100 millió+ fotó: portrékötettel ünnepel a Flickr

Richard Huelsenbeck dadaista kiáltványát akár 2009. március 21-én is fogalmazhatta volna. Minden egyszerre történik: a magyar miniszterelnök bejelenti lemondását, a Flickr közösségi fotómegosztó oldalon posztolják a 100 milliomodik képet, a Kultplay szerkesztője étkezési utalvánnyal fizet a Retek utcai éjjelnappaliban. 

A Creative Commons blog számításai szerint hétfőn már 100,191, 085 CC licensz alatt megosztott fényképet tartalmaztak a Flickr szerverei, melyeken mára a világ legnagyobb, globális fotó-adatbázisa gyűlt össze. A fotókat nemcsak magáncélra használják: a Copyright-nál jóval rugalmasabb szerzői jogi rendszernek köszönhetően több százezer Wikipedia-szócikkben, blogposztban, és mainstream hírsiteon jelentek meg a közösségi felvételek. A Flickr ugyanis miden egyes feltöltésnél lehetőséget ad a usereknek arra, hogy maguk válasszák meg, milyen típusú licensz alatt kívánják elhelyezni képeiket. Az adatbázis CC típusok szerint is böngészhető, így ha valaki mondjuk újraközlésre keresi a hortobágyi ötösfogatot ábrázoló, 1968-as postai bélyeget, az szerzői jogi kategória szerint is szűkítheti a találatokat.

A CC főhadiszállás 1024 db. ingyen példányt oszt szét Joi Ito Free Souls című portrékötetéből a Copyright alternatíva céljaira adományozók között az ünnep alkalmából. A fotóskönyv - melynek teljes tartalma elérhető a Flickr-en is természetesen - ismert tech fejlesztőket, web2 gurukat, egyetemi professzorokat, művészeket örökít meg. Közös nevező, hogy mindegyikük az új, szebb, tudás- és információmegosztás alapú világ építésén dolgozik.     

razo | 2009.03.24. 09:35 | link | Komment | Megosztom

web2 fotó

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.