Miért van szükség Copyright reformra?

Cory Doctorow posztolt nemrég egy részletet Pamela Samuelson beszédéből, mely a Berkeley egyetemen hangzott el az idei Free Culture szimpóziumon. Az amerikai szerzői jogi törvények egyik legnagyobb szakértőjének tartott professzor meglepően közérthetően indokolja, miért is kellene változtatni a jelenlegi szabályozáson. Érdemes elmélyedni a szövegben és közben az új magyar médiatörvényre gondolni, meg a minap felmerült agyrémre, miszerint büntetni kéne mindenkit, akinek mp3 lejátszója van.

"Azt gondolom, hogy a copyright reformról már csak azért is időszerű elgondolkodnunk, mert általában negyven évente kerül sor a szerzői jogi törvények reformjára. Szóval azt hiszem, ideje elkezdenünk az alapoktól. Elsősorban azt kell meghatároznunk, milyen egy jó szerzői jogi törvény. Nem kell, hogy hosszú legyen - a jelenlegi jogszabály csaknem 300 oldalas - és az sem árt, ha egyszerűbb, érthetőbb mint a most hatályos rendelkezések, melyek értelmezése sokszor nekem is gondokat okoz. A közérthetőség nyilván nem volt fontos szempont a jogalkotásnál abban az időben, amikor a törvénnyel kizárólag a területre szakosodott ügyvédek és jogászok foglalkoztak különféle belső ügyek kapcsán. Ha ők tisztában voltak a szabályok értelmezésével, és rajtuk kívül senki más, az teljesen rendben volt, az ő munkájuk ugyanis éppen az volt, hogy értsék a törvényeket.

Ma azonban, amikor a szerzői jogi törvények az állampolgárok mindennapjait érintik, mindannyian megérdemlünk egy érthető, tiszta, kiegyensúlyozott szabályozást, melyek a szerzői jogok valódi hasznát és szerepét helyezik előtérbe"Hát nem világos? Nem így kell értelmes párbeszédet indítani a témában? Bármilyen témában? Vajon miért nem lehet itthon egyetlen tiszta gondolatot sem elcsípni hasonló kérdésekben? Emberek ordítanak egymásnak a víz alatt, miközben a lábukkal igyekeznek mélyebbre húzni a másikat. Ja, és egyikük sem tud úszni.

Úgy tűnik egyébként, hogy Amerikában - és reméljük, hogy 100 év múlva talán mifelénk is - végre megindul a diskurzus ebben a kérdésben is. A megválasztott elnök Barack Obama nemrég bejelentette, hogy a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) tagjai közé választotta az Államok két legvérmesebb Net Neutrality harcosát,  Susan Crawford-ot és Kevin Werbach-ot. Az internet kereskedelmi célú regulációja ellen küzdő professzorok valószínüleg a világ legjobb munkahelyét csípték meg, nem is teszünk kísérletet arra, hogy lefordítsuk a hivatali csoport nevét, ahol hamarosan megkezdik a munkát remélhetőleg mindannyiunk okulására: "Science, Tech, Space and Arts Team" - Wow!      

razo | 2008.11.18. 13:30 | link | Komment | Megosztom

média digitális kultúra

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.