Csodálatos stencilgraffiti Törökbálinton (videó)

Egydülállóan részletgazdag graffitire hívta fel a figyelmünket barátunk, a nemrég indult Spejz.hu. A 6m x 2,5m-es, stencil technikával készült alkotással lakhelyét, Törökbálintot és az M0-s autópálya hídpillérjét ajándékozta meg a művész, GG. Interjú a Spejzban, a videót kölcsönvettük ide:


Conquest of Paradise from viktor kadar on Vimeo.

razo | 2009.03.30. 21:46 | link | 10 komment | Megosztom

videó street art

Boulevard és Brezsnyev: vibrátorral a válság ellen

Fityiszt mutat a gazdasági válságnak a Király utcai Boulevard és Brezsnyev magángaléria. 28 kortárs képzőművész bocsájt árverésre egyedi objekteket, melyek kivétel nélkül vibrátorok felhasználásával készültek, hogy előteremtsék a szükséges készpénzt a győri Médiawave fesztiválon tartandó ErotikArt kiállításra. A Vaterán huszadika óta zajló árverés nyilvános art aukcióval ér véget holnap 19 órakor a galériában.

A Médiawave fesztivál ebben az évben első alkalommal egészülhet ki képzőművészeti kiállítással. A 19 éves, főleg filmművészettel és zenével foglalkozó, nem túl izgalmas happening idén az 1968-ban kezdődött szexuális forradalomra is emlékezik. Az ErotikArt két szervezője, Bánki Ákos és Rechnitzer Zsófia olyan tematikus képzőművészeti kiállítást álmodott Győrbe, melynek központi témája az erotika. A rendezők  „a szexuális forradalom örököseit", a fiatal művészeket szólították meg első körben, ugyanakkor örömmel fogadták az „ősök" tárgyait is, akik a hatvanas években "maguk voltak a forradalmárok".

A felajánlott művek (27 objekt és feLugossy László Nem porno című videomunkája) a Vaterán tételként 280 000 Ft-os kikiáltási áron licitálhatók.

 

space night rockers | 2009.03.30. 21:34 | link | Komment | Megosztom

kiállítás

Hétköznapi menny és pokol a Műcsarnokban

RYAN McGINLEY: Dakota Hair
Ryan Mcginley: Dakota Hair

Zöld mezővel szexuális kapcsolatot létesítő, meztelen embercsoport, rakott szoknyás nőalakra csapó guillotin, szmóker csillaut szoba mennyezetre vetített ruhátlan lányokkal, családi fotók horrorváltozatban, az apszist teljes egészében betöltő, posztnukleáris terepasztal. Végre kulturális értékteremtés céljából érkeztek Budapestre spanyolok, nem omladozó társasházakat építeni a belvárosban. A Műcsarnokban holnapotól bejárható, igazán nagyszabású kiállítás a spanyol MUSAC kortárs művészeti múzeum gyűjteményéből válogat Petrányi Zsolt és Augustin Perez Rubio igazgatók együttműködésének köszönhetően. A világ számos országából érkezett alkotások közös nevezője, hogy valamennyi a mindennapi élet szélsőséges helyzeteivel foglalkozik - innen a menny és pokol analógia, meg persze a május 17-ig látogatható tárlat címe is: Mi Vida - az életem.

space night rockers | 2009.03.27. 11:30 | link | 1 komment | Megosztom

kiállítás

Bálnába hatolt a magyar kultúrelit

Összesereglett csütörtök este a budapesti politikai, üzleti, kultúr és médiaelit a Corvinus egyetemmel szemben álló Közraktárak épületeinél, ahol megtartották a majdani CET- központ első-belső társasági eseményét. Annyi volt a projekt mellett protestáló közéleti szereplő, mintha Story címlapbérletet osztogattak volna a rozzant raktárépületekben. Jedi trükkel jutottunk be a szigorúan őrzött udvarra egy fehér deszkákból épített óriásbálna mellett, ami később fanfárszóra fényárba borult, majd feltárta nemi szervét, melyen át a sokadalom célt tévesztett Jónásként az állat belsejébe hatolhatott.

space night rockers | 2009.03.26. 22:24 | link | 3 komment | Megosztom

budapest

Kína betiltotta a YouTube-ot egy tibeti videó miatt

Tibet Youtube-ra töltött egy videót, melyen helyi szerzeteseket ütlegelnek rendőrök, Kína pedig válaszul elérhetetlenné tette a megosztó siteot - ámblokk - az országban. NorthFace hátizsákkal, GoreTex bakancsban és kifogyhatatlan American Express hitelkártyával talán kellemes hely lehet Kína, egyébként meg a hideg ráz bennünket egy olyan országtól, ahol ilyesmit minden további nélkül bevállal a pártállam.

A hivatalos állásfoglalás szerint persze utólag összeollózott kamuról van szó, azonban biztos, ami biztos, a kínai hatóságok hétfőn levették a videómegosztót az engedélyezett lapok listájáról - írja a BBC. Tibet kínai megszállásának évfordulóján véres megmozdulások voltak az országban, tavaly pedig egyes források szerint 220 tibetit öltek meg kínai fegyveres erők.

A kormány radikális, huszadik századot idéző lépése miatt most persze minden várakozást felülmúló nézettségnek örvend a videó. Megtalálja Ön is a túloldalon, vagy itt. Gyerekeket kéretik szigorúan távol tartani!

razo | 2009.03.25. 14:38 | link | 3 komment | Megosztom

Made our day: The CEO's guide to jetting

Háromrészes videósorozatot készített a JWT ügynökség egy kis amerikai légitársaság, a JetBlue részére. A sorozat korábban magángéppel furikázó, a válság miatt azonban tömegrepülésre kényszerült vállalatvezetőket próbál meggyőzni a fapados szolgáltatás nagyszerűségéről. Többet nem árulunk el, a fimek a maguk nemében tökéletes alkotások. Nézze meg az első részt alább, a másik kettőt pedig a <!--more--> után a túloldalon!  

razo | 2009.03.25. 13:30 | link | 2 komment | Megosztom

reklám

Köztér: politikamentes építészblog indult

Budapesten a nyilvánosságot kapott építészeti projektek nagy részére a mutyizás sötét árnya vetül. Egy-egy új beruházás, vagy grandiózus látványterv kapcsán ugyanis kapásból felmerül: hogyan, milyen pályáztatás után, milyen személyi összefonódásoknak köszönhetően nyerte el a lehetőséget éppen a.) projekt a sokszor szebb, olcsóbb és modernebb b.) projekttel szemben. Ha egy hosszú sétapálcával megpiszkálja valaki ezeket a kérdéseket, minimum súlyos vádaskodás és szakmai viszálykodás buggyan elő belőlük: levajazott zsűrizések, lefizetett politikusok, sanda vállalkozók, teflonarcú befektetők és elkótyavetyélt ingatlanok szerepelnek a történetekben.      

