San Francisco utcáin - készül az új pilot

 

Meg sem száradt a festék a vadonítúj KITT-en, máris jön Keller nyomozó és Stone hadnagy a forgótáras revolvereikkel, és a hepehupás aszfalt felett repülő rendőrkocsival. Bizony, a Laughing Squid szerint készül a San Francisco utcáin pilot epizódja, ezúttal az ABC helyett a CBS tévétársaság gondozásában, a főszereplő azonban változatlanul a fantasztikus Golden Gate bridge lesz, ebben biztosak lehetünk.

 

razo | 2008.07.31. 15:10 | link | 1 komment | Megosztom

videó film

Plázareklám ausztrál módra

Így is lehet, ugye, nemcsak béna statisztákkal, meg hungarocel százalékjelekkel. A filmet a People's Republic of Animation stúdió készítette a BBDO megbízásából az ausztrál Rundle Mall plázaguru részére.

razo | 2008.07.31. 14:15 | link | 2 komment | Megosztom

videó reklám

"Imádom a limitált szériás cuccokat" - interjúnk a ThinkGeek PR főnökével

Imádja a kapszulás japán akcióbabákat is, kedvenc tárgya mégis egy USB bakelit lemezjátszó. Cége naponta 1000 online vásárlást bonyolít, legdurvább termékük az Internet Kacsa volt, egy felnőtt bili, hogy ne kelljen vécére menni netezés közben. Exklúzív villáminterjúnk a ThinkGeek.com marketing igazgatójával, Shane Peterman-el.

Miért viselsz maszkot a képen, amit küldtél?

Hát...megpróbálunk valamennyire anonimitásban maradni, hiszen a ThinkGeek nem rólunk szól, hanem a termékeinkről. A kép egyébként valóban rólam készült.

Magyarul a „geek”-et sokan „kockának” fordítják. Te hogyan definiálnád a kifejezést?

Azt hiszem, a „geek” kifejezés sokkal többet jelent, mint a sztereotípia, amit az emberek többsége gondol, amit a filmekben, meg a tévéshowk-ban is láthatunk. Szerintem a geek olyan fickó, aki nagyon komolyan érdeklődik, elhivatott egy terület, vagy szubkultúra iránt. Ez nem feltétlenül a technológia, vagy a számítógépek világa, ahogy a legtöbben tartják. Vannak zene geekek, film geekek, videojáték geekek, stb.

Meg van ez a retro vonal is, nemigaz? Régi Tetris, Pac Man, steampunk pendrive, és a többi...

Hát, igen...gyorsan változik a világ, nem lehet megmondani, hány év alatt válik egy tárgy retrová, kultikus ikonná, meg azt sem, hogy melyik éli túl a saját korát, és melyik nem. Ha az emberek ránéznek egy régi cuccra és azt mondják „Ó, igen, erre emlékszem!” – na akkor tudjuk, hogy a nosztalgikus élményüket másokkal is megosztják majd, akik ugyanazt a tárgyat, vagy programot használták és szerették annak idején. Ez olyan, mint egy nosztalgiabuli, az emberek egymásra mosolyognak és azt kérdezik: „emlékszel? Ezt nyomtuk ’94-ben...” A „geek kultúrában” erősen jelen van a gyökerek, az előzmények, a korábbi verziók tisztelete. Ha valaki például nagy videojáték-fanatikus, az biztosan elismerően beszél majd arról, milyen forradalmi volt a Pong a maga idejében, hiszen azzal a programmal kezdődött minden.
Amíg vannak olyan emberek, akik tiszteletben tartják a mai gadget-ek elődeit, felnőttként is szeretnek játszani, és jó szívvel emlékeznek a gyerekkorukban használt dolgokra, addig ez a szcéna élni fog.

Hogyan döntitek el egy termékről, hogy veszik-e majd vagy sem? Létezik valamilyen „geekness faktor”, ami alapján mérlegeltek?

Amikor egy új terméket találunk, egyszerűen feltesszük magunkban a kérdést, megvennénk-e a cuccot otthonra. Ha a válasz igen, a termék azonnal a kínálatunkba kerül. Olyasmit nem árulunk, amit a cégnél a többség nem támogat. Mivel a csapatban mindenki geek, igazából elég jól tudunk mérlegelni, azt hiszem.

Hány vevőtök van naponta?

A ThinkGeek péntek 13-án indult augusztusban, 1999-ben. Fogalmazzunk úgy, hogy NAGYON SOK termékünk van, a lista folyamatosan változik. Átlagban 800-1000 vásárlás történik naponta a rendszerünkön keresztül, szóval az évek alatt eladtunk már jópár kacatot.

Mi volt a legőrültebb tárgy, amit valaha eladtatok?

Volt egy pár az biztos, de legdurvább kétségkívül az Internet Urinal nevű termékünk volt. Biztos emlékszel, ez egy ilyen műanyag kacsa volt, amit az íróasztalod alatt tarthattál, hogy az internet előtt eltöltött számtalan óra közben még a fürdőszobába se kelljen kimenned. Nos, igen. És el is adtunk belőle jónéhányat. Vannak még kedvenceink, például a , Marshmallow Shooter, de ezek a közelébe sem érnek az internet bilinek.
Most van néhány titkos favoritunk is, amiket egyelőre atombiztos bunrerekben őriztetünk, és nagyon sokat várunk tőlük. Az egyik ilyen a Personal Soundtrack Shirt. Ez először áprilisi tréfa volt csak, amikor kitettük az oldalra, de annyian akarták megvenni, hogy hamarosan valóban kapható lesz a boltunkban.

Személyes kedvenced?

Én abszolút zenegeek vagyok, számtalan bakelitem van otthon, szóval imádom az ION USB lemezjátszónkat. Szeretem a limited edition japán akciófiguráinkat is, a Mario Kart távirányítós kisautókat, meg a Nightmare Before Christmas világító kulcstartókat is. Sajnos mindenre bukom, amit kis szériában gyártanak...

