Toboroz-e szupercsapatot Publius-Zorro az elitváltáshoz?

Tegnap megjelent az Indexen Publius Hungaricus második cikke a magyar elitváltás fontosságáról. Nyilván az előző rész után érkezett kritikák hatására - "sírni könnyű, miért nem mondja meg, mit kéne tenni" - az álarcos szerző ezúttal komplett cselekvési tervet vázolt a jelenlegi magyar elit leváltásához.

Eszerint amúgy néven Titkos Társaságokat kell alapítanunk, melyek semmibe veszik és elutasítják a magyar mutyikultúrát és a féltudású posztkomcsi elit lopás alapú értékrendszerét. Olyan közösségket kell létrehoznunk, ahová csupa nyugatot megjárt, több nyelven tárgyalóképes, teljesítmény alapú értékeket valló korrekt és nyitott szakember tartozik, akik nem egymás torkát lesik és nem az egyéni meggazdagodás vágya vezeti őket, hanem közösségként szeretnének érvényesülni, közösségi javak előállításából. Ez azonban korunk Tenkes Kapitánya szerint nem elég, kellenek koordinációs intézmények is, meg pénztőke, hogy a gonosz ezígy kapui erőt ne vehessenek az új elitpalántákat lombikban nevelő klubokon, melyeket nyugodtan nevezhetünk "polgári köröknek" is, nincs új a nap alatt.

Mielőtt azt gondolnák, hogy tömény savazásból áll majd posztunk következő néhány bekezdése is, gyorsan leszögezzük, hogy nekünk tetszik a cikk, annak ellenére hogy van benne egy kéretlen Info Rádió reklám (a példa értékű amúgy orgánum). Tetszett az első rész is, mégpedig két alapvető okból. Az első, hogy a magyar közélet Fekete Tulipánja a világlátott ember külső kameraállásából szemléli a magyar belviszonyokat (valami mutáns arisztokrata, vagy grófi sarj lehet), ami rendkívül frissnek ható és frappáns megállapításokhoz vezet. A hazai sajtó annyira belefeletkezett a politikusok és kvázi celebek bűzös levében történő tivornyába, hogy csak a legritkább esetben születik írás, melyben a szerző kívülről szemléli viszonyainkat és nem a pártok/celebek által tematizált valóságban rekedve csapkodja a híg kakát két tenyérrel.

A másik, hogy bár a "körösödés" gondolatától a hideg rázza a magunkfajta magányos hősöket, jó érzés eljátszani a gondolattal, hogy egy nyugati munkakultúrát, fizetéseket, üzleti szemléletet és uszodabérletet biztosító kreatív klubban dolgozunk, ahol nem a mutyi és politikai lobbi határozzák meg az erőviszonyokat, a kollégák pedig egymást jóindulatúan segítve közösségi célokért munkálkodnak. Ilyesmiről álmodozunk néha, mikor sziklára hajott fejjel a tűz mellett elszundítunk, kezünket revolverünk markolatán pihentetve.

Publius érvelése - amellett, hogy egy csomó mindenben igaza van (nálunk egy szinten felül nem lehet megbukni,  a pozitívnak tűnő kezdeményezések tetején is az elmúlt rendszerben féltudást szerzett öreg sith lovagok ülnek, akik a következő generációban újratermelik saját fajtájukat, "Az üzleti elit, a magyar mágnások döntő többsége vagy a korábbi állami vagyon áron aluli megszerzésével vagy az államnak történő túlárazott beszállítással, esetleg a törvények nyílt kijátszásával szerezte vagyonát", stb...) a cselekvési terv felvetését megint elnagyolja.
Mint írja, "egyszerre kell egy jó üzleti vagy „társadalmi” vállalkozó, tőke, szellemi társak, és persze kapcsolatok" és csupa kedves, nyitott, profi szakember, hogy akárcsak egyetlen "jó polgári kör", műhely, labor, vagy lázadó szövetség megalakulhasson. Nem igazán értjük, hogy egy szakácsblog, vagy a sokszor erősen jobbra húzó Info Rádió miért volnának példaértékűek, pénz, paripa és fegyver pedig egy helyen és egy időben nem szokott rendelkezésre állni - sajnos.