Ha jogi szempontból mégis rendben van egy nagyvállalkozás, akkor rendszerint üzleti manipulációk gyanúja merül fel az újságolvasókban. Hogyan lehetséges például, hogy mindenütt hotelek és irodaházak épülnek Budapesten, miért nem mondjuk kulturális központok, vagy modern pályaudvarok? Nos, nyilván azért, mert a befektetők gyorsan szeretnék viszontlátni a pénzüket, ehhez pedig elsősorban egy jó konyha és flancos lobbyroom szükséges. A várostervezési szempontok így sokszor háttérbe szorulnak. Több cikket és videót készítettünk már itt a Kultplayen is egykori és mai budapesti tervekről, és sorsukról: úgy tűnik, régen a komcsi irányelvek, ma a villámprofitra hajtó befektetők teszik lehetetlenné, hogy a városban élhető és hasznos közterek épüljenek.

A Köztér blogon mostantól két építész, Csillag Katalin és Günther Zsolt vizsgálja városunkat szakértő szemmel, közösségpárti hozzáállással, politikamentesen. Mint írják: "Építészek vagyunk, akik nem hagyhatják szó nélkül a budapesti épített és építetlen antikultúrát, éppen ezért be kívánjuk vonni egy szélesebb, véleményformáló kört, hogy – legalább mentálisan – élhetőbbé tegyük környezetünket"

razo | 2009.03.25. 12:52 | link | Komment | Megosztom

budapest

Kaméleonnal hirdet a Ray Ban, Numa Numa guy is visszatért

Nyakunkon a nyári szezon, egymás után bukkannak fel vadonatúj reklámfilmek a YouTubeon (A Márvány utcai kanyarban még mindig kellemes ünnepeket kíván valami nagyáruház óriásplakátja). Ugye emlékeznek a két idiótára, akik az arcukkal kapták el a feléjük dobott napszemüveget? Naná, hogy emlékeznek. Most itt a Ray Ban új vírusvideója, melyben látszólag egy kaméleon a főszereplő. Valójában meg persze az új, színes kollekció.

Másik leletünkben egy igazi YouTube sztár, Numa Numa guy szerepel. Nézzék csak, itt az eredeti film, amivel Gary Brolsma örökre beírta magát az internet történelemkönyvébe. Az időközben vérprofi tátikaszínésszé fejlődött srác ezúttal pénzért bohóckodik: a Martin Agency sorozatot készít, melynek első epizódjában a Geico biztosítótársaság logóállatkáját szeretné Numához kötni. A reklámban az a szép, hogy semmilyen felirat, url, vagy 1-800-as hívószám sem rontja el az amatőr hangulatot. Hátul a terráriumot figyeljék!

razo | 2009.03.25. 12:21 | link | Komment | Megosztom

reklám

Lomok a Kálvin téren: secondhand szemét

Jó, szorgalmas gyerek módjára elmész a Kálvinra már a vizsgaidőszak előtt két hónappal, hogy lefénymásold azt az egy-kétezer oldalt, amit egyetlen, előadásokat látogató évfolyamtársad gyűjtött össze kemény munkával. A délelőttöd nagy részét barátságos gépek társaságában töltöd, de mindezt abban a tudatban, hogy délután már talán elmehetsz Normafára hóangyalozni, vagy napozni és nyulakat kergetni a Margitszigetre. Ezt így, március közepén sosem lehet tudni előre. Az üdítő program után, immár nyugodt lelkiismerettel, hogy megvan már az a pár hatos betűmérettel írt, nullás sorközös oldal, amibe talán beleolvasol majd egy nappal a vizsga előtt, de inkább meggondolod magad és mégsem mész el vizsgázni, betérsz egy közeli kávézóba, (mert kimerített a délelőtti munka) hogy megigyál egy ezer százalékos narancslét, ami jó véresre marja végre a tegnapi beton pizza által felhasogatott szájpadlásodat. Jóízűen elfogyasztod a nedűt, majd fizetsz és hazaindulsz, ahol már vár a maradék kínai kaja. A dolog persze nem ilyen egyszerű, mert idő közben forgalmi akadályba ütközöl, ahol kénytelen-kelletlen elidőzöl. Mega lomtalanítás zajlik a Kálvin téren. Hatalmas kupacokban turkálósnak is ciki otthonka, számos ágybetét, jó pénzért értékesíthető fémdarab, wc ülőke, a szocializmus emlékeit őrző, egy-két helyen ugyan kiégetett, de abszolút hasznosítható kockafotel.

Na de elég is a handabandából. Ezek a csodás retró darabok ugyanis eladók. Ez egyrészt azért fantasztikus dolog, mert a retró reneszánszát éli épp és minden normális, de mindenesetre divatos arc ilyenekkel rendezi be lakását vagy ilyeneket húz magára. Másrészt pedig itt pont el tudod költeni azt a kétszáz forintot, ami a fénymásolás után maradt, hogy felújíthasd ruhatáradat. Ha anyuci, sejtvén azt, hogy nem csak a történelem, de a divat is ismétli önmagát, megőrizte számodra csodás narancssárga-barna frottír haspólóit, netalántán a nagyi kihízta a babos otthonkát, szerencsésnek mondhatod magad. Ellenkező esetben újítanod kell, mert ciki vagy. Mit neked Retrock meg Supernova?! (Az illusztráció saját munka)
 

Anna | 2009.03.25. 11:04 | link | 1 komment | Megosztom

design budapest

Bréking: szakállat növesztett, decemberben visszatér Max Payne

Jön, jön! 2009 telén érkezik a film noir stílusjegyeit első ízben embeddelő videójáték hőse, a legendás bullet time akciójelenetek atyja, Max Payne. A fájdalomcsillapítókon élő, mindig borostás zsaru láthatóan elszántabb mint valaha, a korrupciót pedig továbbra is kilenc milliméteres ólomdarazsakkal jutalmazza. Lám, borotvára sem telik szegénynek.

Via: Yummie.hu

razo | 2009.03.24. 17:30 | link | 2 komment | Megosztom

games

Iron Man vs. Bruce Lee HD

razo | 2009.03.24. 17:15 | link | Komment | Megosztom

geek videó

Iszlám szuperhősök, hajrá!

 

Első blikkre amerikai képregénynek tűnik, ha azonban jobban megvizsgáljuk, kiderül: távolról sem az. A 99 hősei szuperharisnyát viselnek és láthatóan nem vetik meg a gyúrótermeket sem, valójában azonban iszlám harcosokról van szó, akik "Allah 99 nevét" személyesítik meg. "Jabbar, az erős", "Mumita, a pusztító", "Hadya, a vezető" és így tovább.

