Off: a kék madár és a szélkerék

Árpi megírta az SZDSZ nekrológját, ami szerinte Fodor Gábor megválasztása miatt vált időszerűvé. Kétféle liberálist ismer Tóta: az egyik, az új elnök köré rendeződő értelmiség legfeljebb egy dobozgitár mellett a Sziget melegsátrában képviselhet releváns politikát. A másik liberális típus, a Kóka-féle "sikerszadeszos" azonban alkalmas lehetne arra, hogy ellenpontozza a szoci osztogatást, és keményen kiálljon a reformok végigvitele mellett.
Árpád szerint Kókával legalább egy picike reformcsíra felnevelhető lett volna, bár a szadesz is gyáva alapból, így alapvetően minden el lett kúrva.

A hétvégi elnökválasztás utáni szadesz esélyeit latolgató új Tóta publicisztika olyan, mintha egy távoli országban írták volna, ahová nehezen jutnak el hosszabb hírmagyarázatok, mert senkit sem érdekel, mi a helyzet Magyarországon. Miközben a szerző számtalanszor hangsúlyozza, milyen bonyolult problémákat kell megoldani az országban (és, hogy a liberális (?) párt élén a feladatra Kóka János alkalmasabb), szerényen elfelejti, hogy az egykori sikerelnök, a vélhetően csalással hatalomra jutott, majd balsikert balsikerre halmozó, a pártot ingatlanvállalkozássá züllesztő János nem azért szakított a koalícióval, mert ebben látta a reformpolitika utolsó lehetséges esélyét az elkádárosodó kormánnyal szemben, hanem azért, mert talán nem szeretett volna szimpla csalóként a történelemkönyvekbe kerülni, ha egyszer reformerként is megbukhat, teljes vértezetben, a tettek mezején. Személyes ambíciók játszottak itt, nem országféltés, nagy kaliberű gazemberek itt a szereplők, nem az istenadta nép reformellenállásába lassan beleőrülő felvilágosult magyar nemesek.

Nem gondolom, hogy Fodor Gábor volna Hölderlin Kék Madara, sőt rendkívüli módon irritál a semmitmondó, az érdemi vita vitáján hónapokig vitázó tehetetlenség, amit az új elnök által megszólított holdudvar képvisel. Egyet viszont látni vélek: nyugatabbra nem csinálnak wellness hotelt a kórházakból (reformokra hivatkozva), sóhivatalt az egyetemekből (virágozzék minden virág), a gazdaságban pedig nem rövidtávú célokat hajtó spekulánsok diktálnak. Ehelyett virul a "kertország", erősek a civil szervezetek, a fiatalok békésen pengetik a dobozgitárt, és minden domboldalon forognak a szélkerekek.   

razo | 2008.06.09. 12:14 | link | 3 komment | Megosztom

politika off

WTF 2008.06.09. 16:53:41

Sok a politika így Hétfőn és kevés a Kult, a kutya nem kíváncsi az ezredik véleményre. Cipész a cipőnél please.

kthxbye

gaze 2008.06.11. 11:07:10

tóta w szokásos kirohanása.. egy régi kínai mondás szerint "elősször az agyadat tedd sebességbe, és csak utána a szád" /(c) Mikie/
a szerző csak azt felejtette el, hogy most a kokat tamogatok nem kileptek a partbol, hanem nem az o jeloltjuk lett az elnok. ha ezt ugy ertekelik mintha kileptek volna a partbol, akkor asszem tenyleg nem a szemelyek programjaival vana gond, hanem az ugyintezesi eletvitelben... ettol meg (sot, leginkabb eppen ezert) kellene koka urnak teljes gozzel tolnia azt amit elnokkent tolt volna. a part kozos szekeret.
de ez klasszik "magyaros" helyzet (egyszer azert szeretnem valahol leirni, hogy mit is ertunk manapsag a "magyaros" jelzon... (mutyi, sumákság, korrupció, önfelmentés, múltbarévedés, demagógia..?)

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.