Copyright razzia budapesti szórakozóhelyeken (update)

Update: a Zoom.hu mai cikke kettőt is tisztáz a tegnapi posztunkban felvetett kérdések közül: ha a DJ szerzői jogi nyilatkozatot tart magánál egy promo CD mellett és ezzel igazolni tudja, hogy az otthon kiírt tartalom legális, nem büntethető. A külföldi DJ-nek sem kell feltétlenül fizetnie Magyarországon, ha hazájában már jogdíjat fizetett a másolt tartalom után. Gúdívning miszter Karl Koksz! Disziz ö razzia. Hevjú matrica? Mivaaaan?

A fentiek legfeljebb praktikus információnak tekinthetők védekezéshez egy abnormális országban, ahol egy levitézlett lakossági diszkósokból alakult vérciki gittegylet magát a "DJ szakma" elsőszámú érdekképviseleti szervének beállítva egy szimpla egyesülettel karöltve - úgy tűnik - szabadon mozgatja a VPOP-t és az adóhivatalt. A szombaton 240 ezer forintra büntetett monos DJ-n ugyanis a MAHASZ jogdíját követelte a hatóság.

2009-et írunk, ezek a megfontolások annyira életszerűtlenek és idegenek a valóságtól, mint a hanglemezkiadásban érdekelt nyereségorientált cégek érdekvédelmi szervezetének sajtófőnöke, Jeszenszky Zsolt és az ő szerteágazó munkássága. A hétvégi razziák mögött ugyanis vélhetően a MAHASZ-ban betöltött tisztsége mellett a ProArt jogvédő szervezet munkatársaként, a Lánchíd rádió zenei szerkesztőjeként, és az általa gründolt "Lemezlovas Szövetség" elnökeként is dolgozó egykori minisztergyerek áll. Az ÉS január 16-i cikke rámutat: a filecserélőket általában egyszerűen tolvajoknak nevező Jeszenszky érthetetlen módon valahogy a hatályos törvények és rendeletek fölébe kerekedett. A MAHASZ ugyanis tulajdonát nem képező díjakkal kufárkodik, amikor pénzért írott CD-ket legalizál. A furcsa eljárásról szóló információkat a DJ Szövetség oldalán is megtaláljuk, a tagok harminc százalékos kedvezményt kapnak az éves jogdíjból, és korlátlanul legalizálhatnak torrentezett zenéket. Milyen alapon?

A zenekar blogján máris súlyos kérdések merültek fel az intézkedésekkel kapcsolatban:

- Mihez kezdenek a hatóságok egy külföldi DJ-vel? (A világon sehol sem divat hasonló razziákat tartani, egyedül Magyarországon volt korábban működési engedélyhez kötött a DJ tevékenység)

- Hogyan reagálnak a VPOP és az Apeh ellenőrei a digitális formátumban tárolt, legálisan, online vásárolt, vagy ingyen letöltött zenei adatok láttán?

- Mi a helyzet az olyan írott CD-vel, aminek a celofánján rajta van az ARTISJUS matrica és a DJ a neten keresztül kapott ingyenes (promo) zenéket tárolja rajta?

Az elképedt szakmabeliek első blikkre felvetett kérdései mellett nem világos az sem, milyen felhatalmazással ellenőriztek a hatóságok a klubokban: a szerzői jogdíjakat begyűjtő MAHASZ ugyanis ilyen joggal nem rendelkezik. Az egyesület évi 60 ezer forintos díjat követel a DJ-ktől, az írott hanghordozókat pedig pénzért matricával legalizálja. Az Index 2006-ban, a témában írt cikkében az ORFK Bűnügyi Főigazgatósága levelére hivatkozik, miszerint a MAHASZ még rendőrök jelenlétében sem kutakodhat a DJ pultokban. Az ügyben egyelőre több a kérdés, mint a válasz, rövid tájékozódást követően hamarosan visszatérünk a témára.      

razo | 2009.02.03. 19:28 | link | 28 komment | Megosztom

zene politika digitális kultúra

b 2009.02.03. 23:29:43

Az agyar hatalom majd megmutatja, a külföldi dj, meg majd tegye le a vizsgát ha itt akar játszani... ugyan már nevetséges mi megy itt.

külföldi dj 2009.02.03. 23:51:10

De komolyan, erre nagyon kíváncsi vagyok, hogy a külföldi dj-nek mi a feladata? Bemegy fellépés előtt az Artisjushoz, és befizeti az éves tagdíjat? Vagy mi van?

