Iszlám szuperhősök, hajrá!

 

Első blikkre amerikai képregénynek tűnik, ha azonban jobban megvizsgáljuk, kiderül: távolról sem az. A 99 hősei szuperharisnyát viselnek és láthatóan nem vetik meg a gyúrótermeket sem, valójában azonban iszlám harcosokról van szó, akik "Allah 99 nevét" személyesítik meg. "Jabbar, az erős", "Mumita, a pusztító", "Hadya, a vezető" és így tovább.

A sorozat egy kuvaiti író-üzletember, Naif al-Mutawa munkája, aki "az alapvető emberi értékek megjelenítésére" törekszik a 99-ek kalandjainak szerkesztésénél. A pszichológiai tanulmányokat is folytatott al-Mutawa New Yorkban dolgozta ki a képregény ötletét, amikor iraki háborúban bántalmazott gyereket ápolt egy humanitárius szervezet munkatársaként. Hatott rá az amerikai képregény, a monumentális bagdadi Szaddám-szobrok, és a gyerekekkel folytatott beszélgetések is: "azon gondolkoztam, vajon ezeknek a gyerekeknek milyen példaképeik lehetnek" - mondja a szerző, aki produceri tevékenysége mellett jó politikai kapcsolatokkal is rendelkezik. Sikerült elérnie ugyanis, hogy Szaud-Arábiában - ahol először betiltották a sorozatot - ma minden korlátozás nélkül terjeszthető a 99.

Jelenleg 18 országban szerezhető be az iszlám szuperhősös képregény, hamarosan pedig elkészül - és világszerte mozikba kerülhet - az animációs változat is.

razo | 2009.03.24. 16:33 | link | 1 komment | Megosztom

könyv kult animáció

conore · http://www.webkomika.blog.hu 2009.03.25. 10:32:22

Noora the light! Yeeeah!

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.