Konyhaparti podcast vol. 13 - Suhaid

A hosszantartó, lakásfelújítással súlyosbított költözésnél egyetlen fárasztóbb dolgot tudunk elképzelni: ugyanezt bokáig hóban, hatalmas dobozokkal felszerelve, vicces tornamutatványokkal a lejtős utcát borító jégpáncélon. Szerencsére a legjobb hazai bulisorozat, a Bomb the Jazz egykori szervezője, a Budapest Break Csokkerz kollektíva oszlopos tagja, megannyi legendás budapesti parti(sorozat) házigazdája sietett a segítségünkre azzal a nem titkolt céllal, hogy az előttünk álló hétvégén önkénytelenül riszáló csípőmozdulatokkal fűszerezzük új szomszédaink számára eddig is rendkívül szórakoztatónak bizonyult köztéri performanszainkat, olvasóink pedig száraz pálmalevél illatú kerthelyiségben érezhessék magukat válság ide, államcsőd oda.

A szabadtéri szórakozóhelyen koszos grúvok és füstös funky recsegnek a hangfalakból, "a számok színeiben a fáradt budai naplemente dominál, klasszikus savak hatását lehet érezni. A mix barikolt, ám fiatalos". Büszkén tesszük közzé mai vendégünk, a Tilos rádiós bakelitjunkie, Shuriken és Cadik állandó tettestársa, Suhaid jó értelemben vett rockabilly mixét, ami bizonyos pontokon bármelyik Tarantino filmet megfűszerezné, amelyikben bódult állapotban autót vezetnek.

Remek hangulatú robotinterjú és tracklist a túloldalon, válogatott finomságok és sosem hallott magyar zenei csokkerségek alább a mixben, ami természetesen hordozható formában is hozzáférhető a megfelelő szoftverek segítségével!

Konyhaparti podcast vol. 13: Suhaid - Wheelchair Rock:

- Hogyan kerültél kapcsolatba a zenével, DJ-zéssel?

Általános iskolás bulikon kezdtem DJ-zni kazettáról és cédéről, legtöbbször a Sült Tamás osztálytársam által kiszuperált Aiwa musiccenterre kötöttünk rá még egy tepsi méretű Sony discmant és a Here apjának a 6 utas házi gyártású hangfalait. A kazettákat külön walkmannel tekertük, de mindig ügyeltünk rá, hogy legyen nálunk ceruza is. Forrasztópálka nélkül nem indultunk buliba és akkor még az is természetes volt, hogy a DJ kimegy lassúzni.

- Legfontosabb állomások, helyek a pályádon?

Podmaniczky utcai Tilos studió, FMK, Törökbálinti Lovastanya, Frankhegy, innen jöttek az első új ingerek.

Süss fel nap - ott indítottuk az első rendszeres hazai szabadstíl estét öten (a Szamosi Tesók, Shuriken, Keyser) a most már végtelenül cikinek hangzó Astro Jazz Lounge néven 1999-ben. A Shuriken ötlete volt, ötünk közül ő tudott a legjobban angolul, és elhittük neki hogy Londonban ez most menő.

Budaörsi Reptér - az első nagyobb saját szervezésű bulim volt itt 2000-ben, annak minden gyermekbetegségével. Ott kiderült, hogy egy zuhé nem csak egy bulit, de egy lakást is el tud mosni, ennek ellenére jó emlékként maradt meg, ez volt a tűzkeresztség.

Trend Café - itt folytatódott az AJL, később pedig itt indult a BombTheJazz, második otthonunk volt 2 éven át. Olyan később legendássá vált arcok tűntek ott fel, mint Tomanek, aki minden este a radiátoron végezte embrió alakba tekeredve, Zotyka, aki néhány üszkös hiphop szett után már a hely szakácsa volt, és Johnny Drama is itt került képbe.

West Balkán a Kopaszi gáton - a második BTJ helyszín, itt volt a Kati felejthetetlen fokhagymás szendvicse, meg az árvíz, a civilruhások, meg egyáltalán.

Rudas Romkert - ma már túlzásnak tűnik, de az első években a legtöbb hétvégén mi zenéltünk. A 3. nyáron már megjelentek a feketekocsisok, akik néha letörtnyakú üveggel mentek egymásnak, ami még vicces volt, de mikor a DJ pult felé repült söröskorsó, már inkább elmenekültünk.

Citadella tetőkert - három nyáron ment a rokk a város tetején, a 2003-as Jungle Jazz-t azóta is sokan emlegetik.

Trafó, Merlin, A38, meg még rengeteg sok további fontos hely van, a lemezboltok, bolhapiacok, régiségboltok és bármilyen szeglete a földnek, ahonnan lemezek kerülhetnek elő.

- Milyen stílusban játszol leginkább?

