Konyhaparti podcast vol. 12 - Total Carlos

 

Médiaművészeti kísérletnek indult évekkel ezelőtt, mára az egyik legfontosabb budapesti underground partisorozat lett a Girls and Mathematics projekt. A városban új klubszcéna jött létre, minden alkalommal más, különleges partihelyszínen ismerkedünk a legújabb house zenékkel. A már korántsem fiktív brand alatt ügyködő DJ-k mellett az utóbbi időben rendszeresen érkeznek külföldi nagyágyúk is a G&M bulikra. Hogyan alakult át és fut tovább az egykori médiahack? Hol lenne a Girls and Mathematics bulik ultimate álomhelyszíne? Lesz-e saját label a legprogresszívebb matekosoknak? - kérdeztük az ötletgazdát, Total Carlos-t, aki a G&M zenék legjavát gyúrta egybe a Kultplaynek készített exklúzív mixében.

Interjú a túloldalon ahogy szokott, mix alább, letölthető változatban itt, podcast az iTunes-on, satöbbi. Let there be house! 

 

Az eredeti projekt szerint fiktív márkaépítés volt, mára valódi hype lett a Girls and Mathematics. A termék már nem a póló, hanem az egyre ütősebb klubestek. Befejezettnek tekinthető a kísérlet?
- A kísérlet bizonyos szempontból a háttérbe szorult, de nem mondanám, hogy befejeződött. A bulik mindenképpen átvették a főszerepet, de továbbra is készülnek fotók, flyerek, stb., amik valahol viszik tovább a koncepciót. Nyilván három év után nem mondogathatjuk tovább, hogy ez nem is egy buli, hanem egy projekt része, stb. A dolog valahol kinőtte magát, és megpróbálunk ehhez alkalmazkodni, de közben dolgozunk egy újabb kiállításon, ami valamikor nyár elejére kéne, hogy megvalósuljon.

A konzumkísérlet sikere talán annak is köszönhető, hogy új hangzást hoztatok a bulikra, részben hozzátok köthető a budapesti minimál/house szcéna. Hogyan jött a márkahack projektbe a zene?
- A kettő organikusan alakult. Már egy ideje akartunk underground house bulikat csinálni. Akkor még javában dübörgött a breakbeat-korszak, és a legtöbb embernek a house-ról a fehérgatyás megabulik jutottak eszébe. A house gyakorlatiag szitokszónak számított. Senki sem ismerte, emiatt viszont könnyű volt meglepni az embereket. A póló projekt 2005. nyarán indult. Volt egy ötlet egy fotókiállításra, ami gyakorlatilag a bulizásról szólt, és a márkák befuttatásáról általában, és kézenfekvő volt, hogy egy bulisorozaton keresztül promótáljuk a kiállítást, illetve, hogy ezeken a bulikon is készüljön anyag a kiállításhoz.

Az évek alatt valóságos DJ kollektíva társult hozzád. Lesz valamikor G&M label?
- Röviden: nem valószínű. Bővebben: valóban sok DJ-vel vagyunk kifejezetten baráti viszonyban. Az elejétől kezdve baromi fontosnak tartottuk, hogy jó viszonyunk legyen a többi partyszervezővel, és általában ellenezzük a féltékenységből fakadó klikkesedést, és a mások fikázását. Szerintem fontos, hogy ha valaki jó bulit csinál, akkor odamenj, és gratulálj neki, mert sok melója van benne. Ha megkérdezi az arc, hogy mi ez a szám, akkor megmondod neki, mert az információ szabad áramlásából mindenki csak nyerhet. Az, hogy az emberek egymást támogassák, és összedolgozzanak, alapvető feltétele annak, hogy egy igazi szcéna alakuljon ki. Ha azt látnám, hogy Budapest végre önmagára talál, és egy összetartó DJ-közösséggel megpróbál saját hangzást kialakítani, ráadásul egy csomó haverom folyamatosan elképesztő zenéket csinál, és nincs aki kiadja, akkor biztosan elgondolkodnék egy label alapításán.

