Bőrkarkötő, szeretet

2009 átható dobozgitár zengéssel indult, még gondolkodnunk kell azon, hogy ez mit jelenthet hosszabb távon. Zenés megnyitót tartottak a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE) 2008-ban felvett tagjainak bemutatkozó kiállításán, a szervezet Kálmán Imre utcai galériájában. Tömeg volt, a megnyitó utolsó pillanatáig biztosra vettük, hogy a teremben lazán elszórt alkotások nagy része darabokban végzi.

Tizenhárom fiatal iparművészt vett fel az egyesület tavaly, pályázati lehetőségekkel, kiállításokkal, kommunikációval segítik őket pályájuk indulásánál. Mind együtt voltak a huszonöt négyzetméteres kulturális térben, kipirult arccal hallgatták a beszédeket családtagok és barátok gyűrűjében.

 

Hamar rájöttünk, hogy az alkohol felszolgálását követően csak rosszabb lesz a helyzet, igyekeztünk a műtárgyak közelébe tekergőzni még az ünnepély alatt. "Dream a little dreeeam of meee" - búgta a gitáros lány, miközben mi egymás után vadásztuk le a kiállított objekteket. Üvegből készült akcióbabák, bölcsészhallgatók csuklójára szánt bőrékszerek, egy emberi gyomrot formáló váza, fűszer és sótartók, meg míves poharak álltak a posztamenseken.

Három tárgyat találtunk érdekesnek: az egyiket azért, mert nem értettük, és ez trendi. Nekünk kerámiahulladéknak, vagy képzőművészeti alkotásnak tűnt első blikkre Varga Erika Alföld-kanális a című munkája. Mondjuk sosem láttunk még alföldi kanálist, így Önre vár a döntőbíró szerepe: vajon az alábbi képen látható tárgy művészi absztrakció (ez ellentmond az iparművészet műfaji alapvetéseinek), vagy pontos mása, netán alkatrésze valamely kelet-magyarországi csatornarendszernek?

A bunkó kultúrafogyasztót pontosan azonosíthatjuk, miközben beletapsol egy zenedarab slágertételébe. "Ezt ismerem, ez jó" mondja közben vigyorogva, épp, ahogy mi tettük a FISE utókarácsonyi hangulatú kiállításán. A kanális mellett ugyanis azokra a tárgyakra figyeltünk fel, amiket tavalyelőtt már láttunk egyszer az Iparművészeti Múzeum formatervezési díjátadó ünnepségén.

Továbbra sem kapható kereskedelmi forgalomban, pedig mennyire jó már a HexTri sci-fi stratégiai társasjáték, puha bőrzsákokkal és intergalaktikus játéktáblával, meg egy fából és üveggolyókból álló zen-izé (kis képen fent) amit szintén bemutattak már korábban az IM egyik vitrinjében. Baráti segítséggel szereztünk bort egyébként, az ételeket nem is láttuk a sokadalomban pedig mondták, hogy vannak valahol. Furcsamód egyetlen kiállításjunkieval sem találkoztunk. Talán a rendkívüli hideg miatt maradtak otthon, vagy mert nem bírják a dobozgitárt.      
   

razo | 2009.01.06. 20:25 | link | Komment | Megosztom

kiállítás

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.