Publius Hungaricus: episode 3

Amikor hét elején levelet kaptunk a titokzatos Publius Hungaricus-tól, először azt hittük, a lézerkard mérnöki rajza lesz benne csatolmányként. Aztán kiderült, hogy csak az episode 3 közeli megjelenéséről értesített a szerző, aki legutóbbi, szavazásos felmérésünk alapján Önök szerint Tóta W. Árpád, Bruce Wayne, vagy a Szcientológus Egyház (esetleg Nobilis Kristóf - a szerk.) Anyways, vártuk a cikket természetesen, kíváncsiak voltunk, lesz-e benne 12 pont, titkos bankszámlaszám PIN kóddal, 24 órás ultimátum a politikai elitnek, vagy valami hasonló. Csalódnunk kellett: a harmadik részben még annyi sincs, hogy legalább egy picit lelkesebben fizessünk a BKV jegyért a trafikban.

Publius legutóbb azt javasolta: amúgy néven Titkos Társaságokat kell alapítanunk, melyek semmibe veszik és elutasítják a magyar mutyikultúrát és a féltudású posztkomcsi elit lopás alapú értékrendszerét. Olyan társakat kell toboroznunk, akik az egyéni meggazdagodás vágya helyett, közösségként szeretnének érvényesülni, közösségi javak előállításából. Fine. Imádnánk egy ilyen országban élni (a Kultplayre például bárki írhat, várjuk a posztokat). Az Indexen ma megjelent cikkben azonban hiába kerestük, még említés szintjén sem találkoztunk az amúggyal. PH szerint a válság majd elintézi a nyolcvanas évek világát mentő elitet, hogy helyüket egy kompromisszum foglalja el. Mint írja új párt, vagy erő megjelenésére nem számíthatunk ugyanis. 

2009-ben olyan világ lesz Magyarországon, hogy Dante pokla wellness központ ahhoz képest. Százezrével követelik majd a változást az állásukat elveszítő tömegek, és elsodorják végre az elitet. PH csak azt hagyja figyelmen kívül, hogy az ilyen változások nyomán nem ingyen wi-fi, bicikliutak és szélerőművek épülnek, hanem a legaljasabb indulatok és a formátlan gyűlölet nyer teret - ősi magyar szokás szerint. Hiába "vagyunk többen és tudunk többet, mint 1989-ben", hiába "akarjuk jobban", a választójog sajnos nem végzettséghez kötött intézmény Magyarországon.

Egyetlen reményünk az internet.

Note: Magyar diák magyar padtársat akar

razo | 2009.01.29. 14:00 | link | 9 komment | Megosztom

politika média.hu

Elit Alice · http://www.elitalice.com 2009.01.29. 16:32:34

Egyetlen reményetek egy one way repülőjegy.

razo 2009.01.29. 17:25:28

:) Ez a projekt is fut egy szálon..

gaze 2009.01.29. 20:36:45

jah, kb ezért nézelődtem amszterdamban :D

a HP cikk semmit nem tartalmazott, amire lehetne "építeni". Szólamokból, meg bölcselletekkel már így is tele a padlás. Mérföldkövet tessék mutatni (rávilágítani) amiből lehet érzékelni, hogy a haladás zajlik, és van értelme.
De nekem elég volt elmenni bkv-val egy sztk fogorvosi rendelőbe...

b 2009.01.30. 10:51:28

"a választójog sajnos nem végzettséghez kötött intézmény Magyarországon" még jó... elnézve a belterjes művészeti felsőoktatást, vagy a pénzért megvehető egyetemi végzettséget.

gaze 2009.01.30. 20:38:01

mondok hármhúsz:
ha a jelenben menthetetlenül minden el van kúrva, akkor meg kéne próbálni elintézni, hogy ne ismétlődhessen meg, helyes pályára tenni a jövőt.
Oktatás, hogy a köv generáció ne legyen már hülyébb, mint a jelenlegi, és ha megoldható, ne kövesse már el ugyanazokat a faxságokat.
Választási rendszer, hogy legalább a szar helyzet ne legyen bebetonozva.
Pénzügyi ismeretek, hogy a nyomor ne örökítse tovább önmagát, legyen társadalmi mobilitás, ezáltal remény.

Ehhez persze a jelenben kéne változtatni, ahhoz pedig média kéne. De a média (a net azért nem kóser, mert aki netezik, az többnyire képben van, hogy gebasz van, leszámítva egy jópár fórum no-brainer törzsgárdáját, de ez mellékszál)

Mo-n a helyzet, olyan, mint valami bóvli és tönkre ment szerszámostáska ha szerelni kell valamit: ahhoz hogy megjavítsd a cuccot, be kéne verni a szöget, de a kalapács feje leesett. ahhoz hogy azt megragaszd, kéne a ragasztó de annak beszáradt a feje. A snitzer éle kicsorbult, a köszörűkő elveszett, stb stb stb.
Ezért én a voksomat a rendberakott párt és kampányfinanszírozásra, és azzal párhuzamosan választási helyzet tisztázására tenném, így talán az ESÉLY meglenne a kitörésre. Ez lehetne egy kiindulási pont, az első használható eszköz, amivel meg lehetne javítani a többi szerszámot.

sophie 2009.01.30. 23:29:41

remek,remek, amikor már azthittem hogy nem lehet reménytelenebb, hoztok még pár érvet. szuper :P

a repcsi egy korrekt ötlet, de mi van ha nekem azért hiányozna pár itteni dolog, nem lehetne inkább mégis hogy ne pusztuljon el az egész ország...?

gaze 2009.01.31. 13:16:39

a megoldás mindig a probléma megfogalmazásával kezdődik..

nem azt mondom, valóban egyszerűbb a kisebb ellenállás felé mozdulni, csak épp ha mindenki megy, akkor látható mi lesz: csomó antiszociális alak marad, és minél később lépsz, annál rosszabb lesz.
Volt már rosszabb is mo-n, csak most nem ANNYIRA egyértelmű, hogy mi ellen kellene fellépni és hogyan ("könnyű a barrikád tetején, mert ott tudod merre van az ellenség").

ha a választási rendszer rendbe kerül, akkor már lehet abban hinni, hogy a dolgok nem lesznek MINDIG ilyenek.

razo 2009.01.31. 13:45:05

igen, nyilván sok igazság van a cikksorozatban, jó, hogy ezeket kimondja valaki végre. Tény, hogy alapvető személetváltás kell, és az is tény, hogy ezzel az elittel nem megy.

ZaZie · http://criticalmiss.blog.hu 2009.01.31. 23:41:41

Meglepően semmitmondó volt ez a harmadik darab, elég nagyot csalódtam. Az írás lényegében egy bekezdésnyi, a többi szájtépés.

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.