Konyhaparti Podcast vol.8 - DJ Zomblaze

Nyíregyházán született, Debrecenben, Veszprémben és Budapesten pörgeti a lemezeket a Konyhaparti Podcast nyolcadik, jubileumi adásának vendége. Önálló albuma hamarosan megjelenik, addig is szólókarrierje mellett a veszprémi Hősök formáció DJ-je. A Kultplaynek készített eklektikus, erősen jazzes hiphop mixet hallgatva le sem tagadhatná, hogy az alapokat zenei iskolában szerezte. Kedves hallgatóink íme a bizonyíték arra, hogy a Tilos rádió holdudvara mellett van még profi hiphop Magyarországon. Gyilkos szkreccsek, ütős basszusok, finom dallamok az utolsó napsütéses hétvégére.

 

 

Interjú és tracklist tovább, mix alább: DJ Zomblaze - abs a traction Mix

 

Rap Zoli & Loolek | 2008.11.28. 13:04 | link | 12 komment | Megosztom

zene podcast konyhaparti

Bréking: Snoop Dogg krumplipürét készít

Hogy ki számít celebnek és ki nem, azt szubjektíve elég jól meg lehet mondani a krumplipüré-teszt alapján. Ha felkelti kíváncsiságunkat a lehetőség, hogy megfigyelhetjük adott hírességet a turmixgép mögött, nos, akkor az illető celebnek számít. Ha baromira nem érdekel bennünket, hogyan készít krumplipürét egy sztár, akkor az illető nem is számít igazi idolnak. Ez a szerintünk abszolúte logikus okoskodás az alábbi videó megtekintése után hasított agyon bennünket. Snoop Dogg ugyanis hálaadásra főz Martha Stewart-tal, aki olyan amerikában, mint idehaza Stahl Juci, csak sokkal több a nézője. Mármint a krumplipüré teszt szerint, ugye.

razo | 2008.11.28. 11:43 | link | Komment | Megosztom

videó freak

Iráni bloggerek, szevasztok!

Egy 2005-ös adat szerint több mint 700,000 bloggal harmadik a világon Irán a blogok mennyiségét tekintve (azóta a szám természetesen nőtt). A Vancouver Film School remek animációs filmjéből kiderül: az ország fiatal lakói első számú médiumnak, kommunikációs csatornának tekintik a blogokat, melyek ellen a rendszer képtelen hatékonyan fellépni. Az anyag természetesen meglehetősen kevés konkrét adatot és információt tartalmaz, inkább úgy foglalja össze az iráni bloggerek helyzetét, mint egy igényesen megrajzolt Modern Képmesék epizód. Iránban idén nyáron terjesztettek elő egy új törvényjavaslatot, miszerint halállal büntetnék a "hitszegő", valamint a korrupcióra és prostitúcióra bíztató blogok szerzőit.

Mahmud Ahmadinejad 2006-ban indított "Personal Memos" című blogja nyilván példaértékű Iránban. Minden bekezdése így kezdődik (lehetne nyomógombot fejleszteni hozzá a helyi blogmotorokban)

"In the Name of Almighty God, the All-Knowing, the Most Lovingly Compassionate"

Külön érdemes végigfutni egyébként az elnöki bogon kis nemzeti zászlócsákkal jelzett látszólag eredeti kommenteket. A legkeményebb beszólást Jack Meyhoffer írja egyenesen Amerikából: "I hope someone puts a bullet in your head very soon"
   

razo | 2008.11.26. 16:01 | link | 3 komment | Megosztom

web2 politika média

Lángoló Google Earth koponya Los Angeles az új Terminátor filmplakáton

Megkerestük a Google Earth segítségével azt a városrészt Los Angelesben, amiből kemény photoshop munkával lángoló gépkoponyát varázsoltak a Terminator Salvation plakátjához. Zseniális, a szigorú tekintetet meghatározó kereszteződés valóban ott van a képen! Nem tartott sokáig egyébként a pontos hely azonosítása: a jobb felső sarokban magasodó, vulkánszerű Dodgers stadion nyújtotta a támpontot. Kattintson a linkre, animáció is van.

Tovább a screenshothoz!

razo | 2008.11.26. 11:23 | link | 2 komment | Megosztom

geek film

Belső fény: portrésorozat másképp

Megint fotók: Chris Hornbecker és a portlandi Cinco Design stúdió közös projektjében helyi művészeket kértek meg arra, jelöljenek meg egy szót, ami leginkább jellemző személyiségükre. A stúdió munkatársai ezután hatalmas világító dobozokat készítettek a szavak felhasználásával, majd a portréalanyokra tükrözték őket. Az eredmény egy izgalmas, különleges könyv a város kortárs művészeiről. Cool. 

razo | 2008.11.26. 10:48 | link | 1 komment | Megosztom

fotó

BBC audio slideshow: tetkókultúra a dél-afrikai börtönökben

Araminta de Clermont fotográfussal beszélget a BBC riportere ebben a remek audio slideshowban, azaz hangos fotógalériában a dél-afrikai börtönök társadalmi berendezkedéséről. A fényképész rabtetkókat örökített meg, a börtönökben készült testfestés ugyanis rendkívül beszédes. Alá- és fölérendeltségi viszonyokról, rangról, csoporthoz tartozásról, hőstettekről árulkodik.   

razo | 2008.11.26. 10:21 | link | Komment | Megosztom

fotó

A jó dolgokra várni kell

Bizony, a világ legjobb, befektetési tanácsadó céget hirdető reklámfilmje viszont egyetlen kattintásnyira van Öntől. Ügyfél: Allan Grey Dél-Afrika, Ügynökség: Velocity films.

razo | 2008.11.25. 13:39 | link | 2 komment | Megosztom

reklám

7 réteg - jön az első magyar gördeszkás könyv

Aki nem gördeszkázott sosem, nem tudhatja miért 7 réteg az első hazai deszkáskönyv címe. Nos, a valamirevaló lapok pontosan ennyi, sorosan egymáshoz ragasztott kanadai juharfa lemezből készülnek. Erre jön felülről az ízes magyarsággal csak smirglinek nevezett griptape, ami a cipő megfelelő tapadását biztosítja, alulról pedig a felfüggesztéseket rögzítik a laphoz, ennek végeire húzzák a csapágyakakat és a kerekeket.

