A legizgibb választási oldalak

Történelmi elnökválasztás zajlik épp Amerikában - írja a CNN. Ha Obama nyer, ő lesz az első fekete elnök. Ha McCain kerül ki győztesen a versenyből, ő lesz a legidősebb újonc a Fehér Házban. Sarah Palin lehet az első női alelnök, a leadott szavazatok mennyiségét tekintve pedig szintén megdőlhet minden korábbi rekord. Hozzátesszük: ha Obama győz, ez lesz az első online megnyert elnökválasztás is Amerikában, figyelembe véve a két jelölt közti, ásító digitális szakadékot. A TechPresident adatai szerint csak a Facebook-on több mint háromszoros Obama támogatottsága McCain-nel szemben, és akkor a YouTube megjelenések arányáról még nem beszéltünk. Lapozzon, később fogunk.

Mindez rendkívül érdekes külpolitikai elemzések alapja lehet, mivel azonban mi nem értünk a (kül)politikához, maradjunk a kaptafánál és nézzük, melyek lesznek a ma este/holnap hajnal legizgalmasabb választási weboldalai - már ha szeretné követni az eseményeket, és nem elégszik meg a hírtelevíziókban látható beszélő fejekkel.

Kezdjük rögtön az egyik legizgalmasabb, egyben elsőválasztó site felkeresésével: biztosak voltunk abban, hogy a 2005-ben indult YouTube komolyan befolyásolja majd a fejleményeket, napi 100 millió + oldalletöltés mellett ez evidencia. A közösségi oldal legnézettebb videóit az utóbbi hónapokban ráadásul zsinórban egy BarackObama nevű user töltötte fel, szám szerint 1817-et. McCain stábja a kampány finisében 330 uploaddal is megelégedett. Nos, a YouTube igazi meglepivel is készült választások napjára: a Video Your Vote oldal közösségi házimozivá változtatja a politikai eseményt. Ide bárki feltöltheti szavazós kisfilmjeit, az eredmények térképen követhetők, a következtetéseből számos tanulmány írható.

A webkettes internet más csomópontjai is kitesznek magukért ma éjjel. Az Index remek Fehér Ház blogján olvassuk, hogy a Facebook amerikai felhasználói " Én szavaztam" gombot találnak a profiljukban, a kattintásról minden ismerős értesül. A Twitter szintén indított szavazós oldalt itt a Rocketboom videója: Twitter Vote Report HQ:

A Google frankó választási térképpel koverolja az eseményeket, íme: 

 

 

Érdemes kattintani a CNN, a Reuters, az AP, a CBS, vagy az ABC választási mellékleteit is, bár ezeken az oldalakon nagyjából ugyanazt találjuk: Kék mezben Obama, pirosban McCain, az állás egyelőre 0-0. Kedvenc Election Day heccoldalunk, a Getyourassoutofthehouseandvote.com, a legértelmetlenebb pedig valószínüleg a választási Windows taskbarokat, tickereket, képernyővédőket és widgeteket kínáló download-válogatás. A legjobb hazai szerintünk a breaking newsban mindig jó Index, a nap kérdése pedig:

 

razo | 2008.11.04. 18:32 | link | Komment | Megosztom

web média

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.