A sorozat egy kuvaiti író-üzletember, Naif al-Mutawa munkája, aki "az alapvető emberi értékek megjelenítésére" törekszik a 99-ek kalandjainak szerkesztésénél. A pszichológiai tanulmányokat is folytatott al-Mutawa New Yorkban dolgozta ki a képregény ötletét, amikor iraki háborúban bántalmazott gyereket ápolt egy humanitárius szervezet munkatársaként. Hatott rá az amerikai képregény, a monumentális bagdadi Szaddám-szobrok, és a gyerekekkel folytatott beszélgetések is: "azon gondolkoztam, vajon ezeknek a gyerekeknek milyen példaképeik lehetnek" - mondja a szerző, aki produceri tevékenysége mellett jó politikai kapcsolatokkal is rendelkezik. Sikerült elérnie ugyanis, hogy Szaud-Arábiában - ahol először betiltották a sorozatot - ma minden korlátozás nélkül terjeszthető a 99.

Jelenleg 18 országban szerezhető be az iszlám szuperhősös képregény, hamarosan pedig elkészül - és világszerte mozikba kerülhet - az animációs változat is.

razo | 2009.03.24. 16:33 | link | 1 komment | Megosztom

könyv kult animáció

Dominóból építik fel újra a berlini falat

A várost egykor kettéosztó határvonal lebontásának huszadik évfordulójára nemzetközi művészeti projekttel készül Berlin. Hatalmas habszivacs dominókból építik fel újra a falat, amit a megfelelő pillanatban rituálisan megpöckölnek majd egyik végén, hogy csaknem fél óra alatt újra leomoljon a világok határát jelképező építmény.

Önmagában is szellemes ötlet volna a dominó metafora alkalmazása a kommunizmus európai bukásának szimolizálására, a projekt azonban ennél még többet nyújt: a dominókat helyi fiatal művészek festhetik ki saját ízlésük szerint, kinek mit jelentett a fal, illetve a fal leomlása.

Hogy az akció látványos köztéri happening és művészeti esemény mellett politikai aktualitást is kapjon, húsz elemet külföldi országok kapnak meg, ahol "agresszív rezsimek válaszfalai nyomot hagytak" Jellemző módon a felhívásra már jelentkezett Izrael és a palesztin hatóságok is, valamint Ciprus, Jemen, Dél-Korea, India és Kína érdeklődik a dominójáték iránt. "Újra le akarjuk rombolni a falat" - kommentálta a berlini Kulturprojekte rendezésében megvalósuló eseményt a város polgármestere, Klaus Wowereit.

Kár, hogy Magyarország nem jelentkezett saját dominójáért. Bár a fal itt láthatatlan, minden napal egyre vastagabb és magasabb lesz.

razo | 2009.03.24. 16:22 | link | 1 komment | Megosztom

installáció kult

100 millió+ fotó: portrékötettel ünnepel a Flickr

Richard Huelsenbeck dadaista kiáltványát akár 2009. március 21-én is fogalmazhatta volna. Minden egyszerre történik: a magyar miniszterelnök bejelenti lemondását, a Flickr közösségi fotómegosztó oldalon posztolják a 100 milliomodik képet, a Kultplay szerkesztője étkezési utalvánnyal fizet a Retek utcai éjjelnappaliban. 

A Creative Commons blog számításai szerint hétfőn már 100,191, 085 CC licensz alatt megosztott fényképet tartalmaztak a Flickr szerverei, melyeken mára a világ legnagyobb, globális fotó-adatbázisa gyűlt össze. A fotókat nemcsak magáncélra használják: a Copyright-nál jóval rugalmasabb szerzői jogi rendszernek köszönhetően több százezer Wikipedia-szócikkben, blogposztban, és mainstream hírsiteon jelentek meg a közösségi felvételek. A Flickr ugyanis miden egyes feltöltésnél lehetőséget ad a usereknek arra, hogy maguk válasszák meg, milyen típusú licensz alatt kívánják elhelyezni képeiket. Az adatbázis CC típusok szerint is böngészhető, így ha valaki mondjuk újraközlésre keresi a hortobágyi ötösfogatot ábrázoló, 1968-as postai bélyeget, az szerzői jogi kategória szerint is szűkítheti a találatokat.

A CC főhadiszállás 1024 db. ingyen példányt oszt szét Joi Ito Free Souls című portrékötetéből a Copyright alternatíva céljaira adományozók között az ünnep alkalmából. A fotóskönyv - melynek teljes tartalma elérhető a Flickr-en is természetesen - ismert tech fejlesztőket, web2 gurukat, egyetemi professzorokat, művészeket örökít meg. Közös nevező, hogy mindegyikük az új, szebb, tudás- és információmegosztás alapú világ építésén dolgozik.     

razo | 2009.03.24. 09:35 | link | Komment | Megosztom

web2 fotó

Elektromos nácik az új Wolfensteinben

 

Május 5, 1992. Megjelenik PC-n az első first person shooter videojáték. A címe: Wolfenstein 3-D. A többi történelem. A sorozat hamarosan folytatódik, a trailer szerint valamilyen szuper-mutáns áramfejlesztő berendezés lesz a nácik legújabb világpusztító fegyvere. A megjelenés időpontjáról nem találtunk infót.

 

razo | 2009.03.20. 16:08 | link | 1 komment | Megosztom

geek games

Napi RSS szüret: vizuál, multitouch, liveblogging

  • Különböző Twitter párbeszédek közötti kapcsolatokat jelenít meg vizuálisan a Social Collider,
  • Egy másik, egyszerűen Touch névre keresztelt projekt pedig az utcai wireless lefedettséget mutatja rajzban.
  • Videón a Struktable - hatalmas multitouch felület látható,
  • Itt pedig Pollner lelkendezik egy fantasztikus eszköz láttán, ami forradalmasítja a liveblogging műfaját.
  • Végül képedjen el a valaha látott legszemélyesebb plasztikékszer láttán: a hangüzenet grafikus sávból műanyag rudacskává fagy. 

razo | 2009.03.20. 13:30 | link | Komment | Megosztom

tech digitális kultúra

Arcpirító önkormányzati akció a Nagymező utcában (frissítve)

Update: Időközben készült egy Flickr galéria is a délelőtti faültetésről.

 

 

Pofánk leszakad. Tegnap megírtuk, hogy a hatodik kerületi civilek tüntetést szerveztek most vasárnapra a Nagymező utcai fák megmentésére, mert a Főváros egy nemrég nyilvánosságra hozott, tavaly augusztusi szakvéleményre hivatkozva hétfőn kivágná az utcában álló platánsort. Ma délelőtt nagy erőkkel vonult fel a Főkert az utcában és mobil virágtartókba ültetett facsemetéket telepített a hatalmas platánok tövébe, a képen látható, elképesztően cinikus transzparenssel. Érdeklődésünkre az egyik, meglehetősen feszült idegállapotban dolgozó kertész azt mondta: "Most ültetünk ide, hogy lássák, mivel pótoljuk majd a platánokat. Hétfőn meg vágunk. Persze lehet, hogy nem. Itt minden percről percre változik"

Mint ismeretes, a Főkert készítette azt a jelentést, mely hét másik vizsgálat ellenében egyedüliként voksolt a fakivágások mellett. A Nagymező Utcaiak Érdekvédelmi Egyesülete szerint ugyanakkor a kertészet nem jogosult arra, hogy ilyen kérdésben szakvéleményt állítson ki. Az anyagban többek között érvként szerepel, hogy a fák megdőltek, hiszen túl közel állnak a házakhoz, ezért is életveszélyesek. Hadd cáfoljuk ezt a következő fotóval, melyen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Gimnázium előtt álló csodás platánok láthatóak. Azután itt egy másik kép a párizsi Szent Mihály útjáról. Folyt. köv. hamarosan. 

