Szoc Deco - anyád csúnya vázája, amit már rég ki kellett volna dobnunk

Erika dohányzóasztal, Éva vermuth, Varia bútorcsalád, Szoc Deco kerámiák. Eltalálta, kakukktojás az utolsó megnevezés, ilyesmi hivatalosan egyelőre nem létezik.

A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója a budapesti Design Héten Keramika Kádárika néven állította ki saját gyűjteményét a Bazilika melletti Kultea galériában: barna, vörös és narancssárga vázákat, lámpatesteket, hamutartókat és kaspókat, a külpesti irodaházak társalgóinak nyomasztó iparművészeti alkotásait. Kiss Imre a korszakban keletkezett designtárgyakat a maga teremtette Szoc Deco stílusirányzatba sorolja, stílusjegyekről azonban szerinte még korai beszélni.

'56-ban véget ért a keményvonalas szocreál, a gulyáskommunizmus iparművészeti dísztárgyai felszabadult, vidám játékosság jegyében születtek a korábbi évekhez képest. Az otthonokban és a munkahelyeken megjelentek a csupán esztétikai funkcióval bíró kerámiák, melyek színesek voltak, de földhözragadtak, progresszívek voltak, ismétlődő mintáikkal, semmitmondó megjelenésükkel mégis sarokba állították a művészetet a Kádári tárgykultúrában.

A találó Keramika Kádárika jegyében készült alkotások ma is ott porosodnak a spájzpolcokon, vidéken még mindig a tévé tetejét díszítik horgolt terítőkkel párosítva, hisz a másik dimenzióból itt ragadt iparművész tárgyaknak sokan ma is valamiféle értéket tulajdonítanak. 

Az igazgató-kurátor stílusteremtő elnevezése a két világháború közötti Art Deco-ra utal, úgy véli, a Kádári tárgykultúra gyökerei a szecesszió utáni korban keresendők. A múzeum célja, hogy a tegnap még kortársnak számító kultúra minél hamarabb megtalálja helyét a történelemben. Az igazgató tervezi, hogy a korszak bútoraiból és a jellegzetes seszínű textilekből is kiállítást szervez, hiszen a készlet adományokból, baráti felajánlásokból folyamatosan bővül. A projekt kizárólag a Kádár-kor iparművészeti termékeire fókuszál, igyekeznek kiszűrni a szomszédos szocialista országokból, vagy az NDK-ból és Lengyelországból importált darabokat és a népművészeti tárgyakat is. 

A nemrég véget ért Desgin Hét egyik legkülönlegesebb kiállítása november 10-ig látható az MKVM Kultea galériában, a Szent István tér 15-ben.    

razo | 2008.10.15. 16:09 | link | 5 komment | Megosztom

kult kiállítás

geri · http://www.geritwo.hu 2008.10.15. 18:52:30

Persze az is csak itt a szánalmas, nem is, szánalomra sem méltó, szerencsétlen, elmaradott, sárban ragadt Magyarországon fordulhat elő, hogy a vidéki házakban még fellelhetők ezek a divatjamúlt, ósdi kerámiák! Nyugat-Európában ez elő sem fordulhatna. Ott már az utolsó bajor parasztházat, a leglepukkantabb Provance-i tanyát is legalább egy kortárs festészeti alkotás meg egy PlayStation 3 díszíti (villogó ledekkel). A gyomrom felfordul ettől a Balkántól, ami itt van. Emigrálni kéne...

geri · http://www.geritwo.hu 2008.10.15. 18:53:19

Na jó, bocs, ez egy kicsit gyenge volt... XD

razo 2008.10.15. 19:59:10

:) Nembaj, geri, holnap ujra fuss neki :p

moshi · http://legalalien.org./blog 2008.10.15. 22:33:24

gyá, ez nekünk is megvolt otthon gyerekkoromban. mind a két kép.

panyizsuzsi · http://www.panyizsuzsi.hu 2008.10.17. 07:16:17

Én azok közé tartozom, akik értéket tulajdonítanak ennek (és nem a kornak, amiben keletkezett!). Nekem is megvan mindkettő és nem még, hanem mér megint!

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.