A ThinkGeek webshopot 1999-es indulását követően nem sokkal megvásárolta a világ legnagyobb szabad forrású szoftver fejlesztő bázisa, a Kínában betiltott SourceForge.net, amihez a Linux.com és a Slashdot techhíroldal is tartozik.

razo | 2008.07.31. 12:56 | link | 5 komment | Megosztom

web kult interjú geek

Pay-per-post támadás az orosz államgépezet ellen

Szergej Gorskov havi egymillió oldalletöltéssel az egyik legnépszerűbb orosz blogger. Oldala, a kompromat.ru napi szinten szállítja a legdurvább leleplező riportokat az orosz államgépezet vezetőiről. Cikket írt Borisz Jelcin letagadott autista unokájáról, állami pénzeket magánszámlákra utalgató Kreml-hivatalnokokról, rejtélyes kampánypénzekről, sőt arról is, hogy Vlagyimir Putyin még titkosszolga korában hogyan rendelt meg politikai célú merényleteket ellenzéki személyiségek ellen. A Wired magzin most terjedelmes riportot közöl, melyből kiderül: a sajátos orosz médiaviszonyok között, ahol az állam gyakorlatilag teljes befolyás alatt tartja már az egykori oligarchák vezette ellenzéki lapokat is, Gorskov aranytojást tojó tyúkká változtatta blogját. Évi egymillió dollárra becsülik a tiszta bevételt, ő maga 15 millióra tartja a site értékét.

A számtalan rendőrségi és titkosszolgálati zaklatást átélt blogger oldalán ugyanakkor nincsenek reklámok. Blogja az itthon Lex Répássy-ként ismert agyrém gyakorlati elveit követi: minden cikket válaszcikk követ, sokszor már aznap érkezik az ellenoldal replikája, miközben Gorskov maga soha sem foglal állást írásaiban. Blogja az ellenérdekelt orosz hatalmasságok ütközőzónája, napi átlag 10-12 posztja közül legalább hat fizetett, valakinek hasznot hoz, megjelenése valakinek az érdekében áll. Azt mindenesetre senki sem tudja megmondani, melyek a megrendelt és melyek a saját anyagok. A Wired cikk írásakor a kompromat.ru épp nem volt elérhető, az állami tulajdonban lévő internetszolgáltatók ugyanis indoklás nélkül egy üres oldalra irányították a domaint épp hat nappal az után, hogy az új elnök, Dimitrij Medvegyev az internet szabadságát méltatta, még azzal is viccelődött, milyen sok Facebook álprofilt készítettek az ő neve alatt pajkos orosz júzerocskák.Gorshkov readily defends the practice as its own form of free speech. "I never take sides," he says. "Besides, the nature of the business is such that when one side of a conflict orders an article, their opponents inevitably respond, usually before the day is out. This way, all sides of the conflict are aired, and objectivity is maintained."

Civil újságírás, blogkultúra, avagy egy működő webkettes üzleti modell Oroszországban a Wired cikkében.  

razo | 2008.07.29. 18:24 | link | Komment | Megosztom

web2

LEGO Peking, olimpia

 

Nem lesz több poszt az olimpiáról, ígérjük. Ezt az egyet is csak azért merjük közzétenni, mert a vihar előtti csend óráit éljük. Pár nap és kizárólag Peking szerepel majd a híradásokban, ahol sportolók cicanadrágban ugrándoznak, meg versenyt úsznak a nemzetállamok közötti nemes versengés jegyében. Bah! Kísért a huszadik század. Ön kinek drukkol? Mi természetesen a magyaroknak, hisz mi is magyarok vagyunk. Reméljük, sok aranyat hoznak haza fiaink-lányaink.

Oké, mielőtt infarktust kap itten nekünk a megbotránkozástól, meg nekiáll méltatlankodni a Twitteren, hogy mit írtunk le megint, rátérünk a tárgyra mint Kaplár F. József 2002-ben a szöuli vébédöntő közvetítése közben, amikor a neves riporter olyan svunggal és annyiszor lépett a tettek mezejére, hogy félidőben már konkrétan nem volt képes a kamerába fókuszálni, alig forgott a nyelve, a mellette ülő Puhl Sándor pedig hangosan kuncogott rajta.

Szóval. Két okból érdekel bennünket az olimpia: az egyik, hogy sokat nevetünk majd a temérdek hordalék láttán, amit a három hetes megarendezvény a felszínre dob. Olyat, mint ez a Hong Kong-i projekt például, egy komplett LEGO Olimpiai Park. 300 000 kocka, 4500 figura, lenyűgöző munka! Aztán ott vannak az épületek, amiket látni kell: a Madárfészek stadion, meg a Water Cube uszoda, ezek miatt leülünk majd a tévé elé, mint régen, amikor Chrudinák Alajos megmutatta a családnak, hogyan élnek és dolgoznak az elvtársak a Közel-Keleten. Ráadásul a megnyitót idén nem Vitray "a hétszázát neki" Tamás közvetíti (legalábbis úgy tudjuk, nem vitték ki Pekingbe az öreget), szóval tényleg lehet, hogy megnézzük az ünnepséget. Aztán kényelmesen hátradőlünk, vagy elmegyünk kirándulni, esetleg főzünk halászlevet bográcsban, sokat alszunk és élvezzük a tizenhat nap csendet, amikor végre valóban nem történik majd semmi, de semmi érdekes.

razo | 2008.07.29. 16:59 | link | Komment | Megosztom

off

Kaws pengetők John Mayernek

Fogalmunk sincs, ki az a John Mayer, de Amerikában elég jól megy neki, most épp a Blackberry fizeti az országos turnéját. A srác egyébként gitáros, és azért posztolunk róla, mert egy érdekes kollaborációban vett részt nemrég a street art félisten Kaws-al. Ő az a graffitis, akinek védjegyévé vált a sok-sok X X szemű vinyl mikiegér. Az együttműködésből pengetők születtek, félreérthetetlen Kaws emblémákkal, szignókkal.