 

razo | 2009.03.20. 12:38 | link | Komment | Megosztom

budapest

Vasárnap újra tüntetés a Nagymező utcai fákért

Talán nincs még olyan fasor Budapesten, melynek állapotát olyan sokszor és sokan ellenőrizték, mint a Nagymező utca Andrássy út és Király utca közötti szakaszán álló 34 platánfáét. A legmodernebb módszerekkel végzett vizsgálatok (hétfőn készült képünkön laptoppal mérik a fa belsejének állapotát) ráadásul rendre egymásnak homlokegyenest ellentmondó eredménnyel zárultak. A Kultplayen is megírtuk: 2007-ben hét szakértői csoport, köztük a Corvinus Egyetem, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, A Főkert és a Fővárosi Önkormányzat is megmérte a fák belső szerkezetét, majd hosszadalmas huzavona után konszenzusos megállapításra jutottak. Eszerint a fákat metszeni, kurtítani kell, állapotuk azonban nem életveszélyes, nincs szükség a kivágásukra.

A tarvágás a mostanában kollektív gyanusítotti idézése miatt hírhedté vált helyi önkormányzat kezdeményezése miatt fenyegeti a fákat: 2006-ban jogerőssé vált egy építési engedély, amit a testület egy, az egész utcaszakaszt érintő mélygarázs kialakítására adott ki - a Nagymező Utcaiak Érdekvédelmi Egyesülete rámutatott: elfogultság miatt törvénytelenül. Az engedélyt a Fővárosi Főügyészség akkor vissza is vonta, a fák azóta is vidáman bólogatnak a Nagymező utcában.

Új frontot már a Fővárosi Önkormányzat nyitott 2008 augusztusában, amikor a korábban elvégzett számos szakértői vizsgálat eredményeit megkérdőjelezve felkérte a Főkert munkatársait, vizsgálják meg újra a fák állapotát kimondottan mélygarázs építésének lehetősége szempontjából. A Főkert megállapította: életveszélyesek a fák, azonnal ki kell vágni őket.

Titkos szakvélemény alapján

A helyi civil egyesülettől megtudtuk, önmagában az is példátlan, hogy az állítólag életveszélyes fákat tavaly augusztus óta a helyükön hagyták, viharoknak, esőnek és havazásnak kitéve. Az állítólag súlyosan beteg fákról egyébként egyetlen ág sem szakadt le az eltelt majdnem fél év alatt, mióta hivatalosan is életveszélyesnek számítanak. Illetve mégsem: a helyiek szerint ugyanis a fővárosi kertészetnek nincs jogköre arra, hogy hivatalos szakértői véleményt állítson ki. Jelenleg a Nyugat Magyarországi Egyetem csoportja vizsgálja a 2008-as szakvéleményt, amit a Főváros azonnal elfogadott és hatályba emelt.

Budapest zöld terület szempontjából legszegényebb része a hatodik kerület, ahol mindössze 0,3 négyzetméter növény jut egy lakosra az egész városra vonatkozó 42 négyzetméter/lakos átlaggal szemben. Ezért érthetetlen, miért épp a Nagymező utcai platánsor helyére tervez a város mélygarázst.

A mélygarázs biznisznek útban lévő fasor védelmében vasárnap délelőtt 11-kor tüntetés lesz a Radnóti színház előtti járdaszakaszon. A szervezők Tiba Zsolt Fővárosi Főjegyzőhöz fordulnak, azzal a kéréssel: ne vágják ki a fákat egyetlen, a többinek ellentmondó szakvélemény alapján legalább még néhány hétig, amíg az egyesület akár külföldről is saját vizsgálati eredményeket szerez. A fakivágásra feljogosító 2008-as szakvélemény létéről ugyanis a nagymező utcaiak csak múlt pénteken szereztek tudomást, amikor a Főkert jelezte, egy hét múlva jönnek a láncfűrésszel.

+ Miért épp a Nagymező utcában épülne mélygarázs?

razo | 2009.03.19. 10:40 | link | 11 komment | Megosztom

budapest

Tagelnek a múmiák (frissítve)

Nemrég Szily adott hírt blogján egy bájos indexes levélváltásról, melyben a főszerkesztő, UP méltatlankodik utolérhetetlen stílusérzékkel a portál egyik munkatársának taggeléssel kapcsolatos magánakciója miatt, anyukám Freemail accountjának karbantartása közben a kilépő oldalon pedig most látom, hogy az Origo is a címkék bevezetésével újít.

Tadadamm! Címkézve lesznek mostantól a portál cikkek, ráadásul a két legnagyobb magyar hírsite csaknem egyszerre vezeti be a szerkesztési technológiát. Morfondírozzunk egy kicsit: miért is lesz jobb nekünk, olvasóknak, ha a portálcikkek alatt webkettes featúra csillog?

razo | 2009.03.18. 10:25 | link | 5 komment | Megosztom

média.hu

Amerikai média- és jogászhallgatók közös blogon nyomoznak

Pár napja Dan "my readers know more than I do" Gillmor vendégposztol a Boingboing-on, nem csoda, hogy rendre izgalmas témák kerülnek elő a blogon. Itt van például egy elképesztő projekt, ami megint azt bizonyítja, hogy az USA még mindig a legjobb hely a világon, és az egyetemeken olyan színvonalú oktatás folyik, ami nálunk teljesen elképzelhetetlen.

