Off: kelet, nyugat

"Erdély peremén vagyunk... márpedig Erdély nem Anglia" - Bram Stoker: Drakula gróf válogatott rémtettei

"Az európai vezetők számára nem lesz könnyű feladat eladni Berlinben, Bradfordban és Bordeaux-ban az immár mitikus figurává vált, mindenki más elől állásokat elhalászó lengyel vízvezeték-szerelő kihúzását a bajból, különös tekintettel arra, hogy az idegengyűlölő jobboldal máris torkaszakadtából ordít" - írja mai cikkében az Index az Economist nyomán. Nem értünk a gazdasághoz, mégis: az utóbbi hetekben napvilágot látott elemzéseket olvasva egyre világosabbá válik, hogy nemcsak idehaza lettek elkúrva a dolgok, regionális szinten sem teljesítünk valami fényesen, különös tekintettel a Financial Times szerint is teljesíthetetlen és rég elavult Euró-csatlakozási követelményekre és azok nemzetgazdasági vonzataira.

Nyugat-Európának kell megmentenie Kelet-Európát, ez ráadásul nem jelenti azt, hogy nyáron már Ajróval fizethetünk a tejfölös-sajtos lángosért. A túl gyors bevezetés ugyanis komolyan meggyengítené az egységes európai pénzt - áll az elemzésben - legfeljebb néhány jelentéktelen posztszovjet szatelit államban jelenthet a válságra megoldást a helyi valuta eltörlése. A nyugati szélsőjobb szemében nyilván mi vagyunk Európa magyarbűnözői, pedig.

Szűz piacnak jók voltunk, az osztrák GDP 68 százalékát (máshol 80-at is olvastunk) teszik ki a keletre telepített bankbizniszek, az itteni ember ugyanis gondolkodás nélkül fogyaszt, ahogy a nemrég szabadult elítéltek szoktak a kocsmában, meg a kupiban. Mondják, minden magyar ember egy kategóriával nagyobb kocsit vezet, mint amilyet megengedhet magának. Nálunk hitelből van a házimozi, a plazmatévé, a nyaralás, sőt: a Sziget fesztivál és a szülinapi ajándék is. A magyarok szorgos indiánként vedelik a tüzes vizet '90 óta, miközben észre sem veszik, hogy lassan a napi csomag amerikai cigaretta is hitelből válik füstté. Mindebből a nyugati bankok és hitelintézetek gazdagodtak busásan, hát most ideje kivenni a részüket a konszolidációból. Ha lehet, még azelőtt, hogy megalakulna a nemzetiszocialista Magyarország.   

razo | 2009.02.28. 19:14 | link | 1 komment | Megosztom

off politika

Pazar Cucc: hasba lőlek, és átnézek a lyukon - jelmez

A halhatatlanság és az időutazás után a harmadik legnépszerűbb aranyhal kívánság a láthatatlanság, a láthatatlanná tevő csodakabát, amely régóta izgatja az emberiség fantáziáját. Már a 19. században is születtek a témában sci-fi novellák, az 1952-ben kiadott Ralph Ellison regény pedig a Time magazin top 100-as listájára is felkerült - írja a Pazar Cuccok. A japán láthatatlanná tevő köpeny közepes világszenzáció volt (nézze meg a tavalyi Ars Electronicán forgatott videónkat a témában), a legjobb hazai kütyüblog szerzői most bemutatják, mire jó valójában a csúcstechnológia.

Hasonló elven működik az átlőtt gyomor jelmez is: a kiszakított és művérrel gazdagon átitatott póló mögé rejtve egy hordozható DVD lejátszó LCD képernyője feszül a hasnak, míg hátul egy digicam veszi az adást élőben, az átlátszóság, az átlőtt has látszatát keltve. Hozzávalók és kapcsolási rajz a Pazar Cuccokon!

razo | 2009.02.27. 10:07 | link | 3 komment | Megosztom

pazar cucc geek

Drogmaffia: jól vagyunk, kösz a segítséget, politika!

Lakásfelújítás közben az ember óhatatlanul eljut bizonyos külvárosi kerületekbe - olyan helyekre, ahová önként sosem merészkedne. Mondjuk azonnal kell egy 3,5 milliméteres bútorhátlap akár hulladék anyagból, mert a páraelszívó beszorult két konyhaszekrény közé ezért éppen ennyivel kell megnövelni a távolságot, hogy minden passzentos legyen. Na, az egyik ilyen kvázi tüzép telepes kiruccanásunk alkalmával lettünk figyelmesek arra, hogy az SZDSZ új plakátkampányával újra kinyújtja enyves kezét a drogosok felé. "Létezik Magyarországon 200001 szavazó, aki még hisz nekünk?" Nem? Akkor mondjuk együtt hangosan: Spangli! Bicikliút! Melegházasság! - azután bízzunk abban, hogy varázsigeként működnek ezek a szavak, elvégre a Jobbiknak is bejött a cigánybűnözés.