Mindez ezért izgalmas, mert a gitár alapú zene a legtöbb esetben nem különösebben vonzza a nagyvárosi graffiti vizualitását, nem sok hasonlóság fedezhető fel a hip-hop inspirálta urban art és a rock között, éppen ezért a különleges a Mayer-Kaws pengető kollekció. Mayer Úr zenéje mindenesetre továbbra is kissé nyúlós a mi ízlésünknek, de azért csekkolja ezt a klippet, ami további bizonyíték arra: nemcsak rapzenére lehet falat firkálni.

razo | 2008.07.28. 16:44 | link | 2 komment | Megosztom

street art zene

Tonnányi lufi az új Pixar filmben

 

Alig nyíltak meg a mozipénztárak a szomorkás tekintetű Wall-E előtt, máris tudni lehet, mi lesz a Pixar jövő tavaszi sikerfilmje. A produkció címe UP, és egy borissza főszerkesztőről szól, és egy kedves bácsi a főszereplő benne, aki 1000 lufierős családi házzal szeli az amerikai légfolyosókat. A konfliktus, valamint a megoldás körülményei egyelőre nem ismertek. 

További filmes hírünk, hogy elhalasztották a várva várt Star Trek bemutatót: karácsony helyett a honlap szerint csak májusban mutatják be az okos sci-fi sorozat legújabb, és eddigi legnagyobb költségvetésű filmválozatát.

Egyébként Tudta Ön, hogy George Clayton Johnson, számos Star Trek epizód szerzője írta az előszót Jack Herer "A császár meztelen" című könyvéhez?

razo | 2008.07.28. 13:26 | link | 1 komment | Megosztom

videó film

A Csodálatos Internet

Habár nincs karácsony, de a tanmesék időtlenek. Pláne, ha arról az egyetlen dologról van szó, melyben feltétel nélkül hiszünk, mely előtt gondolkodás nélkül térdet hajtunk: az internetről.

Mi ugyan még a gondolatra is sírva menekülünk a paplan alá (a laptopunkkal, természetesen), de íme hitetleneknek a mese, mely bemutatja, milyen is lenne a világ internet nélkül.

 

Elit Alice | 2008.07.25. 12:45 | link | 2 komment | Megosztom

web karácsony geek animáció

Az utóbbi 50 év legmeghatározóbb elektronikus zenéi

Az utóbbi fél évszázad legjelentősebb elektronikus zenéinek listáját állította össze a Loolek és Boolekként ismert DJ duó, Balla Péter és Pánczél Gábor - Kömlődi Ferenc cyber guru közreműködésével zenei blogjukon, a Re:Creation.hu-n. A terjedelmes, időrendbe szedett - és fantasztikusan megjelenített lista minden egyes eleme kattintható, az albumokról pedig meghallgatható egy-egy szám direkt YouTube linkeléssel.

A szerzők azért készítették az antológiát, mert fel akarják hívni a figyelmet az elektronikus zenék időtállóságára, valamint arra is, hogy nem csak a legutóbbi években születtek a műfajban jelentős albumok és kompozíciók. A legrégebbi darab 1957-ből való, Tom Dissevelt & Kid Baltan - Song of the 2nd Moon című száma, amit a magyar olvasók talán jobban ismernek az egykori Delta tudományos és ismeretterjesztő sorozat zenéjeként.

Nem találunk szavakat, erre való az internet, vagy mi. Alább az utolsó, 2007-es entry-t emeljük ki, hiszen lehetetlen lenne bármilyen szempont szerint szűkíteni a listát. Csupa meghatározó szerző a Kraftwerktől Banco De Gaia-n át a Massive Attack-on keresztül Africa Bambaataa-ig. Kattintson, nézelődjön, tanuljon és hallgasson zenét!

Update:

Pánczél Gábor a kommentek között a lista összeállításának szempontjairól ír. Bővebben a túloldalon!


"Egy Vonnegut regényben megkérdezik az egyik figurát: honnan tudja, hogy melyik a jó festmény? Az illető erre azt feleli: egyszerű, meg kell nézni egymillió képet, az ember utána már tudja, melyik a jó.
Hát, valahogy így. :-) "

razo | 2008.07.24. 19:46 | link | 9 komment | Megosztom

zene

Sötét erő lakik a Burger King hamburgerében

És nemcsak a zsírsejteket támadja. Dark Knight Whopper. No comment.

 

razo | 2008.07.24. 16:02 | link | 2 komment | Megosztom

reklám

VJ Attack és szakmai kerekasztal a KÉK-ben

Nulladik VJ Attack címmel szerveznek szakmai összejövetelt a hazai csapatok pénteken a műegyetemista Kultiplexnek számító KÉK-ben. A Monkeypresso vizuál duó egyik fele, a médiaművész Nano pár hete egy éjszakába nyúló italozás közben vázolta fel nekünk a VJ szcénán belüli összefogást célzó projektet. A mostantól rendszeressé váló VJ Attack célja ugyanis meglehetősen nagyszabású: a hazai VJ-k közti összefogás, tapasztalat- és eszmecsere valamint a közös akciók lehetőségének megteremtése vezérelte az ötletgazdákat.

Itthon a rendőrökön és kallereken kívül csak a legritkább esetben találkozni szakmai összefogással, horizontális együttműködési rendszerekkel, közös érdekképviselettel. A szcéna három budapesti képviselője, a Monkeypresso-s VJ lány mellett mao és vsf annyira komolyan gondolják, hogy rögtön egy közösségi portállal indítják a sorozatot. A holnap este 20:00-kor kezdődő kerekasztal-beszélgetést követően nyomják majd meg a nagy piros gombot, ami élővé teszi a VJ szcéna új online felületét.