A könyv "fotókkal, írásokkal, rajzokkal, gördeszkásoktól, gördeszkásokról, nem csak gördeszkásoknak" várhatóan a magyar utcai kultúra dokumentációja lesz, nem szakkönyv, mint a nyolcvanas években kiadott szupervicces "A repülő bicikli - BMX kézikönyv" című kiadvány lakótelepen készült fekete-fehér fényképekkel, részletes trükkleírásokkal, biztonsági szabályokkal. A megjelenés dátuma és helye: december 5. péntek, 20.30. Hoppá, Budapest VIII. Szentkirályi u. 2.

razo | 2008.11.25. 13:39 | link | 13 komment | Megosztom

street art könyv budapest

Tavaszi kollekció LEGO kifutón

LEGO világban mutatta be egy francia divattervező, Jean-Charles de Castelbajac új, tavaszi/nyári kollekcióját. Megismételjük: a “JCDC Vs. Lego.” címmel kiadott videó valós ruhákat mutat be LEGO modellek szerepeltetésével. Figyeljék az animált csípőmozgást!


LEGO vs. Jean Charles De Castelbajac from PressWhore on Vimeo.

razo | 2008.11.25. 13:38 | link | 2 komment | Megosztom

videó divat

Pimpelt parkolóórák

Nyár elején művészeti pályázatot írt ki az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. új szolgáltatásuk népszerűsítésére, melynek köszönhetően az állampolgárok mobiltelefonnal is rendezhetik parkolási számláikat. A művészek szabadon szabhatták át az automatákat, a használhatóságra azonban figyelniük kellett, bár ez a megvalósult projektek nagy részén nem igazán látszik.

Térplasztikai kategóriában szuperhős, Krisna oltár, fekete erdő torta és gigantikus abakusz is akadt, kedvencünk mind közül a nagy P volt, amely nem csak tetszetős, de további asszociációkra, gondolkodásra késztet. A térplasztikák mellet kissé elhalványultak a 2D, azaz a grafika kategória nyertesei, a művészek itt ugyanis csupán az automata alsó egyharmadát dekorálhatták, nehogy feltűnjön valakinek a változás.

A köztéri szoborkén is funkcionáló pimpelt parkolóórákat november 30-ig a Városháza téren és a város száz különböző pontján lehet megnézni.

Fotók a nyertes alkotásokról a túloldalon!

soleado | 2008.11.25. 13:38 | link | 2 komment | Megosztom

design budapest

Blog.hu - hűbéri viszonyt kínál az Index

Kutya, cica, mérési hiba/analóg műszerekkel Gagarin is fika...Loretta Grainshifter & MC Fantom - Terézanya című klasszikusa jut eszünkbe az Index új, a blog.hu nézettség értékesítésére kitalált modellje láttán: remek ötlet, valóban ideje volt kezdeni valamit a sok szorgos tartalomgyáros kínálta felületekkel. Más kérdés, hogy egészen konkrét hűbéresi jogviszonyt alakít ki az Index bloggereivel. Van ugye a renitens Csizmás Kandúr opció - aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére - saját hirdetést nem szervezhet blogjára, aki nem jattol 50 százalékot az Indexnek, ráadásul bármilyen jó a tartalom, a címlapos blogfelhő is felejtős mostantól azoknak, akik elhitték, egy életre szól a portállal folytatott demokratikus tartalommegosztási pajtáskodás.

A Kétpúpú Tevék egyik zsírpárnáját ugyanis az Index viszi, van címlapos megjelenés is, a másik 50 százalék a bloggernél maradhat. Csábítóan hangzik, kíváncsiak vagyunk, vajon nyilvános lesz-e a bloggerek felé, milyen konstrukcióban, hány forintért adja el az Index saját hirdetéseit a blog.hu felhasználó oldalán. A harmadik Sült Galamb kategória a prémiumblogok készítőinek szól meghívásos alapon. Ők pár ezertől pár tízezer forintig terjedő havi fixért cserébe az Indexnek adják hirdetési felületeiket, persze a portálcímlapon is megjelenhetnek.

Ez utóbbi megoldás a legtrükkösebb: igaz, mostantól pénzt is kereshetnek a blog.hu bloggerek saját tartalmaikkal, arról azonban a megállapodáskor nyilván nem tudnak pontosan, mekkora hozzáadott értékkel szállnak be az Index blogbirodalomba. Több tízezer forint lehet ugye a maximum honor: vajon hány forintos bannermegjelenéssel számolva? Mondjuk tegyük fel, hogy az Index címlapon 8 forint egy megjelenés. Arányosítva a blogokon legyen akkor mondjuk 1 Ft az adview. Indexes nyilvánosság és állandó címlapos megjelenés mellett állítólag hatalmasra nő a látogatottság: mondjuk havi 100 ezresre? Ez nem túl sok, nyilván alábecsültük az Index címlapos blogdobozának értékét és fölélőttünk a blogos megjelenés árának. A Sült Galamb viszont kissé nyersnek bizonyul az okoskodás fényében. Az Index havi max. 10 ezrekről beszél, így vélhetően filléres árazással adja el a vezérblogok hirdetési felületeit, vagy jócskán lehúzza a személyes megkeresést igenlő blogokat.

Összességében a lépés mindenképpen megváltoztatja a hazai blogoszféra arculatát. Behozza a pénzt is a játékba, ami nem feltétlenül rossz dolog, hosszú távon viszont havi pár tízezer forintra árazza be a civil tartalom értékét, ami feltétlenül rossz dolog, főleg, ha belegondolunk: egyes Indexen futtatott blogok olvasottsága nyilván nagyobb, mint egy megyei hírportálé. A modell tehát tovább centralizálja a piacot, fizetőssé tette (pontosabban felületmegosztásossá - lásd a kommentekben) az eddig közösségi, minőségi alapon működő Index címlapos megjelenést, ráadásul ha belegondolunk, milyen sokat segítenek a blogok abban, hogy az Index címlap olvasható legyen, azt kell mondanunk: Olcsó János legyen a talpán, aki kötélnek áll. 