Szerencse, hogy a hazai közéletben - rendes szappanoperához méltón - szinte azonnal érkezik reakció a legtöbb állításra. A Hegel-i dialektika jegyében tegnap minden idők legokosabb sajtóközleményét adta ki kedvenc civil szervezetünk, a Kendermag egyesület. Végre! Már nem nagyon tetszett, hogy közös ügyünk előremozdítása érdekében néhány kendermagos épp olyan karótnyelt stílusban fogalmaz, mintha valamelyik pártszékház sajtóosztályán dolgozna. Az abszurd humor műfaji szempontból tökéletes választás, mi is nagy örömmel tesszük közzé a teljes szöveget a hajtás után, valamint külön ugrópontot helyezünk el az utóbbi hónapok leglátványosabb legalizáció párti oldalára is, ahol egy holland professzor viccesen elmosódott szellemalakként jelenik meg és teszi világossá a helyi modell értékeit. 9:20 elmúlt, tegyük a dolgunkat, Magyarország!

razo | 2009.02.27. 09:40 | link | Komment | Megosztom

média.hu legalize

Kalóziskola

Lassan vége a hurcolkodásnak, tíz év után kipróbáltuk milyen napokon át internet nélkül élni Budapesten. Híradót néztünk, meg rádiót hallgattunk a kocsiban. Alig éltük túl. Ahogy a modemen megnyugtató, zöld fénnyel végre felvillant az ethernet LED, első dolgunk volt megnézni, munkahelyi levelezésünket hol tart éppen a Pirate Bay-per. Nyilván sok olvasónknak megvan már a torrent oldalon látható képregény, de azért (was sicher ist sicher) kitesszük ide. Tanulságos. 

 

razo | 2009.02.26. 12:24 | link | 1 komment | Megosztom

web média digitális kultúra

Konyhaparti podcast vol. 13 - Suhaid

A hosszantartó, lakásfelújítással súlyosbított költözésnél egyetlen fárasztóbb dolgot tudunk elképzelni: ugyanezt bokáig hóban, hatalmas dobozokkal felszerelve, vicces tornamutatványokkal a lejtős utcát borító jégpáncélon. Szerencsére a legjobb hazai bulisorozat, a Bomb the Jazz egykori szervezője, a Budapest Break Csokkerz kollektíva oszlopos tagja, megannyi legendás budapesti parti(sorozat) házigazdája sietett a segítségünkre azzal a nem titkolt céllal, hogy az előttünk álló hétvégén önkénytelenül riszáló csípőmozdulatokkal fűszerezzük új szomszédaink számára eddig is rendkívül szórakoztatónak bizonyult köztéri performanszainkat, olvasóink pedig száraz pálmalevél illatú kerthelyiségben érezhessék magukat válság ide, államcsőd oda.

A szabadtéri szórakozóhelyen koszos grúvok és füstös funky recsegnek a hangfalakból, "a számok színeiben a fáradt budai naplemente dominál, klasszikus savak hatását lehet érezni. A mix barikolt, ám fiatalos". Büszkén tesszük közzé mai vendégünk, a Tilos rádiós bakelitjunkie, Shuriken és Cadik állandó tettestársa, Suhaid jó értelemben vett rockabilly mixét, ami bizonyos pontokon bármelyik Tarantino filmet megfűszerezné, amelyikben bódult állapotban autót vezetnek.

Remek hangulatú robotinterjú és tracklist a túloldalon, válogatott finomságok és sosem hallott magyar zenei csokkerségek alább a mixben, ami természetesen hordozható formában is hozzáférhető a megfelelő szoftverek segítségével!

Konyhaparti podcast vol. 13: Suhaid - Wheelchair Rock:

razo | 2009.02.20. 19:05 | link | 11 komment | Megosztom

podcast konyhaparti

Költözés miatt zárva

Tudják Önök hány kilowatt áramot fogyaszt egy villanyfőzőlap? Hogy miért jobb a Tikkurila falfesték, mint a Dulux? Tisztában vannak a szalagparketta ár-érték aránymutatókkal a hagyományoshoz képest, különös tekintettel a csiszoláson és lakkozáson megtakarítható összegekre? Hallottak valaha arról, milyen buktatókat tartogat egy világítóaknában rögzített szerelt kémény árérzékeny bekötése? No és azt tudják, hogyan lehet eltüntetni a fürdőszoba közepéről egy négy emelet hosszan kígyózó szennyvízcsövet? Vagy, hogy szakszerűen Behrmann csőnek nevezzük a kosztól összeragadt fekete cipőfűzőbe húzott életveszélyes villanyvezetéket?

Nos, az utóbbi hetekben túlságosan is beható ismereteket szereztünk belsőépítészeti kérdésekben, és most végre eljött a pillanat, amikor éjt nappallá téve kartondobozokat cipelhetünk le a másodikról, aztán fel a másodikra több kerülettel nyugatra. Poszokat írni ezért legfeljebb a hajnali órákban lenne időnk a következő napokban, ilyenkor azonban vélhetően öntudatlan állapotban fekszünk majd valami párnákon valami lakásban. Legközelebb már a UPC hálózatából jelentkezünk, viszlát hamarosan!         

razo | 2009.02.17. 20:59 | link | Komment | Megosztom

kultplay

Incredible Machine Deluxe


IDEO Global Chain Reaction from IDEO Labs on Vimeo.

