Facebookosodik a CNN: jönnek a közösségi hírportálok?

Testreszabható tartalommal rukkolt elő a világ egyik legnagyobb médiabirodalma, ami szerintünk az utóbbi évek legjelentősebb médiatörténése a Napkelte megszűnése óta.

Távirati stílusban a legfontosabbak:

- Új arculat, középre rendezett logóval.

- Lokalizált tartalmakkal testreszabható az oldal, egyelőre időjárás-jelentést, helyi híreket, sporteredményeket és tőzsdeadatokat kapunk a bejentkezést követően. My News, My Alerts, My Newsletters, User Profile fotóval: a szolgálatás egyelőre - ízlelgessék a mainstream médiában eddig ismeretlen kifejezést - béta állapotban tesztelhető.

- Teljesen átdolgozott keresőrendszer, melynek segítségével állítólag gyorsabban férhetünk a hálózat videó- és cikkadatbázisához, különös tekintettel a lokális tartalmakra.

- Elképesztő mennyiségű videó, szuper új lejátszóval. A cikkekbe ágyazott thumbnailek kattintásra az írott szöveget széttolva kinyílnak és középre kúsznak.

- Európa, Afrika és Ázsia hírei mellett Latin-Amerika és a Közel-Kelet is saját rovatot kapott a fejlécben.

- Az oldalon tudományos, technológiai, környezeti és gazdasági viták indulnak a TED konferenciasorozat mögött álló, Chris Anderson vezette Sapling Foundationnel történt stratégiai megállapodás nyomán. A CNN tartalmat is készít majd a TED számára: interjúkat közöl a konferencián felszólaló kutatókkal, tudósokkal és művészekkel, a témákat pedig részletesen körüljárják majd azt vizsgálva, milyen közvetlen hatásai lehetnek a TED-en felvetett ötleteknek.

Mindez az amerikai sajtó válságáról és újraszerveződéséről is tanuskodik. Jeff Jarvis, a New York egyetem médiaprofesszora már évek óta azt az álláspontot fejtegeti, hogy a válság és a napilapok pusztulása helyi szinten szerveződő mikrohálózatok és ezekből kinövő hírügynökségek kialakulásához vezet. A lokális tartalom felértékelődik, az olyan legújabb médiaműhelyek, mint a News Innovation már javában a hirdetési piac átalakulására, és az új üzleti modellek kialakítására gyúrnak, sőt: a New York Times is fontosnak tartja, hogy Fort Greene és Clinton Hill híreit saját struktúrájába integrálja.

A személyes/helyi tartalom megjelenítése egy globális híroldal esetében azt jelenti, hogy be kell jelentkezni a sitera. Innentől pedig egyenes út vezet a profile picture és a My Newsbox felé. Kíváncsiak vagyunk, szőrös kisállatokat vajon mikor lehet majd ajándékozni a CNN-en.

razo | 2009.10.31. 22:16 | link | Komment | Megosztom

média

Peter Kruder titkos zenei gyűjteménye

Master Series címmel indított új sorozatot Ausztria legbeszívottabb kiadója, a G-Stone. A lemezeken neves zenészek személyes kedvenc felvételei hallhatóak majd, az első részt maga Peter Kruder jegyzi, aki a Kruder und Dorfmeister együttes szintetizátorosaként vált ismertté régebben.

A Master Series nagyjából olyan, mint a Back to Mine, amit ismerünk-szeretünk: hírességek kulissza- és hálószobatitkaira derül fény, kibújik a zsákból a fogak fehérje, inspiráció és személyes toplista, avagy: mit hallgatnak otthon a Royksopp fiúk, Krafty Kuts és Roots Manuva? Általában meglepetés várja a hasonló sorozatokra fogékony hallgatókat, többnyire ugyanis kiderül, hogy a DJ-k szívük ményén mind rockerek és csak azért nem elektromos gitárral a nyakukban lettek híresek, mert kilencvenes években lemezjátszókkal volt könnyebb csajozni/pasizni.

