Kiállításon a legszexibb Second Life avatárok

 

"It must be hard to be a model, because you'd want to be like the photograph of you, and you can't ever look that way. And so you start to copy the photograph" - Andy Warhol

Két éven át készített portrékat Eva és Franco Mattes a Second Life-ban. Igen, furcsamód portrénak nevezik a felvételeket screenshot helyett, a képeken ugyanis a virtuális univerzum legszexibb lakóit láthatjuk a hagyományos glamourfotózás szabályai szerint megörökítve.

A projekt 2007-es, de azért érdekes: Andy Warhol alternatív valóságait idézi állítólag, meg a ma már kissé ódivatúnak ható "virtuális identitás vs. valóság" problémakört feszegeti. A fizikai kiállítási térben megjelenő virtuális nyomatok provokatív módon gerjesztenek vitát arról: mit is nevezünk valóságnak egyáltalán. So 2007!

Érdekes egyébként, hogy szintén két éve, a negyvenéves Rolling Stone magazinnak interjút adó William Gibson is az online-offline határok elmosódásáról beszélt. Azt mondta:

"Amit az unokáink leginkább furcsának találnak majd a gondolkodásunkban, az a digitális és a valós világ állandó megkülönböztetésére tett erőfeszítésünk. A jövőben ez gyakorlatilag lehetetlen lesz. A cyberspace és a "nem-cyberspace" közti különbség elképzelhetetlen lesz. Amikor 1984-ben megírtam a Neurománc című könyvemet, a cyberspace már létező fogalom volt, igaz csak néhány beavatott számára, és ők sem az összes idejüket töltötték a virtuális térben. Ma a hálózat sokkal több ember számára elérhető, és csak akkor vagyunk offline egy időre, amikor olyan helyre tévedünk, ahol nincs wi-fi.

Az állandó lefedettség világában nem tudjuk majd, mikor vagyunk online és mikor nem. Általában persze online leszünk, egyfajta vegyes realitás állapotában. Csak akkor jut majd el a tudatunkig mindez, ha valami elromlik, és hirtelen megszakad az összeköttetés"

Nem tudjuk Önök hogy vannak vele, de mi már egy ideje ebben a "vegyes realitásban" élünk. És valóban: nem tudjuk pontosan, mikor vagyunk online és mikor nem (a 3G lefedettség ingadozása miatt).

razo | 2009.01.10. 11:00 | link | 5 komment | Megosztom

kiállítás digitális kultúra

Jakab Zoltán 2009.01.10. 14:35:07

jk

forthegame 2009.01.11. 12:47:21

Ez a William Gibson egy eléggé elszállt figura lehet... Az emberek nagy többsége az internetet a távközlés egyik formájaként illetve egy hatalmas információs adatbázisként használja nem pedig a cyberspaceben él! Szerintem nem ugyanaz a kettő.

razo 2009.01.11. 16:22:22

forthgame, mit is lehet erre mondani...nyilván nem a hűtőszekrényedben élsz, ettől viszont függsz tőle, az életed része, nélküle nem tudnál élni. Szerintem az iPhone egyébként az a láncszem, ami mára lehetővé tette, hogy az internet valóban a mindennapi tevékenységekhez szorosan kapcsolódó, ha tetszik, háztartási információs bázissá váljon, ami valóban minden pillanatban biztosítja, hogy a tulajdonos online legyen. Azaz kapja a leveleit, pizzat rendel, navigal a varosban, google mapezik, keres, fotozik, publikal a blogjan, egyszoval, folyamatosan online van. Így ugyanugy benne élünk a cyberspace-ben (a kifejezes Gibson-tol szarmazik) mint ahogy a hutoszekrény is folyamatosan "online" állapotban van, nélküle hová lennénk. A nagy lépés az, hogy az internet végérvényesen kitört a PC-kből és egyre inkább olyan lesz, mint egy interaktiv radiohullam. Az en olvasatomban igy gondolhatta Gibson.

beton 2009.01.12. 07:32:26

olvasva Gibson írásait; nem, nem így gondolta, hanem egy általános társadalmi korképet jelenített meg, mely arról szólt, hogy abban az időpillanatban hogyan gondolta/gondolták a jövőt, és a világháló szerepét. elég megnézni a jonny mnemonicot és látjuk mennyire nem volt képben senki, csak egy fanzátia létezett arról, hogy milyen is lehet majd. nem ilyen lett.

ha már választani kell, a valósághoz, és annak szellemiségéhez szerintem sokkal közelebb áll a Gits sorozat. (ok mondjuk erre hangosan fel lehet szisszenni, hogy a neurománc 12 évvel megelőzte ezt a filmet, de akkor is túlságosan ködös)

forthegame 2009.01.13. 12:42:04

Razo! Értem mit akarsz mondani nekem csak azzal volt problémám hogy a téma amiről beszél az emberünk a virtuális identitás vs. valóság. Nem értem hogy az internet folyamatos használata hogy okozza a vegyes realitás állapotát ahogy Gibson említi beszéde végén.

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.