A freeblog.hu két éve már kipróbálta a blogok csomagban értékesítésének ötletét. Személyes megkeresések alapján - ha jól emlékszünk - kb. 50 blogon helyeztek el kampányokat. Az egyedi oldalletöltés ára náluk akkor 20 fillér körül volt.

razo | 2008.11.24. 09:46 | link | 11 komment | Megosztom

web média.hu

YouTube Live - Még korai kidobni a tévét

 Inkább fegyvertényként volt jelentős a YouTube szombati élő közvetítése saját élő közvetítésének indulásáról. A hetek óta bannereken hirdetett San Francisco-i eseményen fellépett egy csomó celeb, volt megasztár hangulat, hangszeres performance hegyek és természetesen a geek gatheringek legfontosabb happeningje, a nagyközönség előtt történő guitarherozás sem maradhatott el. A Virgin, a Flip, és a Lionsgate által szponzorált esemény az AdRants szerint nem volt különösebben izgalmas, ráadásul a közösségi oldal igazi sztárjai - Numa Numa, Lonely Girl15, Afro Ninja és kollégáik - nagyrészt hiányoztak a showból.

Helyettük Joe Satriani, és egy halom Európában kevésbbé ismert helyi celebritás klimpírozott nem túl magas színvonalon. Sebaj - teszük hozzá - első lépésnek nem rossz, akkor sem, ha az ilyen megasztáros esztrádműsoroktól egyébként már herótunk van. Igazán kitalálhattak volna valami ütősebbet a YouTube guruk, lóvé nyilván nem volt akadály. Megnéztünk volna mondjuk egy globális élő körkapcsolást a bolygó számtalan városából, ahol a userek helyi bulikon ünneplik saját magukat, vagy ilyesmi. Elég a tévécelebekből!       

razo | 2008.11.24. 09:31 | link | Komment | Megosztom

web2 videó

Újabb fotóarchívumot asszimilált a Google

A múlt hét legizgalmasabb híre számunkra az volt, hogy leesett az első hó ingyenessé vált és netre került a Life magazin kincset érő fotóarchívuma, összesen 10 millió kép kattintható nagy felbontásban a Google keresőben. Úgy tűnik, tovább erősít fotó ügyben a Világkormány kommunikációs minisztériuma. Most a 360cities panorámaképeket publikáló oldal tartalmát asszimilálta a Google Earth. A Neatorama híradásából kölcsönvett képen a budapesti zsinagóga látható.

razo | 2008.11.24. 09:03 | link | Komment | Megosztom

fotó

Pontszemű bitorlók szabták át a Kultplayt

Üdvözöljük együtt új barátainkat! Megérkeztek, berendezkedtek, felforgatták a Kultplay arculatát, és mától velünk maradnak egy darabig. Pontszemű vendégeink természetesen nem elégedtek meg a fejléc bitorlásával. Átszabták a hasábokat, újrafestették a címeket és hivatkozásokat, átgondolták blogunk különféle tartalmi egységeinek szerepét és helyét, górcső alá vették olvasóink tartalomfogyasztási szokásait és preferenciáit (ez utóbbi feladatot a fejléc jobb szélén látható, százlábú piackutató vállalta. Ott van a kezében a górcső, nézzék), matematikai alapműveleteket végeztek, majd egészen pontosan 1028 pixel szélesre szabták weboldalukat, ami jelentős térfogatnövekedéssel járt, festékes is lett minden a lakásban. Nekünk tetszik az eredmény, kíváncsian várjuk az Ön véleményét (ne legyen túl nyers, még a szívükre veszik a dolgot)!

Az urbánus koboldok Borogdai Zsuzsi tündéri világából érkeztek hozzánk, a grafikusművészt hamarosan bemutatjuk a Kultplayen!

razo | 2008.11.22. 11:26 | link | 25 komment | Megosztom

kultplay

Trailer: Keith Haring világa

Életrajzi film készült a huszadik század végének egyik legjelentősebb képzőművészéről, aki vallotta: a művészet mindenkihez szól. Jellegzetes figuráit, a „sugárzó bébit” vagy a kutyát emberek milliói ismerik. Könnyen azonosítható, a vonalra mint művészi kifejezőeszközre épülő stílusát a New York-i metróban kísérletezte ki, ahol kezdetben üres fekete hirdetőfelületekre rajzolt. Inspirációját többek között a graffiti és hip-hop kultúrából merítette, de ezen kívül számos irányzat és művészi stratégia hatott rá, mint például az absztrakt expresszionizmus, a pop-art és maga Andy Warhol. Haring mindössze 31 éves korában 1990-ben AIDS-ben halt meg.

razo | 2008.11.22. 11:25 | link | 3 komment | Megosztom

kult film

Ami a szívemen, az a kijelzőmön

A színek és érzelmek kapcsolata mindannyiunk számára evidencia. Talán ezért tartjuk különösen furcsának, amikor egy idegen kultúrában megváltoznak az alapvető jelentéstartalmak. A keleti és afrikai szimbolikában a gyász színe például a fehér, ami roppant nehezen feldolgozható a nyugati ember számára. Remek rövidfilmjében - mely a Sigur Rós Gong című számának nem hivatalos videoklipje is egyben - Eric Lerner nemcsak az érzelmek és a színek kapcsolatát vizsgálja, hanem felteszi a kérdést: mi történne, ha a színek mindenki számára láthatóan a hasunkon lógnának egy jókora kijelzőn? Semmit sem rejthetnénk el, minden helyzetben elárulnánk magunkat, a reakciók hatására pedig érdekes, új színek jelennének meg mellkasi panelünkön.


