Megnyílt az új Ars Electronica center Linzben

Minden idők leglátványosabb digitális művészeti fesztiválja várható szeptemberben Linzben, nemrég ugyanis átadták az évek óta készülő új Ars Electronica centrumot (AEC) Felső Ausztria fővárosában. A harmincmillió eurós beruházásból épített üvegkocka 6,200 négyzetméternyi kiállítási teret, kutatólabort és workshop műhelyt tartalmaz, ahol mostantól fejlesztők, művészek, mérnökök és kurátorok dolgozhatnak egész évben.

Az üveggel borított épület homlokzatát összesen 5,100 négyzetméter LED világítással borították, így a Duna túlpartján magasodó Lentos kortárs művészeti központ színváltós ellepontot kapott. Linz látképét a jövőben ez a két világító üvegépület határozza meg elsősorban. A rekordsebességgel elkészült digitális művészeti központot egy bécsi építész iroda, a Treusch architecture tervezte és készítette el 2009 januárjára időzítve. Ebben az évben ugyanis Linz lesz Európa Kulturális Fővárosa, az ambíciózus komplexum pedig meghatározza az évad arculatát, művészeti irányultságát is.

Kinetikus szobrászat, robotika, bio- és nanotechnológia uralja a centrum központi, évadnyitó kiállítását. Tudományos kutatások, a legmagasabb szintű csúcstechnológia és kortárs művészet keveredik az installációkban és az interaktív alkotásokban, melyek a digitális korba lépett emberiség legújabb kihívásait és fejlesztési területeit jelenítik meg.

Miközben a tudomány az emberi biológia legalapvetőbb építőkockáit kutatja, az információs hálózatok egyre jobban hasonlítanak az agyat felépítő idegpályákhoz. Közösségi rendszerek, tudásmegosztás alapú projektek és globális együttműködések teszik még színesebbé a kortárs kultúrát, hatékonyabbá a tudományos fejlesztéseket. Ezeket a folyamatokat mutatja be az Európa Kulturális Fővárosa évad kapcsán a vadonatúj AEC központ januártól, "Az emberiség új távlatai" című megakiállításában.  

razo | 2009.01.04. 11:42 | link | Komment | Megosztom

digitális kultúra ars electronica

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.