Tokióban robban a magyar hímestojás

 

Idén negyedszerre rendezték meg Japánban a dizájn szakma egyik legrangosabb távol keleti eseményét, a 100% Design Tokyo-t. A kiállításon idén először szerepeltek hazai alkotások, a magyar stand a Kitchen Budapest kutatóinak legfrissebb munkáit mutatta be.
Fülbevaló-pendrive, egy cuki hálótárs, aki derengő fényben tartja a lakást, ha moccan gazdája, és egy fitness labdára szerelt, csípőmozgással vezérelhető egér jelentették a magyar stand kínálatát a világ egyik legjelentősebb utazó designshowján. A 100% design kiállításról és tokiói élményeiről a sikeres Hímes projekt vezetőjét, Haraszti Gina képzőművészt kérdeztük. Tokió, kawaii design és exklúzív fotók minden mennyiségben a túloldalon!

Gina szerint a kiállítás rendkívül változatos volt, a szervezők úgy rendezték el a különböző kategóriákat, hogy a klasszikus tárgyak és a vadonatúj koncepciók keveredjenek egymással. Breuer Marcel magyar származású, amerikai építész 1948-ban tervezett legendás csővázas székétől kezdve a másodéves koreai formatervező tanulókig mindenki helyet kapott, így lehetett jelen a kotyvasztós-forrasztós Kitchen csapat is, három projekttel. "Sok jó dolgot láttunk kint, az első tárgy ami megmaradt a fejemben, az a szomszédos stand üvegtálja volt. Az egyik legmeglepőbb üvegmunka amit valaha láttam, a tányéroknak ugyanis nem volt élük, ezért kiterjedés nélküli plazma jelenségeknek tűntek. Persze volt egy csomó "kawaii" dolog is - a szó japánul cukit jelent - ebben a kategóriában a dél koreaiak a legjobbak. Nagyon tetszettek az olyan egyszerűen nagyszerű dolgok is, mint a Case.inc Geemo-ja, ami első blikkre érthetetlen izé, de ha rájössz a lényegére, nem tudsz a funkciói nélkül tovább élni. A tárgy lényege a megannyi kapcsolódási lehetőség, a szabadon variálhatóság: egyik vége fogas, a másik kapaszkodó lehet, vagy amit akarsz...Másik nagy kedvencem a műköröm design stand volt, hát igen, van ahol komolyan veszik a dizájnt és nem szégyellik minden szegmensét bemutatni" - lelkendezett érdeklődésünkre a Kitchen Budapest kutatója.

A magyar csapat tagjai egyébként csupa nőies dolgot vittek Tokióba. Gina projektje, a Hímes egy mini pedndrive és egy fülbevaló kombinációja. A tradíciót és hi-tech-et ötvözi, a húsvéti hímes tojás hagyományát és a ma már szinte minden urbánus háztartás alapkellékét képező pendrive-ot veszi egy kalap alá. A kézzel festett adathordozók nemcsak fülbevalóként hordhatók, kulcstartónak és mobiltelefon-dísznek is tökéletesek.

A világító, babusgatható háziállat, a Nightmo, egy meglehetősen bosszantó probléma megoldására született. Általában nincs szükség nagy fényre ahhoz, hogy a sötét lakásban mozogjunk, elég egy kellemes, derengő ragyogás - amennyit a telehold vagy egy gyertya fénye ad.


Nighmo from Zoltan Kovacs on Vimeo.

A sötétséghez szokott szem számára a fürdőszoba lámpa felkapcsolás pillanatában olyan mértékű sokk, mint a szobavilágításhoz képest egy fényképezőgép vakujának villanása. A Nighmo lámpácska csúcsai ezzel szemben finoman világosodnak ki, és lassan halványulnak el. Mozgásra kapcsol be, és pont annyi derengő fényt biztosít, amennyi éjszaka a tér érzékeléséhez szükséges.