[][][][] / "Sigur ros - Gong" / Eric Lerner from Eric Lerner on Vimeo.

razo | 2008.11.22. 00:10 | link | 1 komment | Megosztom

Neten a Life magazin fotóarchívuma

Összesen 10 millió sajtófotót tesz ingyen hozzáférhetővé a Life a Google-lal kötött együttműködés nyomán. A legendás amerikai közéleti magazin a világon elsőként közölt felvételeket a holdraszállásról, a vietnami háborúról, a hirosimai atomcsapásról, a Wright testvérek első repüléséről, de itt jelent meg Wilhelm Konrad Roentgen első, átlátszó emberi kezet ábrázoló felvétele, valamint az első endoszkóppal készült magzatfotók is. Az 1860-as évektől máig tartó idősklálán mappákba rendezett galéria (a feltöltés jelenleg a 1970-es éveknél tart) az emberiség egyik legjelentősebb képi történelmi dokumentációja. Köszönjük!  

razo | 2008.11.19. 11:50 | link | Komment | Megosztom

web kult fotó

Budacast Live Palya Beával

Élőben jelentkezik Drew Leifheit Budapesten élő amerikai újságíró rádiós Hángöri gájdja, a Budacast ma délután 17 órától. Az adás vendége Palya Bea folk énekesnő lesz, akinek nemrég a bolygó húsz legjobb világzenei albuma közé válogatták Adieu les Complexes című új lemezét olyan szomszédokkal a listán, mint a Buena Vista Social Club, Fela Kuti és Lee "Scratch" Perry.

Drew izgalmas megkeresésének eleget téve az élőben is követhető podcast vendég műsorvezetője leszek ma délután öttől. Hallgassanak bennünket a Blog Talk Radio-n!

Update:

Technikai gondok adódtak a live stream-mel tegnap Drew főhadiszállásán, ezért a Blog Talk Radio helyett a Budacast-on hallgatható meg a rögzített adás hamarosan. A felvétel egyébként remek hangulatban zajlott, győződjön meg róla személyesen!

razo | 2008.11.19. 11:00 | link | Komment | Megosztom

média.hu digitális kultúra

Miért van szükség Copyright reformra?

Cory Doctorow posztolt nemrég egy részletet Pamela Samuelson beszédéből, mely a Berkeley egyetemen hangzott el az idei Free Culture szimpóziumon. Az amerikai szerzői jogi törvények egyik legnagyobb szakértőjének tartott professzor meglepően közérthetően indokolja, miért is kellene változtatni a jelenlegi szabályozáson. Érdemes elmélyedni a szövegben és közben az új magyar médiatörvényre gondolni, meg a minap felmerült agyrémre, miszerint büntetni kéne mindenkit, akinek mp3 lejátszója van.

"Azt gondolom, hogy a copyright reformról már csak azért is időszerű elgondolkodnunk, mert általában negyven évente kerül sor a szerzői jogi törvények reformjára. Szóval azt hiszem, ideje elkezdenünk az alapoktól. Elsősorban azt kell meghatároznunk, milyen egy jó szerzői jogi törvény. Nem kell, hogy hosszú legyen - a jelenlegi jogszabály csaknem 300 oldalas - és az sem árt, ha egyszerűbb, érthetőbb mint a most hatályos rendelkezések, melyek értelmezése sokszor nekem is gondokat okoz. A közérthetőség nyilván nem volt fontos szempont a jogalkotásnál abban az időben, amikor a törvénnyel kizárólag a területre szakosodott ügyvédek és jogászok foglalkoztak különféle belső ügyek kapcsán. Ha ők tisztában voltak a szabályok értelmezésével, és rajtuk kívül senki más, az teljesen rendben volt, az ő munkájuk ugyanis éppen az volt, hogy értsék a törvényeket.

Ma azonban, amikor a szerzői jogi törvények az állampolgárok mindennapjait érintik, mindannyian megérdemlünk egy érthető, tiszta, kiegyensúlyozott szabályozást, melyek a szerzői jogok valódi hasznát és szerepét helyezik előtérbe"Hát nem világos? Nem így kell értelmes párbeszédet indítani a témában? Bármilyen témában? Vajon miért nem lehet itthon egyetlen tiszta gondolatot sem elcsípni hasonló kérdésekben? Emberek ordítanak egymásnak a víz alatt, miközben a lábukkal igyekeznek mélyebbre húzni a másikat. Ja, és egyikük sem tud úszni.

Úgy tűnik egyébként, hogy Amerikában - és reméljük, hogy 100 év múlva talán mifelénk is - végre megindul a diskurzus ebben a kérdésben is. A megválasztott elnök Barack Obama nemrég bejelentette, hogy a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) tagjai közé választotta az Államok két legvérmesebb Net Neutrality harcosát,  Susan Crawford-ot és Kevin Werbach-ot. Az internet kereskedelmi célú regulációja ellen küzdő professzorok valószínüleg a világ legjobb munkahelyét csípték meg, nem is teszünk kísérletet arra, hogy lefordítsuk a hivatali csoport nevét, ahol hamarosan megkezdik a munkát remélhetőleg mindannyiunk okulására: "Science, Tech, Space and Arts Team" - Wow!      

razo | 2008.11.18. 13:30 | link | Komment | Megosztom

média digitális kultúra

És most: reklám - top 5 új vírusvideó

Összeboronáltunk néhány reklámfilmet a YouTube-on. Válogatásunkban akad társadalmi célú hirdetés, gerillavideó, és frankó tévés szpot is. A valamirevaló reklámfilmeket ugyanis illik manapság úgy készíteni, hogy a közösségi oldalakon is üssenek. Hát ezek ütnek.

1. Chocolate Pillows


razo | 2008.11.18. 12:44 | link | 4 komment | Megosztom

videó reklám geek

Bullet Time 2.0 by Toshiba

Bullet Time - emlékszünk a Mátrixban bemutatott jelenetre, amikor Trinity karaterúgás közben megáll a levegőben, majd 3D-ben forogni kezd. A Toshiba most továbbfejlesztette a trükköt mégpedig úgy, hogy álló képek helyett mozgó jeleneteket mutat meg az effekt segítségével. A Timesclpture című reklámfilm elkészítéséhez  200 db. Toshiba Gigashot kamerát használtak. A video nem tartalmaz digitális animációkat, csak élőben rögzített képeket. Igen, a fekete megapixel eső is valódi.

