Vasárnap újra tüntetés a Nagymező utcai fákért

Talán nincs még olyan fasor Budapesten, melynek állapotát olyan sokszor és sokan ellenőrizték, mint a Nagymező utca Andrássy út és Király utca közötti szakaszán álló 34 platánfáét. A legmodernebb módszerekkel végzett vizsgálatok (hétfőn készült képünkön laptoppal mérik a fa belsejének állapotát) ráadásul rendre egymásnak homlokegyenest ellentmondó eredménnyel zárultak. A Kultplayen is megírtuk: 2007-ben hét szakértői csoport, köztük a Corvinus Egyetem, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, A Főkert és a Fővárosi Önkormányzat is megmérte a fák belső szerkezetét, majd hosszadalmas huzavona után konszenzusos megállapításra jutottak. Eszerint a fákat metszeni, kurtítani kell, állapotuk azonban nem életveszélyes, nincs szükség a kivágásukra.

A tarvágás a mostanában kollektív gyanusítotti idézése miatt hírhedté vált helyi önkormányzat kezdeményezése miatt fenyegeti a fákat: 2006-ban jogerőssé vált egy építési engedély, amit a testület egy, az egész utcaszakaszt érintő mélygarázs kialakítására adott ki - a Nagymező Utcaiak Érdekvédelmi Egyesülete rámutatott: elfogultság miatt törvénytelenül. Az engedélyt a Fővárosi Főügyészség akkor vissza is vonta, a fák azóta is vidáman bólogatnak a Nagymező utcában.

Új frontot már a Fővárosi Önkormányzat nyitott 2008 augusztusában, amikor a korábban elvégzett számos szakértői vizsgálat eredményeit megkérdőjelezve felkérte a Főkert munkatársait, vizsgálják meg újra a fák állapotát kimondottan mélygarázs építésének lehetősége szempontjából. A Főkert megállapította: életveszélyesek a fák, azonnal ki kell vágni őket.

Titkos szakvélemény alapján

A helyi civil egyesülettől megtudtuk, önmagában az is példátlan, hogy az állítólag életveszélyes fákat tavaly augusztus óta a helyükön hagyták, viharoknak, esőnek és havazásnak kitéve. Az állítólag súlyosan beteg fákról egyébként egyetlen ág sem szakadt le az eltelt majdnem fél év alatt, mióta hivatalosan is életveszélyesnek számítanak. Illetve mégsem: a helyiek szerint ugyanis a fővárosi kertészetnek nincs jogköre arra, hogy hivatalos szakértői véleményt állítson ki. Jelenleg a Nyugat Magyarországi Egyetem csoportja vizsgálja a 2008-as szakvéleményt, amit a Főváros azonnal elfogadott és hatályba emelt.

Budapest zöld terület szempontjából legszegényebb része a hatodik kerület, ahol mindössze 0,3 négyzetméter növény jut egy lakosra az egész városra vonatkozó 42 négyzetméter/lakos átlaggal szemben. Ezért érthetetlen, miért épp a Nagymező utcai platánsor helyére tervez a város mélygarázst.

A mélygarázs biznisznek útban lévő fasor védelmében vasárnap délelőtt 11-kor tüntetés lesz a Radnóti színház előtti járdaszakaszon. A szervezők Tiba Zsolt Fővárosi Főjegyzőhöz fordulnak, azzal a kéréssel: ne vágják ki a fákat egyetlen, a többinek ellentmondó szakvélemény alapján legalább még néhány hétig, amíg az egyesület akár külföldről is saját vizsgálati eredményeket szerez. A fakivágásra feljogosító 2008-as szakvélemény létéről ugyanis a nagymező utcaiak csak múlt pénteken szereztek tudomást, amikor a Főkert jelezte, egy hét múlva jönnek a láncfűrésszel.