Íme a világ legnagyobb dominóelven működő golyós automatája. A világszerte nyolc helyszínen, láncreakcióban bekapcsoló terepasztalok, és furmányos szerkezetek természetesen közösségi kollaborációban üzemelnek. A vidámparki rágóautomata karjának elfordításával induló gép ötlete az Ideo stúdióban született, ami nagyjából olyan, mint Pesten a Kitchen Budapest lehetne matávos okostojások nélkül. Az Ideo multimédia és designlaborban mindenféle csináld-magad szerkezet, nyomtatott áramkörrel összekötött mobiltelefonos ketyere, házilag összedobott multitouch interfész, szigszalaggal összerakott sugárpisztoly, különféle vicces iPhone fejlesztések és mérnöki játékok készülnek a trendi prototyping irányzat égisze alatt. A kifejezés meglepő módon azért sokkal izgalmasabb mint egy szeminárium a Műegyetemen. A legújabb hálózati technológiák és digitális eszközök ma lehetőséget adnak arra, hogy hozzáértő és kreatív kezekben egészen elképesztő garázsfejlesztések készüljenek, hasonlóan az utóbbi évek legsikeresebb internetes projektjeihez.

A térmeghajtó és az időgép felfedezése még várat magára, ma inkább az ismert technológiák okos és újszerű használta jelent kihívást a videóban is látható betűrt pólós tudósoknak. Szerencsére épp olyan korban élünk, amikor a rendelkezésre álló eszközökből létrehozható egy csomó izgalmas, vadonatúj fejlesztés, csak hozzáértő kézzel kell turkálni a szerszámosládában. Ha mindehhez hozzáadjuk az online tudásmegosztás és globális kollaboráció nyújtotta lehetőségeket, akkor kimondhatjuk: elképzelhető, hogy a jövő új technológiái nem valami nagy, állami kutatóintézetben készülnek el elsőként, hanem egymással szorosan együttműködő, az egész világon elszórt kis fejlesztőlaborok közös munkájának eredményeképp valósulhat meg mondjuk első térugrás. Ej, ha Öveges professzor élne, ma San Franciscoban lenne multimédia laborja és ilyen rendszereket építene ebédszünetben.

Köszi a videót, Victy!

razo | 2009.02.16. 12:47 | link | 1 komment | Megosztom

Bojár-barát graffiti konfettiből

Képzeljük el Bojár Ivánt egy, a Műcsarnokban rendezett graffitikiállítás megnyitóján, ahogy nagy marék konfettivel a kezében kergeti Petrányi Zsoltot, miközben György Péter balról bodicsekkol, aztán mindannyian kacagva hemperegnek a padlót vastagon borító papírtörmelékben. Torinóban kortárs művészek rájöttek, hogyan lehet életben tartani a graffiti kultúrát úgy, hogy az Budapest udvari építészének, Bojár Iván Andrásnak is tessék. A magyar főváros köztudottan szerves része az Európa metropoliszai között zajló építészeti, kulturális és designpárbeszédnek, némi lemaradást egyedül az utcai graffiti bosszantó kérdésében mutatunk. Nem véletlen ezért, hogy főpolgármesteri biztos minden erejével azon dolgozik, hogy ezt az utolsó, ám annál kellemetlenebb hátrányunkat sikeresen leküzdjük. Sétáljunk csak végig a Nagykörúton, üljünk le egy jó könyvvel a Blaha Lujza, vagy a Moszkva téren! Mi próbáltuk, és saját tapasztalatból mondhatjuk, szörnyen zavaró a város közösségi tereit ellepő graffiti.

Az olasz Eltono megoldása legalább annyira látványos és imponáló, mint a Boros-Bochkor fúrópajzs haladása a Kálvin téren. Budapest végre valóban a huszonegyedik századi metropoliszok soraiba emelkedhet, ha átvesszük és városi szinten támogatjuk a projektet! A furfangos talján ugyanis feltalálta a konfetti falfirkát: kétoldalán enyvbe mártott csíkot helyez el a felületeken, sajátos textúrákat készít, majd arra kéri a helyi műélvező közönséget, vaduljanak az utcán, vagy a kiállítási térben konfettivel. A Budapesten is ismert nyilvános párnacsatához hasonló heppening eredményeképpen a ragasztóval előkészített falakra is jut az apró papírdarabokból, a minták hirtelen megjelennek, és máris kész a lehúzható graffiti. Olasz földön az új street art irányzat már a múzeumokba is beköltözött, ami nemcsak rangot ad a ragasztós graffitinek, hanem megreformálja a kiállításmegnyitók unalmas rutinját is.


Coriandoli - Extra Flaggers Bonus from EltonoVideo on Vimeo.

razo | 2009.02.16. 11:07 | link | 3 komment | Megosztom

Dagonya a Nagymező utcában

Több mint két éves háborúskodás után továbbra sem ért véget megnyugtató módon a Nagymező utcai mélygarázs-ügy. Azt rebesgetik csak idő kérdése, hogy az önkormányzat mikor kapja fel pillanatok alatt az utcaszakaszt borító díszkövet, takarítja el a Paulay Ede utca sarkát fedő hatalmas vaslemezt (a Falafeles mellett), hogy az egykor Pesti Broadway-nak nevezett szemétdomb újra egyetlen hatalmas kráterré változzon.