Tadi 2009.02.04. 07:54:46

Csak zárójelben teszem hozzá, nem ismerek és nem is láttam soha olyan dj-t akinek ne lenne copycd-je (magyar és külföldi berkekben egyaránt). Azt meg már nem is boncolgatom, hogy ebben a helyzetben senki nem fog az előírtak szerint eljárni...Jó Magyar Szokás Szerint. Sajnálom azt a Szombati dj-t! És mi van a demó cédékkel, vagy azokon van szinesszagos matrica és akkor minden oké?

samli 2009.02.04. 09:34:46

LÁL
hol elunk baszki. en tuti nem fizetnem be a 240et, hanem fellebbeznek, telefonalnek, levelet irkalnek, akkora balhet csapnek amekkorat csak lehet.

GreenHell · http://myspace.com/ghbreakz 2009.02.04. 14:35:41

"Az Index 2006-ban, a témában írt cikkében az ORFK Bűnügyi Főigazgatósága levelére hivatkozik, miszerint a MAHASZ még rendőrök jelenlétében sem kutakodhat a DJ pultokban"

Ez mind a mai napig igy is van.

azaki 2009.02.04. 15:16:12

Én elköltözöm a határon túlra 10 centivel .. ott állampolgárságot kérek .. majd ide járok zenélni mint külföldi =) ...

akvamárki 2009.02.04. 18:20:38

És a Vj loopokat hogyan ellenörzik??? Főleg ha saját a cucc

karlsruhe 2009.02.04. 20:10:55

razo, üssétek a vasat jó hangosan!

banyek · http://soutiengorge.hu 2009.02.04. 22:36:49

nem látok más kiutat, mint megvárni azt, hogy megállapítsák - amit már pár éve megtettek - zsarolás bűncselekményét követik el. mindenesetre elgondolkodtam egy extra üres-cds adatnélküli dekoráción február 14-re a monoba, efféle feliratokkal: "Dj Jeszenszky - Jogtiszta Nox Remix"; "VPOP feat. DJ Szövetség: Együtt a zenéért EP"; "Szerzői Jogvédők: A védelem elkezdődött"

IZOOM.HU · http://www.izoom.blog.hu 2009.02.04. 23:06:09

Meg sem lepődöm. Magyarisztánban vagyunk!

hihetetlen 2009.02.05. 12:48:03

ezt hogy a picsába gondolták? az artisjus matricát azért találták ki hogy ha letöltöd internetről a fekete pákó vagy a Zséda legújabb albumát és ők befizették az éves tagsági díjjat, akkor a cd, dvd, ipod, stb hanghordozóra basznak a tárhely függvényébe (30 gb-os ipodnál 20 000ft a matrica) egy matricát aminek a százalékait szét osztják azok között akik befizették az éves tagsági díjjat. Na már most azt erősen kétlem h 2009-ben bp-n Karl Cox egy kiállásnál betolja az addide a didit...

sophie 2009.02.05. 13:23:37

(a konyhaparti podcastot is a vpop szüntette meg...? ;)

razo 2009.02.05. 13:36:53

sophie, lesz hamarosan és köszi, hogy kérded. Költözés miatti időhiány az oka, hogy nem tudunk interjúkat, mixeket szervezni. Hamarosan visszaáll a rend, kis turelem meg...

xyz 2009.02.05. 14:34:51

szerintem a büntetés jogos lehet, bizonyos esetekben! ami viszont nem tetszik, és egyenesen felháborít hogy az ÉVES "DÍJ" BEFIZETÉSÉVEL (hova is kerül a pénz?) LEGALIZÁLHATÓ A BŰNCSELEKMÉNY (MÁSOLÁS)! EZ EGY TOTÁLIS ROHADT KÖCSÖG FOS MAGYAR TÖRVÉNY... baszki, emberölésre, lopásra, csalásra nem lehetne befizetni egy éves díjjat?

ezt máshogyan KELL megoldani! Miért nem vezetnek be a DJ jövedelmére valami jogvédelmi adót, vagy ilyesmi? tudniillik, van olyan aki nagyon sokat játszik, de sosem kér érte pénzt, vagy ha mégis kap egy keveset, azt el is költi a bárban! MIÉRT? Mert színtiszta zeneszeretőből, és VALÓBAN LEMEZBEMUTATÁS CÉLJÁBÓL, kedvelt előadóit PROMÓTÁLVA teszi mindeszt! Pl. a vidéki diszkókban, diszkózásból élő arcokat kellene inkább adóztatni! Arról nem is beszélve hogy ismerek olyan vidéki rezidens DJ-t aki, 20-30 rongyért játszik, és még sosem vett semmilyen eredi tartalmat!