Így készült - verkfim a forgatásról

razo | 2008.11.18. 12:04 | link | Komment | Megosztom

reklám geek

Itt az új Star Trek trailer

Tegnap este hivatalosan is megjelent az új Star Trek trailer, így a korábban kiszivárgott kamerás verzió után most HD-ben is meg lehet nézni. Kirk kapitány első küldetésének dokumentációja május 8-án kerül a mozikba, a jelek szerint a szokásosnál több akciójelenettel.

Addig is ajánljuk a Star Trek Enterprise sorozat négy évadjának megtekintését, amelyből kiderül, hogy miképp készült az első földi térhajtómű, és hogy hogyan fejlesztették ki azt az univerzális fordítógépet, melynek köszönhetően minden űrlény angolul beszél.

soleado | 2008.11.18. 10:28 | link | 1 komment | Megosztom

sci fi

Trendspotting Berlinben

Berlin három alapvető jellemvonással rendelkezik manapság: Olcsó a megélhetés nyugat-európai viszonylatban, zsúfolt az éjszakai élet és rengeteg inspiráló hely, üzlet található itt. Rengeteg, egyedi ötlettel teli boltot találtunk és még a novemberi szürke időjárás sem tántorított el minket. Beszámoló sok linkkel, hasznos tippel trendszpotter utazóknak.

aNdRv1d | 2008.11.17. 20:24 | link | 6 komment | Megosztom

geek divat

Konyhaparti Podcast vol. 7 - DJ Bodoo

Egy nappal előrehoztuk eheti podcastunkat hangulatjavító intézkedés képpen, mivel az égbolt odakünn egybefüggő szürke takonnyá változott. Mai vendégünk ráadásul lehelletfinom zenei szőnyeget szőtt nekünk downtempoból, hiphopból, jazzből és soulból, nyugodtan behúzhatjuk a függönyöket. DJ Bodoo grafikus, kulturális menedzser és Tilos rádiós szelektor életét Pécs és Budapest között ingázva tölti, életvitel szerűen válik oszlopos taggá különféle földalatti kulturális szerveződésekben és csoportosulásokban, és egyáltalán nem zavarja, hogy 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa a kortárs zenét kifelejtette a programból. A közhelypuffogtatás nem Dj Bodoo kenyere, a Singns of End of Time mix garantáltan nem tartalmaz breakcore-t, gabbát, és goát. És, hogy milyen a pécsi zenei underground? Olyan, mint a higany: erős, fényes és emelkedik.

Interjú tovább, mix alább. Hallgasd a Konyhaparti Podcast hetedik epizódját DJ Bodoo-val!

 

Rap Zoli & Loolek | 2008.11.13. 12:00 | link | 10 komment | Megosztom

podcast konyhaparti

Neten a tavalyi év legjobb magyar rövidfilmje

Szirmai Márton "Szalontüdő" című filmjét mától ingyenesen lehet megnézni a Daazo.com-on (és persze a Kultplayen is) A fiatal rendező alkotását a tavaly a legjobb magyar rövidfilmnek választották. Számos eseményen díjazták, többek között a Cleveland, a Leuven és a Vallalolid Nemzetközi Fesztiválon, emellett  még több mint 80 fesztiválon szerepelt, Németországban és Franciaországban pedig kísérőfilmként vetítették a mozikban. Sikerének kulcsa a dialógusok nélküli történetmesélés, a csattanóra épített dramaturgia és a hatásos atmoszféra-teremtés.

soleado | 2008.11.13. 09:18 | link | 3 komment | Megosztom

film

Tokióban robban a magyar hímestojás

 

Idén negyedszerre rendezték meg Japánban a dizájn szakma egyik legrangosabb távol keleti eseményét, a 100% Design Tokyo-t. A kiállításon idén először szerepeltek hazai alkotások, a magyar stand a Kitchen Budapest kutatóinak legfrissebb munkáit mutatta be.
Fülbevaló-pendrive, egy cuki hálótárs, aki derengő fényben tartja a lakást, ha moccan gazdája, és egy fitness labdára szerelt, csípőmozgással vezérelhető egér jelentették a magyar stand kínálatát a világ egyik legjelentősebb utazó designshowján. A 100% design kiállításról és tokiói élményeiről a sikeres Hímes projekt vezetőjét, Haraszti Gina képzőművészt kérdeztük. Tokió, kawaii design és exklúzív fotók minden mennyiségben a túloldalon!

soleado | 2008.11.12. 11:00 | link | 7 komment | Megosztom

design

The Moment


 

A fenti videón egy tipikus bevásárlás utáni baleset látható, kedves hallucinációval megspékelve. A stuttgarti Nemzetközi Animációs Filmfesztivál teaserét Verena Fels és Csaba Letay készítette. A másfél perces rövidfilm mostanában fesztiválról fesztiválra jár, bemutatták a világ legrangosabb szakkiállításain, így a Siggraph-on és az  Anima Mundi-n is. Interjú a készítőkkel itt olvasható. 

 

soleado | 2008.11.12. 10:42 | link | Komment | Megosztom

animáció

Cadik: Basic - lemezbemutató pénteken

A teljes magyar szcéna (és jó sok külföldi rajongó) várja hosszú évek óta, hogy az ország egyik legjobb DJ-je végre önálló albummal rukkoljon elő. Cadik nemcsak virtuóz hangmágus, hanem az egyik legnyitottabb, legszimpatikusabb ember is, akit van szerencsénk hosszú évek óta személyesen ismerni.

Az Anima Sound System egyik korai - vélhetően a legprogresszívabb - időszakának DJ-jeként került először reflektorfénybe, majd Palotaival, Pedroval és Tommyboy-jal együtt vitték a Liszt  Ferenc téri Underground Records lemezboltot.  Jóvoltából ismertük meg Roni Size, a UFO, Fatboy Slim és a Gang Starr zenéjét a budapesti klubkultúra hőskorában. Szettjeit mindig kifinomult ízléssel válogatta, kiemelkedő mulatságot jelentettek.