Verók polgármesternek és csapatának jobb dolga is van éppen, a helyi lakókból tömörült civil szervezetekkel egyelőre nem ássák ki a csatabárdot. Az egymásnak többszörösen ellentmondó kertészeti szakvélemények közül utoljára a százéves platánsor mellett érvelők kerültek ki győztesen (vagy akkor már szorult a hurok az Andrássy úti ingatlanügyekben, ezért a polgármesteri hivatal jobbnak látta elodázni a garázsépítés miatt esedékessé vált fakivágás kérdését). Az árkokat mindenesetre betemették, a díszkő mellé vastag fűsávot is ültettek (rossz nyelvek szerint azért, mert ott még könnyebb lesz ásni, ha eljön az ideje), a barikádokon kinyílt a sárga rózsa. Volt is öröm a helyi kutyások körében, ki gondolta volna, hogy egyszer még igazi pázsitra szarhat a blöki Budapest legkevesebb zöldterületével rendelkező kerületében, a Nagymező utca közepén!

A fenti fényképet ma délelőtt készítettük mobiltelefonnal a volt MÁV jegyiroda-Alexandra könyvesbolt előtti szakaszon. Az Andrássyról jobbra kanyarodók itt szoktak visszafordulni és láthatóan sokszor elvétik a sávot. Budapest legforgalmasabb szórakozónegyedében egyébként három napja sötétek az utcalámpák is éjjelente, bár nyilván nem emiatt dagonyáznak a sofőrök a mélygarázspótló pázsitszakaszon. Hanem azért, mert kurvára mindegy nekik, milyen környezetben élnek.

razo | 2009.02.12. 13:26 | link | 7 komment | Megosztom

budapest

Orbán, Gyurcsány voodoobaba idézetekkel

"Szeresd vagy gyűlöld, de ne legyen több veszekedés, családi vita, megosztottság.
Adjuk meg lelkünknek ami jár: a békét és nyugalmat!" Szerkesztőségünk megkapta 2009 eddigi legprovokatívabb olvasói linkjét, mely a Celebbaba.hu oldalra mutat. A webshopban  "Viki", és "Feri" voodoo babát árulnak 2490 forintért, gombostű készlettel. Hogy a rituális kínzáshoz minél sikeresebben felhergelje magát a vásárló, idézetek is olvashatók a felületen: "Hajrá Magyarország!" "Lárifári, mesebeszéd" és a többi klasszikus borítja a testrészeket.

A fenti kommüniké szerint közéleti árkokat temethetnek be a vásárlók rituálisan a megfelelő mintázatú babzsák megszurkálásával. A politikusok mellett hamarosan hazai celebekről mintázott fekete mágia kellékek is megjelennek majd a készletben lelki békénk helyreállításához, de a site üzemeltetői várják a kiéhezett lakosság három kívánságát is emailben. Előkészületben van Győzi, Bill Gates és egy fején cserélhető fényképpel forgalomba hozott biankó baba is.  Kíváncsiak vagyunk eljut-e az új termék híre a napilapokhoz, lesz-e téma Bolgár úrnál a politikus voodoo baba.

Első blikkre a legendás magyar kreativitásnak állít kortárs emlékművet a találmány, valójában azonban nem fiaink és lányaink ötlete a szurkálható celeb. Tavaly novemberben világraszóló botrányt kavart a magyar változathoz gyanúsan hasonló francia Sarkozy voodoo doll, amit végül nem sikerült betiltani annak ellenére sem, hogy a legmagasabb körök szerették volna eltüntetni a terméket. A bíróság végül arra kötelezte a gyártót, hogy vastag piros szalagot helyezzen a dobozokra "Offenzív árucikk" felirattal. Vajon az intézkedés nyomán nőtt, vagy csökkelnt a kereslet? Hamarosan meglátjuk mi lesz itthon.

razo | 2009.02.11. 08:24 | link | 4 komment | Megosztom

politika gadget freak

Suhaid vs. Carl Craig + live @ Cité de la Musique

Kevés dolog jobb annál, mint egy kitűnő akusztikával megépített hangversenyteremben megcsúszni egy kényelmes, bordó bársonnyal húzott fotelben, mosolyogva megtapsolni a karmester belépőjét, izgatottan megvitatni a várható repertoárt a mellettünk ülőkkel, azután átadni magunkat a felcsendülő, sistergő elektronikával fűszerezett szimfonikus zene egészen kifinomult élvezetének. A rendkívüli kulturális élmény mellett van ebben valami nagyon civilizált és felszabadító érzés, a skatulyamentes zene egyetemes voltának megtapasztalása inspiráló, frissítően hat a szellemre.

Sajnos nem születtünk jó helyre, idehaza viszonylag ritkán lehet részünk hasonló programban. Carl Craig, a zongorista Francesco Tristano és a Les Siécles Orcheastra: Versus című kollaborációs projektjének koncertvideója Párizsban, a Cité de la Musique-ban készült. Hihetetlen (Ha nincs ideje a teljes, egyórás anyag befogadására, hallgassa meg a Technology című számot ízelítőnek):

Korunk egyik legnagyobb zenei megfejtője, a mindenféle díjat besöpört, Detroitból indult techno- és jazzproducer Craig DJ szettet nyom február 27-én, pénteken az A38 hajón. Érdemes a jegyeket mielőbb, elővételben megvásárolni. Az év eddigi legnagyobb buliján fellép még Suhaid & Sütő Márton (gitáron) a Kultplayen podcastot készített Crimson, a kisteremben pedig Johnson és DJ Shuriken, aki szintén vendége volt már a Konyhaparti podcastnak.