A Montana University (nem a Harvard, vagy a Stanford) jogászhallgatói és média szakos diákjai közös blogot indítottak egy helyi céges környezetszennyezéssel kapcsolatos bírósági eljárás dokumentálására. A példás kezdeményezésben külön ikonokkal jelölt írások során át (tintatartóval az újságírók, mérleggel a jogászok jelölik saját posztjaikat) nyomoznak a hallgatók, ki-ki saját szakterületének megfelelően. Az ügyvédpalánták a folyamatban lévő ügy jogi megfontolásait elemezgetik, a zsurnaliszták pedig háttérsztorikat, bírósági tudikat és elemzéseket írnak a W.R. Grace kontra Egyesült Államok perben. Hát nem fantasztikus ötlet?

razo | 2009.03.17. 18:54 | link | 1 komment | Megosztom

média digitális kultúra

Hatalmas orkszobor áll a Blizzard iroda előtt

- Kaliforniában: adta hírül kedvenc videojáték-inspirálta baromságokat bemutató geek blogunk, a Wonderland. Az installálás folyamatát képgalérián is megnézhetik. És, hogy miért posztolunk erről? Nos, a Blizzard a világ talán legsikeresebb videojátékfejlesztő vállalata, ami oylan brandekkel írta fel magát a műfaj dicsőségtáblájára, mint a Diablo sorozat, vagy a World of Warcraft saga. Ezt nevezzük hatékony corporate identity-nek!

razo | 2009.03.17. 18:29 | link | Komment | Megosztom

geek games

Hófehérke - Daft Punk remix

Ugye emlékeznek még az Alice Csodaországban kiváló pszichedélikus remixére? Most itt egy hasonló, ritmusra újravágott videó: Daft Punk vs. Snow White aka Dwarfed Punk!

razo | 2009.03.17. 18:18 | link | 8 komment | Megosztom

videó new media art

Reflex - tematikus művészfanzine nemzetközi szerzőgárdával

Amikor még nem voltak blogok, az emberek akkor is játszottak médiásat - igaz a disztribúció kissé nehézkes volt és szigorúan egy szűk kapcsolati hálón belül működehetett. A gyerekek anyuéknak írtak Hírmondót a homokozóból, a bölcsész szakosok pedig mindenféle fanzine-t és fénymásolt egotrippet szórtak az aulában. Elég szánalmas időszak volt mondjuk, főleg, ha belegondolunk, hogy ma mindenki ingyen hozzáférést készíthet magának a napi 100 millió+ látogatót vonzó YouTube-on. Közhely ez már, de azért csak gondoljunk bele. 

A fanzine szerencsére mégsem tűnt el, ami elsősorban a grafikai megoldások, tipográfiai szárnypróbálgatások és szociálpszichológia órán rajzolt logókezdemények miatt szerencsés, a lánglélekből fakadt megmondások és pornónovellák átköltöztek az internetre, és sosem látott módon burjánoznak. A szakkoli legügyesebb kezű tagjai által készített újságtervek, rajzok és illusztrációk azonban nyomtalanul elvesztek volna a sablondizájnokat kínáló blogmotorok korában, ezért a műfaj egyszerűen átmentette magát a képzőművészet világába

A Szigeti Árpád szerkesztette, fénymásolt Reflex magazin például kizárólag képekből áll, ráadásul magáévá tette a huszonegyedik század elejének uralkodó művészeti trendjét és nemzetközi kollaborációban készül. 14 magyar és 5 külföldi grafikus dolgozott a tematikus első szám tartalmának elkészítésén, a téma a zene volt. Az összesen 120 páldányban készüt, negyven oldalas kiadványt természetesen személyesen a projekt atyjától lehet megrendelni, 500 Huf ellenében (bónusz kitűzővel), emailben. A borítók egyedi, színes grafikával készültek, nincs két ugyanolyan!       

razo | 2009.03.17. 08:43 | link | 3 komment | Megosztom

média.hu könyv kult

Steve Wozniak pinkben rázza az amerikai Megatáncban

Na, erre varrjanank gombot a magunkfajta nagyszájú megmondóblogok. Steve Wozniak Apple alapító atya rózsaszín selyemnyakkendőben táncol az amerikai megatáncban. A mackótermetű programozó szereplését kétféleképpen is tudjuk magyarázni:

a.) Lám, nemcsak Magyarországon csinálnak hülyét magukból az idősödő celebritások, a különbség annyi, hogy Amerikában nagyobb a választék, meg, hogy a sztárság, mint életvitelszerűen űzött foglalkozás valamiféle teljesítményhez kötött, nem elég, ha az ember cikket vásárol magának a Story magazinban.

b.) Woz szereplése egy efféle műsorban paradigmaváltásként is értelmezhető: míg idehaza "műsorvezetők", "zenészek" és "színészek" töltik meg a hasonló produkciókat, az ABC Megatáncában informatikai guruk rázzák ülőmunkától kiterebélyesedett hátsóikat, ami azért célcsoportról is elárul egyet-mást.

A videó láttán azonban leginkább azt jegyezzük meg: Woz láthatóan élvezi a produkciót, poénra veszi, és szórakoztat. Nem gondolja magáról, hogy parketttáncossá vált, nem feszül, nem görcsöl, hanem játszik, hiszen ez a műfaj erről szól, meg persze az emelt díjas nézői szavazatokról. Ez az a hozzáállás amit itthon nem tudnak a táncoslábú híradósok és következetesen műsorvezetőnek nevezett médiaprostituáltak. Nem is peszélve a zsűriről, melynek tagjai szakmai alapon rendszeresen hisztériás rohamot kapnak élő adásban. Ezért annyira gyötrelmes az összes hasonló magyar produkció, Woz láttán pedig ezért mosolygunk gyermeteg arccal. Mert nem veszi annyira rettentően komolyan saját magát. 

razo | 2009.03.13. 18:46 | link | Komment | Megosztom

Konyhaparti podcast vol.14 - Ozon

Korábban szigorú drumandbass DJ-ként ismertük, aki minden partin ezerrel pörgette a közönséget. Fiatalság, bolondság: Konyhaparti podcastunk eheti vendége ma egy zen mester nyugalmával szemléli a szcénát és mindannyiunk örömére a nyugisabb, ám továbbra is harmatfriss soul és electro felé fordult érdeklődése. Saját lemezét készíti otthoni ministúdiójában, beszállt egy hiphopcsapatba állandó tagként, és csak nagy ritkán jelenik meg az éjszakában. Ozon nem nagyon bírja az arcoskodó alakokat, a túloldalon olvasható interjúban viszont jól megmondja a magáét a budapesti underground szent tehenének számító egykori Kultiplexről.

A Kultplaynek készített mix alattomos mint a koratavaszi időjárás: javasoljuk letölteni, és a hétvégén kivinni a konyhából jó messzire a várható utcai összecsapások zajától. Konyhaparti podcast vol. 14 - Sunshine mix - DJ Ozon. Réteges viselet, esőkabát és fürdőruha erősen ajánlott!

 

razo | 2009.03.13. 15:58 | link | 4 komment | Megosztom

podcast konyhaparti

Ennyi volt: kivonult a Carhartt is a magyar piacról

Egyre szarabb város lesz Budapest, hamarosan csak néhány McDonalds emlékeztet majd arra, hogy Magyarországon valaha mutatkoztak jelek a nyugati piacgazdaság felé törekvésre. Először persze azok a helyek zárnak be, melyek egyébként is határesetnek számítottak a hazai fogyasztási kultúra szempontjából. Ilyen volt pár hete a Jókai utcai Bushdoctor growshop, tegnap pedig megtudtuk: néhány nap alatt összecsomagolt és bizonytalan ideig végleg elhagyta Magyarországot az amerikai street wear óriás Carhartt is. A márkát legtöbben extravastag kapucnis pulcsijai és zsebes bermudái miatt szerettük, meg mert a Smoking, a Stüssy, vagy az Adidas mellett ez a brand is vastagon benne volt a hazai street art és partykultúrában. 