+ Miért épp a Nagymező utcában épülne mélygarázs?

razo | 2009.03.19. 10:40 | link | 11 komment | Megosztom

budapest

O'Seamus · http://hhanuman.blogspot.com 2009.03.19. 21:58:57

Lécci valaki! A térképhez hogy csináltátok azokat a comic buborékokat? (Photoshop, de azon túl...?) Nagyon hatásos! Köszi a választ!!

razo 2009.03.19. 22:23:00

helo, nem photoshop, hanem macen a comic life nevu alapbol installalt gyari szoftver.

joco 2009.03.19. 23:42:28

Vagy a másik lehetőség, hogy vágjuk ki gyorsan azokat a fákat, gyerünk alá egy mélygarázst aztán megint lehet fákat ültetni. És már egy mélygarázsunk is van. Mint pl a Szabadság téren.
(Valahol a folyamat közben előzetesbe kerül Verók István is, hahaha.)

razo 2009.03.20. 09:02:57

de azért az nem ugyanaz: 100 éves platánok helyett valami gyorsan növő kőrist vagy valami csemetét odatenni..tegnap este még eszembe jutott: itt egy kép a párizsi st. michelről. A platánfák ugyanolyan közel vannak a házakhoz, mint a nagymezőben, némelyik kifelé is dől. Senki sem akarja kivágni őket:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c1/Boulevard_Saint-Michel_1.jpg

ford 2009.03.20. 12:48:13

pedig ki kéne. lehetne a tüntetést a fr nagykövetség elé szervezni, hogy vágják ki a fákat a champs el easy.n is

nena 2009.03.20. 13:06:50

zárják be operett színházat, és akkor nem kell majd a mélygarázs, Szulák Andi és Dr Bőregér meg lépjen fel ott ahol van elég parkolóhely, vagy járjanak taxival operettre a magyarok . Különben is nem úgy volt hogy kitiltják az autókat a belvárosból?

3k- · http://hiba.cc/ 2009.03.22. 16:10:22

ezeken a képeken a párizsi utcák kb. 1,5× szélesebbnek tűnnek még fával együtt is. szerintem senkit nem zavarna annak a pár fának a kivágása, ha általában amúgy zöldebb lenne a belváros. mélygarázsra pedig szükség van és ezt nem csak a gyalogosok érzik, akik a járda azon egy harmadát használják, amin nincs autó vagy kutyaszar vagy kávézó terasz. sajnos nincs sok zöld a belben, de a kocsikat meg be kell rakni a föld alá!

bobo 2009.03.26. 17:04:35

Ja, és azonkívül, hogy elveszik az oxigént, a házaknál nem készült statikai vizsgálat, a garázs szénmonoxid-dús levegője pedig lakótéri magasságban lenne kibocsájtva.Ezek után még mondja valaki, hogy az IKV-s őnkormányzat nem gondoskodik különleges szippantanivalóról!!!
A Vl. kerület közlekedéas szervezői ugyis példamutatóan szervezik az
utcák szürkeállomány nélküli egyirányúsításával a forgalmi dugókat.Csak tán nem azért, hogy kitapintható legyen? kell a mélygarázs!!

nena 2009.03.26. 17:48:56

mélygarázs nem kell, van épp elég a belvárosban, a Nagymező utca 500-1000 méteres körzetében kapásból tudok 3-at is, az oktogonnál, az Ó utcában és az akácfában.

Soha nem volt még tele egyik sem!

Az autók azért parkolnak inkább az utcán, mert egyszerűbb, olcsóbb, lehet használni a nagyi rokkantengedélyét, ráadásul szombat este ingyenes is. Ki az aki hat után inkább a fizetős parkolóban áll az ingyenes utca helyett? A mélygarázs miatt biztosan nem lesz kevesebb autó az utcákon, a kerületiek parkolási gondjait pedig nem oldaná meg, hiszen nekik az utca ingynes, a parkolóház meg havi 30 rugó.

bobo 2009.03.26. 22:03:06

nena!na ne mondd, hogy nem értetted, hogy gúnyos éle volt a kell a mélygarázs kitételemnek!

nena 2009.03.27. 09:56:50

bobo, értettem, nem is neked szántam, hanem elsősorban 3k-nak, meg azoknak akik szerint ez a lakosság érdekeiről szól

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.