Suhaid kedvcsinálónak összeállított egy mixet a Mester legnagyobb zenéiből. Hallgasd és gyere 27-én! Tracklist itt.

razo | 2009.02.10. 18:22 | link | 4 komment | Megosztom

zene videó

Kultplay strip: Összetörték Samu csontjait

Majd jól megkapjuk a kommentek között, hogy nem is mai lelet ez már, de nekünk vadiúj a Stripgenerator.com nyújtotta élmény: rendezői lehetünk saját képregényünknek, amiben egy médiafüggő rigó és barátja, a televíziós újságírástól megcsömörlött veterán parlamenti tudósító éti csiga elemzik a mai nap legabszurdabb hírét.

A népszerű stripblog műfaja ezentúl azoknak is művelhető, akik hozzánk hasonlóan sosem lennének képesek kétszer ugyanúgy lerajzolni egy szereplőt, ami elengedhetetlen a karakter életre keltéséhez. A szoftver csomó közösségi funkciója mellett számtalan vicces figurát, tárgyat, egyszerű helyszín-paneleket és színészgárdát is rendelkezésünkre bocsájt, a megvalósítás technikája pedig még a maces Comic Life-nál is egyszerűbb, 100% drag and drop. Első képregényünk (nagyításhoz katt a képre) kimondottan azért készült, hogy megfelelően illusztrálhassuk ezt a posztot, de lehet, hogy a jövőben összedobunk néha egyet, ha téma és ötlet adódik. Stripgenerator, irány a Kultplay inventory!

razo | 2009.02.09. 19:44 | link | 3 komment | Megosztom

strip

Jégfeszivál a Shikotsu tónál

Visszatért a tél, gyorsan, kerüljünk megfelelő hangulatba! Ebben segít egy pohár fekete Bacardi rum teával és a Daily News képgalériája, ami bemutatja a világ legpszichedelikusabb téli fesztiválját. Január végétől két héten át varázslatos játszótérré változik a Shikotsu tó partja a legészakibb japán szigeten, Hokkaido-n. Az ország minden pontjáról turisták tömegét vonzó jégfesztivál előkészületei már két hónappal a nyitás előtt megkezdődnek: a szobrokat, épületeket és oszlopokat a tó vízéből készítik a szervezők. Nemcsak a jeges fényjáték miatt keresik fel a tópartot a látogatók. A fesztivál helyszínén mindenféle téli sport űzhető ideális pályákon.

razo | 2009.02.09. 19:16 | link | Komment | Megosztom

installáció green design

Brokenbeat - dj/vj párpaj San Diegoban

Havonta egyszer rendszeresen megrendezik a kaliforniai város lenagyobb elektronikus zenei ünnepét, ahol dj-k és vj-k dolgoznak alkalmi, kísérleti zenei és vizuális kollaborációkon. Az aktuális buli videóflyere meglehetősen profi munka, ajánljuk megtekintésre!


Brokenbeat Night - Feb 2009 from Accent Creative on Vimeo.

razo | 2009.02.09. 18:49 | link | Komment | Megosztom

party zene

Támad az óriásbébi, meneküljünk!

 

Lassan nálunk is aktuális lesz különféle gyerekjátékok után kutatni a neten, ami egyébként nem esik annyira nehezünkre.

A plázákban hosszú perceket vagyunk képesek eltölteni a játékrészlegen, a bevásárlóközpontok egyedül érdekes polcai azok, amiken fröccsöntött Mega-harcosok, naggyondurva lego Star Wars kitek, futurisztikus sporteszközök és Spongya Bobos Monopoly van.

A boingBoing-on találtuk ezt a nagyonübercool építőszettet, ami a legkisebbeknek készült játékok egy speciális halmazát gazdagítja. Az idetartozó tárgyak gyerekeknek valók ugyan, mégis a szülők tudják csak igazán értékelni őket.

Egy hároméves ugyanis a legritkább esetben értelmezi helyesen az "Attack of the 50-foot Baby" toronykirakós emeletein sokkos állapotban visító dolgozók képregényes segélykiáltásait, apa és anya azonban minden bizonnyal remekül szórakozik majd, amikor a pelenkás monster két ütésből lerombol egy egész toronyházat. Woa.

razo | 2009.02.09. 14:46 | link | Komment | Megosztom

Drogos David az internet új sztárja

Nem tudjuk mit adnak Amerikában a fogorvosnál fájdalomcsillapításra, de kérünk belőle! A hét éves David foghúzás után meglepő fordulatokkal és vicces hallucinációkkal tarkított monológot abszolvált az autóban. A video néhány nap alatt túl van az 5 milliós nézettségen a YouTubeon. Remixek is készültek természetesen, itt van ez, meg ez, meg ez. Jó mulatást, a kedves papának pedig kicsit több érzéket az intim családi pillanatok felismeréséhez!

razo | 2009.02.07. 11:46 | link | 15 komment | Megosztom

freak videó

Bruce Willis, az avatárvadász

Ezen a hétvégén tartják New York-ban a képregények és a kapcsolódó kultúrkör éves ünnepét. A Gawker birodalom sci-fi blogja természetesen már a megyitó előtt kémfotókkal és szupertitkos infókkal van tele az idei meglepetésekről. Ezek közül egy minden bizonnyal Magyarországra is eljut majd néhány hónap múlva, ahogy a kereskedelmi hajók befutnak a gyarmatok partjaihoz. A sci-fi moziban Willis egy rendőrt alakít, aki hosszú évek után először hagyja el otthonát, hogy egy gyilkossági ügyben nyomozzon. A Surrogates világában ugyanis mindenki avatárokkal intézteti napi ügyeit, a virtuális robotok ráadásul minden szempontból tökéletesebbek hús-vér gazdáiknál.