AZ EGÉSZ DJ SZÖVETSÉG, a Jeszenszky "úr" "érdekképviseletével" a MAHASZ-al, és "DJ VIZSGÁVAL" együtt, SZÁNALMAS, ÉS MESSZIRŐL BŰZLIK!

el kell taposni a férgeket! (Bárány Attilát pedig élete végéig kínoznám! amit csinál az gyalázat, nem pedig kultúra, seggfej)

ennyi..

Vegaaa 2009.02.05. 17:17:28

elképzelem ahogy holnap elmegyek egy dealerhez egykis kokóért. megveszem, aztán bemegyek a kokainügyi hivatalba, ahol egy összeg fejében legálissá teszem azt, minekután betolom az egészet a rendőrpalota elött

djkjoga 2009.02.05. 18:51:48

Szám: 27-5/10/2004. Ált.

Arató András úrnak
Art Video World Kft.
Műsoriroda
Ügyveztő

Budapest
Wesslényi u. 4.

1075


Tisztelt Arató András Úr!

Tájékoztatom, hogy a Rendőrség és a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (a továbbiakban MAHASZ) által a diszkó rendezvényeken tartott közös ellenőrzésekre vonatkozó beadványával kapcsolatos álláspontom a következő.

1. A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény (a továbbiakban: Be) 151. § (2) bekezdése alapján a bíróság, az ügyész, illetőleg a nyomozó hatóság elrendeli annak a dolognak, illetőleg számítástechnikai rendszernek vagy ilyen rendszer útján rögzített adatokat rartalmazó adathordozóknak a lefoglalását, amely
a. bizonyítási eszköz,
b. a törvény értelmében elkobozható, vagy amelyre vagyonelkobzás rendelhető el.

A Be. idézett rendelkezései – értelemszerűen – bűncselekmény gyanúja esetén alkalmazhatók. A lemezlovas birtokában lévő másolt (többszörözött) CD-k azonban csak akkor képezhetik lefoglalás tárgyát, ha megállapítható, hogy a lemezlovas a diszkó-rendezvényen felhasználta (műsort szolgáltatott), vagy felhasználás céljából másolta.

A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) 35. § (1) bekezdés első mondata ugyanis kimondja, hogy természetes személy magáncélra a műről másolatot készíthet, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja. A Szjt. 38. § (2) bekezdése értelmében jövedelemfokozás célját szolgálja a felhasználás, ha alkalmas arra, hogy a felhasználó (pl. üzlet, szórakozóhely) vevőkörét vagy látogatottságát növelje, vagy pedig, ha az üzlethelyiséget látogató vendégek vagy más fogyasztók szórakoztatását szolgálja. Jövedelemszerzésnek minősül különösen a belépődíj szedése, akkor is, ha egyéb elnevezés alatt történik. Díjazásnak minősül a fellépéssel kapcsolatban ténylegesen felmerült és indokolt költségeket meghaladó térítés is. Önmagában tehát az a tény, hogy a diszkó-rendezvényen a lemezlovasnál másolt lemezek találhatók, - felhasználás hiányában – nem feltétlenül alapozza meg a Btk. 329/A. §-ba felvett szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének gyanúját.


2. A be. 182. § (1) bekezdése szerint az ügyész és a nyomozó hatóság a nyomozási cselekményeknél szaktanácsadót vehet igénybe, ha a bizonyítási eszközök felkutatásához, megszerzéséhez, összegyűjtéséhez vagy rögzítéséhez különleges szakismeret szükséges, illetőleg az ügyész vagy a nyomozó hatóság valamilyen szakkérdésben felvilágosítást kér. A (4) bekezdés alapján az ügyész, illetve a nyomozó hatóság tagjának kizárására vonatkozó rendelkezéseket a szaktanácsadóra alkalmazni kell.

Az ügyész és a nyomozó hatóság tagjának kizárásával kapcsolatosan, a Be. 31. § (1) bekezdés b) pontja, illetve 38. § (1) bekezdés b) pontja meghatározza, hogy a büntetőügyben ügyészként, valamint nyomozó hatóság tagjaként nem járhat el, aki az ügyben mint terhelt, védő, továbbá sértett, magánvádló, pótmagánvádló, magánfél, feljelentő, vagy mint képviselőjük vesz , vagy vett részt, illetőleg ezek hozzátartozója. A Be. 31. § (3) bekezdése, és a 38. § (3) bekezdése szerint nem kizárási ok, ha az ügyész hivatali hatáskörében, valamint a nyomozó hatóság tagja a szolgálati feladata teljesítése során tudomására jutott bűncselekmény miatt tett feljelentést.

A MAHASZ köztudottan a hanglemezkiadásban érdekelt nyereségorientált cégek érdekvédelmi szervezete, ezért tagjainak a nyomozási cselekményen szaktanácsadói minőségben való részvétele kifejezetten aggályos, azonban a kizárás okokat minden egyes ügyben, az eset összes körülményeire tekintettel kell vizsgálni.

3. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége egyesületnek minősül. Megalakulására, feladatkörére, működésére, működésének ellenőrzésére és megszűnésére alapvetően a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 61-64. §-ának, valamint az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény (a továbbiakban: egyesülési törvény) rendelkezései vonatkoznak.

A Ptk. És az egyesülési törvény rendelkezéseiből következően a MAHASZ munkatársai ellenőrzési és intézkedési jogosultsággal nem rendelkeznek. Megítélésem szerint a MAHASZ tagjai a diszkó-pultokat és a lemezlovasok felszereléseit rendőr jelenlétében sem kutathatják át, továbbá a lemezlovasokat nem számoltathatják el.

4. Az Ön feltevése szerint az ellenőrzések során a MAHASZ munkatársai arra próbálják rábírni a lemezlovasokat, hogy a további atrocitásokat elkerülendő, lépjenek be a Magyar Lemezlovasok Egyesületébe és/vagy a MAHASZ-ba. Itt ugyancsak minden eset külön-külön vizsgálandó. Amennyiben a MAHASZ munkatársai a belépést megtagadó lemezlovasokkal szemben félelem kiváltására alkalmas súlyos hátrányt helyeznek kilátásba (pl. lehetetlenné teszik működésüket egy adott területen, vagy sorozatos rendőri intézkedéseknek lesznek kitéve, stb.) cselekményük – a célzat vagy a célzat hiányának függvényében – alkalmas lehet a Büntető Törvénykönyvről szóló 1987. évi IV. törvény (a továbbiakban: Btk.) 323. §-ába felvett zsarolás bűntette vagy a Btk. 174. §-ában szereplő kényszerítés bűntette gyanújának megállapítására.


Kérésének megfelelően intézkedtem annak érdelében, hogy
- álláspontomat a területi és a helyi nyomozó hatóságok nyomozó szerveinek állománya megismerje;
- a területi és a helyi nyomozó szerveknél folyamatban lévő, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt indult büntetőeljárásokat vizsgálják felül.


Budapest. 2004. április. Tisztelettel :
Dr. Lázár János
R. Dandártábornok
Rendőrségi főtanácsos
Főosztályvezető
Főigazgató-helyettes

djkjoga 2009.02.05. 18:52:45

Besúgó dj-k és a zene diktátorai
Egy 1998-as rendelet szerint Magyarországon csak szakvizsgázott szórakoztatóipari munkások szórakoztathatnak. A vizsga biztosítja a magas szintű műsort, a nép ugyanis nem tudja, mi tetszik neki, érvel a bürokrata. Az állami vizsga egyébként elkerülhető, ha a klubok csatlakoznak egy állami programhoz. A terv lényege, hogy a bulizás szórakozatva nevelje a népet.
Földes András (fa@mail.index.hu)
2006. január 18., szerda 15:20