Részletek és résztvevők a mellékelt flyeren, fotók és videó az eseményről vasárnap!

razo | 2008.07.24. 15:00 | link | Komment | Megosztom

digitális kultúra

Itt a nyár okos-drogos filmje

 

New York, 1994. Szól a hiphop, a levegőben édes spanglifüst terjeng, az új polgármester, Rudy Giuliani pedig sorra hozza furcsa intézkedéseit a hangos zene, a graffiti és a nyilvános piálás ellen. A nem éppen előnyére változó nagyvárosban egy fiatal spangli dealer, Luke Shapiro utolsó szabad nyarát tölti az egyetem előtt, mi pedig követjük őt miközben napi rasztabiznisz ügyeit intézi csupa fura, szabadságszerető helyi lakossal, barátságot köt egy hatvanévesen zsákutcába jutott pszichiáterrel, meg csajozni is próbál természetesen nem sok sikerrel. Felnőtté válós kamasztörténet sok-sok iróniával, szívással a szó mindenféle értelmében és a kilencvenes évek gyönyörűséges New York-jával a háttérben. Kötelező darab, természetesen érdemes rágyújtani hozzá.

space night rockers | 2008.07.23. 17:37 | link | 2 komment | Megosztom

videó film

10 Szeretjük a geek retro poénokat - 20 goto 10

Akik hozzánk hasonlóan a Commodore 64-gyel kezdték számítógép-felhasználói karrierjüket, azok értik az alábbi poént. Akik csak néznek, de nem látnak, azok lapozzanak, mindent megmagyarázunk.

space night rockers | 2008.07.22. 12:21 | link | 5 komment | Megosztom

geek

Ide vezet a fanatikus márkahűség

Vannak, akik annyira elvakultan hiszenek egy-egy jól bevált termékben, hogy brand logót haluznak a leghétköznapibb felületekre is. Pláne, ha megélhetési grafikus az ember, és konkrét feladatba kapja a furcsa képzettársítások megjelenítését. Sokféle megoldást látunk naponta a tévéreklámokban, a legtöbb annyira rossz, hogy boxkesztyűs jobbegyenesként éljük meg fejben, valahányszor értelmezzük őket. A BBDO ügynökség maláj munkatársai azonban egészen fantasztikus tervet tettek le a Jeep terepjárók gyártójának asztalára. Az árnyékautó Magyarországon bizonyára kapott volna egy hatpixeles világító keretet (különben nem látszik jól), a kreatív pedig valami ütősnek szánt, otromba szóviccel fűszerezett szlogennel lenne kerek - és lenne teljesen agyoncsapva az ügyfél legnagyobb elégedettségére. Pedig ez a munka így tökéletes.

 

 

razo | 2008.07.21. 19:36 | link | Komment | Megosztom

reklám

Szigetjátékot indított kedvenc hazai podcast blogunk

Baráti rádiós blogunk, a Budacast.hu új podcast adással jelentkezik, most hat epizódban a közelgő open air plaza shopping center, azaz a Sziget Fesztivál kerül a középpontba. A podcastok hallgatásával 10 napijegyet lehet nyerni a Szigetre, hat adásban elhangzott kérdés megválaszolásával. A játékban való részvételhez csak angol nyelvtudás szükséges, a hallgató bármikor bekapcsolódhat a hanganyag pedig bármikor újra meghallgatható a játék végéig.

A hat rövid epizódban Drew Leifheit, a podcast sorozat szekesztő riportere Bóna Márk programszervezővel beszélget, aki beszámol a fellépőkről és kulturális programokról, közben pedig hasznos tippekkel látja el a Szigetre készülő vendégeket. (A podcast egy mp3 fájl, amely meghallgatható számítógépen, vagy lementhető és letölthető bármilyen mp3 lejátszóra, mobil készülékre. A budacast.hu honlapot Drew Leifheit magyarul is beszélő amerikai újságíró barátunk vezeti.

razo | 2008.07.21. 18:27 | link | Komment | Megosztom

web média.hu blog

Sikeres volt a hétvégi budapesti vízicsata

fotó: zoom.hu

A Zoom.hu híradása szerint 50, legfeljebb 100 budapesti vett részt a Negyedik Köztársaság által szombatra meghirdetett vízicsatán, a Bazilika előtti téren. Rossz duma, meg minden, de mi sajnos nem lehettünk ott a rendezvényen, mert sürgős jelenésünk volt a csopaki Borfaluban, de messzemenően szimpatizálunk a 4K rendezvényeivel. Bár az utcai csata ma Budapesten inkább jelent molotov koktélt és magukból kikelt ork hordákat, mint önfeledten kacagó csuromvizes fiatalokat, a rendezvény mindenféle atrocitástól mentesen zajlott, a rendőrök is csak ímmel-ámmal próbálták "oszlatni" az összegyűlt harcosokat. A 4K szervezet honlapján részletes sajtólista található a rendezvényről tudósító orgánumok linkjeivel, mi a Zoom.hu egyik képét vettük át ehhez a poszthoz.   

razo | 2008.07.21. 17:49 | link | Komment | Megosztom

gerilla budapest

3D utazás a Guernica-ban

Pablo Picasso egyik leghíresebb munkája egy spanyol falu, Guernica 1937-es náci bombázását ábrázoló monumentális, felkavaró olajfestmény, mely a madridi Reina Sofia múzeumban látható. A 3D szoftverekkel dolgozó Lena Gieseke most elkészítette a remekmű három dimenziós változatát, amit videón lehet megtekinteni itt. Bár egy Picasso-nak tulajdonított idézet szerint a mester szerette a folytatódó, újra és újra inspiráló dolgokat, Gieseke lebilincselő animációja mégis számos kérdést felvet: vajon tekinthetjük-e saját műnek a Guernica 3D-t? Vajon a hozzáadott harmadik dimenzió kiegészíti az eredeti festményt, vagy minőségében valami egészen újat hoz létre? Na az ilyen felvetések elemzésére találták ki a kurátori szakmát, mi mindenesetre azt gondoljuk, hogy mindenképpen izgalmas a sokszereplős csoportkép elemei közötti térbeli utazás. Az animátor egyébként nagyméretű festménypuzzle-k összerakása közben gondolt először arra, hogy ebben a megközelítésben mutasson meg egy két dimenziós alkotást.