Sokféle zenét gyűjtök, a bulik viszont egyre szűkebb kereteket adnak. Ha hiphop buliba hívnak, nem fogok sem blues-t sem house-t játszani. Egy-egy kevésbé odaillő dolog még belefér, de a klasszikus DJ-zés, hogy a DJ tetszőleges zenéket rak, a közönség meg visít ha tetszik neki, eléggé háttérbe szorult. Ma azt látom, hogy inkább megfelelni kell bizonyos sztenderdeknek minden szubkultúrán belül. Így is lehet meglepetéseket okozni, de ez a fajta közeg kicsit sótlanabb, kiszámíthatóbb.

Mostanában leginkább rockabillyt, pszichedelikus rockot, korai punkokat, új és régi diszkót, karibi hatvanasévek ritkaságokat és határontúl kiadott magyarnyelvű beatzenéket keresek. Próbálom figyelni a house, techno és a hiphop újdonságait is, de tény, hogy több régi zenét veszek mint újat.

- Rendes tag vagy a Budapest BreakCsokkerz kollektívában: mi a kedvenc lemezed ebből a vonalból (meg hogyan jött létre a BBCs)?

Mindig az a kedvenc magyar kislemezem, amit azon a héten találok és a halálba szekálhatom vele Csokker társaimat. A BBCs bő 5 éve létezik, először Haze-zel és Káosszal voltunk hárman, hamar csatlakozott Shuriken is. Elsősorban a magyar poptörténet nagyon beteg, nagyon jó, és sohasem volt felvételeit kutatjuk, gyűjtjük, játszuk a Magyarbulikon és máshol, néha mixformába is rendezzük őket. De rajta vagyunk a nem létező pán-keleteurópai csokkerségen is, meg úgy egyáltalán a késő '60-as, hetvenes és kora '80as évek aranykorának mindenféle freakségein, jöjjön bárhonnan is.

DJ Haze elment világgá, Shuriken 2 éve a doktoriját írja, ráadásul lakásfelújít, Káosz pedig a filozófiával és a Qualitonssal van elfoglalva, így a csokkerkedés pillanatnyilag visszafejlődött bábállapotba. De csak idő kérdése, hogy a csokkerek főnixmadara kiterjessze hártyás szárnyait, és újra sötétségbe borítsa a magyar égboltot.

- Hozzád fűződnek a Bomb the Jazz bulik is, ahová rendszeresen nagyágyúkat hívtok meg. Ezek a bulik annyira jók, hogy már csak azon csodálkozunk, hogy nem szűnt még meg a sorozat. Hogyan működik a Bomb the Jazz?

A buliszervezést az az egyszerű dolog indította be 10 évvel ezelőtt, hogy nem voltak olyan bulik, ahol azok a zenék szóltak szóltak volna, amiket  szeretek. Kezdő DJ voltam, kevés buliba hívtak, ezért megcsináltam a magamét. Amikor lehetőség volt külföldről is vendégeket hívni, szintén a saját aktuális kedvenceimet próbáltam ide csábítani. Ez az évek alatt nem is változott, a helyzet viszont igen. Az elmúlt pár évben kétféle bulim volt, az egyik, mikor hívok egy nem túl ismert, de szerintem rettentő érdekes produkciót, és remélem hogy az emberek elhiszik nekem hogy ez jó, és eljönnek - de egyre kevésbé jönnek el, pedig szerintem remek dolgokat mutatok. Néhány éve ez még jobban ment, sokszáz ember volt kiváncsi egy-egy olyan előadóra, aki legfeljebb 10 lemezt adott el az országban, ha egyáltalán. A másik az a tipusú buli, amit megcsinálok, mert jó is és el is jönnek rá az emberek, de tudom h előbb-utóbb valaki más is megcsinálta volna. Ebben a kategóriában néha egyenesen versengeni kéne más szervezőkkel, hogy ki hozza el az adott DJ-t, zenészt, amibe nem szoktam belemenni, mert valahogy nem az én világom. Szóval az eredeti hiánypótlós dolog itt már nem jelent motivációt és a "ki a fasza gyerek" kérdésre is 15 éve tudjuk a választ. Sok értelmét tehát ebben a pillanatban nem látom a további szervezősdinek. Egyre többen és egyre jobban foglalkoznak ilyenekkel, engem pedig egyre kevésbé érdekel, és azt hiszem ez egyáltalán nem baj.

- Mutasd be kérlek a Kultplaynek készített mixet!

Egy funk mixet szerettem volna végre felvenni, de nem sikerült. Sok lemez van benne, ami ritkán lát polcot mostanában, meg egy-két frissebb találmány. Áltagéletkoruk legalább 40 év, nem dohányzó. Színeikben a fáradt budai naplemente dominál, klasszikus savak hatását lehet érezni. Barikolt, ám fiatalos.

- Hol lehet hallani téged manapság rendszeresen?