A film weboldala remekül sikerült kamuszájt, a gonosz avatárokat gyártó Virtual Self Industries céges honlapjának adja ki magát. A menüpontok között böngészve bárki elkészítheti saját tökéletes elektronikus változatát. Figyelem! A fotó feltöltéséhez előbb el kell fogadni a szerződési feltételeket!

razo | 2009.02.06. 17:01 | link | 5 komment | Megosztom

sci fi film

Promositeként indult újra a Muxtape

Hónapokkal azután, hogy a legnagyobb amerikai lemezkiadók bezáratták az mp3 feltöltést és playlistek szabad kreálását lehetővé tevő oldalt, a Muxtape újraindult - egyelőre teszt üzemmódban és némiképp megváltozott koncepcióval. Zenészek kapnak lehetőséget a jövőben arra, hogy feltöltsék saját kiadatlan számaikat, a júzerek ezekből készíthetnek bárki számára szabadon elérhető és embeddelhető mixeket.

A régi site ingyenesen regisztrált tagjai arra kaptak lehetőséget, hogy tetszőleges mennyiségben dalokat töltsenek fel a winchesterünkről, majd ezeket meghallgatható playlistben publikálják a Muxtape-en. A mixkazi nosztalgiára épített közösségi oldal hihetetlenül gyorsan vált népszerűvé világszerte, ami természetesen felkeltette a lemezkiadók figyelmét is. A Muxtape készítői először az Amazon webáruház megfelelő polcára mutató linkeket helyeztek el a trackek mellett, 2008 szeptemberében pedig a most elérhető új verzió indulásáig be kellett zárniuk a weboldalt.

Justin Ouellette, az ötletgazda egy éves kálváriájának részletes leírásából kiderül, hogy a kiadók nagyjából hasonlóan viszonyultak a projekthez. A leggyakoribb hozzáállás a "holnaptól börtönbe csukathatnánk jó hosszú időre, de ha esetleg mégsem záratnánk be, akkor hogyan tudnánk együttműködni?" volt. Bonyolult tárgyalássorozatok után Justin végül elállt eredeti elképzeléseitől a jövőben ingyenzenék népszerűsítésére használja a fejlesztést. A kiadók örülhetnek: értékes reklámfelülettől sikerült elvágniuk magukat jó sok befektetett munka árán.  

razo | 2009.02.06. 15:09 | link | 1 komment | Megosztom

zene web2

A hét agyzsibbasztó Index címe

Vajon mennyivel jobb egy váratlanul tarkóncsapó szóviccnél a következő címadási eljárás? Mi ugyanazt a hirtelen fájdalmat éreztük akkor is, amikor tudatosan felfogtuk: ezt a címet adta az Index annak a cikknek, amiből kiderül, hogy Al Pacino Heródes király szerepét játssza el egy készülő filmben.

A szóviccekről egyébként Galla Miklós John Cleese-zel készített 1997-es interjújában olvashatunk. A világ legjobb humoristája szerint: "a humor három alapszabálya - egy: szóvicc tilos, kettő: szóvicc egyáltalán nem lehet, három: szóvicc semmilyen körülmények között nem lehet."

razo | 2009.02.06. 13:41 | link | 3 komment | Megosztom

média.hu

Jeszenszky egyesülete járhat jól a copyright razziák nyomán

Update2: Gyorsan jönnek a kommentek és az emailek, köszöjük szépen! Az alábbi idézetet hadd illusztráljuk egy felvétellel, amit az Omkamra tagjai küldtek nekünk. A videón Bárány Attila, a DJ szövetség korábbi alelnöke mutat példát a fiatalok neveléséből. (Számos ilyen videót és linket kaptunk egyébként. Akit érdekel a magyar éjszakai élet legalja testközelből, az ugorjon fejest a sűrűbe maga. Több ilyet nem posztolunk vagy linkelünk, ezzel a videóval azért teszünk kivételt, mert frappánsan reagál a DJ vizsga pártolóinak morális felvetéseire).

Update: Jeszenszky a Quart.hu-n:

"De hozzáteszem, az a blogoszféra és általában az a közeg, amely felbolydult, és amely a leginkább anyázott, a lehető legnagyobb szolgálatot tette az ügyünknek, úgyhogy nemhogy nem bosszúval, hanem köszönettel tartozom nekik. Soha nem jutottunk volna ekkora nyilvánossághoz, ha nincs ez a nagy "cirkusz". Minden egyes ellenző-anyázó hozzászólás ráadásul külön jó szolgálatot is tett: általuk tökéletes, önmagáért beszélő bizonyítékaink vannak arra, hogy miért nem szabad az ilyen primitív, intoleráns, alpári módon megnyilvánulók (akik közül sokan dj-nek mondják magukat) számára lehetővé tenni, hogy mások befolyásolására alkalmas feladatkörben, nagy nyilvánosság előtt tevékenykedjenek - akár dj-ként."