Nézze meg a 3D videót!    

razo | 2008.07.21. 17:05 | link | 1 komment | Megosztom

videó kult

Színes gombákkal a morzsák ellen

Ha "Hogyan költsünk el 12 dollárt hatékonyan" címmel prezentációt kéne tartanunk egy manager oviban, akkor biztosan az első helyen szerepelnének az Elit Alice-nál látott színes porszívó gombák. Társbloggerünk szerint a gomba minden formájában vidám dolog és ehhez csak csatlakozni tudunk most, hogy végre végigvittük a Super Mario Galaxy-t Wii-n. 1UP a posztért, csodás!

razo | 2008.07.21. 16:34 | link | 1 komment | Megosztom

gadget

Képregényből mozifilm - jön a "B" vonal

Nem csillapszik a Hollywood-i képregény láz, pedig lassan elfogynak a prémium kategóriás mutánsok. Sebaj: jönnek a negyedik és ötödik részek, vérfrissítésként  pedig csatasorba állnak a második vonalbéli (értsd: tök ismeretlen) hősök is, hogy megmentsék a haldokló filmipart. A Wired összeállításából szemezgettünk, lapozzon!

razo | 2008.07.21. 14:20 | link | 2 komment | Megosztom

comic

Kultplay a Kossuthon - hallgassa meg az interjút!

Vasárnap volt adásban a Kossuth rádióban Bihari Ágnes összeállítása három kultblog, a Hétköznapi Helyesírás, az ExPonto és a Kultplay szereplésével a Godolat-Jel című magazinműsorban. Kattintson az ismétléshez! Köszönjük a megkeresést!

 

 

razo | 2008.07.21. 10:51 | link | Komment | Megosztom

média kultplay kult

Krónikus vízhiány a londoni uszodákban

Jaj, úgy szeretünk félrevezető bulvárcímeket adni, ilyenkor kicst olyanok vagyunk mint az Index. Szóval: csodás fotósorozat jelent meg a Polar Inertia nomád és popkultúra magazin legújabb számában elhagyott londoni uszodákról. A gyönyörűen csempézett, mozaikkal kirakott, vagy éppen gyommal benőtt medencékről és a hozzájuk tartozó épületekről hasonló szögből készültek a fotók, mindig a legmélyebb pontról. A galéria címe Abscence of Water, azaz "vízhiány", ami a beállításnak köszönhetően szinte fájóan jelenik meg a képeken. Az a tervünk hogy a művészeti projekthez csatlakozva ellenpontozzuk az alkotást és reggel elhúzunk valami vízpartra, hogy orvosoljuk a súlyosnak mondható problémát a magunk szerény eszközeivel. Bizony, olykor nehéz és felelősségteljes a kultblogger feladata!

razo | 2008.07.17. 18:27 | link | Komment | Megosztom

média kult fotó

Dr. Horrible: nézettségi rekordot dönt az online musical

Tegnap reggel összeomlott, ma újra elérhető a történelem első online musical showja, a kedd óta übertrendi Dr. Horrible Sing-Along Blog. A siteon megtekinthető első felvonásra óránként több, mint 200,000 rajongó volt kíváncsi, így nem sokkal a premier után legördült a függöny és sokáig csak egy, az iTunes áruházra mutató linket lehetett látni, ahol 2 dollárért adták a videót.

Ne gondoljon valami garázsban felvett közösségi poénra, a Dr. Rettenet vérprofi munka. Gazdája Josh Whedon, 145 Buffy the Vampire Slayer epizód írója, aki a kaliforniai forgatókönyvírók sztrájkján unatkozva szülte meg a kizárólag interneten elérhető sorozat ötletét. Igazi geek romantikus történet a Dr. Horrible: egy wannabe őrült tudósról szól, akinek ellenfele az izompacsirta Captain Hammer, reménytelen szerelme pedig Penny, a szomszédból. A Wired híradása szerint a tegnap óta letölthető első felvonás nézettsége lehagyott három Amerikában futó tévésorozatot is, köztük az itthon is vetített Lost-al. És persze mindez tök ingyen, egy időben, az egész bolygón elérhető és nem kaszál rajta egyetlen tévécsatorna sem. Ezt már szeretjük, Ön se hagyja ki!

 

razo | 2008.07.16. 17:14 | link | Komment | Megosztom

videó new media art média

LEGO szélerőmű ökoovisoknak

A fiatalság megfelelő ideológiai nevelése rendkívül fontos dolog - hangzott el minden évben a zánkai úttörőtáborban, és hogy az izzadósinges párttitkároknak mennyire igazuk volt, amikor ilyet bírtak mondani néhány kupica pálinka és egy rőf jó házi kolbász elfogyasztása után a táborvezetők értekezletén, azt ékesen bizonyítja, hogy ma sincs ez másképp. A dán LEGO például 60 centi magas szélerőművet dobott nemrég piacra, saját forgatómotorral kedves transzformátor házikóval és egy kisbusszal kiegészítve. Aki egy ilyet egyszer felépít, az megtanulja mit kell gondolni a fenntartható energiagazdálkodásról. Igaz-e elvtársak?

razo | 2008.07.16. 16:46 | link | 3 komment | Megosztom

geek gadget

Kultplay a Kossuthon...oh yeah!

Khm...nem tudom, hogy lehetne úgy leírni, hogy szerénynek tűnjön, de tény, hogy ma interjút adtam annak a rádióműsornak, ahol 1998-ban gyakornokként az első anyagkezdeményeket farigcsáltam fémtárcsás, csattogós vágógéppel. Vasárnap délelőtt lesz hallható a Gondolat-Jel című kulturális magazinműsorban egy összeállítás három kultúrblog, az Ex Ponto, a Hétköznapi Helyesírás és Yours Truly bemutatásával. Az interjút Bihari Ágnes készítette, aki maga is blogot ír az LMV kollektíva tagjaként. Az adást felteszem majd ide, ha hozzájutok.

 

razo | 2008.07.16. 16:27 | link | 4 komment | Megosztom

média.hu kult

Egy német cég szerint nem csak seggnyalással építhet Ön karriert

- Szerintem az álláskereső cégünknek kéne egy olyan óriásplakát, ami egy hatalmas segglyukat ábrázol, amibe be lehet menni, mert az egyben az állásbörzén a standunk bejárata is lenne, és az lenne ráírva, hogy "másképp is lehet karriert építeni" - hangzott el a jobsintown.de által megbízott ügynökség értekezletén.