Az asztali egér és a fitnesstermekből ismert 'Fit Ball' kombinációja a G-Mouse, egy csípőmozgással vezérelhető digitális eszköz volt a Kitchen harmadik Tokióban debütált tárgya. A gumipántokkal körbefont labdán ülve a csípő előre-hátra, jobbra-balra mozgatásával irányítható a kurzor a képernyőn, kattintani pedig huppanással lehet. Használata közben a gerinc állandóan mozog, miközben mindkét kéz szabad marad, lehet mondjuk pizzaszeletet enni böngészés közben.

Gina és kutatótársai a Hímesből több száz darabot adtak el, és - mint megtudtuk - a vásár szakmai napján is nagy volt iránta az érdeklődés. Sikert aratott a Nighmo lámpácska is, ami cuki formájával, világító csápjaival hódította meg a japánokat.


Nem csak a kiállítást, hanem Tokiót is lenyűgözőnek találta a Kitchen Budapest kutatója. "Még hasonlítani sem tudom semmi európaihoz - mondja, bár lehet hogy kissé elfogult vagyok. Japánul tanulok, ezért volt egy kis előnyöm, a helyiek ugyanis szinte alig tudnak angolul. Éppen ezért sokkal jobban megnyíltak, ha csak pár japán szót is elhintett az ember, arról nem is beszélve, hogy micsoda öröm volt, hogy az étteremben el tudtam olvasni az étlapot. Persze azért kétszavas szókinccsel is el lehet boldogulni, a nélkülözhetetlen kulcsszavak a "köszönöm" és a "bocsánat".

A Japánban járt kutatók véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, mi is a legjobb dolog Tokióban, kérésünkre azonban közös toplistát készítettek, amelyen előkelő helyén szerepel a melegített WC ülőke, amire állítólag könnyebb rászokni mint a heroinra. A listára felkerült az általuk csak "neon-nappalnak" nevezett jelenség: a neonfények miatt ugyanis Tokióban éjjel sincs sötét, valamint a szupergiccses fénykép-automata a "püri-küra", az irdatlan mennyiségű minőségi sushi és ramen, valamint az eksztatikusan lelkes, jókedvű japán mentalitás is.  

Az első 100% Design kiállítást 1995-ben Londonban rendezték meg. Azóta minden szeptemberben a város teljes területét átfogó kiállításokon, és vásárokon mutatkozik be a design színe java. Tokió 2005 óta rendezi meg szintén évente nemzetközi eseményét a 100% Design Tokyot, amely nemzetközi és hazai szinten is nagyon hamar sikereket ért el. Az eseményt 2007-ben közel százezeren néztek meg.

soleado | 2008.11.12. 11:00 | link | 7 komment | Megosztom

design

ThomYerk 2008.11.12. 14:29:25

bocsi nem kötekedésből, nem szoktam ilyenekért szólni, csak most feltűnő volt és megzavart: neon-nappaL, elsőre azt hittem japán szó :D kicsit fáradt is vagyok mitagadás.

razo 2008.11.12. 15:52:16

Hah, javitottam, köszi, hogy szóltál!

eszter 2008.11.13. 17:30:04

és ezt is :)
Az első 100% Design kiállítást 1995-ben Londonban rendezésre meg.

razo 2008.11.13. 18:09:18

Nahát ilyen olvasók mellett hibázni lehetetlen :)) Javítva! Köszi!

thez 2008.11.27. 09:38:08

Bocsanat... az éjszakai lámpa résznél a linkelt "Nightmo" helysen "Nighmo", azaz felesleges egy t betű. Bocs megegyszer...

csingiling 2009.04.11. 17:00:15

Nekem csupán egy olyan kérdésem lenne, hogy hol lehet beszerezni ezt a Hímes pendrive-ot??? Nagyon szeretnék egy ilyet... :S Remélem tudtok segíteni...

Csiszárik Györgyi 2009.11.10. 16:40:19

Szeretném tudni hol kapható Hímes pendrive?:)))

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.