Palotaival behozták Magyarországra a back-to-back DJ-zés műfaját, klubestjük, a Rewind a mai napig élő legendának számít. Cadik ma a Tilos Rádió egyik legelismertebb DJ-je, a Totoya Klub és a Dzsungel Könyve című műsorok szelektora, produceri karrierje viszont kevesek előtt ismert. Tizenhárom éve dolgozik az All Soundz kiadó alapítójaként Papp Ferenccel és Pejkó Balázzsal a Membran eklektikus downtempo projekt tagjaként.

Önálló lemezének címe Basic, a hanganyagban senki sem fog csalódni, aki bólógatott már mélymosolygás közben Cadik zenéjére. Nagyvárosi zajok, zörejek, dallamok és ütemek, absztrakt hip-hop fúrópajzs hatékonyságú basszusokkal, koszos soul és rengeteg feat. MC, a hazai és a nemzetközi szcéna legnagyobbjai hallhatók az anyagban, világszínvonalon. Lemezbemutató az A38 hajón november 14-én. A megjelenés elmulasztására nincs kifogás.

razo | 2008.11.11. 19:22 | link | Komment | Megosztom

zene party budapest

DIY matrijoska - a bennfoglalás szabadsága

Írtunk már digitális mértékegység- és ninja matrijoskáról, most itt a legújabb, logikus fejlesztés: csináld-magad egymásba rakós babasorozat vásárolható az UrbanOutfitters online shopban. A szabadon kifesthető, kezeletlen fa felületű babák másodlagos jelentéstartalmát Ön adhatja meg kifestés útján. Helyezzen egymásba családtagokat, vezető politikusokat, kereskedelmi tévés programigazgatókat, vagy a Futrinka utca kedves szereplőit! A lehetőségek száma végtelen, Önnek dönteni és alkotni kell! Kíváncsiak vagyunk hány darabot adnak el a játékból. Egyébként tudja valaki mi a különbség osztás és bennfoglalás között? Pfff...

razo | 2008.11.10. 11:50 | link | Komment | Megosztom

design gadget

Fallout 3 - rekordbevétel az első héten

"War...war never changes" Aki hozzánk hasonlóan libabőrös lesz e mondat hallatán, az nyilván tudja már, mivel tölti a nyálkás novemberi estéket 2008-ban. Egy hete jelent meg a Bethesda Softworks zseniális posztapokaliptikus játéka, a Fallout harmadik része kiadása PS3-ra, Xboxra, és PC-re is, természetesen. Október 28 óta 4.7 milllió dollárt fialt a minden listán vezető helyre ugrott szoftver, ami a Bethesda történetének eddigi rekordja.

A Fallout atomháború utáni világban játszódik. A sugárveszély csökkenése végre lehetővé teszi, hogy a túlélők elhagyják föld alatti bunkereiket, és újra birtokba vehessék a bolygót. Odakint azonban mutáns szörnyek, gátlástalan rablóbandák és útonállók próbálják meghiúsítani, hogy megtaláljuk és elindítsuk az aktatáskába rejtett ökoszisztéma helyreállító programot, a Garden of Eden Creation Kit-et.

A játék eredeti, körökre osztott RPG változata igazi kult csemege volt a maga idejében: Philip K. Dick vízióihoz hasonlóan a Fallout forgatókönyvírói is abból indultak ki, mi lett volna, ha az ötvenes években valaki mégiscsak megnyomja a piros gombot. A hangulatnak megfelelően korabeli, fiktív filmhíradó részletek, a posztapokaliptikus amerikai kertvárosokban elhelyezett figyelmeztető piktogramok és Louis Armstrong zenéje tette a Fallout-ot feledhetetlenné.

razo | 2008.11.10. 11:22 | link | Komment | Megosztom

games geek

60 éves a Scrabble - extrém partikkal ünnepel a világ

Huncut feedreader Ön: majdnem a finn Enviroment Artról posztoltunk, ez viszont pofátlanul kattintékonyabb téma: 3900 méter magasan, ejtőernyős ugrás közben játszott szülinapi Scrabble partit két bátor sportember a játék feltalálásának 60 éves évfordulója alkalmából.

Bizony, a népszerű szójátékot 1938-ban dobta piacra egy amerikai mérnök, Alfred Mosher Butts. Azóta 150 millió dobozzal adtak el belőle, bolygónkon minden órában 30,000 új parti indul valahol. A Daily Mail cikke szerint Afrikában oroszlánketrecben, Skóciában a haragos tenger felett, Floridában pedig egy aligátor parkban vívott extrém szócsatával ünnepelték meg a legjobb táblás társasjáték feltalálásának évfordulóját.   

razo | 2008.11.07. 18:14 | link | Komment | Megosztom

Deszkás filmek versenye a Ruttkai Éva színházban

Vasárnap lesz az idei Xsport Amatőr Filmes Találkozó, ismertebb nevén Xaft döntője a Ruttkai Éva Színházban. Az 500,000 forint összdíjazású fesztivált hatodik éve szervezi meg Stícai Péter és Fenyvesi Zsófi, akik Budapesten is megteremtették a külföldön hagyományos műfajt. BMX-es, gördeszkás, snowboardos filmek, félprofik és amatőrök versenyeznek a patinás helyszínen két napon át. Ezek a filmek nemcsak a legújabb trükköket, márkákat, eszközöket mutatják be, hanem a nagyvárosi kultúrát, életmódot is elhozzák a nézőhöz a világ minden tájáról. Tavaly óta ugyanis nemzetközi lett a Xaft, 2007-ben a Parisien című vidám deszkás film nyerte el az első díjat:

Stícai Péterrel nemrég interjút készítettünk a sikeres hazai kezdeményezés hátteréről. Olvassa el!

razo | 2008.11.07. 17:01 | link | 1 komment | Megosztom

budapest film geek

Elnök 2.0

"Milyen csodálatos érzés ma este amerikainak lenni! Egy hotelszobában írom ezt a posztot San Franciscoban, az utca alattam kiabáló, dudáló ünneplőkkel van tele. Életemben nem láttam és nem éreztem még hasonlót. Az amerikaiak ma visszafoglalták országukat" - írta a BoingBoing tech dívája, Xeni Jardin magyar idő szerint valamikor hajnalban irígylésre méltóan optimista, emelkedett hangulatú, hazafias indíttatású bejegyzésében. Hírblogokon szokatlan az ilyen őszinte érzelemnyilvánítás, a 2008-as választási éjszaka másnapján azonban már semmin sem csodálkozunk.