Hogy mi lett az ötletből? Meglátja a kattintás után!

razo | 2008.07.14. 17:20 | link | 2 komment | Megosztom

reklám

Max Payne film: itt a hivatalos trailer

Két okból vált azonnal kultjátékká a Rockstar Games 2001 nyarán megjelent first person shooter játéka, a Max Payne. Az egyik a legendás bullet time üzemód, mely pár évvel a Mátrix első részének megjelenése után első alkalommal adta meg a játékosnak a lassított felvételű, 3D gyilkolás fantasztikus érzését. A másik még a csodás röppályát leíró, majd élethű férfüsttel becsapódó golyók látványánál is jobban megfogott bennünket: a sztori, a karakterek, a jéggé fagyott város hóviharban reszkető fényei a film noir utolérhetetlen hangulatát vegyítették az alapvetően agyatlan shoot'em up játékba. Na és a drogos fejezetek? Amikor Payne a gyilkos Vakyr hatása alatt a szellemvilágban bolyong, miközben meggyilkolt felesége és kislánya sikítozik a háttérben?

A Max Payne első és második részét órák hosszat nyomtuk egyfolytában, a zseniális folytatás lassú szívdobbanásokkal aláfestett szomorú hegedűfutamai ma is a fülünkben csengenek. Számtalan direkt lopás és közvetett utalás után most elkészült a hivatalos filmváltozat, a negyven felé is kölyökképű "Marky" Mark Wahlberg-gel a főszerepben, ami szerintünk önmagában elég a film valószínű bukásához. Sokkal durvább arc kellett volna ide, piásabb, depisebb, karcosabb karakter. Wahlberggel puhány lesz Max Payne, mint Pierce Brosnan James Bondja, nincs benne feszültség, hiányzik az eredeti karakter személyiségét meghatározó megszállottság, és elkeseredett düh.

Azért sem jósolunk sikert a filmnek, mert a videójátékok és a filmipar kapcsolata sosem volt olyan felhőtlen, mint a képregények esetében, az utóbbi években készült feldolgozások kimondottan nézhetetlenek voltak. Meglátjuk, mindenesetre az eredeti zene nagyon hiányzik. Újabb fekete pont még megjelenés előtt.

   

razo | 2008.07.14. 14:29 | link | 5 komment | Megosztom

videó games

Közösségi vízicsata szombaton a Bazilikánál

A nyugaton flashmob-ként aposztrofált, itthon inkább "be nem jelentett csoportosulás"-nak emlegetett párnacsaták, országos "keresd a zászlót" vetélkedők és más közösségi akciók szervezője, a 4K! újabb banzájt hirdet, szokás szerint politika és ideológia mentes jelleggel.

Július 19-én, azaz most szombaton vízipuskás deathmach lesz három óra előtt három perccel a Bazilikánál. Vízipisztolyokat, pumpákat, vízzel töltött lufikat és zacskókat, nehéztüzérségnek pedig piros tűzoltóvödröket lehet bevetni egymás ellen, remélhetőleg tiszta vízzel töltve, mindenféle ünneprontó baromarcú távolmaradásával.

Bátor dolog ma Budapesten poénból utcai összecsapást szervezni, egyszerűen nincs olyan hangulat a városban. Persze ha nem lennének hasonló vidám események, még szarabb lenne itt az élet. Szóval tessék jönni szombaton, a legfurább űrpisztolyok tulajdonosait és a legjobb csajokat biztos levideózza valamelyik hírportál stábja is! Valahogy így:

 

razo | 2008.07.14. 13:41 | link | Komment | Megosztom

gerilla budapest

Off: a félelem birodalma

"Amikor a nácik a kommunistákért jöttek, hallgattam, mert nem voltam kommunista.
Amikor a szociáldemokratákat zárták be, nem szóltam, mert nem voltam szociáldemokrata sem.
Amikor a szakszervezetiseket vitték, hallgattam, mert nem voltam tagja a szakszervezeteknek.
Amikor a zsidókat szedték össze csendben maradtam, mert nem voltam zsidó.
Aztán amikor értem jöttek, már senki sem maradt, aki szót emelt volna értem"

(Martin Niemöller)

Szerencsére nem tartózkodtunk itthon múlt hétvégén, amikor a melegfelvonulással végképp elszabadult a pokol, és megőrült ez a kurva ország. Azóta is csak kapkodjuk a fejünket: "Magyar Charta" alakul, Pácin község nyilvánvalóan súlyosan elmeháborodott polgármestere nácikat masíroztat a cigánysoron, A Kossuth rádióban elhangzott interjú szerint a "homoszexualitás undorító, mint az ágybavizelés", a hetilapok náci őrjöngésről írnak, a kibaszott méltóságok helytelenítik a történteket.

Jó estét, Magyarország! Hosszú lesz az éjjel, ideje bedeszkázni az ablakokat és megtölteni a kurva shotgunt.

 

razo | 2008.07.10. 21:17 | link | 21 komment | Megosztom

off

Szexi fürdőruha hirdetés apró tengeri állatkákkal

"Megmutatom a pi**mat, biztos benne leszek a újságba'" - így a nemzetközi celebvilág, mi pedig nem győzünk fintorogni a levitézlett üdvöskék bikinivonala & beyond láttán. Kimondottan üdítőnek és szexinek találjuk ellenben a Wonderbra nyári fürdőruha kampányát, amiben egy teknős, egy tengeri csikó és egy bohóchal látható. Ön szerint velünk van a baj?

 

 

razo | 2008.07.10. 15:21 | link | Komment | Megosztom

reklám

Rendhagyó kiállításmegnyitó a Stereo galéria műtermében

A4-es papírból maga alá nyammogó esztétát, vagy szalonspiccesen bulizó művésztársaságot hallgatna szívesebben egy kiállításmegnyitón? A Stereo galéria műtermében dolgozó négy fiatal képzőművész, Tábori András, Babos Zsili Bertalan, Kovács Budha Tamás és Pintér Gábor újra értelmezték a társasági eseményt: legújabb munkáikat ott mutatták be, ahol dolgoznak, egy erősen leharcolt Vörösmarty utcai bérház második emeleti lakásában. 

