Konyhaparti Podcast vol. 11 - Soutien Gorge

Vajon megfér-e egymás mellett ugyanabban a mixben a Schola Hungarica kórus, Presser Gábor, Modeselektor és a White Stripes? Ajjaj, ugye? És, ha azt mondjuk, a termék élvezhető, sőt? Nos, ha a lemezjátszókat a Soutien Gorge egyik fele, Banyek kezeli, a válasz mindenképpen igen. És, hogy mi az a Soutien Gorge? Egy kétszemélyes hazai formáció saját netlabel kiadóval, CC licensz alatt online megjelent nagylemezzel, rendszeres podcasttal, profi videóklippel, rezidenciával a Mono klubban, csomó tapasztalattal a nemzetközi szcénában, nagy adag szakmai alázattal és olyan dumákkal, hogy "A megfelelően megosztott minőségi tartalom keresztény szellemiségű", meg olyan üzleti fogalmakkal, hogy "lelki alapú költségvetés".

A Konyhaparti podcast eheti adásának vendége szerint nem lesz attól valai kulturális hős, hogy netre teszi a lemezét, hiszen mindenki ezt csinálja. A nagy kiadók haldokolnak, de ez már senkit sem érdekel. Kedves Hallgatóink, köszöntsük együtt Karácsony ünnepét ezen a hétvégén savban ázott habcsókkal!

Banyek Konyhaparti vol. 11 podcast - interjú, playlist és videó a túloldalon!

 

Nemrég jelent meg Soutien Gorge új lemeze letölthető formában CC licensz alatt. Csak online jelenik meg az anyag?
- A Soutien Gorge Potys Róberttel közös tevékenykedésének kezdete óta ez a második nagylemez. Az album kapható szép nyomású borítóval, CD-r formátumban is, az "anyakiadó" Bitlab Records gondozásában (Coolerrel közösen alapítottuk 3 éve), de szabadon is letölthető.

A kiadó is a sajátod, netlabel. Most lehetőségünk van végre egy hozzáértőt is megkérdezni: tényleg halott a hagyományos zeneipar?
- Abszolút nem halott. Ez az utóbbi 2 évben derült ki. Az embereknek szüksége van a kiadványok fizikai jelenlétére, lásd "Ezt megveszem lemezen!" felkiáltások, stb... A nagy kiadók az elavult koncepcióikkal tényleg haldokolnak, de ez nem érdekes. Pár évig nem nagyon értették mi ez a hülyeség, hogy ingyen letölthető zenéket "adunk ki", de most már egyre több ilyen minőségi zenesugárzó címke van. Amúgy meg mindenkit a zene érdekeljen, ne az ipara.

Mik a tapasztalatok, egy magyar zenekarnak is működik az online?
Itthon kb. csak ez működik. Annyira, hogy itthon kulturális hősként adható el egy együttes azzal a minimális PR-fogással, hogy "ingyen letölthetővé teszik a zenéjüket", pedig minden felhasználó is ezt teszi az általa igazán szeretett zenével. Vagy valaki már megtette ő pedig hivatkozik rá vagy segít megosztani. Őket nem lenne érdemesebb megdícsérni? A megfelelően megosztott minőségi tartalom keresztény szellemiségű. :)
A zenekarunk érdekes, mert nem koncerteztünk még. Tehát egyelőre a kiadványok zárt világában marad a SG, úgyhogy csak annyit tudok mondani biztosan, hogy (relatíve) azokat a darabjainkat hallgatták meg a legtöbben, amik szabadon letölthetők voltak.

Hogyan határoznád meg a zenei stílusotokat? Mi inspirál?
- Azt szokták mondani, hogy "minimál", "kellemes", meg "szép". Ezekkel egyet értek, persze ilyen formában csak üres kiemelések. Sok konkrét szándékom van, mikor befejezek egy-egy muzsikát, de ezekkel nem szabad túlterhelnem sem a hallgatókat, sem az olvasókat. Sok zenét is szeretek. Van amit agyonhallgatok, de semmilyen hatását nem fedezem fel később a saját dolgainkban. Nézzétek meg a last.fm-en, hogy mit hallgatok. :) Amúgy meg a mindennapok környezeti hangjai és a nagy-nagy természet zenéje (madárének, bolygók rádiójelkibocsájtása - ezekből van is a mixben) vagy a mi emberi zajunk (pl rádió és tv-adások, közlekedési járművek hangja).

