Off: "nem vagyok rasszista, de..."

Két dolog jutott eszembe az Indexen megjelent Amnesty International jelentés olvasása közben, miszerint kritikus a nők helyzete Magyarországon, a roma diszkrimináció pedig folytatódik.
Az egyik, hogy Magyarországon a rasszizmus nem szélsőséges jelenség, hanem teljesen szalonképes, általános gondolkodásmód. Üzletemberek, mérnökök, orvosok és tanárok mondják: "én nem vagyok rasszista, de..." Egy lakógyűlésen jártam nemrég, ahol a társasház köztiszteletben álló értelmiségi lakója - egy öregúr - így látta megoldhatónak a lépcsőház nagytakarításának problémáját: "fogunk az utcán két Brazilt, és fizetünk nekik ötszáz forintot..." A többiek elfogadható alternatívának tartották az ötletet.

Számtalan alkalommal találkozom ezzel, nem túlzás azt állítani, hogy tíz magyar emberből hét-nyolc így gondolkodik. Ismerek olyan vezető liberális újságírót, aki "utazásai során szuvenírt vásárolt a négertől" jártam olyan iskolába, ahol "bokszos"-nak nevezik a roma diákokat a hallgatói irodán, és így tovább.

Nem tudom, mit kéne tenni, amikor ilyesmit hallok, de közel vagyok már ahhoz az életkorhoz, amikor amikor egyre alacsonyabb az ember toleranciaszintje a parasztság és a rasszista primitívség hallatán. A magyar nők helyzetéről pedig csak annyi, hogy a cikket olvasva eszembe jutott mit írtak az országos lapok a rendőrök kontra Zsanett ügy kapcsán: "könnyűvérű", "bulizós", "provokatív" lány a Zsanett. OMG. Miért van, hogy kicsit sem vígasztaló, hogy tőlünk keletebbre máig általános családi igazságszolgáltatás a becsületgyilkosság?
 

razo | 2008.05.28. 12:51 | link | 15 komment | Megosztom

off politika

ford 2008.05.28. 13:05:36

jól mondod

gaze 2008.05.28. 13:20:07

nálunka fejekben lévő világ és a valódi világ nem fedi feltétlen egymást. nem tekint magára rasszistának azért mert társasági csevegés közben piciny szalonzsidózás még elmegy, a cigányokról úgyis mimndenki "tudja", tehát az alap hogy "ők" "olyanok". de ugyanez megy vidéki-fővárosi, diplomás-nem diplomás (magyar diplomás értelmiség, muhaha) multinál dolgozik-freelance-ban tolja, és kismillió területén az életnek.
nincs tolerancia, nem kíváncsi a másik bajára, mindenki boldoguljon ahogy tud, így nagyon könnyű csípőből előítélkezni (murgh..) de jobbat mondok: ninc sis erre igény. Nem érzi gázosnak hogy olyan politikailag inkorrekt szövegeket tol a hétköznap embere amiért kicsit nyugatabbra már átülnek egy másik metrókocsiba.
Nálunk az elidegenedett társadalom dívik, balkáni vonalon ("ne higyj, ne félj, ne bízz" ergo, szard le a másik embert, had hulljon a férgese)
itt nem nagyon mondanak olyanokat az emberek, hogy "a gondolataim tisztasága fontosabb, minthogy megmostam-e a fogam.."
Melyik társadalom mit tart fontosnak.. Fogy a magyar, de semmiben nem támogatja a gyermeket vállaló nőket a társadalom (próbálj meg babakocsival tömegközlekedni, utcán sétálni a teleparkolt járdákon..)

na, hosszú lesz ez..

razo 2008.05.28. 13:25:54

hát, ja. És, ha sokáig nem jutsz ki kulfoldre, hajlamos vagy elhinni, hogy tényleg ilyenek az emeberek, meg így kell viselkedni. Súlyos, hogy mindig fejben kell tartani, hogy "nem, ez nem a valóság, ez csak egy kis lapály Közép-Európában..."

rat77 2008.05.28. 13:30:58

bob marley-t elnöknek!

rat77 2008.05.28. 13:48:26

"csak egy kis lapály",.. azon szoktam gondolkodni, hogy ezen hogyan lehet változtatni.. és azon kívül, hogy gondolkodom, gondolkodom és minden hónapban fizetek 1000 forintot az amnesty-nek... még nem jutottam semmi okos döntésre. ha nektek van valami okos gondolatotok azon kívül, hogy "egy lapályban élünk" akkor osszátok meg másokkal is.

