Konyhaparti podcast vol. 10 - Crimson

Ha eddig nem iratkoztál fel a Konyhaparti podcastra, majd most fogsz. Eheti vendégünk az egyik legforróbb budapesti klubest sorozat, a Lick the Click házigazdája, generációjának egyik legtehetségesebb DJ-je, aki saját bulijai mellett általában világsztárokkal lép fel a Merlinben, és gyakran fordul elő, hogy magasan iskolázza a nemzetközi haknibajnokokat. A számos underground művésznek életre szóló inspirációt adó székesfehérvári Méhkas Aula Kulturális Egyesület tagjaként szívta magába az eklektikát, mixének köze sincs a fővárosban elharapódzott stadionminimál és lakossági nuskool partik hangulatához. Ahogy a hajtás után olvasható interjúban mondja: Nincs sodrás, örvény, csak vissza- és kikacsintás a diszkó, funk, detroit világoknak.

Büszkén mutatjuk be a tizedik Konyhaparti podcast vendégét, Crimson-t. Interjú tovább, az év egyik legfinomabb mixe alább. Enjoy.

Hogyan kerültél kapcsolatba a zenével, DJ-zéssel?

A DJ-zés, vinyl-függőség a szegedi főiskolás évek alatt kezdte ki az addig biztosnak hitt jövőképemet. A ’Hatodik sebesség' nevű formációban kaptam lehetőséget és baráti biztatást, de leginkább a nyitottság szemléletét. Remekül megfértek egy szettben a korai Ninja Tune, Depth Charge, Wall Of Sound, Warp cuccok kedvenc goth/dark, jazz, idm lemezeinkkel. Imádtam ezt a fajta tobzódást, visszatekintve nagyon sajnálom, hogy mára ez a fajta eklektika eltűnt a bulikról.

Legfontosabb állomások, helyek a pályádon?

Szegeden kívül Székesfehérvár, ahol a Méhkas Aula Kulturális Egyesület tagjaként próbáltam evidens szórakozási formaként terjeszteni a kollektív zenehallgatás élményét, de hogy milyen eredménnyel, azt nem tudom. Az biztos, hogy Fehérvárról inkább dobbantani szoktak, lásd Badihali, a Kollektíva tagsága, vagy akár a mi párosunk Chrom-mal. Mi (Méhkas) nagyon igyekeztünk, beindítottuk az Enter és a Bakelitfúzió nevű programjainkat, és lényegében nem volt olyan rendezvényünk, ahol ne „bárzenével” vártuk volna a látogatókat. Szerveztem kisebb megmozdulásokat a helyi diszkók, bárok, kávézók szinte mindegyikébe.Többször járt nálunk Cadik, Marvin, Naga, Palotai, Gaulamin, Suhaid, később FCB, Cop, Negro, és persze rengeteg zenekar.  A befutás előtt álló Yonderboi, a meggyőző Szemző Tibor, és a visszatérő Európa Kiadó csak néhány példa, hogy nagyjából érzékeltessem a paletta sokszínűségét. Az egyesületünkben hemzsegtek a kreatív, önjáró emberek, ahol fotós-filmes, grafikus, festő és dj egymást instruálva haladt, alkotott együtt.
Nekem nagyon inspiráló közeg volt, ahogy a Chrommal, Nagával kötött barátság, a lemezbeszerző túrák, a cure-fanatizmusom, a függetlenfilmes történések is mindvégig meghatározták a hozzáállásomat DJ-zéshez. 

Milyen stílusban játszol leginkább?

Gyűjtök post-punk, new és no wave, és glam kiadványokat, ritkaságokat, játszom sok és sokféle - kivéve az úgynevezett progressive irányzatot - hauzt, minimált, de rácsavarodtam a mára már minden jóval (electro, goth, wave, acid, balearic) felütött újiskolás diszkóra, és van egy-egy raklap nu-jazz, dub készletem is.

Gyakran olvasni rólad a Lick the Click kollektíva kapcsán is.


Alapítója, tagja, szervezője vagyok, ahogy a Chrom és Isu is, és van nekünk egy Missie-nk is, akinek meg van három colosa. Szeretek velük együtt.

Mutasd be kérlek a Kultplaynek is elküldött mixet!