Az utóbbi napokban többször frissítettük a szombati klubrazziákról írt posztunkat. Időközben szakértői válaszokat is kaptunk megmaradt kérdéseinkre, a következőkben összefoglaljuk, miért is gondoljuk rendkívül aggályosnak a helyek ellen szervezett hatósági attakot.

Lássuk először, hogy pontosan mi történt múlt szombaton a Mono klubban. A VPOP és az Apeh ellenőrei meglátogatták a helyet, és ellenőrizték előbb a bár jogszerű működését, majd zseblámpákkal villogtatva a DJ tudtára adták, dolguk volna vele is. A pultban Detective Kelly játszott éppen, a fináncok leállíttatták vele a zenét. Ezután kipakoltatták a pultot, majd megállapították, hogy a DJ nem tudja igazolni a MAHASZ éves átalánydíjának befizetését emellett 60 CD tartalmával sem tudott elszámolni. A Büntetés összegét 240 ezer forintban állapította meg a hatóság.

"A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) 35. § (1) bekezdés első mondata szerint természetes személy magáncélra a művekről másolatot készíthet, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja. A Szjt. 38. § (2) bekezdése értelmében jövedelemfokozás célját szolgálja a felhasználás, ha alkalmas arra, hogy a felhasználó (pl. üzlet, szórakozóhely) vevőkörét vagy látogatottságát növelje, vagy pedig, ha az üzlethelyiséget látogató vendégek vagy más fogyasztók szórakoztatását szolgálja" Természetesen senki sem gondolja, hogy az internetről filecserélők segítségével letöltött zenék, vagy akár a jogtiszta lemezek szabadon játszhatók bármilyen klubban. Ez nyilvánvalóan törényellenes. Csakhogy.

Kinek fütyül?

Ahogy korábbi posztunkban utaltunk rá, a MAHASZ egyesületként még rendőri erő jelenlétében sem turkálhat a DJ-k lemeztáskájában, utasítási jogköre a vám- és az adóhatóság felé pedig egyáltalán nincs (még szép). Az írott CD-k és winchesterek után a felhasználó egyszer már fizetett. Az üres CD-ken hologramos matrica van, az iPodok árából pedig több mint 10% az Artisjushoz kerül. Ezeket az összegeket éppen azért fizetik meg a júzerek, mert így legalizálják a hordozókon rögzített tartalmakat. A hatályos szabályok szerint azonban a nyilvános lejátszás után fizetett díjak csak a gyári kiadványok nyilvános lejátszását kompenzálják, s nem tartalmazzák az írott CD-kről és winchesterekről szóló dalok jogíjait. Erre, az egyébként sokak által kritizált, de jogi értelemben jelenleg érvényes értelmezésre hivatkozik a MAHASZ, ezt a pénz szeretné beszedni, úgy tűnik, hogy teljesen legálisan.

space night rockers | 2009.02.05. 21:43 | link | 10 komment | Megosztom

zene politika média.hu

Copyright razzia budapesti szórakozóhelyeken (update)

Update: a Zoom.hu mai cikke kettőt is tisztáz a tegnapi posztunkban felvetett kérdések közül: ha a DJ szerzői jogi nyilatkozatot tart magánál egy promo CD mellett és ezzel igazolni tudja, hogy az otthon kiírt tartalom legális, nem büntethető. A külföldi DJ-nek sem kell feltétlenül fizetnie Magyarországon, ha hazájában már jogdíjat fizetett a másolt tartalom után. Gúdívning miszter Karl Koksz! Disziz ö razzia. Hevjú matrica? Mivaaaan?

A fentiek legfeljebb praktikus információnak tekinthetők védekezéshez egy abnormális országban, ahol egy levitézlett lakossági diszkósokból alakult vérciki gittegylet magát a "DJ szakma" elsőszámú érdekképviseleti szervének beállítva egy szimpla egyesülettel karöltve - úgy tűnik - szabadon mozgatja a VPOP-t és az adóhivatalt. A szombaton 240 ezer forintra büntetett monos DJ-n ugyanis a MAHASZ jogdíját követelte a hatóság.

2009-et írunk, ezek a megfontolások annyira életszerűtlenek és idegenek a valóságtól, mint a hanglemezkiadásban érdekelt nyereségorientált cégek érdekvédelmi szervezetének sajtófőnöke, Jeszenszky Zsolt és az ő szerteágazó munkássága. A hétvégi razziák mögött ugyanis vélhetően a MAHASZ-ban betöltött tisztsége mellett a ProArt jogvédő szervezet munkatársaként, a Lánchíd rádió zenei szerkesztőjeként, és az általa gründolt "Lemezlovas Szövetség" elnökeként is dolgozó egykori minisztergyerek áll. Az ÉS január 16-i cikke rámutat: a filecserélőket általában egyszerűen tolvajoknak nevező Jeszenszky érthetetlen módon valahogy a hatályos törvények és rendeletek fölébe kerekedett. A MAHASZ ugyanis tulajdonát nem képező díjakkal kufárkodik, amikor pénzért írott CD-ket legalizál. A furcsa eljárásról szóló információkat a DJ Szövetség oldalán is megtaláljuk, a tagok harminc százalékos kedvezményt kapnak az éves jogdíjból, és korlátlanul legalizálhatnak torrentezett zenéket. Milyen alapon?