DJ Cadikkal harmadik éve visszük együtt a Sunday Session nevű vasárnapi klubunkat. Itt a nyugodtabb lemezek forognak, jazz, kísérletibb elektronikus dolgok, dub meg mindenféle. Nemrég költöztünk át a Gödörbe, és nagyszerűen érezzük magunkat. A Csendes nevű belvárosi kiskocsmában keddenként 7-10ig van a Magyarhangja klub, ahol a Brakecsokkerek vetésforgóban játszák a friss zsákmányt. Rendszeresen felmerülő kérdés, hogy van-e értelme, de mindig van néhány lelkes ember, akik miatt úgy tűnik, hogy igen. Múlt héten rajtam volt a sor, levittem azokat a magyar lemezeimet, amiken már fogalmam sem volt hogy mi van, de anno valamiért megvettem őket. A Csendes remek terep erre a meta-túrásra is, mert otthon valahogy nem megy, ki is derült, hogy nem véletlen kerültek hozzám a lemezek, nagyszerű dolgokat találtam rajtuk.

A Tilos Rádión minden péntek délután van közös műsorunk Johnny Dramával, Mezítlábas Mesék a címe, néha tényleg jól sikerül. A jövőben rendszertelenebbül jelentkező BTJ bulikon továbbra is játszom, mint házigazda. A dátumokat a myspace oldalamon vezetem, ott lehet megtekinteni, mi van éppen soron.

- Mi volt az eddigi kedvenc fellépésed?

Mi a kedvenc könyved? :)

- Mivel foglalkozol, amikor nem játszol?

Egy kommunikációs kutató-tanácsadó cégnél dolgozom, lemezboltokba járok, macskát sétáltatok.

- Kit ajánlanál a következő Kultplay podcast vendégének?

Johnny Dramát, Waxmant, Káoszt, Von Yodit, Ozont, Cadikot, Szamosi Petit - kiváló emberek kiváló zenékkel.

Tracklist:

Suhaid - Wheelchair Rock

1. Lord Sitar - Blue Jay Way
2. Roger Roger - Pop Electronique no. 2
3. Hugo Montenegro - Superstition
4. The Turtles - Buzz Saw
5. Muddy Waters - I Just Want to Make Love to You
6. Large Pro - Xtra P For President
7. Dimlite - Back To The Universe (The Slapped Eyeballers remix)
8. Love Unlimited Orchestra - Midnight Groove
9. Al Casey - Thunder Beach
10. Stray Cats - Rumble In Brighton
11. Tolcsvayék és a Trió - Láttam, ne tagadd
12. Black Sabbath - The Wizard
13. Jeff Cooper & The Stoned Wings - Git Some
14. Manu Dibango - Afro Soul
15. Baron Zen - Burn Rubber (Dâm Funk remix)
16. Telex - Rock Around The Clock
17. One Way - Mr. Groove
18. Roxanne Shante - Brothers Ain't Shit
19. James Brown & Lyn Collins - Mama Feelgood
20. Testers - Peter Gunn Twist
21. The Pretty Things - Buzz The Jerk
22. The Doors - Hello I Love You
23. The Turtles - Happy Together (Wade Nichols edit)
24. The McCoys - Fever
25. Rod Hunter - Soul Makossa
26. Beyond The Wizadr's Sleeve - Space
27. Donovan - House Of Jansch

razo | 2009.02.20. 19:05 | link | 11 komment | Megosztom

podcast konyhaparti

tmnk · http://blog.tilos.hu/bossabomdia 2009.02.22. 21:48:30

Kiváló interjú és mix (legalábbis a Midnight Groove-nál már a laptopra tekeredve tapsolok :) ), köszi!

Fostos Recska 2009.02.22. 23:59:45

Hej szomszéd, jó lett az interjú.

Vágási Ferenc 2009.02.23. 00:47:16

Köszi!
Jó hallani Suhaidról!
Ja és a zenekavalkád is nagyon jó!

gábor bá 2009.02.23. 00:50:54

fain

Hanglemezbarát · http://www.hanglemezbarat.extra.hu/ 2009.02.24. 09:17:30

Szép munka volt, köszönjük !

sophie 2009.02.25. 09:26:38

és most hallom hogy pénteken bomb the jazz az a38on
www.a38.hu/?p=programok&id=1620&l=

nena 2009.02.25. 09:34:46

imádom!!!!

nena 2009.02.25. 09:40:34

btw réges rég mindig a Happy Together ment záráskor a Fekete Lyukban

vinyluser · http://deephouse.hu 2009.02.26. 11:07:59

csak a dam funk! :)

pozsony · http://kinezazabla.kom 2009.03.18. 19:03:00

nagggyon jó!!!
hetek óta nem bírom megunni
lehet még valahol találni? (klubbokon kívül, mert térben meglehetősen messze esnek)

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.