Steril kiállítótér helyett az alkotás saját közegében találtuk magunkat, amikor a művészek dobozos sört és saját készítésű salátakülönlegességeket nyomtak a kezünkbe a bejáratnál, de bevalljuk, a házibuli hangulatú megnyitón nem igazán figyeltünk a helyzet szakmai elemzésére. A koncepció szerint az ilyen események közelebb hozzák a művészet iránt érdeklődőket, a gyűjtőket és az alkotókat egymáshoz.

A háromszobás műteremlakásban igazi kiállítást találtunk: a képek gondosan tervezett összeállításban lógtak a falakon, vagy álltak a sarokban szemeteskukákkal megtámasztva, ahogy a festő éppen befejezte a munkát. Ecsetek, paletták és festékes flakonok között éjszakába nyúló diskurzus folyt a vendégek közt. Volt, aki hajnalig bulizott, mások csak benéztek, és csekkolták a négy festő friss vásznait. Legközelebb novemberben lesz majd kiállítás a Stereo galéria műtermében, ahová a rezidensek mellett sok más művészt is meghívnak majd.

Még képek a túloldalon!

space night rockers | 2008.07.09. 14:02 | link | 2 komment | Megosztom

kult budapest

Legálisan firkáhat parkolóórákat Budapesten

Mindig meghatódunk, amikor olyan vállalatok, mint Az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. művészeti pályázatot írnak ki új szolgáltatásuk népszerűsítésére. Esetünkben arról van szó, hogy az állampolgárok mobiltelefonnal is rendezhetik parkolási számláikat a cég infrastrukturális szoftverhátterének köszönhetően.

A projekt ráadásul jó érzékkel kapja el az aktuális street art trendet, miszerint látványos köztéri hack az utcabútorok, táblák és növények átszabása, felruházása személyiségjegyekkel, beépítése egy nagyobb műalkotásba, azaz új kontextusba való helyezése szokatlan és rendkívül figyelemfelkeltő módon. Az egyik legismertebb parkolóra hacker egyébként Mark Jenkins, aki odáig ment az újraértelmezésben, hogy nyalókává változtatta az utálatos elektromos berendezéseket. Na ilyet Budapesten nem szabad, ehelyett 2, vagy 3 dimenziós formában lehet újragondolni az aprópénz-nyelő szörnyeket úgy, hogy azért használhatóak maradjanak (Ha-ha).

A díjak értékesek, csupa Apple és Mac finomság, a nevezési határidő pedig július 17.

Hajrá ;)

space night rockers | 2008.07.08. 18:33 | link | Komment | Megosztom

street art reklám

Coca Colás szupercsocsó a Volt-on

Az ittasan űzhető sportok közül kétségtelenül a csocsó viszi a pálmát, annál is inkább, mert a játék józanul gyakorlatilag élvezhetetlen. Olvasónk Lindike a Volt fesztiválon "ráakadt" az asztali foci háromoldalú változatára, ráadásul dokumentálta is az egyedi alkalmatosságot, és elküldte nekünk a Csodaform segítségével. A Zéró Csocsó nyilván Coca Colás marketingötlet (a fotók is bűzlenek, hmm... ejnye, Lindike), viszont olyan ütős, hogy örömmel villantjuk meg a Kultplayen. A játék ugyanis maradéktalanul őszinte, mint taxisslusszkulcson a rókafarok: Három csapat, még több játékos, alkohol és vidámság. Kit érdekel, hogy a focit igazából két kapura játsszák?

razo | 2008.07.08. 13:19 | link | 2 komment | Megosztom

reklám party

Presto: amikor a nyúl viszi a cilindert

Hétfő van, és eljött az ebédszünet ideje. Ez azt jelenti, hogy Ön nem dolgozik tovább, hanem bök egyet a lenti videóra. Kedvcsinálónak annyit elárulunk, hogy a Pixar legújabb rövidfilmje lapul a lejátszó keret belsejében, amit az új, egész estés csodamese, a Wall-e előtt vetítenek a mozikban. Vajon melyik sikeres videójáték inspirálhatta az animáció készítőit?

 

 

Update: A YouTube cenzorollók viszonylag gyorsan csattognak, Péternek hála azonban újra itt a kisfilm, mégpedig az előzőnél sokkal jobb minőségben!

razo | 2008.07.07. 11:31 | link | 6 komment | Megosztom

videó animáció

Rendszergazdák, szevasztok!

Ki a legnagyobb király az irodában? Az osztályvezető? A főszerkesztő? A CEO, esetleg a tulajdonos? Fenéket: az iroda ura egy apró szobában ül pizzásdobozok, kólásüvegek és egy nagy halom IDE kábel között, és úgy hívják: rendszergazda. Korlátlan hatalommal bír és szereti a szóvicceket, különösen lányok társaságában, Ön pedig jobban teszi, ha nevet a poénokon, különben könnyen úgy járhat, mint az alábbi videó szereplői.

razo | 2008.07.04. 11:05 | link | 5 komment | Megosztom

videó geek

Valóságshow mozgássérült modellekkel

Nos az a helyzet, hogy Lendvai Ildikó önálló életet élő arcinplantátumai meg a hazai televíziózás első élőben közvetített dugása bizonyos Renátó és bébé Évi közreműködésével kismiskának bizonyulnak a BBC most induló valóságshowjához képest. A Tyra Banks vezette "Americas Top Model" sorozat mintájára a britek mozgássérült modellek szerepeltetésével rendeznek válogatós műsort, ami még annál is morbidabb, mint amikor Alföldi Róbert instruálja az István a Király MTV-s remake-jének lakótelepi Koppányjelöltjét.

