Fekete öves graffiti a kArton galériában

k6

 

Szex, politika, provokáció. Magyarország legismertebb street art művészei és egy francia megasztár, Jace munkáiból szervezett kiállítást a kArton Galéria.

A bemutatott festmények nagy része erősen politikus és pornográf, ahogy azt el is várhatjuk a kortárs vizuális ellenkultúrától. Fallikus ágyúcsövek, halálfejű katonák, pénzéhes nők és szexéhes férfiak vonulnak végig Jace vászonsorozatán. Amikor kifogy a festék, a két méteres street artista nuncsakuval is képes jobb belátásra bírni a konformista fogyasztókat: az arcnélküli rajzolt karakter, Gouzou atyja ugyanis fekete öves karatemester. Emblematikus figurája kifejező mozdulatokkal, a köré festett jelekkel, utalásokkal kommunikál és rendszerint komoly bajban van a képeken. Jace a kiállításon művészkönyvét dedikálta Budhatomi-nak, a hazai szcéna jeles képviselőjének. A büszke tulajdonos nem habozott rendelkezésünkre bocsájtani az egyedi illusztrációt:


scan1

 

A kereskedelmi médiumok cukormázas hirdetései kapnak jól irányzott félkörívest a tárlaton, ahol a magyar utcai sztárok jóvoltából gyönyörűen tervezett fiktív logókkal, jellegzetes karakterekkel és hagyományos writer munkákkal is találkozhatunk. A graffiti hagyományos vonalát Nikon képviseli a kiállításon: a hatalmas színpompás betűk készítőjük nevét és merészségét hirdetik. Miztahbush betűkompozíciói idővel tekergőző ornamensé formálódnak: ezekről a bokrokhoz hasonló képekről kapta a művésznevét is. Drez tervezőgrafikai munkásságát a megvalósult reklám - és egyéb kiadványokon túl, még a fiktív utcai logókról is ismerhetjük. A street art magyarországi meghonosításában főszerepet játszó 1000% csoportot Torzmerev és Cut16 (aka Stark Attila) képviseli. Többek között az ő működésüknek köszönhetően omlott le a művészeti intézetekben a falakat és a műalkotásokat elválasztó határ.

 

k1

k2k3

space night rockers | 2007.10.12. 11:38 | link | 3 komment | Megosztom

street art kiállítás

Insolent Art 2007.10.13. 17:11:38

Javitas:
TorzMerev link:
http://www.flickr.com/photos/torzmerev/
Drez link:
http://www.flickr.com/photos/extraverage/

kovacs istvan 2008.10.10. 19:39:37

szeretnek judozni

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.