razo 2008.05.28. 13:55:40

rat77, amit gaze leírt, az egy olyan társadalmi jelenség, amin nem lehet rövidtávon változtatni. kultúrálatlanságból, depresszióból, frusztrációból ered, és csak hosszú évek alatt szilárd politikai akarat mellett lehetne fordítani rajta. Mivel azonban sajnos Magyarországon nemcsak a médiában elv, hogy a közízlést nem formálni kell hanem kiszolgálni, a politikában is populizmus megy minden oldalon, így változásra nem sok esélyt látok a következő években sem. Arról nem is beszélve, hogy már iskolás korú a következő generáció, akik azt látják otthon, hogy apának akkor megy jól, ha mindenkin átgázol és gengsztermódszerekkel intézi a vállalkozást, látjuk milyen morális válásághoz vezet mindez.

rat77 2008.05.28. 14:01:48

Igen,..
ezért lenne nagy szerepe a politikán kívül az olyan szervezeteknek, amik megpróbálják széles körben, minél hamarabb felnyitni az emberek szemét egyszerű tájékoztatással és figyelemfelkeltéssel... mert a tudatlanság és az érdektelenség két nagyon nagy átok.

popcornplayah 2008.05.28. 14:46:48

nohatnohat. azert ilyenkor kicsit jobban erzem magam amikor latom hogy nem vagyok egyedul aki igy erez. :)

koszi sracok.

medb 2008.05.28. 15:59:39

az implicit rasszizmus ma Magyarországon a morális kapituláció trójai falova!

razo 2008.05.28. 16:06:26

Huha, György Péter is kommentel :))

gaze 2008.05.29. 00:28:40

van egy oylan dolog, hogy "demokratikus minimum".
ebben benne van, hogy akkor mik is azok az alap es oszthatatlan dolgok amikben mindenki (kulvarosi neonaci, kinai tornacipoben, es metrón dosztojevszkijt olvaso bolcsesz aki tudja hogy Ő az aki tudja amit tudni erdemes) szoval amikben MINDENKI feltetel nelkul egyetert. mint ahogy a 10 parancsolattal lett briefelve a kereszteny vilag.
nya, hat nalunk ezek meg nem nagyon vannak letisztazva, vagy csak olyan minimal szinten vannak, hogy azt hisszuk, nincsenek is.
a dolog mint mintdig osszetett es egymastol fuggo viszonyban all. mert: az egyen egy szemelyben nem tud valtoztatni a tarsadalom, es kozben csak az egyen tud egyszemelyben valtoztatni a tarsadalmon(viselkedes, napi cselekvesek, peldamutatas, szabalykovetes, stb.) a vezetes pedig nem tud valtoztatni a tarsadalmon, mikozben pont megintcsak o az aki tudna (kampanyok, tarsadalmi vitak, fekek-osztonzok, torvenykezes, ilyesmik..)
szoval elosszor el kell hinni hogy a masik ember is elhiszi rolad. tyuk vagy tojas.
de egyszer meg kell tojni azt a tyukot..

Lőrincz Áron 2008.05.30. 12:21:35

bizony bizony illene már végre komolyan venni azt a bölcs mondást miszerint aki megdob kővel, dobd vissza kenyérrel! aki pofánver jobbról, tartsd oda a bal orcádat is.. stb.stb... ejh be szép világ lenne, még a madarak is szebben csirpelnének! de megjegyezném, szerintem vannak még "lapály" helyek tőlünk szerencsésebb vidékeken is, ahol az agresszió/sérelem nem feltétlenül szül szeretetet! :(
csak ennyit szerettem volna hozzáfűzni.
peace&love :)

dH · http://dh.squidcode.com 2008.06.06. 03:46:05

Budapest egy gyönyörű, nagy világváros, amit parasztok laknak. Amszterdam meg egy pici kisváros, mondhatni falu, amit városlakók laknak. Lehet választani, a kettő között bármit. :)

andris 2008.06.08. 12:27:11

jofiu.freeblog.hu/archives/2008/05/26/Kitartas/

anelkul h barmit hozzafuznek ehhez a linkelt bejegyzeshez (mert azert volna hozzafuznivalo), azert ugyerzem ide illik. full egyet ertek a bejegyzeseddel, de, ameddig az ilyen fenti szitukat nem lehet eroszak nelkul, bekesen lerendezni, addig en nem hiszem h barmi is valtozni fog. marpedig vegigolvastam a tortenethez tartozo kommenteket, es nem lattam ertelmes/valoban hasznalhato otletet.

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.