A kiválasztott lány címlapot kap majd a brit Marie Claire magazinban. Mielőtt Ön a műsor védelmére kelne mondván, végre nemcsak a tökéletes testű csajok jutnak szerephez a médiában, gondolkozzon: nem durva visszaélés ez az esélyegyenlőség eszméjével? Miközben a lányok számára egy elérhetetlennek tűnő álom válik valósággá, a csatorna a legszánandóbb célcsoportban szerez kiemelkedő nézettséget. Épp azok követik majd a műsort, akik a régi időkben cirkuszba jártak, hogy hasonló embereket láthassanak.

space night rockers | 2008.07.03. 17:09 | link | 7 komment | Megosztom

média

Graffitisek garázdálkodtak a galériában



Hétvégén felújítási munkálatokra hivatkozva ideiglenesen bezárt a Dorottya Galéria, hogy mikor nyit ki újra, az egyelőre rejtély. Egyes pletykák szerint kávézó nyílik majd a kortárs művészeti kiállítótér helyén, merthogy abban több a pénz. (Természetesen mi nem hiszünk az ilyesféle megalapozatlan mendemondáknak) Az utolsó tárlat elbontását követően graffitisek garázdálkodtak a helyszínen, az akcióról művész barátunk képriportot készített, amit a hajtás után tekinthet meg.

soleado | 2008.07.02. 17:20 | link | 3 komment | Megosztom

street art

Emmanuel Goldstein: „A győzelem elkerülhetetlen”

Eric Corley alias Emmanuel Goldstein a világ egyik legismertebb hackere, akinek életéről film készült és maga is számtalan hollywood-i produkcióban vesz részt tanácsadóként. A nyolcvanas évek elején alapított legendás 2600 Magazine főszerkesztője precedens értékű szerzői jogi perek főszereplője, a Net Neutrality és az Electronic Frontier Foundation mozgalmak aktivistája Bécsben adott villáminterjút a Kultplaynek.

Emmanuel Goldstein

Kultplay: Tavaly májusban a média egy egészen új típusú hackert mutatott a közönségnek. A filmekben ábrázolt kapucnis, sötét pincékből FBI aktákat letöltő kamasz helyett megismerük az online hadviselés fogalmát, amikor orosz katonai hackerek Észtországot ostromolták egy emlékmű elbontása nyomán kitört tüntetéshullám miatt. Mintha megvalósulna a sci-fi regényekben olvasott utópia a cyberzsokék és dekások világa.

Emmanuel Goldstein: Nem nevezném hackereknek azokat, akik a technológiából fakadó lehetőségeket kihasználják és a maguk javára fodítják. Nem kell hackernek lenned ahhoz, hogy megtámadj valakit az interneten keresztül. Bűnözők, kormányok gyakran tesznek ilyesmit. Az orosz-észt cyberháború kormányok között zajlott, nem hackerek között, de ugyanezt láthatjuk Kínában és az Egyesült Álamokban is. Mi (a 2600 Magazine szerkesztősége) is kapunk emaileket, melyekben a hazafias felelősségünkre hivatkozva arra kérnek bennünket, hogy támadjuk meg más országok rendszereit. Ez persze nonszensz, hiszen a hackereknek nincs hazafias felelősségük, személyes megfontolásokból teszik a dolgukat. Amikor valaki hackereket használ a politikai céljai eléréséhez, az jóval túlmutat a fogalom jelentésén.

Mit jelent hackernek lenni szerinted?


A hacker elsősorban egy nagyon kíváncsi ember, aki azt kutatja, hogyan működnek a dolgok, tapasztalatait és információit pedig mindenkivel megosztja.

Apropó megosztás: mit gondolsz a filecserélőkről, a torrent szerverekről és a copyrightról?

razo | 2008.07.02. 15:32 | link | 19 komment | Megosztom

interjú geek digitális kultúra tech

Tésztaszívó hajók a hamburgi kikötőben

"Szóvicc nélkül, sikeresen" sorozatunk mai epizódja a tésztáról szól. Pontosabban arról, hogyan hirdeti a Jung von Matt ügynökség a Mondo Pasta mákát Hamburg legforgalmasabb kerületében, a kikötőben. Hát így:



 

razo | 2008.07.02. 11:35 | link | Komment | Megosztom

reklám

Nyaljon Lenint kóla ízben!



Lenin élt, Lenin él, és Lenin élni fog! Most éppen kólaízű nyalóka formájában próbál elrettenteni az imperialista fogyasztói mételytől. Mondjuk elég sikeresen - Ön nyalogatna szakállas kommunista főideológust bármilyen ízben? Na és angol drámaírót? Archie McPhee boltjában kapható még áfonyás William Shakespeare és sárgadinnye ízű Sigmund Feud is a többi rendkívül hasznos ajándéktárgy mellett. Ha valaki rendelni készül, szóljon már nekünk is, vennénk egy szett "halálra rémült B-mozi áldozatot" - We provide the victims, you provide the terror!

razo | 2008.07.01. 20:54 | link | 1 komment | Megosztom

geek gadget

Egy amerikai repper Glastonbury-ben

Na ezt a posztot most úgy írjuk meg, mintha kertévés műsorvezetők lennénk idegösszeomlás előtt, előben, csak Önöknek. Khmm...

Jóestét kívánunk! Habkönnyű nyári pletykával készültünk ma a Kultplay Találkozások olvasóinak szórakoztatására! Rendkívüli sikert aratott az internet nevű fura médiumon egy úgy nevezett videó, mely betekintést enged a brit Glastonbury fesztivál titkaiba. A nagyaszabású eseményen ugyanis forrt a feszültség a két sztár, Jay Z és az Oasis énekese, Noel Gallagher között a londoni zenész korábbi véleménye miatt. Galagher ugyanis kijelentette, szerinte a Glastonbury mindig a gitárzenéről szólt, fasznak sem kell oda az egykori New York-i drogdíler Jay Z. Persze a fesztiválra meghívott amerikai rapsztárnak is volt néhány keresetlen szava az előrefésült hajú buzikkal kapcsolatban, végül azonban frappáns módját választotta a visszavágásnak: elénekelte az Oasis legnagyobb slágerét, a Csodafalat amerikai nyelven.

Kérdésünk: ki énekelte el a dalt az idei Glastonbury fesztiválon?

a.) Jay Z
b.) Noel Gallagher
c.) Szanyi Tibor

A helyes megfejtő hazavihet egy bazi nagy fridzsidert. Viszlát.

space night rockers | 2008.07.01. 19:41 | link | 5 komment | Megosztom

zene videó freak

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.