Facebookosodik a CNN: jönnek a közösségi hírportálok?

Testreszabható tartalommal rukkolt elő a világ egyik legnagyobb médiabirodalma, ami szerintünk az utóbbi évek legjelentősebb médiatörténése a Napkelte megszűnése óta.

Távirati stílusban a legfontosabbak:

- Új arculat, középre rendezett logóval.

- Lokalizált tartalmakkal testreszabható az oldal, egyelőre időjárás-jelentést, helyi híreket, sporteredményeket és tőzsdeadatokat kapunk a bejentkezést követően. My News, My Alerts, My Newsletters, User Profile fotóval: a szolgálatás egyelőre - ízlelgessék a mainstream médiában eddig ismeretlen kifejezést - béta állapotban tesztelhető.

- Teljesen átdolgozott keresőrendszer, melynek segítségével állítólag gyorsabban férhetünk a hálózat videó- és cikkadatbázisához, különös tekintettel a lokális tartalmakra.

- Elképesztő mennyiségű videó, szuper új lejátszóval. A cikkekbe ágyazott thumbnailek kattintásra az írott szöveget széttolva kinyílnak és középre kúsznak.

- Európa, Afrika és Ázsia hírei mellett Latin-Amerika és a Közel-Kelet is saját rovatot kapott a fejlécben.

- Az oldalon tudományos, technológiai, környezeti és gazdasági viták indulnak a TED konferenciasorozat mögött álló, Chris Anderson vezette Sapling Foundationnel történt stratégiai megállapodás nyomán. A CNN tartalmat is készít majd a TED számára: interjúkat közöl a konferencián felszólaló kutatókkal, tudósokkal és művészekkel, a témákat pedig részletesen körüljárják majd azt vizsgálva, milyen közvetlen hatásai lehetnek a TED-en felvetett ötleteknek.

Mindez az amerikai sajtó válságáról és újraszerveződéséről is tanuskodik. Jeff Jarvis, a New York egyetem médiaprofesszora már évek óta azt az álláspontot fejtegeti, hogy a válság és a napilapok pusztulása helyi szinten szerveződő mikrohálózatok és ezekből kinövő hírügynökségek kialakulásához vezet. A lokális tartalom felértékelődik, az olyan legújabb médiaműhelyek, mint a News Innovation már javában a hirdetési piac átalakulására, és az új üzleti modellek kialakítására gyúrnak, sőt: a New York Times is fontosnak tartja, hogy Fort Greene és Clinton Hill híreit saját struktúrájába integrálja.

A személyes/helyi tartalom megjelenítése egy globális híroldal esetében azt jelenti, hogy be kell jelentkezni a sitera. Innentől pedig egyenes út vezet a profile picture és a My Newsbox felé. Kíváncsiak vagyunk, szőrös kisállatokat vajon mikor lehet majd ajándékozni a CNN-en.

razo | 2009.10.31. 22:16 | link | Komment | Megosztom

média

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.