolóit is magába foglaló megaprojekt győztes pályázata szerint a fővárosnak szimbólumokat kell kialakítania, az új főtér pedig meghatározó új arculati elem lenne a belvárosban, pedig a belső kerületekben számtalan szimbólum értékű épület található, a centrumtól kívülebb eső negyedek rovására. A Kormányzati negyed botrányos visszaszívása és a tervezett Nemzeti Színház helyén kialakított Gödör klub megnyitása óta ráadásul a politikát sem érdemes figyelmen kívül hagynunk, az utolsó ciklusát töltő főpolgármester pedig nyilvánvalóan nincs abban a helyzetben, hogy 2012-ig tartó beruházásokat garantáljon.

Szász László szerint ugyanakkor tény, hogy a területtel kezdeni kell valamit, ám egységesen nem lehet kezelni, ahhoz túl nagy. Egeraat terveiben egy 118,000 négyzetméteres komplexum szerepel, melyből 40,000 négyzetméteren teljesen új épületek magasodnának. A holland iroda valóban kimagasló minőséget képvisel, a projekt jó kezekben van – szögezte le az építész. Egeraat nem tehet arról, hogy eleve egy nem túl átgondolt projekt megtervezésére kérték fel. Kíváncsiak vagyunk mit gondolnak a szakemberek a Dunapartra tervezett üvegcetről. Ígérjük, hamarosan visszatérünk rá. 

razo | 2008.12.20. 23:06 | link | 5 komment | Megosztom

gaze 2008.12.21. 12:51:12

ez az üvegcet már a kultfővárosnál előjött, és már ott fölösleges hülyeség volt.
lehet álmodozni modern épületekről budapesten, csak épp amíg simán vannak olyan kontrasztok, mint a westend és nyugati aluljáró posványa, addig az egész nem ér semmit.
persze a rózsadombról biztos úgy tűnik, hogy majd az új épületek felhúzzák a környéket, de ezt - szintén - a westendnél láthattuk meddig terjed: 2 egész méterig.
és hát a VII. kerületben is jól bemutatták az ingatlanfejlesztést, most sokan "meg is döbbentek" rajta...

szóval a közraktárakból sokkal jobb lenne egy patent kis romkocsma negyed, egy Camden Town, mert a HASZNÁLHATÓ terek többet érnek, mint a városi főtanácsok által megálmodott habcsókos baromságok.
A város a lakóié, nem a polgármesteri hivatal dölyfős, kisködmönös elvtársaié.

bobo 2008.12.21. 13:36:22

A romkocsma negyed meggondolandó, főleg rendkívül szükséges fejlesztési irány! De az Isten szerelmére gaze, minek mindenbepolitikát préselni kisködmönnel, elvtárssal, uccu neki fakereszttel...
Nem kell a kulturába ami elvtársunk::polgár,ati elvtársatok:rohadt kommunista dekapitált szemléletet bevinni.Ez a jó a kultplayben!!!

solaitid · http://varoskepp.blog.hu 2008.12.21. 15:27:55

gaze, ezzel az erővel le se kellett volna jönni a fáról.
vigalmi negyed már van, csak valamiért zsidónegyednek becézik.
a cet egy olyan használható kulturális tér, amire igény van, ráadásul a duna visszahódításának egyik lépése.

gaze 2008.12.21. 23:09:07

azért, mert páholyból volt szerencsém végignézni pár ilyen "városarculati tervezést".
az építési engedélyeket szerintetek mi alapján adják ki egy ilyen "csodára"? (gumiszabályok a magasságokkal, stb) Vagy városért dobogó szívek hajtják az elképzeléseket? és itt kivételesen még csak nem is - feltétlen - a pénzről van szó, hanem, hogy valami "maradandót" letegyen valami arc a városképbe (mindenki Széchenyi akar lenni...)
gyaloghidak 4 milliárdért. klafa. ennyiből brutális kerékpárúthálózatot ki lehet hozni. annak van értelme, van gyakorlati haszna, arra lehet építeni.

Vigaminegyed: jah, igen erős rotációval, pedig a helyek tele voltak, mégis bezáratták őket (arcpirító módon meg lakossági bejelentések miatt). A Soho, Londonban. Az vigalmi negyed. A zsidónegyed: a zenekar még játszik a Titanicon.
Duna visszahódítása: Rakparti autópályákkal. Hiteles.

az ilyen "csodapaloták" önmagukban csak úgy mutatnak, mint leprás szájában az aranyfog.

3k- 2008.12.22. 01:21:12

fel lehetne újítani a meglévő házakat, hogy ne essen a vakolat a gyalogosokra, meg új buszokat venni, hogy ne égjenek bent az utasok és a bringaút is sokkal jobb ötlet.

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.