Digitális szezonzáró a Kitchenben

kibu2

Hónapok alatt lenyomták Magyarországot innovációban a Kitchen Budapest fiatal ösztöndjasai: bluetooth alapú médiaművészetet, mobiltelefonnal irányítható interfészeket, mozgásérzékelő szenzorokal felszerelt intelligens tárgyakat láttunk a nyári szezon zárása alkalmából szervezett bemutatón. Bár egyelőre nem tudunk arról, hogy a főszponzor Magyar Telekom ígéretét betartva lecsapott volna a piacon úttörőnek számító projektekre, biztos, hogy elégedettek lehetnek. A Kitchenben fejlesztett eszközök és digitális művészeti installációk ugyanis legalább tíz évvel a magyar piac előtt járnak.

kibu7Formás kötetben foglalta össze a Kitchen Budapest a nyári szezon termését. Április óta workshopokon és kiállításokon már láttuk a szerdán bemutatott projektek
egy részét, de azért akadtak vadiúj prototípusok is. A médialabor, melyet a Magyar Telekom hozott létre afféle kreatív műhelyként, a szeptemberi bemutatóra nemcsak ötleteket és félkész termékeket produkált, hanem olyan mintadrabokat, melyek simán megállnák a helyüket piaci körülmények között is. Probléma lehet, hogy a hazai körülményeket nem különösebben vették figyelembe a labor kutatói és menedzserei, persze jó, hogy.

Ha magyar léptékben gondolkodtak volna, nyilván székhez kötözik a fiatal munkatársakat, hogy semmit se csináljanak a három hónap alatt. Nem ez történt: programozható szövegnyíró fűnyíró, bluetooth alapú mobilrendszerek, valós idejű animációs szoftver, közösségi multitouch display, kézmozdulatokra reagáló mobiltelefon és érzelmeket kifejező intelligens robotlámpa született az ösztöndíjasok íróasztalán. A bemutatón megtudtuk, hogy a labor legfontosabb fejlesztési irányai a mobil kommunikáció és az intelligens tárgyak voltak. Nagy örömmel szórakoztak az újságírók például az Animata szoftverrel, mely egy valós idejű animációs rendszer. Segítségével a felhasználó a látott jeleneteket élőben módosíthatja, a virtuális térben kamera segítségével mozoghat.

 kibu1

A szövegnyíró két sorban elhelyezett és egy hagyományos fűnyíróhoz csatlakoztatott botmixer-installáció, ami egy Macbook-hoz kötve a gyepbe nyír bármilyen előre programozott mintát. A bemutetón egyszerű hullámvonalat rajzoltak a tervezők, de simán készíthető ennél bonyolultabb ábra, vagy felirat is.

 kibu1

Kedvenc projektjeink (ebben alighanem osztozunk a Telekom véleményével is) két mobiltelefon alapú fejlesztés: Haraszti Gina egy átalakított router segítségével bluetooth mobilokra küldött különféle képeket, animációkat és hangüzeneteket. Az ATTAK egy másik kiállításra, a Műcsarnokban csütörtökön megnyílt !Foradalom? című tárlatra készítette, ahol ötvenhattal összefüggő multimédiás üzeneteket kapnak a látogatók. A másik egy mozgásérzékelő szenzorokkal felszerelt mobil volt, ami különféle irányú rázogatásokra és lóbálásra végezte el a megadott feldatokat, például sms-t írt, vagy törölt. A fejlesztés laptop alapú prototípus, egy előre meghatározott munkafolyamat végrehajtása jelenleg csaknem teljesen leterhel egy 2GHz-es Macbook-ot.

 kibu6

A bemutatón látott installációk érdekessége, hogy a legapróbb részletekig kidolgozottak voltak, ez pedig Magyarországon ismeretlen projekt-szemléletet feltételez. Az Animata animációs rendszer felépítése például zenészek, grafikusok és programozók összehangolt munkáját követelte. A látottak alapján belegondolni sem merünk, mit hoz majd a következő három hónap. Szerintünk a Kitchen kutatói simán csinálnának lézerkardot is, ha kommunikáció helyett hadászati fejlesztésekben gondolkodnának.

razo | 2007.09.26. 18:33 | link | 1 komment | Megosztom

digitális kultúra budapest

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.