Sokáig úgy gondoltuk, a szórakozóhelyek világára az öncélú hatáskeltés, a spontaneitás és a felhőtlen szórakozatás nyomja rá a bélyegét. Mígnem arról értesültünk, a helyzet szerencsére sokkal rendezettebb, és ha mindenki betartaná a szabályokat, az éjszakázás nem csak szórakozatna, de nevelne is.
Magyarországon ugyanis csak magas színvonalat garantáló, állami vizsgával lehet koncertet adni, sőt, a dj-knek is rendelkezniük kell szakvizsgával. Nyomozásunk során kiderült, a rendszerváltás után sok minden változott az országban, de az éjszakai életben furcsa módon még mindig az ötvenes évek szellemisége az irányadó. Az állam dönti el, mi a művészet, kik számítanak igényes előadónak, és kiktől kell megóvni a népet. A Országos Szórakoztató Zenei Központ (OSZK) vezetője szerint az emberek maguktól ugyanis nem tudják eldönteni, mi a jó nekik. De ne rohanjunk előre.
A dj-k kiszorítása
Figyelmünket a debreceni Szóla rádió petíciója irányította a szórakoztatóipari tevékenység sajátos szabályozására. Az aláírásgyűjtő ív szerint „a könnyűzenei előadó-tevékenységnek nem lehet feltétele egy tanfolyam elvégzése és egy értelmetlen, formális vizsga teljesítése. Célunk, hogy Magyarország területén bárki végezhessen könnyűzenei előadói tevékenységet, annak ne legyen feltétele semmilyen szakmai tanfolyam elvégzése, vagy vizsga teljesítése. A könnyűzene-szolgáltató tevékenység minden formájára vonatkozó tanfolyam- és vizsgaszervezési és ellenőrzési jog ezzel kerüljön ki az OSZK hatásköréből.”
„El kellene törölni ezt az idejétmúlt szabályozást” – mondta akció egyik elindítója, a rádió munkatársa, Szabó Krisztina. „Miért nincsen például kötelező költővizsga is?” – érvelt a rendelet ellen, ami meglepő módon egyébként nem is a hatóságok működésének köszönhetően került a felszínre. Az OSZK-engedély kérdését a fellépők használják „egymás fúrására”.
Melléklet a 43/1998. (VI. 24.) IKIM rendelethez
A vendéglátó üzlettel szemben támasztott alapkövetelmények:
11. Élőzene és/vagy műsorszolgáltatás esetén a zenész, az énekes, a revütáncos, illetve a lemezbemutató legalább az Országos Szórakoztató Zenei Központ által szervezett szakvizsgával rendelkezik.
43/1998. (VI. 24.) IKIM rendelet
„Ezt az eszközt alkalmazzák a dj-k egymás kiszorítására” – mondta egy magát megnevezni nem kívánó, budapesti dj, megjegyezve azt is: a gyakorlat, és az ellenőrzések is csak vidéken jellemzőek egyelőre.
A hallottakat megerősítette egy szintén neve elhallgatását kérő, vidéki nagyvárosban játszó dj is. Informátorunk elmondta, évek óta játszik engedély nélkül, és végül azért iratkozott be a tanfolyamra és a vizsgára, mert egy konkurens lemezlovas feljelentéssel fenyegette meg őt, remélve, hogy kitúrhatja a szórakozóhelyről, ahol rezidens dj-ként játszik.
A vizsga az együttesek számára is kötelező, és ez visszavetheti a fejlődő zenei életet mondta Szabó Krisztina. Az amatőr együttesek számára ugyanis fontos bármilyen fellépési lehetőség. Amióta azonban a nyáron feljelentettek néhány klubot, mert kezdő, és OSZK-emgedély nélküli zenekaroknak biztosítottak helyszínt, egyre nehezebb megmutatkozniuk. A klubok, kocsmák nem szívesen kockáztatnak, hiszen a rendelet áthágása 90 napos bezárást vonhat maga után.
Besúgók és provokátorok