Mindig valamilyen különleges helyszínen rendeztek bulikat: Pántlika Bisztró, Klub Aliga, még a HG.hu loftja is megvolt. Hol, mikor lesz a következő G&M buli? (mi lenne az álomhelyszín?)
- A Klub Aliga elég közel volt az álomhelyszínhez, de ha tényleg bármit lehet mondani, akkor kb. egy brazil tengerpart van a listánk tetején (bár asszem az egyikünknek már megvolt). A helyszínválasztásnál nekünk az a fontos, hogy önmagában jó hangulatú legyen a hely, legyen benne valami furcsa, különleges, spontán, és jól nézzen ki a fotókon. Próbálunk nem bejáratott techno klubokban bulikat csinálni, de baromi nehéz folyton valami hülye helyszínt találni. Én abszolút pörgök a szabadtéri bulikra, főleg vízparton, de ugyanennyire jó lehet egy patinás raktárépület, egy bezárt billiárdszalon, vagy egy belvárosi kebabos. Következő buli helyszíne? Fogalmam sincs, de ha van ötlet, azt szívesen fogadjuk.
 

Dj at work - még több G&M partifotó itt.


Mutasd be kérlek a Kultplaynek készített mixet!
- Ez egy bulizós house mix, ami kicsit lelazít a vége fele. Az utóbbi időkben a bulikon játszott számokból a kedvencek.

Otthon miket hallgatsz legszívesebben?
- Általában kevés house-t, de ha igen, akkor melóhoz mixeket, podcastokat (a Move D - Residentadvisor mostanában sokat megy). Néha valami régi Plastikmant, a Lindstrom albumot, és az új Lee Jones album is elég jó. Szeretem a nyálas underground popzenét, mint a Junior Boys, MGMT, Cut Copy, Thing Things, az új Animal Collective album. A kocsiban meg egy csomó rockot hallgatok: White Stripes, Clash, Bowie, Rolling Stones, Joy Division, vagy valami oldskool hiphopot: főleg De La Soul meg Tribe Called Quest. A Burial albumra is rá voltam kattanva egy ideig.

Mivel foglalkozol, amikor nem játszol?
- Grafikus vagyok egy környezetvédelmi cégnél.

Kit ajánlanál a következő Konyhaparti podcast vendégének?
- Crimson barátomat ajánlanám, de ezzel pont elkéstem, meg persze a másik két G&M DJ-t, de ha nem akarok klisé lenni, akkor pl. DJ Soulrise-t, aki egy nagyon jó izlésű és sokoldalú DJ, vagy Max Factort a Monkey6-ből, akinek nagyon jó deep és hallgatós cuccai vannak. Kiváncsi lennék pl. DJ Minek mit játszana. Voltam most az egyik bulijukon az Instantban, és nagyon viccesen összevissza zenéket raknak, ráadásul egyből zúznak, tök mindegy mi van.

razo | 2009.01.16. 13:29 | link | 6 komment | Megosztom

podcast konyhaparti

nena 2009.01.16. 18:49:24

végre megint van jó kis mix, már hiányoltam

Jose 2009.01.16. 20:17:25

Kicsit túlzásnak érzem ezt a márkahack dolgot. Meg a mixet is.

volga 2009.01.16. 20:35:21

uuuu, a matekosfiuk a leglazabbak a placcon! puszi!

etele 2009.01.16. 22:32:33

remek mix, jo valogatas, ritmusos elektronikus zene, jo izlesre vall. mondjuk az arato diszkoban nem allna meg a helyet,mert ott nem a drog kabit!!!!!!! ebben meg vannak tok drogos hangok :(

elmo82 2009.01.21. 04:05:00

legközelebb tudnatok itunes-hoz is egy linket fabrikalni? akarhogy erolkodom, nem talalja a beepitett keresoje a podcasteteket. vagy vki arulja elmiert nem lelem? tnx

razo 2009.01.21. 10:47:24

elmo, csináld úgy, hogy a Kultplay fejlécében (az oldal tetjen) a podcast linkre kattintasz, a mgjelenő feedburner oldal jobb felső sarkában pedig a "subsctibe with iTunes" linkre. Mikor újraindítod az iTunest, ott kell lennie a podcastok között. Ha leiratkoznál később, akkor pedig...arghh...hh-------------

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.