Leragasztott kirakatok, ajtórésbe tűzött, kézbesítetlen levelek, egy újabb belvárosi szellembolt. Ennyi maradt a Király utcai üzlet után.

Update:

Shadai írja a kommentek között: bezárja valamennyi budapesti üzletét a Gloria Jean's Coffees is..

razo | 2009.03.11. 20:34 | link | 24 komment | Megosztom

budapest

Kevin, a 12 éves effektguru

Ismerjék meg Kevin-t, aki mindössze 12, ellenben mindent tud az Adobe After Effects szoftverről. Szerintünk hamarosan lesz munkája :)

Via: BB

Update: Miki a kommentek között további figyelemreméltó videóeffektes YouTube filmeket helyezett el. Nézegesse őket, Kamehamehaaaa! (Köszi, Miki)

razo | 2009.03.11. 13:16 | link | 9 komment | Megosztom

Még nem repül a sült galamb - szakmai értékelések a blog.hu hirdetési modelljéről

Alaposan felbolygatta a hazai blogoszférát a Blog.hu-nál év végén bevezetett új hirdetési modell, melyről korábban megírtuk különbejáratú véleményünket. Szerintünk a megoldás alapvetően arra szolgál, hogy az Index blogokon pörgesse ki bannereinek egy részét, miközben hosszú időre, fillérekre beárazza őket. Arra is kíváncsiak voltunk, tapasztalat hiányában azonban csak találgatni tudtunk (meg is kaptuk Sztahanovtól, hogy nem értünk az internethez, ami egyébként igaz is) szóval, hogy hogyan boldogulnak majd a 50-50 megoldást választó Kétpúpú tevék saját kézben maradt felületeikkel, vagyis mit szólnak majd a potenciális hirdetők ezekhez a fél-blogokhoz, ahol az Indexes 50% egy sajátos, érinthetetlen portfólió része.

Azt gondoltuk, a potenciális hirdető első kérdése az ilyen blogok felé a következő: "Mennyit fizet saját feléért az Index?"- és bár az egyedi megállapodások tekintetében ez egyáltalán nem releváns, mégis az egyes blogokra jutó Indexes bannerfillérek erősen megkérdőjelezhetik a blogger magánakcióinak anyagi sikerét. Az első szakmai reakciók mostanra értek be, a Kreatív.hu összeállítást készített arról, hol tart most a modell, mennyire mondható sikeresnek. Pénzről sajnos egyetlen szó sem esik az anyagban, pedig kíváncsiak lennénk arra, konkrétan mekkora bevételre számíthat egy-egy Kétpúpú blog mondjuk havonta.

"Péli Árpád, az Evo Media ügyvezetője szerint is problematikus egy hirdetési felületet két irányból értékesíteni, ami egy olyan konfliktushelyzetet eredményez, amelyből egyik értékesítő fél sem jön ki jól, leértékelődhet a szóban forgó felület ára. Véleménye szerint azért sem lenne könnyű a sales house-ok munkája a Blog.hu-s oldalakkal, mert még ha sikerülne is megtalálni a speciális tartalomhoz tartozó bátor hirdetőt, a blog.hu felületei rugalmatlanok azzal a két bannerrel, amit az oldalon elhelyeztek"

Érdekes fejlemény az is, hogy a kiemelt blogoknak nyitott "Sült galamb" halmaz egyelőre üres, Zieglerék állítólag "február folyamán jutnak majd el olyan szakaszba, hogy egyéni megállapodásokat tudjanak kötni a Blog.hu csapata által kiválasztott bloggerekkel." Ami biztos: mióta a modell létezik, több ügynökség képviselőjétől hallottuk már hogy a blog.hu-s blogokat nem lehet megközelíteni - bármit is jelentsen ez (hiszen mi nem értünk az internethez).

Update: Anita árulkodó kommentje posztunkhoz a Turulmeme-en:

"lassan már március is véget ér, és a szakítóst senki sem kereste, kivéve a hirdetőket, akiket pont emiatt kellett lepattintani"

razo | 2009.03.11. 12:03 | link | 8 komment | Megosztom

média.hu

Nagyvárosi pixelzene

Ne dolgozzon semmit ma, nézegesse inkább a New York-i Anamanaguchi vadiúj videoklippjeit. Nyolc bites zene, pixelek és színkavalkád a a hajtás után, vagy a linken túl.

soleado | 2009.03.11. 12:02 | link | 1 komment | Megosztom

zene geek

Magyar videobloggerek a harmincas évekből

Robiroboter küldte el nekünk Forgács Péter filmrendező 1990 és 2002 között készített dokumentumfilm-sorozatát, amihez most egészen elképesztő trélerek készültek a YouTube-on. A filmek többmyire 8mm-es kamerával rögzített, korabeli felvételek újramontírozásával születtek, melyeket a huszas-harmincas években budapesti amatőrfilmesek forgattak naplószerűen, gyakran éveken keresztül. A Privát Magyarország sorozatban kincset érő magán arhívumokba pillanthatunk, életre kel a fekete-fehér Magyarország. Egy-egy villanás, híradókban látható vicces mozgókép helyett Forgács alaposságának és az egykori filmesek kitartásának hála családtörténetek bontakoznak ki Szemző Tibor minimalsta zenéire, angol és magyar narráció mellett.


The Bartos Family - Private Hungary 1 from Peter Forgacs on Vimeo.

A Privát Magyarország amatőr videobloggerei között az egyik legizgalmasabb munkát a Bartos család amatőr filmes és zeneszerző tagja, Zoltán készítette: több mint öt órányi anyagot rögzített a huszas és a hatvanas évek között. Náci terror, háború, kommunista elnyomás, egy tönkretett és félig kiírtott család története eredeti felvételekkel, hatvan percben.


The Land of Nothing - Private Hungary 9 - Film by Peter Forgacs from Peter Forgacs on Vimeo.

Hogy miről videobloggolt egy katona 1942-ben, azt talán jobb szeretnénk nem tudni. Pedig a Második Magyar Hadsereg szekszárdi gyalogezredében szolgált Rátz László zászlós 1942 tavaszától kezdve forgatott sokkoló naplót a hosszú ukrajnai gyalog menetelésen át a végső, véres harci pozícióig, a Korotojak - doni frontra való megérkezésig bezárólag.

A teljes sorozat elérhető itt.

razo | 2009.03.11. 10:33 | link | Komment | Megosztom

Legális kokain az éjjel-nappaliban (a kaparó érzés férfias)

Ugyanazokat az összetevőket tartalmazza, mint a többi energiaital, hatékonyságát tekintve azonban állítólag 350%-al erősebb, mint a Red Bull.A Nagymező és Mozsár utcák sarkán már kapható legújabb energiaital neve: Cocaine.

