Critical Mass: Budapest elesett

Pedig nem voltunk biztosak abban, hogy a tavalyi húszezres létszámot sikerül überelni választások előtt egy nappal, új, az eddiginél jóval hosszabb útvonalon. Tavaly ugyanis a kígyó két vége konkrétan összeért, nyilván ezért döntöttek a szervezők a rakpartok einstandolása mellett. A városi Duna-szakasz csak elég lesz hosszában - gondolták. Persze nem lett elég. Amikor az Erzsébet-híd pesti lábánál észrevettük, hogy a folyó budai oldalán már visszafelé jön a távoli Petőfi-hídon átkelt tömeg, hogy azután a Lánchídon keresztül ismét Pestre érkezzen, rájöttünk, hogy Budapest legjelentősebb, közös nevező alatt egyesíthető, bármikor mozgósítható humán erőforrása a kerékpáros társadalom. Az idei akció célja az volt, hogy az emberek ne csak a hétvégéken, hanem munkába járáshoz is használjanak bringát. A Crical Mass blogján a szervezők kiemelik: "a tavalyi felvonulás sikerét mutatja, hogy ennek segítségével tudtunk bekerülni a fővároshoz, és így idén 30 kilométer új kerékpárutat építenek. Eddig 145 kilométeren lehet tekerni, 500-600-nál már elégedettek lennénk, de 900 kilométer lenne a tökéletes."
2
Konstatáltuk, hogy tavalyi jóslatunk, miszerint 2006 tavaszán magenta kapuk alatt tekerünk majd, miközben Borsodi-zászlók csattognak a kijelölt útvonal mindkét oldalán, a TV2 pedig élőben jelentkezik a helyszínről sztárbiciklista-interjúkkal, nem vált valóra. A lassan intézménnyé váló felvonulás elkerülte a gusztustalan kommercializálódást, sőt: üdvös módon inkább a civil szféra felé mozdult. Az idei rendezvény egybeesett a Föld Napja alkalmából szervezett felvonulás-téri haccacáréval, így tizenkét civil szervezet élvezhette a potyára érkezett tömeg érdeklődését.
cm3
Kedvenc útszakaszunk ezúttal a Clark Ádám tér volt, ahol elszabadult a hancúr. Az Alagútból kibukkanó bringások önfeledt módon vetették magukat a máskor elviselhetetlen körforgalom közepén kialakított tulipánágyásba, bukfenceztek a fűben, miközben a kurvaanyázós elsőbbség táblánál (előnye mindig a körforgalomban haladó járműnek van, a rakpart irányából és a Fő utcából bepofátlankodó buzik pedig kussba maradnak) sárga egyentopba és forrónadrágba öltözött táncosnők ráztak a körben álló batucada dobosok karneváli ritmusaira.
cm1
Később az Andrássy úton megvolt a délután egyetlen fekete pontos eseménye is: a menetet amúgy jófej módon kordában tartó szervezők egyike hisztériás rohamot kapott, amiért a szervízúton levágtunk egy kisebb, bedugult szakaszt.
cm4
A Felvonulási téri célban rendőri oszlatás helyett ezúttal színpad, hangfalak és dídzsé várta a befutókat, meg a mondott civil szekció. Az ilyen rendezvényeket azonban szerkesztőségünk elitista különítménye inkább zenei ízlés, és nem közlekedési eszköz preferencia szerint szelektálja, ezért tovább tekertünk Michelle Wild expornósztár élettársának közeli kerthelyisége felé.
cm5

space night rockers | 2006.04.23. 12:47 | link | 3 komment | Megosztom

critical mass

johi 2006.04.24. 16:26:14

melyik az a kerthelyiseg?

razo 2006.04.24. 17:22:09

Ha megigred, hogy nem mondod el Velvetesnek: a Sandokan Lisboa

johi 2006.04.27. 12:28:58

oke, megigerem :)

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.