Őket ajánlja az OSZK. Kattintson!
A vizsgától, mint megtudtuk, nem csak az amatőr együttesek idegenkednek, akik céljaikat és lehetőségeiket tekintve is bizonytalanok, és így nem a papírok megszerzésére összpontosítják energiáikat. A gyakorlottabbak sem szívesen állnak a bizottság elé, hogy a száz magyar popdalból összeállított listáról játszanak le néhány örökzöldet, függetlenül attól, hogy szintipopban vagy death metalban utaznak.
Még nagyobb elégedetlenséget tapasztaltunk a dj-k részéről. Dj Keyser elmondta: „nincs vizsgám, és nem is tervezem, hogy megszerzem. Komolytalannak tartom az előírást, különösen azért, mert sok külföldi meghívást is kapok, és kinn fel sem merül, hogy papírokat kérjenek tőlem”.
A konkurenciaharcok miatt név nélkül nyilatkozó, vizsga előtt álló vidéki kollégája pedig a „nevetséges” vizsgakövetelmények miatt háborgott. A hallottak alapján számunka úgy tűnt, a bizottságnak a lemezlovas szóról a nyolcvanas évek és B. Tóth László munkássága jut eszébe. A feladatok közt ugyanis nem csak az aktuális slágerlisták ismerete szerepel, hanem az amúgy 20 éve megszűnt, számok közti felkonferálás is. Ami például egy goa dj-t elképzelve különösen vicces feladat lehet.
Informátorunk még korábbra vezetett minket az időben, amikor elmondta: a sikeres vizsgához ajánlatos elvégezni az amúgy nem kötelező, de tízezrekbe kerülő tanfolyamot is. Mégpedig azért, mert a vizsgáztatók tartják az oktatást is, és így érdekük, hogy mindkét szerepkörben felvehessék a honoráriumot. Más forrásból pedig úgy értesültünk, a vizsgáztatók néhány esetben a vizsgázók konkurensei, így függetlenségük ilyen irányban is megkérdőjelezhető.
Az ötvenes éveket idézte bennünk, amikor az egyik megkérdezett dj felidézte: az OSZK-nál - a tanfolyam ideje alatt - arról érdeklődtek tőle, tudomása szerint melyik dj-nek nincs engedélye. Számukra ugyanis problémás a lemezlovasok polgári és művésznevének párosítása, így nehezen tarthatnak eredményes ellenőrzéseket.
Suksükölő dj-k
„Maga szívesen végeztetné a vakbélműtétjét olyannal, akinek nincs ilyesmiről vizsgája?” – kérdezett vissza érdeklődésünkre az OSZK vezetője, Szirmai László. „A zenélés is egy szakma, és fontos, hogy minőséget biztosítson” – mutatott rá az OSZK szerepére.
Vizsgakövetelmények (részlet)
Disc Jockey (hanglemez bemutató) szakvizsga:
Zenei műsor (diszkó) bemutatása élőben kb. 15 perc időtartamban.
Rátermettsége, tehetsége, felkészültsége és gyakorlata, zenei érzéke, stílusa, ötletessége és humora, kommunikációs-, beszéd- és szórakoztató készsége értékelési szempont csakúgy, mint zeneanyaga, annak szerkesztése, keverése, "eladása".
A vizsgázónak ajánlatos - a hanglemez-bemutatás, zenei műsorvezetés bármelyik ágát is képviseli (pl. hagyományos, technikás) - mixelési és mikrofonhasználati tudással egyaránt rendelkeznie.
Az a vizsgázó, aki a disc jockey szakma egy területére specializálódott, a szakképesítést tevékenységében korlátozva kaphatja meg.
Együttesek Szakvizsgakövetelményei:
Az együttes előad két (különböző ritmusú, ill. stílusú) saját maguk által választott számot, majd a leadott repertoárjukból a vizsgabizottság által kijelölt dalokat. (Amennyiben énekelnek is, úgy természetesen az egyik dalt már így adják elő.) A gyakorlati anyag sikeres bemutatása után az együttes tagjai egyéni vizsgára is kötelezhetőek zenei alapismeretekből, és hangszertudásból is. Dobosok esetében: A tánczenei ritmusok gyakorlati alkalmazása, leggyakoribb dinamikai és tempó jelzések (rövidítések-kifejezések) 4 - 8 taktusos dobszóló.
OSZK szakvizsgák
Felvetettük, a rossz zenének nincs olyan végzetes hatása, mint a rossz orvosnak, így rábízhatjuk a hallgatóságra, hogy eldöntse, mit az, amit szeret. A tehetségtelen zenészek fellépéseire így egy idő után majd nem járnak el, és a színpadon maradnak azok, akiknek munkásságára szívesen pogóznak, rockiznak vagy keringőznek az emberek, vetettünk fel piacgazdasági szempontokat.
Szirmai László azonban a felülről irányított ízlés mellett tette le voksát. „A vendég nem arra van predesztinálva, hogy eldöntse, jó-e az a zene, vagy sem. A vizsga garanciát jelent, hogy a zenész magas színvonalon játszik, a diszkós pedig nem floppyról löki be a számokat.”
Az OSZK-vizsga egyébként a magasszintű minőség védjegye: „Ha egy diszkós suksüköl, akkor is eltanácsoljuk” – mondta Szirmai, majd további információkért az OSZK Disco Irodájához irányított minket.
A kábítószer melegágya
A diszkós tanfolyam nem csak a felkonferálás, az alapszintű angol és a slágerlisták ismeretével ruházza fel a diszkóst, árulták el a Disco Irodán. Fodor Erika elmondta, a diszkósokat a szakma nagyjai, dj Török, dj Newl, és dj Flash mellett ugyanis a BRFK munkatársai is okítják.
„Köztudott, a kábítószer melegágya a diszkó, és fontos, hogy a diszkós fel tudjon ez ellen lépni” – vázolta fel előttünk a lemezjátszók mögül kirontó, és az illegális szerekkel kacérkodó vendégeket a helyes vágányra terelő dj képét Fodor Erika.
A diszkósok mindemellett bevezetést kapnak a diszkóbalesetek megelőzésének módjaiba, sőt, munkavédelmi oktatásban is részesülnek.
AZ OSZK vizsga nem minden esetben kötelező. Az együttesek papír nélkül is felléphetnek, mégpedig akkor, ha a klubok, művelődési házak egy másik állami programtól kerülnek függésbe. Rábukkantunk ugyanis arra a módosításra, ami lehetővé teszi, hogy az állami könnyűzenei programban, a PANKKK-ban résztvevő helyek ingyenes igazolást kapjanak az OSZK-tól. Ez a papír pedig egy furcsa csavarral lehetővé teszi, hogy engedéllyel nem rendelkező, így Szirmai László által kontárnak nevezett előadók is szabadon játszhassanak.
OSZK igazolás a PANKKK támogatott kluboknak
A tervek szerint az OSZK térítésmentesen igazolást bocsát ki azoknak a PANKKK támogatott kluboknak, amelyeket a 43/1998. (VI. 24.) számú IKIM rendelet hátrányosan érinthet. Az említett rendelet a vendéglátó üzletek kategóriába sorolásáról szól, és melléklete szerint csak az a vendéglátó üzlet sorolható III. vagy annál magasabb kategóriába, amelyben "élőzene és/vagy műsorszolgáltatás esetén a zenész, az énekes, a revütáncos, illetve a lemezbemutató legalább az Országos Szórakoztató Zenei Központ által szervezett szakvizsgával rendelkezik".
www.pankkk.hu

xyz 2009.02.05. 20:05:41

ennyi baromságot, te jó ég! megvallom képtelen is voltam rendesen végigolvasni! jó hogy nem mondják meg hogy mit játszunk...

