Modernkori képírás

A több évezrede elfeledett képírás comeback-jét figyelhetjük meg manapság a smiley-k egyre nagyobb, egyre kreatívabb használatával. Ismerek olyat ugyan, aki nem hajlandó smiley-kat használni, mert az szerinte az iróniát öli meg. Természetesen nála sosem lehet tudni, mikor viccel. Mivel nem használ smiley-t.
Mindenesetre az interneten való kommunikáció nem lenne ugyanaz, ha nem rakhatnánk mosolyokat, kacsintásokat, stb. mondataink végére. Ezen kívül ott a temérdek ikon, mellyel az oldalakon való navigálást könnyítik meg. Azonban ez nem is feltétlenül az internethez kapcsolódik. Ki ne ismerné például e következő képsort:


Az ehhez hasonló ikonokat gyűjtötte össze az évek során Xu Bing, majd rendezte össze egy könyvvé. A Book From The Ground elnevezésű könyv tehát univerzális nyelven íródott: az ikonok egyetemesek, mindenki számára érthetőek. Az alkotó elsődleges forrásai a repülőgépen és reptereken található biztonsági előírások voltak.


Az oldalon találhatunk természetesen egy galériát, melynek segítségével dekódolhatjuk az esetleg nehezen megfejthető ikonokat, illetve a könyv mellé jár egy program is, melybe angol mondatokat beírva "ikonírássá" alakítja azt.
A könyv egy kiállítás formájában tekinthető meg, ahol a látogatók ezen fordító program segítségével csetelhetnek egymással.

Elit Alice | 2008.01.16. 08:54 | link | 1 komment | Megosztom

new media art könyv kiállítás graphics digitális kultúra

regina 2008.01.22. 14:27:33

olvasás nyelvtan német tesi

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.