Kruder mondjuk kivétel a rockerszabály alól, és mi hálásak vagyunk neki ezért. A Master Series első lemezére azokat a számokat válogatta, amiket korábbi, Listening Sessions címmel szervezett bealvós, elszállós koncertjein sikerrel játszott már osztrák hangversenytermekben.

Két napja simogatja a fejünket belülről Tom Waitstől a Clap Hands, és az is lehet, hogy a jövőben már kizárólag a Superflight-ra tudunk majd villamosozni. Hallgassuk is meg együtt a Chateau Flight időtlen felvételét, rögtön utána pedig a Sleazy Rider-t a a Dorfmeisterrel közös Shakatakadoodub albumról!

razo | 2009.10.28. 11:02 | link | 1 komment | Megosztom

zene

Skater tetris

soleado | 2009.10.15. 17:14 | link | 1 komment | Megosztom

videó geek

Splitting the Atom - megint MA rajongó lettem

Krisztusi korban vagyok, hiába, 1 hangból felismerem a jó zenét. Könnyedén válogatom szét a tiszta búzát a pelyvától, repkednek a trashbe a szemétrevaló albumok. Az utóbbi időben például több volt a pelyva: különösen az egykori nagyok szokása lett, hogy saját nyálukban fetrengenek és ugyanazzal a hangzással hülyítik a népeket, mint '97-ben. Csalódtam a Massive Attackban is már párszor, közveszélyes őrültekkel az ember csak finoman barátkozzon. 

Lett amerikai iTunes accountom, kinyílt a világ és tessék: ISTEN felvétel, scoop a 2010-es stúdióalbumról, abszolút üt:

Its getting colder outside
Your rented space
They shadow box and they
Paper chase
It never stops
And we'll never learn
No hope without dope
The jobless return
The bankers have bailed
The mighty retreat
The pleasure it fails
At the end of the week
You take it or leave
Or what you receive
To what you receive
Is eternited leave

razo | 2009.10.15. 17:11 | link | Komment | Megosztom

zene videó

Közösségi olimpia lesz a Rio de Janeiro-i? (nem)

Sosem gondoltuk volna, hogy jót mondunk bármiről, ami az olimpiával kapcsolatos, hiszen távolabb már csak akkor állhatna tőlünk a magyar változatban rendre Vitray Tamással súlyosbított nemzetállami doppingverseny, ha rendeletileg lenne kötelező követni az eseményeket magyar zászlót lengetve a tévé előtt. (Ahogy most kinéz, lehet, hogy még ez is meglesz hamarosan).

A 2016-os nyári játékok rendezési jogát nemrég elnyert Rio kampányfilmje azonban rendkívüli, és nemcsak azért, mert a kamera bullet-timeban kanyarog a cukorsüveg-hegyek között, miközben mi csorgó nyállal nézzük a Copacabana-i naplementét. A film azért is csodálatos alkotás, mert minden kockája ordas hazugság, ajlas szemfényvesztés. Elhiteti velünk, hogy az olimpia demokratikus, sőt: 2.0-ás intézmény, ahol csupa szimpatikus amatőr spotoló verseng egymással kedvtelésből.

Mennyivel érdekesebb lehetne a világverseny - gondoljuk filmnézés közben -  ha tényleg idős horgászbácsik, amatőr sziklamászók, hétköznapi bringások és jó alakú strandgeekek küzdenének egymással egy globális buliban, ahol mindenki jól érzi magát, nem számítanak a századmásodpercek, mert a lényeg úgyis a közös mulatozás lesz a végén.

A Rio-i olimpia ezzel szemben vélhetően semmiben sem különbözik majd az összes többitől: vérverejtékes, humortalan, politikusokkal súlyosbított szintetikus ámokfutás lesz a csodálatos dél-amerikai díszletek között. Most úgy tűnik: legalább Vitray Tamás nyugdíjba megy addigra.

 

razo | 2009.10.07. 08:19 | link | 5 komment | Megosztom

sport reklám

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.