Szerintünk a kender kivonatot tartalmazó tea nem több rossz ízű marketingfogásnál (negyedik gimiben bizonyára már attól beálltunk volna, ha ránézünk), a Cocaine Energy Drink azonban akkora telitalálat, hogy nem is értjük, hol volt eddig a piacról. Míg ugyanis a szmókerek nem feltétlenül esnek egybe a jeges tea fogyasztó populációval, a kokósok jellemző módon nagy barátai a Red Bull család tagjainak egy-egy Hajógyári Szigeten eltöltött éjszakán.

Ha igaz a grafikonon látható lista, és a Cocaine valóban akkorát üt, mint a gyártó állítja, akkor simán lehet tőle infarktust kapni. Mondjuk nagyobb lúzerséget nehezen tudunk elképzelni, mint aranylövésben kimúlni egy nevében drogot tartalmazó legális italtól. 

Update:

Most látjuk, magyar honlapja is van a terméknek sok-sok információval, videókkal, versenyautókkal Cocaine-os koktél receptekkel és egy igazi brand-legendával a távoli és egzotikus Amerikából: 

"A cocaine energia italt 2007-ben hozták forgalomba az Egyesült Államokban példátlan média terítéssel és fogyasztói követeléssel. Ugyanis rövid ideig vissza kellett venni a piacról a neve miatt. 2008. Február 1.én tért újból vissza a polcokra a vezető energia italok mellé. Cocoaine a "tiltott gyümölcs" fahéj, gyömbér valamint wasabi alapú, és ez az íz keverék enyhén pikáns viszont egy markáns férfias kaparó érzést okoz a torkon (ez az eredeti íz). Állatira üdítő és izgató ital, a Cocaine három és félszer több energiát ad mint vetélytársai."

razo | 2009.03.09. 17:54 | link | 8 komment | Megosztom

psycodelico

Gépezet à la GOZO

Csupa rózsaszín és világoskék, és sárga, meg zöld minden mennyiségben és árnyalatban. Pasztellszínű gépalkatrészek és szerszámok. Szeméttelepek, anyacsavarok, bűntényhelyszínek, egy-két motor, már ami a gépezetet hajtja. Van itt minden, roncs-villamos, roncsautó, elhagyott gyárépület, Velázquez, minden, ami a valóságban sötét és ijesztő, vagy épp mocskos. Győri Zsolt képein viszont a kátrány rózsaszín, a kosz és az üresség pedig világos, csillog, és néha tükröződik. Groteszk világot fest, egy szomorú, elhasznált világot varázsol barátságossá, ahol az ember megveszi, használja, aztán eldobja a tárgyakat. És a tárgyak szomorúak. De csak addig, míg eldobott, a kupac alján (vagy épp a tetején) szuszogó, szebb napokat élt fémdarabok. Szürkék és fénytelenek addig, amíg valaki rájuk nem talál. Ezt a pillanatot csípi el a művész. Azt, amikor a rozsdás fém átváltozik, mert örül, hogy megtalálják. Életre kel, mert lefestik.

Nézegessen babaszoba-vasakat a túloldalon!

space night rockers | 2009.03.09. 11:44 | link | 1 komment | Megosztom

kiállítás

Trippes kampány a 60 éves VW hippibusznak

 

Csodás retrokampánnyal ünnepelte a Volkswagen 2007-ben: 60 éves lett a világ legismertebb kisbusza, a legendás VW Van. Minden hippifilm alapkelléke, Scooby Doo csapatszállítója, trockisák, maoisták, kommunisták, idealisták és más drogosok elsőszámú közlekedési eszköze, a hatvanas évek végén született amerikaiak fogantatásának gyakori, négykerekű helyszíne. A világot sarkaiból kifordító társadalmi, kulturális, politikai és szexuális, zenei és pszichedélikus forradalmainak öszvérbírású igáslova, Kerouac, Wolfe és Burroughs útitársa komoly kulturális értéket képvisel amellett, hogy csakugyan nagy teherbírású és elnyűhetetlen járgánynak bizonyult. Most akadtunk a két évvel ezelőtti szülinap plakátjaira, melyek persze nálunk nem kaptak különösebb nyilvánosságot. (Itthon egész másképp alakultak a hatvanas évek, mint Kaliforniában). Régi, de azért érdemes nézegetni. VW Van, boldog hatvankettedik szülinapot!

razo | 2009.03.06. 16:11 | link | 1 komment | Megosztom

Watchmen: nyugdíjasok, utánam!

Annyira friss az élmény, hogy ha becsukom a szemem, még mindig lassított felvételben repkedő agyvelődarabkákat látok magam előtt. Pár perce jöttünk ki 2009 első negyedévének egyik legjobban várt filmjéről. Nos, a Watchmen alapvetően kurvajó, mondjuk ezt úgy, hogy sosem olvastuk az eredeti képregényt. Ha olvastuk volna, talán mást mondanánk eltérő viszonytási alapból. Mi azonban most ismertük meg a történetet, a szereplőket és a helyszíneket, és azt kell mondanunk, hogy eltekintve a 300 rendezőjének egykor korszakalkotó, ma kicsit már unalmas (fájóan tökéletes, agyonszűrőzött) vizualitásától, kimondottan üdítő és szórakoztató szuperhős-filmet láttunk.

Bölcs István annak idején a 168 órában kapott verbális infarktust a Sin City láttán, milyen jót nevettünk rajta! Amikor megérkeztünk a moziba, nagyjából sejtettük, hogy a Watchmen esetében sem érdemes a Riefenstahl-i filmkészítés képi megoldásait kutatnunk, ráadásul a képregény kultusz szempontjából teljesen outsiderként ültünk le a teremben. Ha lecsupaszítjuk a filmet, mentessé tesszük mindenféle prekoncepciótól, elvárástól és legendától (ezekből kitűnő válogatást ad az Index nemrég élesített vonatkozó kritikája), akkor marad a mogyorós M és M cukorka fogyasztó mozilátogató egyetlen igazán fontos kérdése: Jó szuperhősös film a Watchmen, vagy szar szuperhősös film a Watchmen? -E?

razo | 2009.03.05. 19:17 | link | 3 komment | Megosztom

Blogter a Mammutok ellen

2007-ben írtuk: "A mobiltömegek kezébe került médiahatalom mindenesetre itthon a múmiákat táplálja műanyag csövekkel, és viszont. A portálokhoz kapcsolódó blogszolgáltatók, és blognetwork-ök talán egyszer megélnek majd a köldökzsinór nélkül is"

Nos, ahogy arra számítani lehetett, a Blogter próbálta meg elsőként, sőt: az idei Web2 Szümphóziumon elhangzott Index-Origo-Sanoma válságkvaterkázás kapcsán máris keményen támadja a nagyokat. Korporációs arrogancia, pozícióerősítő nyílt levél, majd újabb magenta arrogancia a kis magyar online szócsatában. Olvassa el HH-nál a szaftos részleteket!

razo | 2009.03.04. 19:37 | link | Komment | Megosztom

web2 média.hu

Minden út bringaút?

