Xaft: extrém filmfesztivál Budapesten

Bármilyen furcsa, az extrém sport és a filmkészítés egymáshoz közel álló fogalmak.  Külföldön hagyománya van a gördeszkás és BMX-es filmeknek, melyek nemcsak az új trükköket mutatják be, hanem a nagyvárosi kultúrát, divatot, életérzést is közvetítik. Hat évvel ezelőtt Stícai Péter és Fenyvesi Zsófi itthon is elindítottak egy fesztivált Xaft címen, ahová amatőr filmeket vártak magyar fiataloktól. Mára az "amatőr" jelző kikerült a megnevezésből, és a filmes találkozó is elsősorban az urbánus rövidfilmről, kevésbbé a sportról szól. Az alternatív filmfesztivállá nőtt Xaft-ra idén október 1-ig lehet nevezni több kategóriában. A filmes találkozóról az ötletgazdával beszélgettünk, lapozás előtt azonban nézze meg a tavalyi győztes filmet, a címe: Parisien.

Már hatodik alkalommal rendezitek meg a találkozót, hogyan indult a Xaft?

Stícai Péter: Nagyon durva hogy ez már a hatodik. Igazából annyit kell tudni rólam, hogy mindenféle extrém sport töltötte ki az életemet akkoriban, és mivel ez fontos volt, érdekeltek a kinti hatások is. Ezekben a sportokban (snowboard/gördeszka/bmx/stb.) divattá vált hogy a nagy cégek minden évben kiadnak egy nagyobb költségvetésű filmet, a saját márkájuk promótálásával, a saját versenyzőik szereplésével, egy komolyabb stáb köreműködésével. Ami így létrejött, az egy egyre ígényesebb megörökítése és tolmácsolása az adott sportnak a világ felé.
 
A másik motiváció az volt, hogy mindig hiányzott az erős kulturális hatás ezekből a sportokból. A szcéna tele van kreatív emberrel, de mégis a sportok és a szubkultúra megítélését nem nagyon hatotta át a "nézd má' mit csinál a hülyegyerek" visszhangnál több. Azt gondoltuk, hogy a filmkészítés vonzó dolog - hisz egyrészt egy gyönyörű alkotásforma, másrészről jót tesz az egónak, ha megmutathatod magadat a nagyvilágnak, így Fenyvesi Zsófi barátommal kitaláltuk a Xaft-ot - a rendezvény nevét - csináltunk rá egy kreatívot, szereztünk rá egy kis pénzmagot, és hirdettük ahol értük: miszerint várjuk az amatőr filmeket, amiket ha jól sikerülnek levetítjük mozi körülmények között és még talán valami pénzt is tudunk adni a legjobbaknak.



Hány emberhez jut el a fesztivál híre?

Minden évben 50 - 60 film érkezik. Idén az új kategóriák kiírásakor abban reménykedünk, hogy most még több alkotó küldi el a filmjét. Maga a XAFt döntőnél a nézőszámot mindig a hely szabta meg (400 -800 fő). Lévén mindig teltházasok voltak: az elején a MOM-ban voltak jók hozzánk (teltházas nagyterem), de bármilyen kedvesek voltak, örömmel hagytuk ott a plazát és inkább a Kossuth, majd a Toldi moziba mentünk, tavaly pedig megtaláltuk a Ruttkai Éva színházat (régi Metró mozi), ami a legjobb dolog ami történhetett a fesztivállal, hiszen a hely gyönyörű, a vezetőség jó fej, és egyszerűen a tökéletes helyszín!

A pár éve indult online videómegosztók hatottak az amatőr filmesekre?

Érdekes, amikor elkezdődött a dolog, még volt aki vhs-t meg super 8-ast digitalizált a filmjéhez. Azóta van már Jutyub-unk is -:) Viccen kívül én azért azt mondanám, hogy ez egy más kategória. Meg kell nézni a Xaft oldalán a győztes filmeket és akkor megérted, hogy ezeknek a moziban a piros bársonyszékek előtt van a helye. De a kérdésedre a válasz, akkor is: igen, sokkal népszerűbb lett a videózás, igaz a YouTube-on nem a filmes minőség teremtés a cél elsősorban.

Bárki küldhet be a találkozóra amatőr filmeket, de ahogy látom, profi kategória is volt tavaly. Milyen szempontok alapján, kik zsűriznek?

Nincsenek éles szabályok, határok hogy ki hova nevezhet - aki ahova gondolja, mindig az adott kategória termésének a színvonala alakítja ki a minőséget, a zsűrizés igazodik a filmekhez. Maga a zsűrizés egyébként két szakaszban történik: először előválogatjuk a filmeket és kialakítunk egy tágabb döntő programot, majd az általában 6 fős zsűri alakítja ki a végső sorrendet és a döntő programját is. (a zsűrit igyekszünk minél színesebb emberekből összetoborozni, két éve Török Ferenc is szerepet vállalt a munkában.

Külföldi film is szerepel a programban: hogyan jutottatok át a határokon?

Először tavaly kezdtük el szétküldeni különböző külföldi site okra a fesztivál kiírását. Jött is egy fantasztikus francia film, a Parisien. Nagyon nagy sikere volt, nézzétek meg a siteon!

Mi lesz az idei találkozó különlegessége, amit kiemelnél?

A különlegesség az mindig a jól sikerült film, szóval reménykedem, hogy az alkotók megint nem hagyják cserben a fesztivált. Az új kategóriákra beküldött filmektől sokat várok, és az is lehet, hogy kiugrunk egy kicsit a határon túlra, magyar fiatalok közé a XAFt al, de ez még nem 100%. Aztán tavaly a KezdetPhiai egy fantasztikus SlamPoetry vel készült, ami hihetetlen színvonalú volt. Idén is szeretnénk valami nagyon jó betétműsorral meglepni a közönséget.

space night rockers | 2008.05.28. 11:41 | link | 1 komment | Megosztom

sport kult film

stico 2008.05.30. 08:32:06

Kösz a cikket - remélem lesz olyan alkotó aki innen találja meg az utat a xaft dobogójáig...
Kár hogy nem írtuk körül részletesen a külön kategóriákat, mert talán az lehetne igazán érdekes...
pisz

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.