10 éves blog: Amikor az Indexben még benne volt a Vice

Az elmúlt öt percben végig azon gondolkoztam, hogy foglalkozzak-e a Kultplayen a tízéves Indexel. Közben elkezdtem írni a poszot, mert Etele egy hatalmas fecskendővel, orvosi köpenyben áll a monitorom jobb sarkában és parancsolóan néz. Ha animált .gif lenne és nem egyszerű .png formátum, talán elmesélném a saját Index sztorimat is, csatlakozva azokhoz, akik valaha a portál szerkesztőségében dolgoztak és most, az évforduló kapcsán comingoutolnak a blogjukon.

Egy statikus őrült orvos azonban nem elég erős ahhoz, hogy anekdotázzak itt a Victor Hugo utcai irodaház második harmadik emeletéről, a Frankó humorportál építésében vállalt szerepemről, meg arról, hogyan történt az a bizonyos eset, amikor Lányi Zsolt szakadár kisgazda vezérrel egy válaszmányi naggyűlésen ölelkezve dülöngéltünk a transzparensekkel felszerelt, Torgyánváltó hangulatban tomboló sokadalomban. Legyen elég annyi, hogy kettőnk közül Lányi Zsolt dülöngélt és ölelt, én pedig a telefonomba kapaszkodtam, és negyedóránként jelentettem a szerkesztőségben szunyókáló rovatvezetőmnek az események alakulásáról. Micsoda idők voltak!

Sok év telt el azóta, az Index olyan lett mint egy régi osztálytárs, akivel ma már csak ritkán találkozunk. Már régóta olvasóként és nem szerkesztőként nézem a címlapot igaz, sem 2002-ben, sem manapság nem nagyon jutok beljebb. Egy pillantás az Indexre és megvan a napi Magyarország fless, ennyi elég is belőle.

A tízéves blog viszont különleges: az Index bő öt évvel a Hot magazin előtt találta fel a jelmezes celebfotózás műfaját, ráadásul bullshit-smink helyett igazán trippes karaktereket mutat a naponta frissülő sorozat. Érdekes, hogy a könyv - ami a képekből épült volna - végül sosem jelent meg. Így kellett történnie: a fotók a Végleges Elbulvárosodás előtti utolsó hónapokban készültek, igazi tökös, Vice magazinos stílusban. Az Index azonban - és most nem kezdünk bele, úgyis tudja mindenki, hogy mivé lett a magyar Vice helyett: kicsi piac, nyomorult közélet, bulvár, pénz, minőség, egyensúly, blablabla. A folytatást ismeri mindenki.

 

    

razo | 2009.05.20. 19:56 | link | Komment | Megosztom

média.hu

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.