Obama győzleme minden mértékadó hírforrás, és jelentéktelen közösségi blog szerint forradalmi jelentőségű, nemcsak a számokban kifejezhető arányok, hanem a várható politikai gazdasági, társadalmi fordulat miatt is. Mintha Amerika előről kezdhetne mindent egy új JFK vezetésével, a jobbos olajlobbi igája alól felszabadulva. A fenébe is: fekete elnököt választottak abban az országban, ahol 1955 december 1-én még az számított forradalmi tettnek, hogy Rosa Parks emberi jogi aktivista nem volt hajlandó átadni a helyét egy fehér utasnak a buszon. 

Körülnéztünk kedvenc oldalainkon, persze mindenki győzelmi lázban ég. A Wired vezércikkében khm..a Kultplay tegnapi esti posztja után egy nappal.. kimondja: az internet segítette győzelemre Obamát. Ez volt a történelem első online választása: rekordösszegű, 600 millió dolláros kampánykeretének nagy részét a demokrata jelölt apránként szedte össze a neten: több mint 3 millióan kattintottak a "donate" gombra az utóbbi hónapokban. Simon Rosenberg, egy nonprofit think-tank, az NDN vezetője és Clinton veterán tanácsadója szerint Obama nemcsak új témákat, új gondolatokat, új irányokat adott az amerikaiaknak, hanem teljesen újraírta a poliktikai kampányok évtizedes szabálykönyvét is. Közösségi oldalakon, fórumokon és blogokon szerveződött a támogatók serege, a finisben már 35,000 különböző önkéntes kampánycsoport létezett, a tagok myspace, facebook és más webkettes adatbázis segítségével találtak egymásra különféle preferenciák alapján.

Ahogy a kampány egyre durvult, bloggerek, aktivisták és minden lében kanál poljunkiek mellett az internet a széles tömegek számára is elsődleges kapcsolódási pontot jelentett Obama választási hadjáratához. A jelölt honlapját gondos kezek úgy fejlesztették, hogy összekovácsolja közösséget, ugyanakkor vállalható, apró, személyre szabott feladatokat is adjon a támogatóknak. A hivatalos kampányoldal mellett Obama stábja több más siteon is szervezkedett: spammoltak rendesen emailben és sms-ben, előre rögzített telefonhívásokkal zaklatták a polgárokat, a legnagyobb videómegosztók toplistáit pedig folyamatosan uralták - írja a Wired mai vezető anyaga.

De nézzük a Kultplay bookmarkjait: kedvenc illusztrátor blogunk, a Drawn összeállítást közöl Obama győzelme kapcsán készült képregény stripekből és karikatúrákból. A Gawker szerint szilveszter van: egymást érik a különböző nagyvárosokban készült partifotók és galériák a manhattani pletykablogon. A szintén New York-i Gothamist videókat is posztol az utcai blockpartikról. Egyszavas címben (Chosen) frappánsan avatja kiválasztottá a megválasztott elnököt Matt Drudge. Rágóragasztással bíztatta tegnapig negatív kampányolásra a demokrata szimpatizánsokat a Wooster Collective. A Vote With Your Gum akció arra szólította fel az olvasókat: nyomjanak rágót az ellenjelölt utcai plakátjaira. "Barack to the Future" - áll a kanadai The Province című napilap mai címoldalán a Ffffound  találtfotó-gyűjtemény tanusága szerint. Álomkormányokat szerveznek a Twitteren, és persze Homer Simpson is a demokrata jelöltre szavazott:

Négy éve, amikor Bush másodszor is hatalmat kapott a választóktól, valahogy a New York-i lokálpatrióta, Moby blogján kötöttünk ki böngészés közben. A zenész akkor azt ígérte: bezárkózik a lakásába és ki sem dugja az orrát. Mosolyogva néztük meg, miről írt tegnap éjjel naplójában:

"...Its 2 am in nyc and the streets are filled with people.
Everyones dancing and laughing and hugging each other.
Its like mardi gras meets new years eve meets graduation meets the moon landing.

Barack obama is president elect of the united states.
He won, and he won with a very large majority.
I'm not gloating, I'm just saying that his victory is a landslide.
To democrats: thank you. You worked incredibly hard and gave selflessly and waited in long lines to vote. Thank you"

razo | 2008.11.05. 15:08 | link | 2 komment | Megosztom

média

A legizgibb választási oldalak

Történelmi elnökválasztás zajlik épp Amerikában - írja a CNN. Ha Obama nyer, ő lesz az első fekete elnök. Ha McCain kerül ki győztesen a versenyből, ő lesz a legidősebb újonc a Fehér Házban. Sarah Palin lehet az első női alelnök, a leadott szavazatok mennyiségét tekintve pedig szintén megdőlhet minden korábbi rekord. Hozzátesszük: ha Obama győz, ez lesz az első online megnyert elnökválasztás is Amerikában, figyelembe véve a két jelölt közti, ásító digitális szakadékot. A TechPresident adatai szerint csak a Facebook-on több mint háromszoros Obama támogatottsága McCain-nel szemben, és akkor a YouTube megjelenések arányáról még nem beszéltünk. Lapozzon, később fogunk.

razo | 2008.11.04. 18:32 | link | Komment | Megosztom

web média

Feltalálták a szagos tévét

Kiskorunkban már volt róla szó, úgyhogy egyáltalán nem olyan egyedi ötlet, de azért örülünk neki, hogy a portugál Nuno Teixeira vette a fáradtságot és megtervezte a szagos tévét. Persze nem biztos hogy jól jön a szerkezet egy horror vagy egy oszladozó hullákkal teli film nézése közben, de a főzős műsorokat valószínűleg feldobnja. A "Smell it" színes aromadobozaiban egyébként olyan illatok is helyet kaptak, mint az étterem, a pattogatott kukorica valamint a tiszta és a koszos WC.

soleado | 2008.11.04. 10:34 | link | Komment | Megosztom

design

Instant: art bar kert

A legújabb elnevezés a romkocsmára a jól csengő „art bar”, ahol a szórakozás találkozik a művészettel, a zenével, a kultúrával aztán egymással karöltve adnak új jelentést a miliőének egy pohár ital kíséretében.

aNdRv1d | 2008.11.04. 09:36 | link | Komment | Megosztom

budapest

A bicikliket ellopják, ugye?