Itt a tavasz, ráadásul eu-s kampányidőszak van, ezért várhatóan minden korábbinál nagyobb, hosszabb és vágatlanabb kerékpárutat ígér majd a városvezetés szóban a civil szervezeteknek. Van Magyarországon 200,000 szavazó, aki szerint jó dolog a biciklizés? Vagy a rácsos tészta? Hát a frissen sült rántott hús sült burgonyával és káposzta salátával, hozzá nagy korsó jéghideg csapolt sör, utána pedig VB döntő a végén tizenegyesrúgásokkal...mindennap? Hmm, nyaminyami, nem igaz? Adunk egy ötletet ingyen:

Kondenzcsíknak nevezik, mégis krétával készül a világ legszínesebb ad hoc bringaútja, amit nyilván egyetlen város sem engedélyezne hosszú távon, arra azonban jó ötlet lehet, hogy segítsen kijelölni a biciklisek által leggyakrabban használt útszakaszokat. Bicikliutat ugyanis oda kéne építeni, ahol a bringások közlekednek, nem oda, ahol éppen elfér egy plusz sárga csík, hadd legyen szebb a statisztika. Az ötlet egy másik remek kezdeményezés, a lézeres magánbringaút továbbgondolása nappali környezetben. Mindkét megoldás esetében a kerékpáros maga festi fel az útra saját sávját, ami lényegében egyezik a hazai Critical Mass szervezők jelszavával is: "Minden út bringaút!"

razo | 2009.03.04. 10:53 | link | 4 komment | Megosztom

critical mass

Öltözzön kartondoboznak az IKEA-ban!

A német Urban Camouflage projekt ötletgazdái megtették: azzal kísérleteznek, hogyan lehet különféle nagyvárosi helyszíneken megfelelő álcázóruhákban eltűnni, mint a katonák a bozótosban. Mai környezetünkben ugyanis már nem a természet színei és formái jelentenek kihívást a rejtőzködő ember számára, sokkal inkább a műanyag tárgyakhoz, mesterséges objektumokhoz és épületekhez kell alkalmazkodnia annak, aki észrevétlen akar maradni. Ez persze azt jelenti, hogy a vagány terepszín a múlté: sokkal hatékonyabb lehet mondjuk egy Tescoban vívott közelharc esetén, ha a katona színes írólapnak öltözik:

razo | 2009.03.04. 10:25 | link | Komment | Megosztom

freak

Heineken reklám pwnd

Kedvenc Magyarországon nem látható, a YouTube-on azonban hónapok óta listavezető reklámunk a Heineken Walk in the Fridge szpotja (videó 1). Egy másik holland márka, a nálunk ismeretlen Bavaria jó érzékkel továbbgondolta a rendkívül sikeres filmet, és elkészítette a sikoltozós reklám paródiáját, ami persze Bavaria-poénnal végződik (videó 2).

Vicces reklámok egy itthon nem annyira létező sörfogyasztó célcsoportnak, nézzük együtt!

razo | 2009.03.04. 09:57 | link | 1 komment | Megosztom

reklám

Jól benéztük Ross Lovegrove csillárját

Nemrég valamelyik blogon olvastuk: "A valós élet mostanában jobban leköt, kevesebb időm marad posztolni" A mondatot nem értettük - eddig. Persze, ha az úgy nevezett való világ és online jelenlétünk között nincs különbség, nem is csoda. Hát mostanában van. Hétvégén például személyesen térképeztük fel a hazai függőlámpa kínálatot (mínusz IKEA), hogy végül kétnapos, sok-sok fizikai mozgással járó fáradozás után határozottan kijelenthessük: nappalinkba egyetlen csillár illene igazán, azt is az interneten találtuk, és sosem lesz pénzünk arra, hogy megvásároljuk. Pedig nem is drága. Annyira. 

Megállapítottuk, hogy a budapesti csillárkínálatban alapvetően négyféle világítótest lelhető fel: a jómódú, osztrák vidéki háziasszony csillár (nevezzük Elsie néni lámpájának), a kissé szalonspicces, ám abszolúte humortalan német vállalkozó lámpa (a Rózsa presszóban is vannak ilyenek), aztán van a hatodik kerületi uzsorásoknál vásárolható ötkarú klasszicista csillár, meg a poén-designboltokban kapható, fröccsöntött rokokó borzalmak.

Két napos kutatásunk végére biztosan tudtuk, milyen lámpát nem szeretnénk új otthonunkba, arról azonban fogalmunk sem volt, mivel világítunk majd a nappaliban. Vasárnap este, végül az interneten rábukkantunk arra a világítótestre, ami kell nekünk. A neve Artemide Mercury és a Sony Walkmanokkal világhíressé vált Ross Lovegrove tervezte.

A mennyezeti lámpa olvadt higanycsepp formájú buborékokból áll, amiket egy aluminium lapra lógattak fel vékony szálak segítségével. A kerekded alakzatok visszaverik a fényt, légmozgás hatására pedig látványos fényjátékba kezdenek. A csaknem egy méter széles eye candy előnye, hogy egyszerre exklúzív és visszafogott. Nem hivalkodó, mégis meghatározó darabja lehet az enteriőrnek, egyáltalán nem tartjuk túlzásnak egy hétköznapi nappaliban sem. Egyetlen gond van csak vele: az ára magyar pénzben 580,000 forint. Szóval továbbra sem tudjuk, mitévők legyünk csillár ügyben.          

razo | 2009.03.03. 16:09 | link | 5 komment | Megosztom

geek design

50+ legendás Atari játék ingyen

A címben szereplő játékmennyiség ráadásul online érhető el a 2600Online.com oldalról, köztük a Space Invaders legelső, legpixelesebb verziója, ami ma már bizony játéktörténelem. Kevés fertőzőbb kulturális mém létezik, mint a kockaufó: street art alkotásokban, ruhakollekciókon és hűtőmágneseken élnek tovább a sematikus megszállók.   Másik kedvencünk a filmnek is nézhetetlen megatrash Támadás a Krull bolygó ellen minimál játékváltozata (képünkön). Nosztalgiázzon Ön is munka helyett élvezhetetlen játékokkal!

razo | 2009.03.02. 11:45 | link | Komment | Megosztom

geek games

Almagyilkos szeder

Durvul a gyümölcsök harca az IT piacon, a válság ráadásul egyre agresszívebb indulatokat szít a szektor rivális nagyvállalatai között. Hol van már a szofisztikált PC fika: a Blackberry egyetlen precíz headshottal tenné hidegre legnagyobb vetélytársát, az Apple iPhone-t. A reklám jeles (5) értékű, a valóság azonban sajnos jelenleg épp a Blackberry álmainak ellenkezője.  

razo | 2009.03.02. 11:33 | link | Komment | Megosztom

reklám

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.