Leginkább a nyári angliai túrám inspirálta. Egy megszólalásig hasonló szettet játszottam egy nottinghami bárban, ahol olyan figurák pörgetnek rendszeresen, mint Red Rack’em, Charles Webster, Demarkus Lewis, Crazy P. Ennek köszönhetően itt nem attól van tömeg, hogy olcsó bootleg parádéval, ringlispíl-technoval vezeti meg egymást kölcsönösen vendéglátós, diszkós és lelkes partizó. A mix egy kicsit a trendi minimál érától történt eltávolodásomat írja körül. Nem nagyon tudok mit kezdeni a teljesen elharapózott stadionminimál felhozatallal, a nuskool elbutulását látom benne viszont. Megrémít, hogy olyan Európa-szerte respektált, headliner fellépőket, mint a Noze, Frivolous, Redshape, Moritz Von Oswald, Move D, Ripperton, Lee Jones, SCSI 9 magyarázni kell itthon. És ha nem lenne néhány áldozatkész klubtulaj, vakmerő partiszervező, a lehetőség sem teremtődne meg, hogy fű alatt azért lépést tartsunk, mondjuk Romániával.
Szóval a mixxel nyugalmasabb vizek felé igyekeztem vezetni, nincs minimal sodrás, örvény, csak vissza- és kikacsintás a diszkó, funk, detroit világoknak.

Hol lehet hallani téged manapság rendszeresen?

Mono a bázis, Merlin a porond, Cökxpon a pihenő.

Mit hallgatsz otthon legszívesebben?

The Cure, Suede, Joy Divison, sok stoner cucc és barátok mixeit, válogatásait, zenekarait.
 
Mivel foglalkozol, amikor nem játszol?

Napközben lemezboltost játszom, esténként igyekszem rajzolni, film- és koncertfüggő is vagyok, és persze klubbolás a földijeimmel.

Kit ajánlanál a következő Kultplay podcast vendégének?

Természetesen évtizedes társamat Króm urat. Nyugodtan kérjetek tőle vmi nyugtalanítót.

Nem szeretsz iratkozni? Töltsd le a mixet mp3-ban!

razo | 2008.12.12. 15:32 | link | 9 komment | Megosztom

podcast konyhaparti

game4d 2008.12.12. 19:48:58

szeretem ezt a sorozatot.. miért nincs a lejátszókon volumeControl?

sophie 2008.12.12. 21:21:22

nyehehe, a lejátszókat inkább ne firtassuk, egyre viccesebbek :P de úgyismindegy mert letöltődik hála a podcastnak.

(viszont tök vicces, mert az ájpod berakta az előadók közé razot, tekerődik a lista és radiohead, razo, redhotchili :)

razo 2008.12.12. 23:00:20

Hát, tervezzük, hogy hekkelünk végre egy rendes lejátszót is, most ezzel próbálkoztunk, elég sok oldal használja. Remélem, most rendesen szól (nekem igen) Jah, a lényeg úgyis a podcast, de akinek se az itunes, se a lejátszó ne jön be, annak az interjú végén azért ott a link is, ahonnan letöltheti a mixet. Sophie :)) hát asszem még a taggelésen is finomítanunk kellene kicsit ezek szerint, meg szeretnénk majd azt is megcsinálni, hogy az itunesban legyen valami logó, vagy kép, vagy fene tudja a default ikon helyén. Köszi az észrevételeket, és a bíztatást, és max respect Crimsonnak és a korábbi podcast vendégeknek a mixekért!

Spotka · http://vividfluxury.blogspot.com 2008.12.13. 15:02:18

Jaj, a régi szép idők. "Dark-est" meg Cure-est a Méhkas Aula szervezésében a fehérvári SZMH-ban... :)

phnb 2008.12.13. 18:25:58

Tracklist plz!

jórendőr 2008.12.14. 00:54:12

fő a zenei nyitottság, sokszínűség... go Dávid!

TFUNK 2009.01.19. 00:47:40

Igazi Moodymann style,nagyon bejön!

vinyluser · http://deephouse.hu 2009.02.05. 23:55:50

csak ennyi post van? qrvára perfekt ez a mix pedig :)
tenkjú.

crimson 2009.02.19. 12:59:33

a trekklista:)

01. Inverse Cinematics: Passin' Through / Pulver 2008
02. Jesse Rose Alongside Solid Groove & Jamie Anderson: Nice & Slow / Front Room 2005
03. Rekid: Lost Star / Classic 2004
04. Motor City Drum Ensemble: Stripped To The Bone / Compost Black Label 2007
06. Domu: Ain't No Girl / Neroli 2004
07. Norma Jean Bell: Late Night Show (Theo Parrish remix) / Funky Chocholate 2008
08. CB Funk: Subway To Cologne / Story 2008
09. Allen & Manoo: The Good Reason (Main Mix) / Basenotic 2003
10. San Soda: Possible Release / We Play House 2008
11. Todd Sines: Never Again / Morris Audio Citysport Edition 2008
12. Pepe Bradock: Mandragore / Atavisme 2008
13. Rondenion: Love Is Like A Diamond / Aesthethic 2008
14. Move D: Track 1 – Workshop02 / Workshop 2007
15. Manmade Science: Loving People (Vinyl Exclusive) / Philpot 2007

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.