A városi élet hátulütője biciklista szempontból nem csak a benzingőz és a közlekedés ellehetetlenítése, hanem az is, hogy nem léphetünk el a biciklinktől egy pillanatra sem anélkül, hogy le ne kötnénk. Vagyis elléphetünk, csakhát ki tudja, mi lesz vele.

Hogy ki tudja? Egy argentín arc, bizonyos Ezequiel Capaldo, aki itt-ott elhagy egy-egy biciklit Buenos Aires utcáin, majd rejtett kamerás felvételt készít a következő egy óráról. Persze ritkán egy óra az az egy óra, a biciklik többségének pár perc alatt lába kél.

A La Prueba de la Bicicleta kísérleteket a projekt honlapján kísérhetjük nyomon. A mi kedvencünk az, mikor egy fellow biciklis lopja el az ottfelejtett bringát. Szívderítő.

A projektre önkénteseket is várnak, tehát ha van egy fölös bringád, hajrá, kísérletezz Budapest utcáin!

Elit Alice | 2008.11.03. 18:33 | link | Komment | Megosztom

videó blog

Off: Barbárok

 

"A rajtaütés akkor kezdődött, amikor a gyújtópalackok zajára felébredtek az egyik házban tartózkodó családtagok, a három felnőtt és egy gyermek megpróbált kijutni a lakásból, és villanyt gyújtottak. A helyiek tájékoztatása szerint a támadók közvetlenül a ház elől lőttek be az ablakon sörétes puskával. Ezt támasztja alá, hogy a lövedékek nem szóródtak az egész szobában"

"Nem szólhatott többet, a két vadember ráhajtott, és egy perc alatt agyonra verték. Ott feküdt a juhász a földön s még akkor is vágtak egyet-egyet rajta. A kisfiú ott volt mellettük, s csak nézett. Olyan hirtelen esett a dolog, hogy meg se moccanhatott.

- Vedd le az apád szíját - mondta neki a veres ember.

A fiú állott.

- Veszed le rögtön?

A gyerek halálsápadtan és az embereket szemmel tartva, odament az apjához, s annak a derekáról leoldotta a szíjat.

- Add ide.

A gyerek a szíjat felemelte, és nézte, hogy melyiknek adja oda. Csak nézett, s nem vette észre, hogy az egyik bot a levegőbe emelkedett és fején érte. Olyan sújtást kapott, hogy abba a percbe leesett s kiadta a lelkét.

A négy kutya, mintha nem értette-volna a dolgot, csak most jött észbe. A két komondor nekiesett a másik kettőnek, s torkon kapta egymást és hempergett. Vérben és nyíva, ordítva.

A puli meg ráugrott a veres juhászra s a lábába harapott. Az a botjával verte s rúgta, míg agyon nem csaphatta.

A négy komondort látni se lehetett a sötétben. Azok kikészítették egymást.

A két ember állva, botra támaszkodva várta el, míg a kutyáik végeztek, s mikor azok véresen és sebeiket nyalogatva a közelbe jöttek, akkor azt mondta a veres juhász:

- Kaparjatok."

razo | 2008.11.03. 15:12 | link | 8 komment | Megosztom

off

Konyhaparti Podcast vol. 6 - DJ Shuriken

Útelágazáshoz érkezett Konyhaparti rovatunk, november első napján ünnepélyesen elindul a Kultplay Podcast! Hogy miért örüljünk ennek együtt? A podcast azt jelenti, hogy erre a linkre kattintva, a subscribe gomb helyes megnyomását követően feliratkozhatsz a konyhaparti mixsorozatra mondjuk az iTunes szoftver segítségével, és amint új epizód jelenik meg a Kultplayen, máris jön Neked lefelé iTunesból iPodra, vagy más lejátszóra és viheted magaddal a Konyhaparti DJ-k mixeit.

Exkluzív szettel ünnepeljük a rovat indulását. Mai vendégünk újságíró, egyetemi tanársegéd, rádiós szelektor, megszállott bakelitgyűjtő és DJ egyben. Partnerével, Keyserrel a kezdetektől jelen vannak a hazai partikultúrában, nevükhöz kötődik a budapesti a zu jazztől és mély diszkótól, a súlyos boogaloo-n, öreg sulis hip hopon át a kolumbiai kumbiáig és bongo rockig húzódó eklektikus szcéna megteremtése.

A Kultplay Podcast hallgatói most ropogós mixet kapnak, ami élőben csütörtök éjjel hangzott el a Budapest Jazz Klubban, a város legotthonosabb szórakozóhelyén, ahol az úri közönség meghitten bólogat, majd a koszos basszusfutamok hatására széles vigyo fokozatosan táncra perdül.

DJ Shuriken számára kihajtható borítók, recsegés, telt mélyek, a lemez végén a kifutó barázda ismétlődő percegése nélkül nincs zene. Shuriken tavaszra várja első szerzői albumát, melynek címét elsőként Ti tudhatjátok meg a túloldalon megbújó interjúból. Annyit elárulunk, az anyag legalább annyira titokzatosnak ígérkezik, mint amilyen nagy harapásokra képes egy vízibogár miközben elszántan veri magát előre valami sűrű, szutykos pocsolyában. 

Interjú Tovább, mix alább: DJ Shuriken In the Wee Hours - Live @ Budapest Jazz Klub. Ó, yeah!

 

Rap Zoli & Loolek | 2008.11.01. 10:45 | link | 12 komment | Megosztom

podcast konyhaparti

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.