Konyhaparti vol.3 - Headshotboyz

Egymás után kapjuk a mixeket, úgy tűnik egyre jobban bejön nektek is új sorozatunk, a Konyhaparti! Múlt heti meditatív zenei utazásunk után most garantáljuk az önfeledt ugrándozást a lakásban: tessék áthívni a barátokat, felcsavarni a szőnyeget, hűteni az égetett szeszes italokat!

Eheti vendégünk egy fiatal budapesti DJ duó. 2001-ben drumandbass számokat írtak hobbiból, azután felkarolta őket az Ektiv Kollektíva elektronikus zenei menedzsment. A történet szokványosan indul, a folytatás azonban igazi webkettes tündérmese: Myspace oldalukra és a különféle mp3 blogokon nyomatott saját szerzeményeikre felfigyelt a nemzetközi DJ és rádiós szakma, a Backstreet Boys "Everybody" című számára írt poénremixük pedig eljutott a BBC-hez is.

Interjú tovább, Mix alább. A BBC Radio 1 "In new DJ's we trust" című műsora után a Kultplayen is a virtuóz konyhakőszaggató -

Headshotboyz - The August Mix. Ó, Yeah! 

 

 

 

 

 

 

Kultplay - Headshotboys - honnan a névválasztás?

HSB: Mármint a HeadshotboyZ? :D Ez egy a százezer olyan gagyi szóviccből, amivel egymást szoktuk fárasztani... Éppen újságkihordóként nyárimunkáztunk, amikor jött magunktól a kérdés; "Mi legyen a nevünk?" Húsz másodperces csend után mondta valamelyikünk, hogy "Headshotboys, mint a Pet Shop Boys, érted...”
Mire a másikunk: „Jó, csak ne S-sel, hanem Z-vel, mert úgy nem olyan tróger...”
 (A sorrendet, hogy ki mit mondott nem tudjuk, valószínűleg enyhe napszúrás hatása.)

- Mikor kezdtetek zenélni?

HSB: Zenélni... huhh... 2001 környékén kezdtem el (Lajos) drum and bass számokat írni, majd pár évre rá fertőztem meg ezzel Kristófot, minek eredményeként elkezdtünk közösen is zenélgetni... Az első közös breakbeat/house bootleg remixünkkel kerültünk a köztudatba, akkor csináltuk meg a myspace-ünket is, ami után 1-2 hónappal a Kollektíva csapata úgymond fölkarolt minket...

- Milyen stílusban nyomultok leginkább? Mit hallgattok, milyen zenei gyökereitek vannak?

HSB: Nyomulni: fidget house / ghetto house / b-more / 2 -step / blablabla, amit épp témába vágónak találunk, és tetszik... Az alap mégis a fidget/rave/electro... de nehéz behatárolni a dolgot... :) És hogy mit hallgatunk: mindent. Tényleg MINDENT!



- Pár szóban az August Mixtape-ről: minden hónapban kiadtok hasonló mixet? Hogyan válogattátok a trackeket, mit kell tudni az anyagról?


HSB: Mindig próbálunk valami hangzatos nevet találni a havi őrületünknek, mint pl. Phantoms of the Soap Opera vagy Happy To Me, Happy To You. De az augusztusi mix elkészítése után úgy voltunk vele, hogy nem kell mindig cifrázni, legyen augusztusnak egy August Mixtape-e. Ahogy az eddigi mixeinkben, így ebben is törekedtünk a zenei sokszínűségre, saját számokkal és mások eddig kiadatlan/ismeretlen szerzeményeivel megspékelve, ugyanakkor ragaszkodva a sajátos parti-orientált stílusunkhoz.

- Hol léptek fel élőben rendszeresen?

HSB: Rezidensek nem vagyunk sehol, még :D Tehát ebben az értelemben konkrét rendszerességről nem beszélhetünk, amit nem tartunk túlzottan nagy bajnak, mert jobb ritkábban nagyobb dologgal készülni. Ettől függetlenül most már egyre sűrűsödnek a fellépéseink, kb. kéthetente játszunk valahol, ahová épp hivatalosak vagyunk itthon, és kinéz pár külföldi buli is.

- Olvassuk, hogy egyre sikeresebbek vagytok külföldön is: hogyan jut el egy hazai fiatal DJ duó a BBC Radio 1-ig?

