Drága marad itthon az olcsó MacBook

A tegnapi Apple termékfrissítés nyomán a hazai sajtó is szorgosan lehozta Steve Jobs bejelentéseit az iBrick technológia nevű marketingfogásról, az új notebook specifikációkról és az előző, 13,3-as fehér széria megtartásáról olcsó laptopként. A csilivili design- és a valóban masszív tech frissítések (kétsebességes videókártya + multitouch glass trackpad=OMG) mellett a műanyag MacBook új piacra irányítása volt számunkra a legizgalmasabb bejelentés.

Köztudott ugyanis, hogy a filléres laptopok jelentik a legdinamikusabban fejlődő területet a számítástechnikában jelenleg (gondoljunk csak az alig 100 ezer forintos Asus Eee és társai hihetetlen gyors modellfrissítéseire). A továbbra is gyártásban tartott fehér gép amerikai ára ráadásul valóban szépen ereszkedett: 999 dollárért, azaz 180 ezer forintért vásárolhat magának vadonatúj Macintosht, aki az államokban tartózkodik. Sohasem lehetett még ilyen olcsón új MacBookhoz jutni.

Megkerestünk két jelentős hazai Apple forgalmazót ma telefonon, és megkérdeztük, mi változik itthon a tegnapi hír hatására. Csalódnunk kellett, bár tisztában vagyunk azzal, hogy a gépek amerikai árazása helyett Magyarországon az európai átszámítás a mérvadó. Az iStyle és az XMS szerint is 267,000 Huf marad a legolcsóbb Mac notebook a hazai piacon, ami épp az amcsi ár duplája. Az új, aluminium 13,3-as pedig 330,000-nál indul. Még a Tesco-s Lenovo és HP-vásárlóknak sem jelent majd reális alternatívát a fehér MacBook, az olcsó laptopok piacának pedig a tegnap esti hírekkel ellentétben messziről sem köszön az Apple Európában.

razo | 2008.10.15. 13:34 | link | 5 komment | Megosztom

mac geek

Gazs · http://bergengocia.net 2008.10.16. 11:12:23

"A továbbra is gyártásban tartott fehér gép amerikai ára ráadásul valóban szépen ereszkedett: 999 dollárért, azaz 180 ezer forintért vásárolhat magának vadonatúj Macintosht, aki az államokban tartózkodik. Sohasem lehetett még ilyen olcsón új MacBookhoz jutni."

Sokkal inkább visszament az ára az Intelre váltás előttire: a 2004 tavaszi frissítéstől az akkor még iBook néven futó masina alapmodellje $990 volt. Ne menjünk bele abba se, hogy ennél kevesebb pénzért kaphatsz egy majdnem megegyező felszereltségű _Thinkpadet,_ hasonló felszereltségű, más márkájú gépeket meg durván feleennyiért (kórkettes Sony VAIO kicsivel $600 alatt), hogy a netbookokról ne is beszéljünk. Persze értem, azt nem áldotta meg Steve saját két kezével a nép között járva.

razo 2008.10.16. 15:33:03

Gazs, uncsi már a Mac-PC vita, főleg, mert annyira szubjektívek a szempontok mindkét oldalon. Az enyém is az: tök jó a Sony Vaio, komyolyan, egyik másik jobban tetszik, mint egy macbook. Kurvajok a kifordítható monitoros, táblapécés thinkpadek is, semmi baj velük. Egyet leszámítva: MINDEGYIKEN A FOSTALICSKA WINDOWS FUT buherált vírusírtókkal, tűzfalakkal, regedit baszakodással, frissítés parával, hülye hibaüzenetekkel.. Hát ezért nem lesz nekem már soha többet pécém. Steve Jobs áldását meg szarom le, bosszantsd ezzel a Plastik Józsit, ő vevő erre.

Ja még Steve-ről annyit, hogy a két éves iMac-em nem enged 2 gigánál több duál ramot telepíteni, hogy akarjam megvenni az újat. Semmi baja, két éve nem fagyott, a Leopardot upgradeben tolja, gyors, megbízható, erre így érik el, hogy mégis elavult legyen. Nekem viszont pont megfelel, szóval bekaphatják a kapitalisták, nem veszek újat. És már azt sem tudom, mi az, hogy vírus és mi ez a probléma egyáltalán.

Gazs · http://bergengocia.net 2008.10.16. 16:32:52

Félreértesz, nem platformevangelizmusról beszélek. Éppen csak arra akartam rámutatni, hogy tévedés azt állítani, hogy sose volt ilyen olcsó a MacBook. Került ugyanennyibe, még ha akkor még nem így hívták. (És akkor még nem is kifutó, "maradt még két platónyi, gyorsan el kéne amíg még ér valamit" szériáról volt szó). A most felkapott farzsebbe-filléreslaptopot kategóriában amúgy se versenyezhetne ezzel az árral, de nem is szándék ez: a keddi Q&A-n válaszolta SJ&co., hogy egyelőre kivárják mi lesz a netbookokkal, Majd Aztán Esetleg. (Illetve szerintem a specifikációival nem igazán versenyképes a konkurens gyártókkal, igaz, nálam a betörésre hajlamos topcase majdnem annyi pontot levon, mint az, hogy az általam is használt/szeretett oprendszer fut rajta hozzátesz az összpontszámhoz)

A Mac-PC flame-et meg hagyjuk meg a fanboyoknak, kinőttük már ezt ;)

razo 2008.10.16. 16:51:00

Na jó, de azóta hány év telt már el! Ami 2008-ban 999 dollár, és 2004-ben is, az most relatíve olcsóbb, nem igaz?

bb 2008.10.17. 11:38:12

bocs egy kis kötözködés, ha kint 180 és itthon 267 akkor nem a duplája az ár :)
amúgy meg tényleg botrányos, most számoltam ki, hogy kb ugyanúgy jövők ki, hogy ha itthon megveszem, vagy ha kimegyek ny-ba egy hétvégére és veszek ott egyet (plusz vagyok egy hétvégét a big apple-ban :)))

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.