brad 2009.02.05. 21:17:29

...építik a jövőjüket, befizeti mondjuk 500 szerencsétlen, aki elhisz, hogy ettől dj. lesz , ők meg szétdobják a 30 millát évente néhányan...nem megér egy kis szarkeverést...jut pénz néhány fináncra is...ennyi...

brad 2009.02.05. 21:20:17

...még annyit, ha engem kár érne a jeszenszky geci jótékony közreműködésével, közvetlen tőle fogom visszavenni a büntetés összegét...

Stoffer Tamás 2009.02.05. 21:38:55

Kedves Mindenki!
kb 7 éve zenélek hobby szinten, ami azt jelenti hogy havi egy alkalommal valahol pörgetek. 2004.07.14-én sikeres szakvizsgát tettem (70 ezer forint ellenében)melyet a Magyar Zeneművészek és Táncművészek szakszervezete hirdetett. Mára kiderült hogy kitörölhetem a seggem a kis vizsgámmal meg működési engedélyemmel,mert kamu az egész. Megvan a vizsgám és abban egyetértek hogy ezt valahogy szabályozni kell, de amíg a dj-k számára érthetetlen ez az egész addig felejtsétek el a jogdíjfizetést. kifizettem a vizsgám, eltörölték mert kamu. Havonta fizessek a mahasznak x összeget hogy aztán közöljék velem jövőre hogy nem a mahasznak kell fizetni hanem a ...... FELEJTSETEK EL!!!
Mégvalami. Egy dj nem a jogdíjért készíti a zenéit, hanem a reklám miatt. (Muzzaik , Andro , Snake Sedric stb stb.) Jó zenéket kreálnak és nem a jogdíjon siránkoznak! Örülnek ha máshol mások jáccák a számaikat, hisz ezáltal jutnak ki pl. külföldi fellépésekre! Én is írok zenéket és ha egy buliban hallanám hogy az ottani dj lejátsza nem hőbölögnék hanem megköszönném inkább. Pénzéhes undorító lett az egész emberiség..... Ne a vpop-s jöjjön hanem a producer aki csinálta a zenét ennyi... ja és mahasz! BEKAPHATOD győzikéddel meg a többi magyar gagyiddal együtt!!!!

spacedevil 2009.02.06. 00:34:50

2009.02.05. 23:14


A MAHASZ matrica és a DJ szövetség a bűn melegágya!!

A Mahasz matrica legalizálja az illegális letöltéseket, sőt 90e forintért legalizálhatod az összes haverod teljes letöltését...
Viszont aki legálisan vásárolta a zenét, az meg legközelebb nem fog fizetni a zenéért és utána mászkálni, ülni a dugóban, vagy a BKV-n 2 paksaméta kinyomtatott számlávall a hóna alatt, főleg azért mert így még kétszer annyiba is kerül.

Ezt aki így kitalálta az nem volt annyira okos.

Befolyik a lé a Mahaszhoz és szétosztják a Mahasszal szerződött kb. 1500 magyar, no meg kb 4000 külföldi kiadó között . Viszont az egész világon van kb. 150-200.000 kiadó csak az elektronikus zenékkel foglalkozó kiadóból meg van min 10.000 db .
Végül is 90 ezerért minden olyan lopott zenét is simán legalizálhatsz amelyek kiadói a Mahasszal szerződést soha nem kötöttek. Ez nem akkora baj ugye, de a nekik járó pénzből ők így soha egy fillért nem is látnak. Nincs is esélyük hogy csak úgy megtalálja a Mahasz a kiadót hiszen nem nevesíthető az általányból befolyó összeg.

Véleményem szerint ezáltal a a Mahasz részesévé válik egy bűncslekménysorozatnak mert olyan illegálisan letöltött, lopott zenéket legalizál a kiadójuk tudta nélkül amiért nem fizet a kiadóknak.

Ez aki ezt a szabályozást így kitalálta okos, de meghagyta magának a kiskaput hogy sok lé legyen, mondjuk lézerlemezjátszóra meg a haverokra.


DJ szövetség vissza az ötvenes évekbe!

