Hétköznapi menny és pokol a Műcsarnokban

RYAN McGINLEY: Dakota Hair
Ryan Mcginley: Dakota Hair

Zöld mezővel szexuális kapcsolatot létesítő, meztelen embercsoport, rakott szoknyás nőalakra csapó guillotin, szmóker csillaut szoba mennyezetre vetített ruhátlan lányokkal, családi fotók horrorváltozatban, az apszist teljes egészében betöltő, posztnukleáris terepasztal. Végre kulturális értékteremtés céljából érkeztek Budapestre spanyolok, nem omladozó társasházakat építeni a belvárosban. A Műcsarnokban holnapotól bejárható, igazán nagyszabású kiállítás a spanyol MUSAC kortárs művészeti múzeum gyűjteményéből válogat Petrányi Zsolt és Augustin Perez Rubio igazgatók együttműködésének köszönhetően. A világ számos országából érkezett alkotások közös nevezője, hogy valamennyi a mindennapi élet szélsőséges helyzeteivel foglalkozik - innen a menny és pokol analógia, meg persze a május 17-ig látogatható tárlat címe is: Mi Vida - az életem.

A MUSAC gyűjteményének mindössze 5-10 százaléka érkezett Budapestre, azonban ennyi is bőven elegendő ahhoz, hogy megtöltse a Műcsarnok teljes épületét. Bizarr életképek, videóinstallációk és egy sushi bárral egybeépített, működő véradó állomás is a kiállítás részét képezik a hétköznapiság jegyében.

Musac

Augustín Perez, a tárlatnak otthont adó MUSAC vezető kurátora szerint ugyanis a kortárs művészet nem valami furcsa csodabogár, hanem a mindennapi életből inspirációt merítő, velünk élő jelen. Az alkotók saját élethelyzeteikből, és egyre inkább a médiából vesznek ihletet műveikhez, melyek persze többértelmű jelentéssel, pszichedélikus csavarokkal és egyéni látásmóddal fűszerezve többletet kapnak. Az ellentétes érzelmek megjelenítése magas labda, le is csapja a legtöbb kiállító. Az anyaságról készült nyolc monitoros videóinstalláció például ismert Hollywood-i filmekből kivágott, fekete háttér előtt megjelenő nőket mutat zokogós, drámai jelenetekben, Enrique Marty horrorfényképei pedig boszorkánnyá változott nagymamákkal és más vérző, groteszk családtagok felsorakoztatásával idézik a hétköznapok rémhistóriáit. 

A 2005-ben megnyílt és kizárólag adófizetői, azaz állami pénzből fenntartott MUSAC gyűjteményében nemcsak képzőművészeti alkotások, hanem nagyszabású installációk és designtárgyak is érkeztek Budapestre. Kedvencünk a három zenésznek helyet adó Live - futurisztikus élőzenei színpad, ami egyetlen fehér műanyagdarabból áll, a hangszereket organikus nyúlványokon helyezték el. Az alkotó Carles Congost nemcsak képzőművész, hanem zenész is, a színpadon alkalmi kollaboránsokkal lép majd fel a következő napokban több alkalommal.

Carles Congost futurisztikus élőzenei színpada,  a háttérben Enrique Mart y családi horrorképei

Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a kiállítással a magyar látogatókat is közelebb szeretné csalogatni a kortárs kultúrához, a MUSAC gyűjteménye pedig elég látványos és gazdag ahhoz, hogy a magyarok fejében is helyre tegye a modern művészettel szemben élő előítéleteket. Kiváló kortársiskola lehet Thomas Hirschhorn bejárható terepasztala, ami a teljes apszist betölti és a világ legforróbb válsággócait ábrázolja. Az égett kartonból, olvadt műanyagból és UN feliratú játékhelikopterekből álló hatalmas makett kizárólag talált és újrafelhasznált tárgyakból épült. Célja nemcsak az, hogy megrázóan közel hozza a háborút: a sötét romok között mindenhol felbukkanó fehér ENSZ járművekkel optimizmust is sugall.

Thomas Hirschhorn gigantikus terepasztala

A péntektől látható tárlat nemcsak a kortárs értelmezésére taníja a budapestieket, hanem arra is felhívja a figyelmet, hogy a művészetek és az állam között párbeszédnek kell lenni. Jobb helyeken a dolgokat sajátos látásmódban bemutató alkotók mukáit tükörként kezeli a társadalom, melyen keresztül saját egészségi állapotával is szembesülhet. Ezért lehet óriásmúzeumokat adófizetői pénzből finanszírozni Spanyolországban, míg idehaza rettegünk az állami szerepvállalástól. A nemzetközi mezőny egyetlen magyar alkotója, Benczúr Emese munkája is a MUSAC-ból érkezett haza. Világító, kínai kitűzőkből épített "Brighten your mind!" fényfeliratát - még 2005-ben vásárolták meg a spanyolok egy madridi kiállításon. A felszólítás nemcsak jó tanács, a tárlat valóban hozzásegít a mentális felfrissüléshez.

Pipilotti Rist pszichedelikus videóinstallációját dizájnerágyon fekve lehet befogadni

Abigal Lazkoz falfestményének egy részlete

Álvaro Oyarzun répaturistájának megpróbáltatásai

space night rockers | 2009.03.27. 11:30 | link | 1 komment | Megosztom

kiállítás

Spotka · http://vividfluxury.blogspot.com 2009.03.28. 18:32:07

Nagyon kemény kis kiállítás, persze érdemes még párszor megnézni. A "zenekar" meg nem kevés pluszt jelentett a megnyitón.

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.