Ha mégis összejönne a lehetetlen, ha egy idős, tolószékes svejci pofesszor egyszercsak megkeresne bennünket egy elektronikus bárányban elrejtett kódolt üzenettel, megfelelően trendi gadgetekkel csábítana, és ez a szupergazdag és a jó ügyért harcoló, humánus szellemi vezető éppen csapatot toborozna magának az uralkodó magyar elit kiütéséhez, akkor ezúton jelezzük, hogy adott esetben meggyőzhetőek vagyunk a csatlakozásról. Addig is bízunk Istenben és szárazon tartjuk a puskaport.

razo | 2007.11.27. 13:48 | link | 21 komment | Megosztom

politika média.hu

Vénuszi Megfigyelő · http://hiperter.blogspot.com 2007.11.27. 17:55:00

első. akkor jelentkeztem.

Vénuszi Megfigyelő · http://hiperter.blogspot.com 2007.11.27. 17:57:43

Ja, hogy Gyurcsány? akkor inkább a tömeges kivándorlás a Marsra. jó volt veletek, csókolom Petit.

nena 2007.11.27. 18:28:23

en is meggyozheto vagyok adott esetben

dH · http://dh.squidcode.com 2007.11.27. 19:28:28

Engem már nem kell meggyőzni, azt hiszem nem kell nagy arc ahhoz, hogy őszintén kijelenthessem, én ezt már bizony tudtam egy ideje. De örülök hogy egyre nagyobb spektrumban érvényesülnek ezek a dolgok. Egy konzervatív-reflekció: republican.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=6295 - kommenteket is fussátok. Örülök hogy így szétburjánzott a játékos fiatalok körében is ez a gondolatmenet, ez azt jelenti hogy a fiatal magyar társadalom jórésze túljutott már azon a szinten, hogy bezárkózva a lakótelepi klotyóba, hátravetett vörös fejjel, egyik kezében a nagy nehezen, sok küzdelem árán frissen megszerzett, presztízs értékű új ipod touchot szorongatva, a birtoklás hirtelen jött örömét levezetve ritmikusan örömöt szerezzen magának.

Elit Alice · http://www.elitalice.com 2007.11.27. 19:35:35

bízunk a kiben? :P

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2007.11.27. 20:37:38

A szöveg leginkább Viktorra jellemző. De mit lehet tudni.

aranyhaj.blogspot.com

zs 2007.11.27. 22:31:42

hátnemistudom. nem elég lelkes és meggyőző a megoldásos rész ahhoz, hogy szó nélkül egyet lehessen vele érteni. picit olyan naivnak tűnik. de ezzel együtt szeretek arról olvasni, hogy vannak még mások is akik hasonlóan siralmasnak látják a helyzetet, viszont legalább van ötletük a javításra.
egyébként meg kíváncsi vagyok hogy a misterious cikkíró vajon mivel foglalkozik civilben, vajon tényleg szervezi-e az amúgyot... :)

Marrs101 2007.11.28. 00:38:02

dH!

Remélem azt a republikánusos blogot rossz példaként, elrettentésként szúrtad be. Beleolvastam itt-ott, szerintem másra nem való. "faszbarom Európa ... idióta ENSZ" Bocs ha erős volt, csak idéztem a blogtulaj szavait!
Egyébként nem Magyarországon élek, nem is szándékozom jó sokáig hazamenni. Nem adom se a nevem se a pénzem(adóm) az otthon folyó dolgokhoz. Ez az én személyes ellenállásom.(amikor az utas sztrájkol, nem a vasutas) Sok ismerősöm, akik több-kevesebb ideig külföldön éltek, majd nagy elszántsággal hazatértek, ismét tervezgetik az indulást. Dehogy gondolnak bármit is megváltoztatni... És tényleg csak kintről lehet igazán észrevenni, mekkora szarság ami van...

radar 2007.11.28. 04:32:44

Egyetértek Publius érvelésével, hogy minél több fiatalnak kell külföldre mennie tanulni. Csak fél évet töltöttem Szingapúrban, meg pár napot a világ több részén, de úgy érzem, sokat segitett a világszemléletemen. Azelőtt is tudtam nagyrészt, amiről ir, de most jobban látom az alternativákat. Szingapúr is egy koszos kikötőváros volt negyven éve, nemzetiségi villongásokkal és liftbe vizeléssel, mára a régió egyik példaképe. Igaz, itt gyakorlatilag egypártrendszer van - csak a történelemben kivételesen ez az egy párt valamennyire ért is a gazdasághoz. A személyes szabadságjogokat meg lassacskán kiharcolják az emberek - errefele amúgy sem sietik el. Otthon a gengszerváltás után kitört a fenemód szabadság, és elhitték, hogy ettől jobb lesz.