A DJ szövetség feljelentő brigádként feljelentgeti az akolhoz nem tartozó DJ-ket, a klubokat, a célzott razziák alatt hatóságosdit játszanak a helyszínen.
A DJ szövetség "szakemberei" mi alapján vállasztják ki a lerazziázandó DJ-ket,klubokat,eseményeket?
Csak un. underground, vagy csak un. mainstream bulikat tesznek tönkre? Mi az a logika ami alapján döntenek a DJ szövetség "szakemberei" mielőtt feljelentenek?
Ki fizeti ki a DJ egyesület őrült tenoristáinak ámokfutásával okozott kárt a teljesen jogtiszta, de a hatóság megjelenésével a kiürülő kluboknak, eseményeknek , tönkretett rendezvényeknek. Amennyiben a hatóság jogszerűen jár el, a hatóság sem perelhető a károkozásért. Nekik tulajdonképpen ingyen is van, sőt még adó formájában fizetünk is ezért a szolgáltatásukért.
Ki lehet az aki ebben felelőségre vonható talán a hamis váddal élő, szándékosan kárt okozó, a Mahasz bűncselekményeiben is cinkostárs DJ szövetség? Elég lesz ezen károk megtérítésére a beszedett szövetségi tagdíj? Vagy a jogtiszta zenéket játszó DJ? vagy ki?

Biztosan majd a Télapó fizet ugye, mivel most ő decemberig úgyis ráér, meg hát ő hozta a sok mp3 játszót...

hohesc 2009.02.07. 18:28:07

spacedevil: pontosan ez fogalmazódott meg bennem is a témával kapcsolatban!!
paradox helyzet: a jogvédő szervezet hajszolja bele a djket abba hogy illegális anyagokat játszanak, hiszen egy fix összeg kifizetése után azt játszanak amit akarnak és nincs vele macera se. Így fel se merül egyes emberekben, hogy legálisan letöltve szerezzék meg a zenéket, hiszen ha legális anyagról van szó akkor sok a macera vele...könnyebb 100ezret évente kicsengetni és azt letölteni és játszani amit csak akarok...
Nem az lenne az életszerű, hogy ez a tolvajbanda megdolgozzon a pénzéért?? -> a dj mindig magánál tartja a neten vett és letöltött zenékhez e-mailben kapott számlákat kinyomtatva , ellenőrzésnél pedig azokat átnyújtja a szervnek és utána a számlák száma alapján derítsék ki, hogy lopásról van e szó vagy sem... azt hogy ezt hogyan teszik, az az ő dolguk... pénzért dolgozzanak is, ne csak a szájukat jártassák..

Gero 2009.02.10. 19:57:38

Es mi van a sajat zenekkel ?????

Ha en a sajat zeneimet jatszom akkor mivan megbuntetnek mert zenet irok es megmutatom barataimnak????????

newline 2009.02.10. 23:04:11

Gero: elsokorben gondolom igen... utana be kell bizonyitanod, hogy te irtad, majd fellebezhetsz, stb. Gondolom... lehet krvara nem igy van.
es amin felbsztam nagyon a neuront, az ez: „Maga szívesen végeztetné a vakbélműtétjét olyannal, akinek nincs ilyesmiről vizsgája?” (Szirmai László visszakerdezese) Ez a demagogia kvint esszenciaja... nem is erdemes reszletezni. Erre a kerdesre azzal kerdeztem volna vissza, hogy akkor egy siker DJ vizsgat tett lemezlovassal, batran elvegeztetne magan egy vakbelmutetet? kivancsi lettem volna ez milyen iranyba tereli tovabb a gondolatanak folyamat... nevetseges

Gero 2009.02.12. 10:47:27

Ez az egesz egy vicc. En is Dj vagyok illetve probalkozom es az 1 ev alatt keresett jovedelmem nem eri el szerintem az 50 ft ot mivel ez szamomra csak hobby es szivesen zenelek itt ott barataimnak.
Nem fogok 100 e ft ot fizetni igy is sokba kerult a cd lejatszo, kevero stb

Tenyleg ha tegyuk fel van egy rendezveny ahova ket cd t viszek le mert csak 2 oras szettet jatszom akkor osszesen 6000 ftra (3000ft/cd) buntethentek meg???

ennyit meger nekem egy buli meg a haverokkal majd osszedobjuk.

Agyaég · http://www.youtube.com/watch?v=-XkJYxAY_uM 2009.02.20. 22:46:52

Ezt láttátok már? Nagyon durva!

www.youtube.com/watch?v=-XkJYxAY_uM

Engem meggyőzött a srác! Ebből botrány lesz, ha mégsem az még nagyobb baj!

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.