2008 legjobb tudományos képei

Gyerekkoromban imádtam a tudományos és ismeretterjesztő könyveket, filmeket, albumokat és enciklopédiákat. Ezeknél már csak a térképeket és a földgömböket szerettem jobban ezért néha hajlamos vagyok elmélázni, vajon lehetett-e volna belőlem a magyar Thor Heyerdahl, ha gimis föcitanárom, a fehér köpenyes Brassói brassóigecc nem öli ki belőlem módszeres kegyetlenséggel a kőzetek iránti rajongásomat elsőben, októberre. Képzeljék, ma már a tektonikus eredetű- és morotvatavak közti különbséget sem tudnám álmomból ébresztve felmondani, a Napban zajló termonukleáris folyamatokról nem is beszélve.

Az ismeretterjesztő képekért és részletgazdag illusztrációkért viszont ma is bolondulok, a Science magazine idei Science & Engineering Visualization Challenge versenyének helyezettjei pedig kivétel nélkül a műfaj világbajnokai. Ezen a megmérettetésen a zsűri nemcsak fotókat, hanem tudományos kiadványokban megjelent illusztrációkat, multimédiás vizualizációkat és mikroszkopikus felvételeket is értékelt a pályázaton, a győztes a fenti kép lett. Hogy mi látható rajta? Zöld kristályok egy narancsszínű gerinctelen tengeri állatka felületén, a kompozíció címe: "Zöld üvegerdő".

Lehet nézegetni a többi győztes munkát is itt, a túloldalon pedig - ínyencek figyelem - egy rendkívüli illusztráció, saját kategóriájában első helyezett alkotás látható az emberi keringési rendszerről. Mennyi látnivaló!

razo | 2008.09.29. 14:58 | link | 1 komment | Megosztom

graphics geek fotó

andris 2008.09.29. 21:10:42

állat:)

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.