Prix Ars Electronica - az idei győztesek

1987 óta huszonegyedik alkalommal osztotta ki a kurátorokból, művészekből, filmrendezőkből, zenészekből, intézetvezetőkből és professzorokból álló nemzetközi zsűri az Ars Electronica digitális művészeti fesztivál és konferencia nagydíját, a Nica Prix Ars Electronica-t. A digitális kultúra Oscarjának tartott, 115.000 Euró összdíjazású rendezvény gálaestje pénteken este lesz a linz-i Brucknerhaus-ban, a döntéseket azonban már áprilisban meghozta a zsűri. A szárnyas Niké istennőt formázó aranyszobrocskát 7 kategóriában vehették át a legjobbak. Computer animáció/film/visual FX, interaktív művészet, digitális zene, online közösségek, freestyle computing és médiaművészet-kutatás voltak a választható területek.

Pénteken mi is Linzben leszünk és fotókkal/videóval számolunk majd be az Ars Electronica kiállításairól és társasági eseményeiről. A gálaestre külön belépő szükséges, de majd igyekszünk belógni, ahogy tavaly.

Lapozzon a győztesekhez!

Összesen 3075 pályamunka érkezett 60 országból a világ legrangosabb elektronikus kulturális fesztiváljára. A 10,000 eurós kategóriadíjat Computer animáció/film/VFX kategóriában egy kanadai alkotóközösség animációs filmje nyerte, a címe: Madame Tutli-Putli.

Második rész

 

A legjobb digitális zenei produkció a tavalyi Ars-on már bemutatott intelligens asztal továbbfejlesztett változata, a Reactable lett, egy hatalmas multi-touch interface, melyen az elhelyezett tárgyak fizikai akadályként változatják meg az asztallapon végigfutó hanghullámokat.

2007-ben vezették be a fesztiválon a Hybrid art kategóriát, mely az interdiszciplináris művészeti projektekkel, a különféle források vagy média egyesítéséből származó munkákkal foglalkozik. Idén egy rendkvül látványos projekt kapta a kategóriadíjat: A Pollstream című finn installáció a felhőket, vagy a gyárkéményekből ömlő szennyező füstöt használja médiumként. A zöld fénnyel megvilágított szmogfelhők kísérteties képet festenek a város fölé.

Szellemképeket, rejtett üzeneteket és mindenféle vicces butaságot éget saját fotóiba az Interaktív művészetek kategóriában győztes puskafényképezőgép, az Image Fulgurator. És még jól is néz ki.

A kínai szegénység problémájával foglalkozik a Digitális közösségek kategória győztese, az 1kg.org. Kína ugyanis sokkal kevésbbé cool hely, mint ahogy azt a gazdag nyugati hátizsákos turisták és az olimpia nézettségéből hasznot húzó tévétársaságok munkatársai lefestik nekünk. Kínában több mint 400,000 általános iskola működik, melyek kivétel nélkül komoly hiányt szenvednek a legalapvetőbb szükségletekben. Ez a projekt arra hívja fel a trendi backpackerek és katasztrófaturisták figyelmét, hogy mindössze 1 kiló plusz cuccot vigyenek magukkal Kínába és adják oda a rászoruló iskoláknak. Ja, és az 1000g lehetőleg ne kokain legyen...

Interact or Die! címmel jelent meg a médiaművészet és kutatás kategóriában győztes esszékötet, mely a cyberspace romantikus jövőképe helyett megvalósulni látszó hálózati kommunikáció és közösségi média természetével és lehetséges fejlődési irányaival foglalkozik. A díjat a bécsi Ludwig Boltzmann Társadalomkutató Intézet ítélte oda a szerkesztőknek.

razo | 2008.09.03. 20:21 | link | 5 komment | Megosztom

new media art ars electronica

oh_hai 2008.09.03. 22:19:42

en is ott leszek, juhej!

kynu · http://kynu.hu 2008.09.05. 23:52:23

remelem lesz esely kiprobalni a reactable-t. sohaj.

soleado 2008.09.06. 14:23:46

már kipróbáltuk, fantasztikus. Az egyetlen baj, hogy túl sokan állnak körülötte, ezért nem igazán érvényesül az általunk berakott hang.

oh_hai 2008.09.06. 16:14:49

jo idoben kell odamenni, es el lehet csipni egyedul is...

kynu · http://kynu.hu 2008.09.08. 21:56:38

megvolt. :) sajnos hiaba mentem vissza reggel, delben vagy este, tenyleg mindig ott volt 8-10 ember. de ha felfedezed, hogy a kakofoniabol az egyik hangot te iranyitod, mar az is csodas.
sajnos az utolso postotokbol kiderult hogy milyen sok mindent kihagytunk (Lentos alatt csak atsetaltunk pl.). de ez is tobb, mint amit itthonmaradva lattam volna.
van mikor orulok hogy vegre hazaerek. most nagyon sokkolo volt megjonni a keletibe.

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.