Konyhaparti Podcast vol. 7 - DJ Bodoo

Egy nappal előrehoztuk eheti podcastunkat hangulatjavító intézkedés képpen, mivel az égbolt odakünn egybefüggő szürke takonnyá változott. Mai vendégünk ráadásul lehelletfinom zenei szőnyeget szőtt nekünk downtempoból, hiphopból, jazzből és soulból, nyugodtan behúzhatjuk a függönyöket. DJ Bodoo grafikus, kulturális menedzser és Tilos rádiós szelektor életét Pécs és Budapest között ingázva tölti, életvitel szerűen válik oszlopos taggá különféle földalatti kulturális szerveződésekben és csoportosulásokban, és egyáltalán nem zavarja, hogy 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa a kortárs zenét kifelejtette a programból. A közhelypuffogtatás nem Dj Bodoo kenyere, a Singns of End of Time mix garantáltan nem tartalmaz breakcore-t, gabbát, és goát. És, hogy milyen a pécsi zenei underground? Olyan, mint a higany: erős, fényes és emelkedik.

Interjú tovább, mix alább. Hallgasd a Konyhaparti Podcast hetedik epizódját DJ Bodoo-val!

 

Pécsi vagy, Amerikában is éltél, zenéltél. Hogyhogy mégis Budapesten kötöttél ki?

Anyukám egri lány, Édesapám sásdi, Miskolcon ismerkedtek meg, Győrött születtünk, Pécsett nőttünk fel, amerika egy tanév volt, ott érettségiztem csereprogram keretében, Budapest pedig akkoriban vált második lakóhelyemmé. Jártam pestre dekor iskolába '99-ben két évet, bátyám és családja is itt lakik, ha az ember magyarországon él majdhogynem elkerülhetetlen hogy a főváros ne legyen valamely tevékenységének színtere. Vízfejű gyerek, szeretni kell így is. Sok jó ember lakik itt, tevékenyek és remek csapatokban működnek, az árral szemben is ha kell.

Azt mondják, te képviseled a pécsi undergroundot Budapesten. Milyen ma a pécsi underground?

Az underground azért kicsit szélesebb fogalomkör hogy csak én képviseljem. Pláne hogy ebből írtam a szakdolgozatomat a PTE-n (az underground művészet létmódja címmel), már akkor ezt írta kedves tanárom P. Szűcs Julianna, hogy a megfelelő témavezetéssel és önfegyelemmel a szakdolgozat hibái későbbiekben majd kiküszöbölhetőek. Miszerint túl kis körben vizsgáltam a témát. A pécsi underground is tágabb már, mindenki magát képviseli. De jó tudni hogy vannak eféle urbán legendák.:)

Soksok zenei formáció alakul Pécsett, amelyek rendre komoly eredményeket érnek el. Most év végén jött ki az új 30Y, amiben találtam pár szeretnivaló témát, a Gumizsuzsi is kinnvan, amiről egy számot le is játszok a mixben, elkészült az új Zagastic, és alakul a Punnany, tarol a Pschyo Mutants, és még sorolhatnám. Legyen szó etnóról, hip-hopról vagy metálról, bármilyen stílusban egészen egyedülálló tehetségek kezdik pályafutásukat itt. Mindezt szinte nulla helyi támogatással, (az közönségre ez nem vonatkozik, ők rendben vannak) most például a 2010-es program támogatásából teljesen kihagyták a könnyűzenét, de én nem is várok a politikától semmit, és ettől lesz igazán underground valami. A körülmények aztán sokakat pestre meg a világ különböző sarkaiba sodornak, de aki egyszer pécsi volt, az annak is vallja magát sokáig. Vannak emberek akiket ez érdekel és erre egy kerekasztal is létrejött, vannak tervek bőven. Kérdésedre a válasz: mint a higany, erős, fényes és emelkedik, hajlamos a szegregációra de egységben az ereje.

Grafikusként is dolgozol. Ez a megélhetési meló?

Főként igen. Végzettségem szerinti kulturális managelésből nehéz pénzt teremteni, mert a kulturában nincs pénz. Attól függetlenül ezt a tevékenyéget örömmel csináljuk Pécsett néha nyereségesen, néha veszteségekkel. Ezen kívül a művészetnek nevezett határtalan fogalomban készítek fotókat és festményeket és alkalmazott grafikát. Ha megunom vannak bé tervek a jövőre.

Mutasd be pár szóval a Kultplaynek készített mixet!

Ez a másfél óra egy kis szelete annak a sok jó zenének ami eljut hozzám, teljesen vegyes stílusok, inkább egy józan válogatás az elmúlt 5 évből, csak semmi hype. Hallgasa meg mindenki nyitott szívvel és füllel és írjon véleményt bátran.

Mivel foglalkozol, amikor nem játszol?

