Gigantikus új városháza épül Budapesten

Átláthatóságot, demokratikus gondolkodást és a polgárok közösségi tereinek fontosságát (muhaha) szimbolizálja a budapesti városháza (és környéke) rendezésére kiírt tervpályzat győztes pályaműve, melyet órákkal ezelőtt hirdettek ki. A második fordulóba jutott 18 pályázónak az egykori Károly körúti bazársor helyén olyan modern városközpont tervét kellett létrehozniuk, amely egyesíti a kulturális, közösségi és önkormányzati funkciókat is. A fontos belvárosi épületegyüttes egy holland építész, Erick van Egeraat tervei alapján születhet újjá, aki honlapján fő helyen büszkélkedik a győzelemmel.

A Városháza Fórum építészeti tervpályázat a Főpolgármesteri Hivatal jelenlegi épületét, a Városháza parkot, a Merlin Színházat, a Belvárosi Tűzőrséget és a Főpolgármesteri Hivatal parkolóit is magába foglaló területet érinti. A beruházás célja egyrészt a hivatal műemlék épületeinek felújítása, másrészt az összesen 40 ezer négyzetméteres Városháza tömb beépítetlen részére egy új épületegyüttes terveinek elkészítése. A történelmi városképhez illeszkedő, de a főváros modern arculatát is meghatározó karakteres épületegyüttes Budapest megújulásának egyik jelképévé, a Városháza park helyén létrehozott nyitott fórum a város új főterévé válhat - írja sajtóanyagában az Építészfórum.hu, ahol a további, nem nyert pályaműveket is megnézhetjük.

A hatalmas épületegyüttes új városi főtér, agóra, és hivatali központ lenne, a tervek szerint 2012-re készülhet el. Csarnokok, vízesések, kertek, passzázsok, szitakötöszárny-szerű, toronyméretű falak, és egy hatalmas, lyukacsos kéregszerkezet a tömbkolosszus legjellemzőbb elemei. A képek a Dezeen.com-ról valók, a projekttel később bővebben is foglalkozunk majd. Bámulatos. Egyébként...nem kéne előbb mondjuk befejezni a négyes metrót?

Köszi az infot, Robiroboter!

razo | 2008.10.31. 22:23 | link | 3 komment | Megosztom

design budapest

geri · http://www.geritwo.hu 2008.11.03. 13:06:00

Ez egy kicsit ilyen hiszem, ha látom jellegű projekt. Amúgy a Keletinél már nagyban épül a négyes metró végállomása, a napokban helyezték át az elterelést az új munkaterületnek megfelelően. XD

100-as szeg 2008.11.03. 14:05:39

vöö.. ez túl szép hogy Budapesten legyen :D

solaitid · http://varoskepp.blog.hu 2008.11.03. 18:52:52

hogy jön ide a 4es metró?

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.