Köztér: politikamentes építészblog indult

Budapesten a nyilvánosságot kapott építészeti projektek nagy részére a mutyizás sötét árnya vetül. Egy-egy új beruházás, vagy grandiózus látványterv kapcsán ugyanis kapásból felmerül: hogyan, milyen pályáztatás után, milyen személyi összefonódásoknak köszönhetően nyerte el a lehetőséget éppen a.) projekt a sokszor szebb, olcsóbb és modernebb b.) projekttel szemben. Ha egy hosszú sétapálcával megpiszkálja valaki ezeket a kérdéseket, minimum súlyos vádaskodás és szakmai viszálykodás buggyan elő belőlük: levajazott zsűrizések, lefizetett politikusok, sanda vállalkozók, teflonarcú befektetők és elkótyavetyélt ingatlanok szerepelnek a történetekben.      

Ha jogi szempontból mégis rendben van egy nagyvállalkozás, akkor rendszerint üzleti manipulációk gyanúja merül fel az újságolvasókban. Hogyan lehetséges például, hogy mindenütt hotelek és irodaházak épülnek Budapesten, miért nem mondjuk kulturális központok, vagy modern pályaudvarok? Nos, nyilván azért, mert a befektetők gyorsan szeretnék viszontlátni a pénzüket, ehhez pedig elsősorban egy jó konyha és flancos lobbyroom szükséges. A várostervezési szempontok így sokszor háttérbe szorulnak. Több cikket és videót készítettünk már itt a Kultplayen is egykori és mai budapesti tervekről, és sorsukról: úgy tűnik, régen a komcsi irányelvek, ma a villámprofitra hajtó befektetők teszik lehetetlenné, hogy a városban élhető és hasznos közterek épüljenek.

A Köztér blogon mostantól két építész, Csillag Katalin és Günther Zsolt vizsgálja városunkat szakértő szemmel, közösségpárti hozzáállással, politikamentesen. Mint írják: "Építészek vagyunk, akik nem hagyhatják szó nélkül a budapesti épített és építetlen antikultúrát, éppen ezért be kívánjuk vonni egy szélesebb, véleményformáló kört, hogy – legalább mentálisan – élhetőbbé tegyük környezetünket"

razo | 2009.03.25. 12:52 | link | Komment | Megosztom

budapest

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.