Amerikai média- és jogászhallgatók közös blogon nyomoznak

Pár napja Dan "my readers know more than I do" Gillmor vendégposztol a Boingboing-on, nem csoda, hogy rendre izgalmas témák kerülnek elő a blogon. Itt van például egy elképesztő projekt, ami megint azt bizonyítja, hogy az USA még mindig a legjobb hely a világon, és az egyetemeken olyan színvonalú oktatás folyik, ami nálunk teljesen elképzelhetetlen.

A Montana University (nem a Harvard, vagy a Stanford) jogászhallgatói és média szakos diákjai közös blogot indítottak egy helyi céges környezetszennyezéssel kapcsolatos bírósági eljárás dokumentálására. A példás kezdeményezésben külön ikonokkal jelölt írások során át (tintatartóval az újságírók, mérleggel a jogászok jelölik saját posztjaikat) nyomoznak a hallgatók, ki-ki saját szakterületének megfelelően. Az ügyvédpalánták a folyamatban lévő ügy jogi megfontolásait elemezgetik, a zsurnaliszták pedig háttérsztorikat, bírósági tudikat és elemzéseket írnak a W.R. Grace kontra Egyesült Államok perben. Hát nem fantasztikus ötlet?

razo | 2009.03.17. 18:54 | link | 1 komment | Megosztom

média digitális kultúra

gaze 2009.03.18. 00:43:01

ööö.. csak épp mo-n a bírósági ítéletek majd' 90%-ban megegyeznek az ügyészi vádirattal... (igazából minek is akkro a bíró?)
csak azt akarom mondani, hogy jó dolog nyomozni, de bíróság, igazságszolgáltatás nélkül csak felmegy a cukrunk, ha idehaza elkezdünk kapirgálni. Lásd pl MÁV és bajtársai.
Meg hát, oknyomozó újságírás? Az mi?

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.