Reflex - tematikus művészfanzine nemzetközi szerzőgárdával

Amikor még nem voltak blogok, az emberek akkor is játszottak médiásat - igaz a disztribúció kissé nehézkes volt és szigorúan egy szűk kapcsolati hálón belül működehetett. A gyerekek anyuéknak írtak Hírmondót a homokozóból, a bölcsész szakosok pedig mindenféle fanzine-t és fénymásolt egotrippet szórtak az aulában. Elég szánalmas időszak volt mondjuk, főleg, ha belegondolunk, hogy ma mindenki ingyen hozzáférést készíthet magának a napi 100 millió+ látogatót vonzó YouTube-on. Közhely ez már, de azért csak gondoljunk bele. 

A fanzine szerencsére mégsem tűnt el, ami elsősorban a grafikai megoldások, tipográfiai szárnypróbálgatások és szociálpszichológia órán rajzolt logókezdemények miatt szerencsés, a lánglélekből fakadt megmondások és pornónovellák átköltöztek az internetre, és sosem látott módon burjánoznak. A szakkoli legügyesebb kezű tagjai által készített újságtervek, rajzok és illusztrációk azonban nyomtalanul elvesztek volna a sablondizájnokat kínáló blogmotorok korában, ezért a műfaj egyszerűen átmentette magát a képzőművészet világába

A Szigeti Árpád szerkesztette, fénymásolt Reflex magazin például kizárólag képekből áll, ráadásul magáévá tette a huszonegyedik század elejének uralkodó művészeti trendjét és nemzetközi kollaborációban készül. 14 magyar és 5 külföldi grafikus dolgozott a tematikus első szám tartalmának elkészítésén, a téma a zene volt. Az összesen 120 páldányban készüt, negyven oldalas kiadványt természetesen személyesen a projekt atyjától lehet megrendelni, 500 Huf ellenében (bónusz kitűzővel), emailben. A borítók egyedi, színes grafikával készültek, nincs két ugyanolyan!       

razo | 2009.03.17. 08:43 | link | 3 komment | Megosztom

média.hu könyv kult

rp · http://reflexmagazine.blogspot.com/ 2009.03.17. 14:49:05

sziasztok mától KAPHATÓ A WAVE LEMEZBOLTBAN is
Budapest VI Révay utca 4.

game4d · http://game4d.wordpress.com 2009.03.17. 17:10:03

én meg is vettem a lemezboltban..

amikor kibontottam, az az érzés volt a leggyorsabb, hogy miért adtam ki 500 forintot egy fénymásolt füzetért.
Aztán rögtön az első lapon megláttam, hogy sikerült a 120db számozott példány egyikéhez hozzájutni, és akkor nagyon örültem :).

ami tetszik:
- a nyuszik (dani boglárka?)
- a Stark mindig jó (de nem csak azért)
- borító

a buddhatomi itt "bude" művésznévvel van?
mindenesetre az edda feliratok inkább viccesek mint jók,
és ugyanez vonatkozik a "crisis ip" bikini-vonat grafity-jére is.

Szerintem a "zene" témában több lehetőség van.

üdv.
g.

ZaZie · http://criticalmiss.blog.hu 2009.03.17. 19:33:30

Hasonló a Rajzlap, igaz általában egy művész mutatkozik be és nyomdában készül: www.c3.hu/~rub/rajzlap/

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.