Szabadúszó lévén azzal amivel csak akarok, és hosszan sorolhatnám mi minden foglalkoztat, most épp a jövőkutatás, a technológia fejlődése, a tudomány és hit találkozása, a neurobiológia, pszichológia, valamint a pszichedelikus irodalom vonz a legjobban, az emberiség jövője, az unokaöcsém fejlődése, a szerelem, és a dobolás, a fotózás, a mozgókép valamint hogy minnél több helyre eljussak amíg lehet legalábbis ebben a dimenzióban. Egy viharos tengeren hajózás, vagy káprázatos körök tétele egy hullámvasúton: ehhez tudnám hasonlítani a jelen állását :)

Elég sokféle stílusban otthon vagy, miket játszol elsősorban?

Inkább sorolom miket nem: goát és trancet, gabbát és country-t, breakcore-t és operát. Bár hogy így leírtam őket egymás után, lehetne egy sújtó megamixet csinálni ezekből is.

Hol lehet rendszeresen hallani téged?

Rezidenciális buliaink Pécsett vannak, az FPT már idén 7 éves ha jól számolom, kéthetente vagyunk szombatonként a Kinóban, Uránia mozinál, és a MélyPécs nevű nonparty rendezvény pedig már vagy 3 éve megy az pedig minden héten csütörtökönként a Trafikban, Apolló mozinál. Társaim a bajban: Pfunk, Péló és Sirmo és néha a pesti barátok. Rendszertelenül a Tilos rádióban és pesti bulikon.

Otthon milyen zenéket teszel fel legszívesebben?

Amit bármikor szívesen hallgatok az egy olyan stíl amit future rootsnak hívnak , dub, dubstep, techno keveréke, egy new york-i podcaston töltöm őket mixbe fecskendezve, teljesen városi zene, mély, nem viccel, érzek benne valami ősi afrikait, valami zsigerit. Most Cadik új lemezét fogom meghallgatni, délután kaptam tőle. Kedvemtől függően reggelre tibeti és keleti zenéket, délre egy kis dubsteppet, délutánonként pszichedelikus popot, amire Shuriken bajtárssal kattantunk rá, kora este hiphoppot és house-t, majd kudurot, amivel Haze kollega fertőzött meg még 2 éve, este pedig minimált vagy ambientet, jazzt vagy soult. És ezeknek végtelen egyvelegét. A közös azt hiszem mindenben a lélek. Ha az nincs, zene sincs.

Tracklist:

1. Me'Shell NdegeOcello - Haditha
2. Barry Styles - Ooh Baby 
3. Dabrye - Magic Says
4. Gagle - Smog (istrumental)
5. Nightmares on Wax -
6. Kids In Tracksuits - No Hooks
7. Little Dragon - Constant Suprises
8. Ave.To - Abuja
9. Yellowtail - Dump Da Stamp
10. Sidestepper - The Cauldron featuring Jay Elektronica and Ghost1
11. Mr. Gasparov - 1975
12. Martyn - Vancouver
13. Rhythm & Sound - Let Jah Love Come (w Sugar Minott)
14. Raymond in Space - Suno
15. Monkey - March Of The Iron Army
16. Breath
17. Gumizsuzsi - Lany a Peronon
18. Commix - How You Gonna Feel
19. Makoto, Dj Zinc, Om'Mas Keith & Denius - Close To Me
20. I-Wolf - Careful Who You Love
21. Us69-2069 - A Spaced Odyssey
22. Me'Shell NdegeOcello - Shirk
23. Little Dragon - Scribbled Paper

Rap Zoli & Loolek | 2008.11.13. 12:00 | link | 10 komment | Megosztom

podcast konyhaparti

bobo 2008.11.14. 11:51:03

A higany mérgező is, de ugye ez ide nem érvényes

naridori 2008.11.15. 00:15:34

Marciiiiiiiiiiii...pacsiiiiiii!
Büszkület van!!:DDDD

mistar 2008.11.15. 01:34:05

Szèp a mix.

hanglemezbarát · http://www.hanglemezbarat.extra.hu 2008.11.17. 11:11:17

Bátran mondom, hogy jólesett a hallgatása, és nem lepett
meg a sokszínűsége...köszi

ST 2008.11.18. 13:19:11

Harmónia.
Nagyon tetszik.

tmnk 2008.11.19. 19:44:55

köszi!

fv4z40 2008.11.25. 19:51:35

"egy new york-i podcaston töltöm őket mixbe fecskendezve"
hey bo!
erről tudnál vmi többet...:)

fv4z40 2008.11.30. 20:04:20

kösz a mixért és a linkért is
54 éves munkatársnőm is érdeklődve hallgatta
:)

elhitted 2008.12.25. 18:46:48

déldunántúl is okosan mosolyog!kössz a lázbahozó sorokat,meg a hangzást..

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.