homopoliticus · http://homopoliticus.blog.hu 2007.11.28. 09:56:25

Azért tűnhet a cselekvési terv elnagyoltnak, mert nem lehet ilyet felvázolni, PH szerinten nem is akart ilyet. Itt nem arról van szó, hogy szőni kell egy kellően széles körű és alaposan kistafírozott összeesküvést az elit leváltására (= kb. forradalom), hanem arról, hogy szép lassan meg kell próbálni megváltoztatni azokat a káros beidegződéseket, amiket a cikk leír.

Ez pedig nem megy egyik napról a másikra. Nem is lehet programszerűen, hanem csak úgy, hogy egyéni kezdeményezések vannak, amelyek próbálnak amúgy-szerűek lenni (pl. tárgyszerűség, vagy más módon meghaladni a becsontosodott dolgokat - pl. Bűvös Szakács). És akkor talán előbb-utóbb a példa ragadós lesz.

Norman Bates · http://szellemes.blog.hu/ 2007.11.28. 11:18:14

Szerintem a puskaport mindig érdemes lesz szárazon tartani. Amíg ezek köztünk járnak...

Dömpernő 2007.11.28. 11:48:34

Nekem őszintén tetszett PH cikke. A gond csak annyi vele, hogy két téves előfeltevésen alapul, egyfelől, hogy ma egyátalán lehet itthon közérdekről beszélni, másfelől pedig, hogy az elit kívülről megváltoztatható. A valódi közérdek, mint a többség hosszú távó érdeke ugyanis jelenleg megfoghatatlan, a többség csak a rövid távú magánérdekeinek megfogalmazására képes. Ezt pedig alapvetően nem a féltudás okozza, hanem a hitetlenség, hogy bármi itt hosszú távon megmaradhat. Most kell lopni, mert holnapra elfogy, vagy ellopja más. Ez a szemlélet pedig csak idővel változhat meg, amikor már látható, hogy nem fogyott el holnapra, és más sem lopta el. Ekkor ugyanis már a többségnek nem fogja megérni a tisztességes megoldásokat kockáztatni, ha ugyanazt meg lehet szerzni öt év alatt becsületesen, akkor nem éri meg azonnal ellopni. Ha ez a gondolkodásmód kialakul, akkor az elit saját maga fogja magát megváltoztatni, a mai kopasz olajmaffiózó unokája már Oxfordban fog tanulni közgazdaságtant. Mindez viszont csak "magától" alakulhat majd ki, tudatos cselekvéssel lényegében nem lehet befolyásolni, az elit külső "titkos társaságok" által - megfelelő eszközök hiányában - nem befolyásolható. Azon lehet csak gondolkozni, hogy ez a folyamat húsz vagy ötven év alatt megy végbe.

szinten 2007.11.28. 12:04:11

Ami konnyen jon az konnyen megy. Annak hogy az olajmaffiozok Oxfordba jaratnak a sarjaikat mar kellene hogy jele legyen (pl ott vegzett emberek) marpedig ilyen nincs. Inkabb szerintem elverik a penzt es ezzel lehetoseg lesz par evtized mulva ujraosztani a lapokat.

Dömpernő 2007.11.28. 12:36:54

Látható jele szerintem egyelőre nem is nagyon lehet, mert az a korosztály, akiről beszélek, még nem annyi idős - ha megszületett egyátalán - hogy Oxfordba járhasson. Ezért én inkább az ötven évre szavazok.

doomhammer · http://tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com 2007.11.28. 16:36:07

Svájci professzorral kapcsolatban még egy feltételt kell állítani.