Videóitok is vannak a YouTube-on.
- Összesen két darab videó van fenn, az első 0 Ft-ból jött létre és nagyon lassan. A mostanság Index-videónál is serénykedő Mao készítette, ő szokott a pajtásával vetíteni a Monos bulijainkon is. A második már egy komolyabb anyag, benzinköltségért készítette az Eltévedt Fénycsóvák nevű egyszemélyes VJ csapat: a nívós operatőri munka, a vágás, az alapkoncepció, minden képi gondolat és azok megvalósítása az övé. (Tehát a költségvetés inkább lelki alapú.)

Amikor egyeztettünk a mixről, abban maradtunk: back to mine jellegű, személyes anyaggal készülsz: miket pakoltál össze és miért?
- Arra figyeltem, hogy olyan anyagok legyenek benne, amik tényleg konkrétan hatottak rám. Mint mondtam, sok zenét szeretek, de van, amit egyszerűen csak élvezek és eszembe nem jutna bármit "ellesni" belőle. Évről-évre tágul a hallgatott muzsikák spektruma, így igen változatos is az anyag. Bár úgy vélem, valahogy azért csak összeállhat majd a kép.

Hol lehet élőben találkozni veletek?
- A SG - mint mondtam - eddig sehol sem lépett még fel. Banyek néven szoktam dj-zni, legtöbbször Plesiv kollégámmal kiegészülve. Sok helyütt volt szerencsém már fellépni, itthon és külföldön is. Legutóbb Brno-ban jártam a NewNew audiovizuális fesztiválon, igazán lenyűgöző élményekben volt részünk. (De muszáj vagyok négy év után is leírni, hogy a Sónar Festivalt sose feledem.) Mostanában a Mono Klubban szoktunk kb kéthavonta dj-zni a kollégáimmal, az immár 2 éve tartó BommBomm sorozat keretein belül. Mindig hívunk vendéget is. (Hazai dj-k: Mindig hívjatok vendégeket ti is a bulijaitokra!) Remélem összejön egy szegedi fellépés 2009 elején. Vizsgaidőszakban pedig általában nem játszunk. :) Minden olyan bulit szeretünk amúgy, ami sikerül. Legközelebb az Interneten lehet találkozni velünk, mert feltöltök a Codra pár leporolt SG remixet, és felkerül a Brno-i szettem utolsó 42 perce a zawar podcastra is.

Kit ajánlanál a podcast következő vendégének?
- A következő podcast vendégének Plesivet (ejtsd: Plezív) kollégámat és jóbarátomat ajánlanám, mert ő a dj-másikfelem, én pedig az ő dj-másikfele vagyok.

Banyek: Konyhaparty #11 podcast (http://soutiengorge.hu)

01. Schola Hungarica: Alleluia - Venite Exsultemus
02. Szõke Péter: 7. sáv (Remeterigó)
03. Montag: Les Oiseaux de Hongrie
04. ISAN: Snowdrops and phlox
05. Modeselektor: In Loving Memory
06. Boards of Canada: From One Source All Things Depend
07. Alder and Elius: Avatar Blackwolf
08. The Dust Brothers: Hessel, Raymond K.
09. Ádám Erzsébet: Repülj Madár, Repülj
10. The White Stripes: I Fought Piranhas
11. Freescha: Smurf Shoes
12. Presser Gábor: Z op 1
13. Vladislav Delay: Ele II.
14. Loess: Pleuston
15. Autechre: Pir
16. Air: Run
17. Stephen P. McGreevy: Whistlers

razo | 2008.12.19. 15:04 | link | Komment | Megosztom

konyhaparti podcast

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.