Dagonya a Nagymező utcában

Több mint két éves háborúskodás után továbbra sem ért véget megnyugtató módon a Nagymező utcai mélygarázs-ügy. Azt rebesgetik csak idő kérdése, hogy az önkormányzat mikor kapja fel pillanatok alatt az utcaszakaszt borító díszkövet, takarítja el a Paulay Ede utca sarkát fedő hatalmas vaslemezt (a Falafeles mellett), hogy az egykor Pesti Broadway-nak nevezett szemétdomb újra egyetlen hatalmas kráterré változzon.

Verók polgármesternek és csapatának jobb dolga is van éppen, a helyi lakókból tömörült civil szervezetekkel egyelőre nem ássák ki a csatabárdot. Az egymásnak többszörösen ellentmondó kertészeti szakvélemények közül utoljára a százéves platánsor mellett érvelők kerültek ki győztesen (vagy akkor már szorult a hurok az Andrássy úti ingatlanügyekben, ezért a polgármesteri hivatal jobbnak látta elodázni a garázsépítés miatt esedékessé vált fakivágás kérdését). Az árkokat mindenesetre betemették, a díszkő mellé vastag fűsávot is ültettek (rossz nyelvek szerint azért, mert ott még könnyebb lesz ásni, ha eljön az ideje), a barikádokon kinyílt a sárga rózsa. Volt is öröm a helyi kutyások körében, ki gondolta volna, hogy egyszer még igazi pázsitra szarhat a blöki Budapest legkevesebb zöldterületével rendelkező kerületében, a Nagymező utca közepén!

A fenti fényképet ma délelőtt készítettük mobiltelefonnal a volt MÁV jegyiroda-Alexandra könyvesbolt előtti szakaszon. Az Andrássyról jobbra kanyarodók itt szoktak visszafordulni és láthatóan sokszor elvétik a sávot. Budapest legforgalmasabb szórakozónegyedében egyébként három napja sötétek az utcalámpák is éjjelente, bár nyilván nem emiatt dagonyáznak a sofőrök a mélygarázspótló pázsitszakaszon. Hanem azért, mert kurvára mindegy nekik, milyen környezetben élnek.

razo | 2009.02.12. 13:26 | link | 7 komment | Megosztom

budapest

vic 2009.02.13. 13:30:53

az a baj, hogy aki így közlekedik, az azért teszi ezt, mert otthon gyermekkorában ezt szokta meg, amikor a traktorral vagy a furgonnal megfordult a dagonyában disznót szállítva.

kultúrember nem tesz ilyet.

gaze 2009.02.13. 23:31:12

na, itt akkor most egy kicsit vitatkoznek, mert valahol melysegesen felhaborit a "paraszt" (es agrariumbol elo) lenezese.
Eza dolog a muzsik-irtasban jartas kommunista krutol jott at mo-ra, meg hat egy agrarorszagot elnyomo csoport eppen kitol is feljen.. amig nem epitik fel a vas es acel orszagat..
szoval a paraszti letformat mint olyant, ugy allitani be, mint valami bunko, muveletlen, gondolkodni keptelen taho bandat, enyhen szanalmas.
falun es az agrariumban miert is elnenek taho emberek? mert nem plazaban rothasztjak a segguket hanem mondjuk kimennek a hatarba az erdobe, vagy a foldekre?
vagy mert vicces kepeket lehet latni a neten a barkacsolt cuccokrol? allitom, ez a letforma sokkal tobb gondolkodast es problemamegoldast igenyel, mint egy non-stop boltoba jarkalos irodai droidkodas, megha kozben designrol, marketingrol, meg projectekrol megy a szofosas.

szoval kultur ember nem csinal ilyet.
nem am, mi? csak epp ez pont a bazi nagy kulturkozpontban tortent, falun ritkan parkolnak falig a jardara/zebrara a SUVokkal.

szoval hol elnek a kultur lenyek?

gaze 2009.02.13. 23:40:07

amugy az alapvetoen 'strange' hogy miert is nem alakitjak mar vegre full gyalogosovezette a nagymezot?
abszolut alkalmas ra, tisztara londoni soho lehetne, nem csak neveben.
ehelyett a 40centis jardaszakaszon kell botorkalnia kutyaszarban a parkolo autoktol. nevetseges.
meg persze kozben azert eltapsolunk parmilliardot turizmus marketingre, hogy a veletlenul idelatogato meg nagyobbat szivjon amikor szembesul az atveressel.

razo 2009.02.14. 08:34:01

gaze, mindket kommenteddel egyet ertek. A tahosag nem varos-videk fuggo. Az mas kerdes, hogy a falvak is hogy neznek ki mar magyarorszagon, pont, mint a resident evil 4-ben. Akik ertenek ehhez, azok szerint sajnos a kornyezettudatossagot egy csomo mas skill kiepitesenek kell megeloznie tarsadalmi es generacios szinten. Ezek nincsenek meg az ilyen embereknek. Von Haus aus nincsenek meg.

gaze 2009.02.15. 20:02:54

hat msot mit ertunk kornyezettudatossagon (marmint, jelen kontextusban?)
falun nem jellemzo a szemeteles, mivel egyreszt van hely, masreszt minden "jo lesz majd valamire" (es jonneka tarkacs-barkacs csettegok es tarsaik)
A falu lerohadasa sem azert jellemzo mert most az ott lakok igenytelenedtek el mocskos modon (falun joval erosebba generacios kapocs, mivel rendszerint tobb generacio el sokkal kozelebb egymashoz, valamint jellemzo hogy a nagyapa apja es annak a nagyapja is mar azon a kornyeken elt) hanem mondjuk mar nem olyan jo biznisz agrarkodni (illetve, kiszamithatatlanna valt a sok okos politikai futyfuruttyozes miatt, egyszerubb utlezarni, az biztos penz, mint nekiallni azt kiserletezni a slow-food-al meg biotermenyekkel)

vic 2009.02.17. 13:08:19

igazából azt akartam mondani, hogy aki ilyet tesz, az egy paraszt. rosszul írtam, és a szövegemből az volt leszűrhető, hogy ez alatt azokat értem, akik nem aszfaltozott városban laknak. az agráriumból élőket nem nézem le, nagyon tisztelem őket. a paraszt a mai magyar nyelvben már rég nem a földműveseket és vidéken élőket jelenti.

és aki ezen nagyon felhúzza magát, az csak azért teszi, mert komplexusai lehetnek amiatt, hogy ő maga vidékről származik, és szerinte emiatt lenézhetik mások.

dx 2009.02.22. 20:29:49

@gaze "falun nem jellemzo a szemeteles"
nem, a lófaszt. bár úgy volna.

sajnos az ilyen pillanatnyi előnyökkel törődő, másokra és következményekre köpő magatartás nagyon is jellemző. országosan.

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.