Kiüti a magyar elitet és nem ül a helyébe.
Az ilyen elitváltás nekünk, alullevőknek nem hoz a konyhára.

doomhammer · http://tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com 2007.11.28. 16:38:21

Dömpernő 2007.11.28. 11:48:34:
"Nekem őszintén tetszett PH cikke. A gond csak annyi vele, hogy két téves előfeltevésen alapul, egyfelől, hogy ma egyátalán lehet itthon közérdekről beszélni, másfelől pedig, hogy az elit kívülről megváltoztatható."

Maradjunk az elit megváltoztatásánál és tegyük a szót idézőjelbe. Így: "elit".

Ha "elit" alatt azokat a közszereplőket értjük, akiknek döntései miatt szarban van az ország, őket könnyen meg lehet kívülről változtatni.

A módszer neve választás, ha maradunk a parlamentáris demokráciánál. Ha nem maradunk, egyéb lehetőségek is adódnak.

razo 2007.11.28. 18:24:47

Doomhammer, ameddig azt gondoljuk ebben a fura országban, hogy a politikusok a mi vezetőink, akik felettünk állnak, és az a feladatuk, hogy elintézzék nekünk a dolgokat, és nem úgy gondolkodunk, hogy a politikus a mi alkalmazottunk, aki köteles elszámolni havonta a pénzünkkel, addig itt kő kövön nem marad...

Dömpernő 2007.11.28. 20:48:36

Doomhammer, "elit"-en (egyetértek az idézőjellel) azokat értem, akik jelenleg politikai-gazdasági-kulturális téren döntési helyzetben vannak, vagy reális lehetőségük van arra, hogy döntési helyzetbe kerüljenek.
Ha a fenti fogalom elfogadható, akkor a választás, és a népszavazás is, csak látszólag okozhat igazi változást, egyfelől mert tényleges választási lehetőség nincs, legfeljebb eltérő retorika és kommunikáció mellett fogják mások csinálni ugyanazt (lopni). Másfelől pedig - hogy még pesszimistább legyek: mivel közmegegyezésen alapuló értékrendszer hiányában nem beszélhetünk egyértelmű közérdekről, ezért azt sem felismerni, sem tenni érte, sem képviselni nem lehet.
Nekem azért tetszett PH cikke, mert lényegében azt mondta ki,hogy szemléletváltás nélkül nincs előrelépés. Csak azt vitatom, hogy a szemléletváltás tudatosan is előidézhető, szerintem ez organikusan fog majd kialakulni, valamikor, ha a körülmények ehhez lassan-lassan adottak lesznek. Az "elit" nem úgy fog változni, hogy valakik szándékosan kényszerítik a változásra, hanem akkor, ha felismerik, hogy a husszú távú magánérdekeik ezt szükségessé teszik. Az olajmaffizózó még szükséges rossznak tartja a farkastörvényeket, mert meg akar gazdagodni, de az unokájának már mindene meglesz, és ezért majd azt szeretné, hogy kiszámíható és átlátható törvényes rend biztosítsa a hatalmát. Most ott tartunk, hogy erre az elitnek ugyan lenne igénye, de mivel saját magára ezt még nem tartja kötelezőnek (még jobban megéri lopni, mint legalizálni és megvédeni az eddigi lopásokat), ezért az egész nem hiteles, az adócsalás emiatt nemzeti sport.

doomhammer · http://tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com 2007.11.28. 21:35:38

Dömpernőnek és razonak: Azért demokrácia, hogy legyen mód az "elit" leváltására. Kivéve, ha igazából nem akaródzik leváltani azt az "elitet", csak morgolódunk róla.

Alapítsunk pártot, amelynek célja az "elit" hatalmának korlátozása legyen.

Ne hagyja, hogy a politikusok kizsebeljék. Szavazzon ránk ...

gaze 2007.11.29. 11:44:12

Uhh.. szerintem politikával ne foglalkozzatok Kultplay boys..
De persze, mindenkinek szíve joga.
Nem tom hogy jött ki az írásból, hogy itt polgári körökről van szó, de biztos lehet úgy is értelmezni.
Az hogy megoldásként nem egy könnyen-gyorsan alkalmazható receptet írt le, amit holnap meg is lehet csinálni, ezen fanyalogni talán nem a legmélyenszántóbb.
Lásd homopoliticus kommentje, itt csak irányelvekről volt szó, gondolkodásmódról, paradigmaváltásról.
Viszont, reményt ad - nekem - hogy születnek ilyen cikkek.

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.