Böngészőben fut az új Joost

Kipukkadt a bittorrent alapú webtévé lufi, böngészőbe költözött a Skype fejlesztők alapította Joost. Az új weboldal október 14-én indult, a videók sima Flash ablakban futnak, kiváló minőségben, akár fullscreen üzemmódban is. A lépés meglehetősen radikális, a Skype egykori fejlesztői és a hozzájuk csatlakozott Viacom médiagigász ugyanis évek óta egy önálló szoftveres alkalmazást fejlesztettek, mely "egyesíti a televízió és az internet minden előnyét"

Janus Friis, az emblematikus vállalkozás egyik alapítója tavaly blogján határozta meg a webes televíziózás műfaját: "Megpróbáljuk összehozni mindazt, ami a tévében és az internetben a legjobb. Úgy gondoljuk, hogy a TV minden idők legerősebb tömegmédiája, amit sokan imádnak és sokan gyűlölnek is. Szeretjük a képi gazdagságot, a lenyűgöző történetmesélés lehetőségét, és a kiváló minőséget, amit a televíziós eszközökkel megteremthetünk. Utáljuk viszont a linearitást a szabad választás lehetőségének hiányát, egy csomó más fogyatékossággal együtt, mint amilyen a keresés lehetőségének hiánya." A TV jelenlegi formájában elavult - teszi hozzá a Skype egykori ötletgazdája. Semmi sincs meg benne, amit az interneten megszoktunk: a taggelés, a felhasználók ajánlói, a kommentek, stb. Lehet akár 500 csatorna a televíziónkban, gyakran semmit sem találunk, ami érdekelne. Ezen akarunk változtatni."

Nos, úgy tűnik az ötlet remek, az irány azonban nem feltétlenül volt helyes. A google és a YouTube sikere mellett a Joost bittorrent alapú szoftveres webtévéje messze elmaradt, a fiúk most a nagyok terepén igyekeznek felvenni a versenyt. A tartalom továbbra is 100 százalékban legális és hihetetlenül terjedelmes: tv showk, filmek, zenék és sorozatok között böngészhetünk, taggelhetünk, kommentelhetünk, bookmarkolhatunk - de nem embeddelhetünk a regisztrációt követően. A Viacom csatornái mellett a National Geographic, a CNN, a Reutres, és számtalan tematikus tévécsatorna nézhető a siteon, ahol a tartalom igazi vonzereje továbbra is a profi (kábel)tévé csatorna kínálatban rejlik a YouTube user generated tartalmaival szemben.  

razo | 2008.10.16. 16:37 | link | Komment | Megosztom

web média

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.