A zenekar blogján máris súlyos kérdések merültek fel az intézkedésekkel kapcsolatban:

- Mihez kezdenek a hatóságok egy külföldi DJ-vel? (A világon sehol sem divat hasonló razziákat tartani, egyedül Magyarországon volt korábban működési engedélyhez kötött a DJ tevékenység)

- Hogyan reagálnak a VPOP és az Apeh ellenőrei a digitális formátumban tárolt, legálisan, online vásárolt, vagy ingyen letöltött zenei adatok láttán?

- Mi a helyzet az olyan írott CD-vel, aminek a celofánján rajta van az ARTISJUS matrica és a DJ a neten keresztül kapott ingyenes (promo) zenéket tárolja rajta?

Az elképedt szakmabeliek első blikkre felvetett kérdései mellett nem világos az sem, milyen felhatalmazással ellenőriztek a hatóságok a klubokban: a szerzői jogdíjakat begyűjtő MAHASZ ugyanis ilyen joggal nem rendelkezik. Az egyesület évi 60 ezer forintos díjat követel a DJ-ktől, az írott hanghordozókat pedig pénzért matricával legalizálja. Az Index 2006-ban, a témában írt cikkében az ORFK Bűnügyi Főigazgatósága levelére hivatkozik, miszerint a MAHASZ még rendőrök jelenlétében sem kutakodhat a DJ pultokban. Az ügyben egyelőre több a kérdés, mint a válasz, rövid tájékozódást követően hamarosan visszatérünk a témára.      

razo | 2009.02.03. 19:28 | link | 28 komment | Megosztom

zene politika digitális kultúra

Gördeszkán érkezik a béke Kabulba

Eddig azt hittük, őszinte sajnálatot kell éreznünk a magyar fővárosnál is civilizálatlanabb helyeken élő sporttársak iránt: mit tehet egy szerencsétlen afgán, aki egyszer arra ébred, meg kell tanulnia a 180 ollie-t négy lépcsőről, de a városban sehol sem használnak lépcsőt két eltérő magasságú utcaszint összekötésére? Arról nem is beszélve, hogy a legközelebbi sima betonfelület a főtéren magasodó börtön fala, ami mondjuk nyolc méter hosszú, de függőleges, így nyilván lehetetlen rajta felgyorsulni?

Továbbra is együttérzéssel gondolunk azokra, akik ilyen helyeken élnek, de már nem Kabul, hanem mondjuk Salgótarján ördögszekér rótta főtere jut eszünkbe egy nagyobb pesti kátyú láttán. Futótűzként terjed a nemzetközi sportéletben a hír: az afgán fővárosban Skateistan néven görsulit nyitott három ausztrál deszkás. Az érdeklődés hatalmas, kiskorúak tucatjai cserélik a kalasnyikovot négykerekű juharlécre. A tipikusan nyugati sport meghonosítóit kultúrmisszionáriusnak tartják, máris a legnagyobb görpark gyártók szálltak be a bizniszbe. A helyi norvég követség 50 ezer dolláros adományából skatepark is épült, ahol a helyi gyerekek mindenféle felszerelést kölcsönözhetnek az órák időtartamára.

A projekt elnyerte az ISPO Social Awarness nagydíját, a New York Times sportrovata pedig címlapon hozta tegnap a kabuli skatepark történetét.           

 

razo | 2009.02.03. 18:19 | link | 2 komment | Megosztom

Kenya pwnd by JR

http://www.jr-art.net/

Dél-Amerika után JR Afrikában folytatja sokkoló utcaművészeti akcióját. A Women Are Heroes projekt azokra a nőkre hívja fel a figyelmet, akik nap mint nap erőszakkal, halállal és bűnözéssel találkoznak. A művész ezúttal Kenyában járt, ahol a helyi nyomornegyedek tetői mellett, egy meredek domboldalt, és pár vasuti kocsit hekkelt meg. A teljes fotódokumentáció megtekinhető itt.

http://www.jr-art.net/

soleado | 2009.02.02. 15:47 | link | Komment | Megosztom

street art fotó

Közösségi filmstaféta: MenSA, 2-ik rész

Sziasztok, Comment:com-ról érkező kedvesnézők! Ez itt a Kultplay, nézzetek körül minálunk, mindenki takarítson össze maga után! Ahogy már bizonyára mindannyian tudjátok, filmtörténeti esemény részesei vagyunk: hét blogon, hét részben egyszerre tartjuk a MenSA című interaktív közösségi film webpremierjét.

Íme a második rész:


menSAfilm episode#2 from mensafilm on Vimeo.

A filmszemlén is vetített mozihoz bárki hozzáforgathat, nézd tovább a filmet és megtudod, hogyan! Harmadik rész a Mindennapi Betevő-n, ha pedig előről szeretnéd nézni a MenSA-t, a Comment:com-ról indul a staféta.

Készítettünk egy villáminterjút a projekt atyjával, a 2005-ös filmszemlén kisjátékfilm kategóriában fődíjat nyert Gayer Zoltánnal. Olvasd el a túloldalon!

 

soleado | 2009.02.01. 18:05 | link | Komment | Megosztom

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.