HSB: A Myspace ugyebár minden előadó jó barátja... Itt kezdődik a dolog, aztán előbb-utóbb a friendek friendjei, vagyis kapcsolatok útján, ha az ember letesz valami újat/különlegeset/jót az asztalra, felfigyelnek rá. A másik dolog az mp3 blog szcéna: a kiadók, rádiósok, dj-k állandóan csekkolják ezeket az oldalakat a legfrissebb zenékért. A Backstreet Boys poénremixünkre, amiről itt konkrétan szó van, nagyon ráharaptak a blogok, aztán eljutott a track Kissy Sell Out fülébe, akinek műsora van a Radio One-on és leadta.

- Most következik néhány divatos villámkérdés:

Bakelit, vagy mp3?
HSB: A mai felgyorsult világban az mp3 sokkal praktikusabb, régebben mi is vettünk bakeliteket, játszottunk bakelitről, de manapság sokkal kevesebb dolog elérhető a jó öreg lemez kiadásban... :(

- Természetes, vagy szintetikus?
HSB: Égetett szesz.

- Rave, vagy Lounge?
HSB: Hallgassátok meg a SanFran Disco című számunkat... RAVE & LOUNGE... imádjuk mindkettőt!

- East coast, vagy West coast?
HSB: Ennyire hipihopinak hisznek minket? Amúgy meg inercia rendszer kérdése... Éljen a Balkán! EAST!

- Berlin, vagy London?
HSB: Esetünkben inkább bassline, tehát London! De semmitől nem zárkózunk el...

Rap Zoli & Loolek | 2008.09.04. 14:16 | link | 6 komment | Megosztom

zene podcast konyhaparti

dzs 2008.09.04. 15:54:48

de nem az volt hogy péntekenként...?
persze nem mintha nem örülnék, sőt, mehetne naponta is :)

Rap Zoli & Loolek · kultplay@gmail.com 2008.09.04. 16:28:12

haho, most kivetelesen csutortokon kezdodik a hetvege, holnap nem leszunk, mindenki elutazik valahova :) Kösz egyébként, reméljük egyre több-jobb mix lesz majd!

phnb 2008.09.04. 16:31:51

A myspace-en az "influences" rovatuk kurvajó :D

loolek · http://recreation.hu 2008.09.04. 18:15:27

"Pet Shop Boys, érted"

Jó sztori elmondom, a PSB (egy építész és egy sport újságíró) első lemezének a címe Please volt. Riportban kérdezték őket, hogy "Honnan a név ?". Azt mondta, ez egy kis "nevelés is", mert amikor a lemez boltban kérik, akkor ezt KELL mondani -> I would like to a ask a Pet Shop Boys LP 'PLEASE' -> és egyből megvan a polite stílus is :-)

s z vagy tróger ?

Ez tipikus "füstös" megoldás, pld. a Mo' Wax első dupla válogatás címe ez volt -> Headz

"Tényleg MINDENT!"

Ez érdekelne, ha valaki kifejtené PLZ ! Úgy értem mik az igazán extrák, ami nem "fidget/house/ghetto house/b-more/2-step/rave/electro", mondjuk én tegnap éppen Frank Sinatra/The Verve/Chet Baker -t hallgattam a barátnőmmel :-)

"kb. kéthetente játszunk valahol, ahová épp hivatalosak vagyunk itthon"

Pesten mikor, hol ?

"Kissy Sell Out fülébe, akinek műsora van a Radio One-on"

Nagyon klassz gratula, de a teteje a BBC dolognak, ha Pete Tong műsorába eljuttok (come on) ->

www.bbc.co.uk/radio1/petetong/

"de manapság sokkal kevesebb dolog elérhető a jó öreg lemez kiadásban... :("

Hmm, mindig ezt mondják, de pld. egy pöpec GB DJ mindig ismert olyan barátot/embert akinek van saját lemez vágója és tudja is használni :P

"Természetes, vagy szintetikus?"

Razo, már bocs, de ez egy hülye kérdés volt, a Vodka természetes vagy szintetikus ? Avagy mi a bánat az a 'szintetikus valami', definiálnád PONTOSAN ?

"Éljen a Balkán! EAST!"

Hooray :DDDDD

"Esetünkben inkább bassline, tehát London!"

Hmm, a bassline nekem annyira Paris is mint London -> La Funk Mob, Dj Cam, Maffia Bass stb.

-> Bass Music, for Bass People

sic! 2008.09.10. 02:21:35

azért ugye nem lesz a mixrovat örökké tracklist nélkül?

peter · http://kulvaros.hu 2008.09.10. 07:27:31

Bemásolnám a track listát, de ez a k*rva kult-blogmotor SPAM riadóba megy át...

Na mind egy, itt van gyárilag ->

headshotboyz.freeblog.hu/

Mondjuk ott figyel a többi mixx is a srácoktól, talán nem is baj, hogy így alakult a szitu :-)

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.